Trolling/hactivism

Trolling/hactivism
« kdy: 16. 06. 2012, 16:20:48 »
Zdravím všechny,

chtěl bych se vás zeptat, jaký máte názor na měkké formy hacktivismu - žádný cracking, spíš takové to všelijaké opruzování majitelů pochybných webů apod. Asi tady většina z nás zná věc z druhé strany, ale zajímalo by mě, kolik z vás se i na nějakém tom trollingu/hacktivismu i podílelo, přestože víte, že na druhé straně drátu sedí admin jako my, přinejhorším třeba i někdo z čtenářů rootu :) Případně jestli máte nějaký osobní etický pravidla, kdy to má smysl (angažovanost typu ekologie, sociální věci, ...) nebo to považujete za každých okolností za pubertální záležitost.

Ptám se na to proto, že mě teď konkrétně nakrkl server modnipeklo.cz, který vydělává na bulvárním navážení se do lidí, ale když měli odpovědět na moje otázky, tak začal admin mohutně mazat a rušit účty... (koho "causa" zajímá: http://goo.gl/bNHAp ) Přiznám se, že poprvé v životě jsem si s chutí zatroloval, protože takováhle arogance admina serveru, který má (podle mě) eticky pochybný zdroj příjmů a ještě totálně zbastlenou registraci*, mě fakt nadchla. Neměl by mít admin přinejmenším mít trochu zdravého rozumu, když de facto dělá PR?

Samozřejmě nechci téma omezovat jenom na tenhle případ, zajímá mě, jak se na takové "eticky motivované" trollování díváte vy.

dík za názory, mějte se

Mirek

* zadáte jakýkoli email, přístup k němu nepotřebujete, ověření se nekoná...WTF?!

Kit

Re:Trolling/hactivism
« Odpověď #1 kdy: 16. 06. 2012, 17:01:49 »
Nebýt tvého příspěvku, nikdy bych se asi o tom webu nedozvěděl a ani teď se na něj nepodívám. Možná si to ani neuvědomuješ, ale děláš jim velmi kvalitní reklamu.

« Odpověď #2 kdy: 16. 06. 2012, 17:21:08 »
Nebýt tvého příspěvku, nikdy bych se asi o tom webu nedozvěděl a ani teď se na něj nepodívám. Možná si to ani neuvědomuješ, ale děláš jim velmi kvalitní reklamu.

To by mne zajímalo, jak jinak se měl zmínit o věci, která ho zřejmě nějakým způsobem interesuje.
Formou budeme mluvit o "někom, však víme o kom"?

Kit

« Odpověď #3 kdy: 16. 06. 2012, 17:36:05 »
To by mne zajímalo, jak jinak se měl zmínit o věci, která ho zřejmě nějakým způsobem interesuje.
Formou budeme mluvit o "někom, však víme o kom"?

Ano, je to velký problém. Ideální by bylo, kdyby takové pochybné projekty vychcípaly bez povšimnutí. Vím, že to tak nefunguje. Vím, že bulvár přežije můj odpor i ignoranci a mé pokusy o likvidaci ho jen posílí. Pro účinný boj bych musel použít jeho prostředky a na to nemám energii ani žaludek. Proto volím ignoranci.

Negativní reklama je také reklama. Bohužel velmi účinná.

« Odpověď #4 kdy: 16. 06. 2012, 17:38:43 »
Myslím, že jednak teze "Negativní reklama je taky reklama" obecně neplatí, jednak tenhle web je v cílovce hodně známý a nepředpokládám, že by to někoho tady nějak chytlo :)

Spíš by mě ale zajímalo, jestli "pubertální trolování" považujete za adekvátní prostředek "občanského odporu" proti takovým (a podobným) webům.

« Odpověď #5 kdy: 16. 06. 2012, 17:55:28 »
Ano, pubertální trolování pochybných individuí (nejen webů) považuji za adekvátní způsob odporu a nejsem sám, viz Okoun.

Zopper

• 752
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 16. 06. 2012, 19:57:24 »
Takových nás je víc. Podstatné je ale nespadnout do urážení a nadávek, ale být v pohodě a třeba se i bavit - jak se říká: "dobrá nálada nasere tolik lidí, že stojí za to, si ji udržet." :)

Kit

« Odpověď #7 kdy: 16. 06. 2012, 20:10:28 »
Takových nás je víc. Podstatné je ale nespadnout do urážení a nadávek, ale být v pohodě a třeba se i bavit - jak se říká: "dobrá nálada nasere tolik lidí, že stojí za to, si ji udržet." :)

V tom případě to chápu jako že nechceš válčit, ale chceš se prostě jen bavit na účet mizerného serveru. To už zní mnohem lépe a možná svůj postoj ještě přehodnotím.

