Ideální počet lidí na IT oddělení?

Alandale

Re:Ideální počet lidí na IT oddělení?
« Odpověď #15 kdy: 05. 04. 2012, 10:51:23 »
Naše IT:
  • Mnoho poboček (Česká Republika, USA, Čína, Holandsko, Anglie, Turecko atd.)
  • Dvousměný provoz pro určité divize
  • Desítky tisíc klientských stanic
  • Stovky různých serverů (Windows, Linux, Unix)

• Spolupracující celosvětové týmy
  • Základní rozdělení LAN Team, SystemAdmin Team, Engineer Team, Helpdesk Team, CommDept. Team, Database Team, ICT Monitoring Team atd., je jich prostě moc.

Protože portfolium naší práce je opravdu široké je potřeba opravdu dost lidí - správců a profesionálů, kteří vědí a umí. Problém není tak počet lidí, ale spíše mezinárodní divizní spolupráce, které někdy opravdu dělá problémy.

Co se týká doplňujících otázek:

- Jak moc je provoz firmy kritický?
     - Velmi, všechny problémy se musí řešit v co nejkratším časovém rámci. Mnoho problémů, které vznikají přímo mohou ovlivnit výrobu a způsobit ztráty. Osobně dělám na ICT Monitoring a snažíme se mnohým problémům předcházet či problém zachytit ještě v čase kdy není kritický. Není to lehký úkol, ale lze ho splnit.

- Používáte repasované počítače nebo kupujete nové značkové?
    - Používáme jenom značkové počítače a servery. Zde převažují počítače a vybavení of firmy HP.

- Mohou uživatelé notebooky používat i pro osobní potřebu a instalovat do nich software?
    - Na používání notebooků jsou zde zvláštní pravidla, ale v zásadě mohou používat jen povolený a prověřený software.

- Častým úkolem bývají činnosti spojenné s tiskem...?
    - Já se starám pouze o monitoring serverů, procesů a služeb. Toto má na starosti Helpdesk.

- Jaké aplikace jsou nainstalovany?
    - Jaké aplikace používáme zde nebudu rozepisovat, ale všechny jsou prověřeny a otestovány.  V případě, že výjde nová verze tak se nejdříve testuje v chráněném prostředí uvnitř IT. Po otestování se následně může předávat dalším uživatelům.

KapitánRUM

« Odpověď #16 kdy: 05. 04. 2012, 11:18:06 »
2. Sám jste tady nedávno tvrdil, že ty vaše skládačky nejsou nijak výrazně poruchovější než značkové produkty. Ano, čtu vaše příspěvky :-)

Ad "Naše skládačky"
Výrobce vyrobí 5 000 serverů a 50 000 základních desek do pecka.
Díky tomu nastává paradox, že i když mohou být v serverových produktech kvalitnější součástky, tak HighEnd desky bývají stejně kvalitní, ale k vůli počtu vyrobených kusů podstatně lépe odladěné, vyzkoušené, opravené a podporované.
Pokud se k tomu ještě vezmou nějaké základní desky na sklad, můžu mít celkově spolehlivější a rychleji opravitelný stroj.
Poslední nevýhodou tak zůstává neexistence ILO.
Z tohoto pohledu tedy mohou být "Ty naše skládačky" i podstatně lepší, než server, do kterého Vám v případě poruchy s úsměvem na rtech narvou REFURBISHED komponenty!

ALE!!! v běžném pecku v kanclu, hlavně ve velké firmě, bych skládačky mít rozhodně nechtěl!
No a pokud se technik drbe 10 hodin s HW, tak nemá 10 hodin čas na interní zákazníky a spokojenost jde dolů!

Pokud se nám poškodí námi sestavený server, přijedu, vyměním a za hodinu firma už zase jede.
Pokud se poškodí základní deska, mění se i zdroj a obojí se pak diagnostikuje.
Opravy mohou být velice rychlé a stroje naprosto stabilní a prakticky bezporuchové.

Ale "SKLÁDAČKA" jako hanlivé označení naprosto sedí na počítač splácaný bez rozmyslu z komponentů nejlepších parametrů a bez zakoupení náhradních dílů, to je odpad! To si snad žádný svéprávný admin do firmy nemůže nechat nasadit.