« Odpověď #8 kdy: 16. 06. 2012, 20:16:13 »

Urážky a nadávky jsem nepoužil a ani nehodlám, to je pod úroveň. Postup mám celkem stupidní: založit si nový účet (nový mail k tomu díky profesionalitě firmy Webdio netřeba), napsat něco nevinného jako třeba http://imgur.com/CwxRq, udělat si screenshot, čekat na smazání příspěvku a zablokování účtu.

Myslel jsem, že adminovi brzo dojde, že takhle se nikam nedostane, a začne raději místo mazání komunikovat, ale kupodivu mu i po spoustě iterací mazání pořád přijde jako nejlepší PR :)

Přijde mi to fakt pubertální, ale co jinýho může člověk dělat, když s ním ti gauneři odmítají komunikovat normálně?

Kit

« Odpověď #9 kdy: 16. 06. 2012, 20:47:40 »
... napsat něco nevinného jako třeba http://imgur.com/CwxRq, udělat si screenshot, ...

Být adminem toho serveru, asi bych takový příspěvek také smazal, protože se netýká tématu. Pod pojmem "trolling" si představuji něco odlišného. Místní diskutující také nejvíc vytáčí vychvalování Windows, tak proč nepoužíváš jejich nenáviděná témata, která ale jsou k věci? Třeba jak božské jsou ponožky v sandálech?

« Odpověď #10 kdy: 16. 06. 2012, 21:12:52 »
asi bych takový příspěvek také smazal, protože se netýká tématu.
Oni tam mají i sekci "Dotazy, nápady a připomínky pro admina" :) Do ostatních samozřejmě píšu teď už většinou k věci, například stačí napsat, že Ada si na natáčení ČT vzala šaty, "které nelichotily jejímu pozadí" a je to tam :)

No nic, tyhle detaily bych tady asi nerozebíral, to by se rootu nemuselo líbit. Spíš mě zajímá ten princip - to je ta webařina fakt taková žumpa, že si někdo může myslet, že bude provozovat takovýhle web a na kritiku reagovat nemusí, protože ji prostě smaže? Málem jsem se zhroutil do vývrtky, když jsem zjitil, že ten admin není nějaký nešikovný středoškolák, ale sám pan spolumajitel firmy Webdio, hlavní píárista...

To jako tyhle malé webové firmy úplně běžně nemají potřebu dělat nějakou aspoň trochu vlídnou PR? (Fakt nevím, nikdy jsem žádnou kontroverzi s žádným webem neměl...)

Kit

« Odpověď #11 kdy: 16. 06. 2012, 21:42:16 »
Oni tam mají i sekci "Dotazy, nápady a připomínky pro admina" :) Do ostatních samozřejmě píšu teď už většinou k věci, například stačí napsat, že Ada si na natáčení ČT vzala šaty, "které nelichotily jejímu pozadí" a je to tam :)

Ada je programovací jazyk nebo ještě něco jiného? Promiň, žádnou Adu z ČT neznám. Už snad chápeš, proč jsem k tomuto tématu tak nechápavý.

« Odpověď #12 kdy: 16. 06. 2012, 21:43:14 »
Ada je programovací jazyk nebo ještě něco jiného? Promiň, žádnou Adu z ČT neznám. Už snad chápeš, proč jsem k tomuto tématu tak nechápavý.
Já bych ty detaily téhle konkrétní věci fakt nechal být...

« Odpověď #13 kdy: 16. 06. 2012, 22:21:09 »
... napsat něco nevinného jako třeba http://imgur.com/CwxRq, udělat si screenshot, ...

Pod pojmem "trolling" si představuji něco odlišného

Ono i takovýhle humor je druhem trollingu, i když sandály s ponožkami obouvané uživatelem rootu taky stojí za to :)

Kit

« Odpověď #14 kdy: 17. 06. 2012, 00:23:55 »

Pod pojmem "trolling" si představuji něco odlišného

Ono i takovýhle humor je druhem trollingu, i když sandály s ponožkami obouvané uživatelem rootu taky stojí za to :)

Tak mám takový nejasný pocit, že jsem tady za trolla. Snad to Mirka inspiruje k jiné formě vedení "občanského odporu" proti BOFH.