Nemám chuť tu vysvětlovat, proč se některé počítače rozbíjí, že počítač určený na provoz 4*3 tj. 4dni*3hodiny večer jen stěží vydrží provoz 5*9 a že počítač na 7*24 musí být z určitých komponent, aby to vydržel.

kleff

« Odpověď #17 kdy: 05. 04. 2012, 13:55:48 »
U nás v neziskovce je 1 IT cca na 100-200 uživatelů pro kompletní správu (nákup hw, instalace, nastavení, správa tiskáren, správa sítí v pobočkách, veškerá podpora), k tomu ještě papírování jako evidence majetku, faktury za nové nákupy.

Rob16863

« Odpověď #18 kdy: 05. 04. 2012, 14:13:40 »
U nás v neziskovce je 1 IT cca na 100-200 uživatelů pro kompletní správu (nákup hw, instalace, nastavení, správa tiskáren, správa sítí v pobočkách, veškerá podpora), k tomu ještě papírování jako evidence majetku, faktury za nové nákupy.

no tak to máme podobný.. Akorát tu mám ve frontě 200 žádostí a některý čekaj v řádu měsíců, proto zjišťuji pro srovnání, jak to vypadá u Vás..
Díky za názory, sleduju to!
R

KapitánRUM

« Odpověď #19 kdy: 05. 04. 2012, 14:20:37 »
Jak říkám, to s tím počtem uživatelů je pěkná hovadina.
Je to jako říct, kolik doktorů je potřeba na 100 obyvatel a nezabývat se tím, jestli to jsou mladý a zdravý lidi nebo jestli jich je polovina pořád marod. Před 200 lety by byl i jeden ajťák pro celou naší planetu až moc.

Tam, kde uživatelé nic nemůžou, vlastně je jen nějaký office a standardní odpověď je "přijdu za týden", může stačit i 1 IT na tisíc uživatelů. Můžu se jen podivovat nad tím, že někdo, kdo čte odborné fórum o počítačích, může vykřikovat něco o tom, že na 100 až 200 počítačů OBECNĚ stačí 1 IT.  ::)
Pokud někdo napíše: Máme HW servis od Dell, uživatelé používají JEN Office a brouzdají po internetu, pak vážně může stačit 1 IT.

Ale to se asi rozčiluju zbytečně, to je produkce našeho školství, kdy z VŠ lezou "Linux Guru" protože "To umí nainstalovat a byli na školení.".

KapitánRUM

« Odpověď #20 kdy: 05. 04. 2012, 14:26:06 »
....mám ve frontě 200 žádostí a některý čekaj v řádu měsíců....

Takže jsi ve státní správě, bereš 50 litrů měsíčně a můžeš se řídit heslem "Práce, která se neudělá sama, nestojí za mojí pozornost!".
 ;D
Ale proč ne.
U nás to zatím není jako v USA, že naštvaný zaměstnanec vezme bouchačku a jde vystřílet půlku firmy, což bych se "čekat v řádu měsíců" nedivil ;D

V řadě firem potřebují lidé pracovat a zpoždění v řádu měsíců je možné jen ve vládě, zdravotnictví a hlavně armádě.  ::)

Rob16863

« Odpověď #21 kdy: 05. 04. 2012, 16:18:12 »
....mám ve frontě 200 žádostí a některý čekaj v řádu měsíců....

Takže jsi ve státní správě, bereš 50 litrů měsíčně a můžeš se řídit heslem "Práce, která se neudělá sama, nestojí za mojí pozornost!".
 ;D
Ale proč ne.
U nás to zatím není jako v USA, že naštvaný zaměstnanec vezme bouchačku a jde vystřílet půlku firmy, což bych se "čekat v řádu měsíců" nedivil ;D

V řadě firem potřebují lidé pracovat a zpoždění v řádu měsíců je možné jen ve vládě, zdravotnictví a hlavně armádě.  ::)

Budu se tvářit, že sem to nečetl a tak to nebudu brát osobně.
Jsem ve školství, mám podprůměrný plat v tomto oboru, můj nejdelší pracovní den měl 73 hodin a stejně furt lidé čekají. Vaše reakce měli sloužit jako jeden z podkladů pro mé šéfy, že takto to opravdu nejde a není to tím, že bych se flákal.
Jestli to budu nebo nebudu moct použít popravdě závisí na tom, jestli Vaše reakce budou k tématu a budou smysluplné.

Děkuji Vám všem, kteří jste nějakým způsobem reagovali tak, že z toho jsou nějaká smysluplná data.

Rob

PS: Na root jsem to dal proto, že považuju tuto komunitu za profíky, kteří v tomto oboru pracují na podobných pozicích a věřím, že Vaše zkušenosti mi můžou nabídnout lepší pohled na to, jak to funguje v komerčním sektoru, kde nefungující služby znamenají ušlý zisk a tedy je motivace zabezpečit zdravý chod IT.
Jinak sem to mohl dát klidne na zive.cz nebo lide.cz.
Takže ještě jednou díky za Vaše data, zkusím si z toho odpočítat, kolik by byl správný počet lidí na tuto činnost. A také mě zajímá, jak to funguje jinde - u Vás.

hu

« Odpověď #22 kdy: 05. 04. 2012, 16:26:33 »
Jsem ve školství, mám podprůměrný plat v tomto oboru, můj nejdelší pracovní den měl 73 hodin a stejně furt lidé čekají.

Bez urážky, ale proč to děláte?

kleff

« Odpověď #23 kdy: 05. 04. 2012, 16:46:10 »
Tam, kde uživatelé nic nemůžou, vlastně je jen nějaký office a standardní odpověď je "přijdu za týden", může stačit i 1 IT na tisíc uživatelů.
Ano u nás uživatelé nic nemůžou. Používají office, webové systémy, remote desktop aplikace a pár dalších menších aplikací, stroje převážně s XP nebo 7.
Vzdálený zásah okamžitě podle závažnosti, méně prioritní věci do dvou dnů. V případě nutnosti osobního zásahu na pobočce v ČR (třeba zásadní problém se sítí, nebo podobná větší věc) tak zásah druhý den. Pobočky máme poměrně jednoduché, obvykle propojené vpn s centrálou, bývá tam síťový disk a síťová multifunkce. Vše monitorované.
Opravy hw buďto v rámci On site NBD záruky, tam kde není tak dodání jiného stroje a řešení vlastními silami.

Pokud uživatelé mají práva admina, tak se nedá nikdy odhadnout co se strojem provedou, podpora takových lidí pak nebývá moc jednoduchá. Nejhorší jsou takoví, kteří si myslí jak tomu rozumí, ale nedokážou si vygooglit řešení na něco co si způsobili :-)

Jinak školství je trochu podobné neziskovce (platy), ale my naštěstí máme poměrně nový hw, takže odpadají věčné problémy s nefunkčními stroji.

Rob16863

« Odpověď #24 kdy: 05. 04. 2012, 17:02:47 »
Jsem ve školství, mám podprůměrný plat v tomto oboru, můj nejdelší pracovní den měl 73 hodin a stejně furt lidé čekají.

Bez urážky, ale proč to děláte?

Dobrá otázka, sám si ji často kladu. Prozatím má ta práce stále nějaké výhody. A navíc ji nechci odevzdat ve takovém stavu, v jakém jsem ji dostal nebo v jakém je teď, ale chci odejít se vztyčenou hlavou, že jsem připravil kvalitní, fungující a spravovatelné prostředí pro další adminy. Rozhodně jsem tam nešel na celý život.

Nasson

« Odpověď #25 kdy: 05. 04. 2012, 17:08:05 »
Vzdycky si se zajmem procitam tady ty fora adminu a jejich problemu. A jakozto clovek z druhe strany (obyc. uzivatel) si nedokazu predstavit praci ve firme, kde mi IT rekne budes pouzivat to, to a to. A nazdar. Od adminu ocekavam, ze zajisti bezpecnost site (asi nejaky ten firewall + pripadne rozhodnou jaky antivir bude ve firme pouzivan), hodi mi licencni cisla programu, ktere ma firma zakoupene a o zbytek bych se radsi postaral sam, netreba IT otravovat. Ale jako chapu, ze zase z vaseho pohledu je jednodussi, kdyz ma uzivatel svazane ruce. Ja jen doufam, ze se nikdy do takove firmy nedostanu.

kleff

« Odpověď #26 kdy: 05. 04. 2012, 17:24:41 »
Vzdycky si se zajmem procitam tady ty fora adminu a jejich problemu. A jakozto clovek z druhe strany (obyc. uzivatel) si nedokazu predstavit praci ve firme, kde mi IT rekne budes pouzivat to, to a to. A nazdar. Od adminu ocekavam, ze zajisti bezpecnost site (asi nejaky ten firewall + pripadne rozhodnou jaky antivir bude ve firme pouzivan), hodi mi licencni cisla programu, ktere ma firma zakoupene a o zbytek bych se radsi postaral sam, netreba IT otravovat. Ale jako chapu, ze zase z vaseho pohledu je jednodussi, kdyz ma uzivatel svazane ruce. Ja jen doufam, ze se nikdy do takove firmy nedostanu.
Jenže ty asi s tím problém mít nebudeš, ale představ si, že existují i uživatelé firemních pc, kteří nemají doma vlastní počítač, a nebo používají nějaký o který se stará někdo jiný a v životě třeba nikdy neinstalovali program.

Dřív jsem pracoval v technologický firmě kde těch 100 lidí mělo v klidu všechna práva a nikdo s tím neměl problém (třeba s výběrem OS jaký použiješ), ale to nejde srovnávat s běžnou firmou.

Mimochodem nahoď nějaký příklad firmy s 200+ uživateli kde si všichni spravují stroje sami, když bys jinde dělat nechtěl. Pokud jsi tedy nemyslel trochu menší společnost :)

martin

« Odpověď #27 kdy: 05. 04. 2012, 17:49:10 »
Jenže ty asi s tím problém mít nebudeš

To záleží, jestli mu nadřízení budou tolerovat, že se nevěnuje své práci. :-)

Rob16863

« Odpověď #28 kdy: 05. 04. 2012, 17:55:27 »
Jenže ty asi s tím problém mít nebudeš

To záleží, jestli mu nadřízení budou tolerovat, že se nevěnuje své práci. :-)

Tak nějak jsem to chtěl napsat, že bych takového člověka platit nechtěl, jestli teda instalace OS a řešení problémů s PC nemá v popisu práce:-) Samozřejmě i tak je to silně neefektivní.
R

KapitánRUM

« Odpověď #29 kdy: 05. 04. 2012, 18:27:28 »
Jsem ve školství, mám podprůměrný plat v tomto oboru, můj nejdelší pracovní den měl 73 hodin a stejně furt lidé čekají. Vaše reakce měli sloužit jako jeden z podkladů pro mé šéfy, že takto to opravdu nejde a není to tím, že bych se flákal.
Jestli to budu nebo nebudu moct použít popravdě závisí na tom, jestli Vaše reakce budou k tématu a budou smysluplné.

Tohle má jednoduché řešení.
PŘESTAT DĚLAT PŘESČASY, KTERÉ NEMÁTE NAŘÍZENÉ.
Kor ve státní správě.

Postupuje se následujícím způsobem:
Zapisuje se co 15 minut, co právě děláte.
Zvolní se tempo takovým způsobem, aby to byla pohodová práce, ale pracuje se 9 hodin místo 8.
Takhle to budete dělat jeden měsíc, ale kromě těch 9-ti hodin nesmíš dělat žádné přesčasy, které si nedostal nařízené.
Je jedno, že něco nejde, prostě to nejde a budete to řešit ASAP, ale v pracovní době.
Opakuji!
Žádné přesčasy a co 15. minut zapisuj, co děláš!
Brzy se někdo ozve!

Vedoucí: "Proč to není hotové?"
Ty: "Nestíhám, podívej, začal jsem si vést výkaz práce, pracuju mnohem déle, než bych měl, ale prostě nestíhám! Říkal jsem, že jeden člověk je málo!"
Vedoucí: "Tak dělej přesčas!"
Ty: "To nejde, už jsem odpracoval 150 hodin přesčas!" http://aktualne.centrum.cz/finance/prace/clanek.phtml?id=724100

Následují tři možné odpovědi od vedoucího:
A) "Dobrá, tak já popřemýšlím, že někoho ještě vezmeme."
To je standardní "FUCK-OFF" odpověď číslo jedna, ty na to zareaguješ tak, že budeš i nadále pokračovat přesně jako ten minulý měsíc, protože kdybys to zase začal stíhat, tak JSI LHÁŘ A FLÁKAČ!
B) "Na dalšího člověka ale nejsou peníze!"
To je standardní "FUCK-OFF" odpověď číslo dvě, ty na to zareaguješ tak, že budeš i nadále pokračovat přesně jako ten minulý měsíc, protože kdybys to zase začal stíhat, tak JSI LHÁŘ A FLÁKAČ!
C) "Zaplatíme ti nějaké hodiny přesčas!"
To je dobrá odpověď, začni víc pracovat, začni řešit i ty věci, které tu leží delší dobu, nejlépe aby nastalo zlepšení.
Tohle tempo drž tak měsíc, nech si podepsat přesčasy a pak se hoď na měsíc marod, nebo si užij prachy.

Všechny tyto možnosti vedou k vyřešení problému.
Zbytečná argumentace tam, kde to nemá smysl, dlouhodobá práce přesčas, to je jen znak neschopnosti a jisté mentální impotence problémy efektivně řešit.

Je taková "BAJKA"
Byl jednou jeden les, v lese byla zvířátka chytrá a blbá, chytrá zvířátka pracovala málo, ale chytře a druhá zvířátka, která tvrdě dřela, všemu šéfoval moudrý medvěd mrdník. Do lesa vběhla liška horkouška a z toho co viděla, vrtěla hlavou.
Liška: "Ty, medvěde, ten zajíc dře jako mourovatej a ty mu ještě nadáváš!"
Medvěd: "Víš, zajíc dře a proto jsem na něj zlej, kdybych na něj byl hodnej, tak by zlenivěl, ten hlupák si myslí, že když svou práci neudělá, že les shoří! No a protože svou práci dělá dobře, musím ho pořádně deptat, aby náhodou nechtěl odejít a taky ho nebudu povyšovat, protože kdo by tu práci udělal?"
Liška vrtí hlavou "Ale ten ježek nic nedělá! A toho jsi povýšil a přidal mu peníze!"
Medvěd přikyvuje: "Ano, ježek totiž pořád jen kecá, ale přece ho z lesa nevyhodím! No a jak furt kecal, naučil se jednat s lidma a navíc umí slušně buzerovat zajíce, takže zajíc ještě víc dře! No kdo by měl být vedoucí zajíce než někdo, kdo ho umí pořádně buzerovat?"
Liška se mračí: "Ale to není spravedlivé!"
Medvěd se směje "Hahaha ty krávo! Odkud si přišla? Svět není spravedlivej! To je jen v pohádkách! Ale máš vlastně dobrej nápad, naučíme zajíce Křesťanství, aby dřel ještě víc! Mude lepší mu slíbit to, že až umře, dostane tunu mrkve, než mu jednu mrkev dát teď!"

Mňo....já osobně budu raději medvěd nebo ježek než ten blbec zajíc 8)
Ale byla by to zajímavá story, kdyby zajíc přišel za medvědem a dal mu přečíst diskuzi na rootu, že by na tu práci měli být dva.
Myslím, že by mu medvěd rozbil hubu, že se v pracovní době zabývá takovejma kravinama, místo toho aby dřel.
Ale ty se bát nemusíš, jestli tvůj šéf má jen trochu rozum, slušně tě pošle do zadele, nebo ti slíbí mrkev.

PS: Jen dři a těš se na nebe, tam dostaneš 72 panen, budeš mít super barák a vůbec všechno, co si kdy chtěl.  ;D ;D