Poraďte distro na práci

Re: Poraďte distro na práci
« Odpověď #60 kdy: 20. 11. 2011, 11:43:58 »
12.04 bude mít podporu 5let i pro desktop. Mimochodem pokud použiješ netinstall a nainstaluješ si třeba LXDE ,XFCE či E17 tak určitě neprohloupíš. Již mám nainstalovánu pre alfa verzi 12.04 a nevidím jediný problém. 5 letá podpora určitě potěší.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #61 kdy: 20. 11. 2011, 11:52:08 »
Já jedu úplně jinou vlnu ... začínal jsem s RedHatem 5.0 Free, potom sezačalo šuškat, že Redhat onu Free verzi ukončí a tak jsem přešel k Mandrake 8.1 (tuším), Mandrake potom koupil Conectivu a přejmenoval se na Mandrivu (to se mne nikterak nedotklo) no a teď, když vznikla Mageia a Mandriva se rozhodla jít jiným směrem, tak jsem bezbolestně přešel k Mageie. Používám Gnome a jak jsem tu psal, nemohu si vůbec stěžovat. drakconf je špičkový grafický nástroj na nastavení systému. Pravda, když se ohlédnu zpět, tak jsem na svém systému používal i některé balíky z Fedory, jelikož pro Mandrivu nebyly, vím, že to nebylo ideální řešení, ale nebyl čas něco vytvářet a potřeboval jsem rychle fungovat. A když to fungovalo, tak proč ne?

Avšak, zkoušel jsem dost distribucí, dokonce i zmiňované Ubuntu, což tehdá nebyla špatná distribuce, avšak tehdejší česká komunita mne otrávila natolik, že jsem se při používání necítil vůbec dobře. Vůbec jsem nechápal tu jejich nadřazenost. Dnes už je možná situace zase jiná, ale nemám *buntu potřebu. Navíc jsem zjistil, že jsou lepší distribuce založené na Debianu. A komunita kolem Debianu, je úplně jiná, vstřícná, chápající. No nicméně já jsem věrný RPM based distribuci, která jde svou cestičkou a občas se octne na rozcestí, kde odbočím. Možná se ptáte, proč jsem se po návratu "RedHatu" k vydávání Free verze s názvem fedora nevrátil právě k ní? Fedora svým konceptem byla už úplně jinde, než původný volný RedHat.

TrSek32

« Odpověď #62 kdy: 20. 11. 2011, 12:51:25 »
No ja by som si vybral neake dobre preflaknute distro napr. Ubuntu 10.04 LTS (fakt dobry kusok). Nemusis tak casto riesit problem: ci robis chybu ty, alebo je bug v distre. To moze zaciatocnika fakt odradit ked dookola skusa navod a ono to nejde a az po case niekde najde ze je to bug. Az si zvyknes potom je fajn prejst k niecomu inemu.

« Odpověď #63 kdy: 22. 11. 2011, 00:10:04 »
Zdravim
Možná teď budu psát mimo téma ale trochu se toho to téma týká.Mám problém s podporou HW myslím multifunkční tiskárnu zn Canon oficiální podpora pro Madrivu a Ubunutu"distra které používám" neexistuje ale je pro RedHat a Debian. Vzheldem k tomu že s těmito distry nemám vůbec zkušenost,tak by mme zajímal názor zkušenějších.Dopnuji že nemám nějaká zvláštní nároky pouze kancelářská práce net a nějaké messengery skype a pidgin.Jedinné co je podmínka tak prostředí KDE Gnome mi nějak nesedí.
Předem díky M

Kit

« Odpověď #64 kdy: 25. 11. 2011, 19:01:29 »
... multifunkční tiskárnu zn Canon ... RedHat a Debian. Vzheldem k tomu že s těmito distry nemám vůbec zkušenost,tak by mme zajímal názor zkušenějších ... pouze kancelářská práce net a nějaké messengery skype a pidgin ... podmínka tak prostředí KDE Gnome mi nějak nesedí.
Pokud jsi zvyklý na Ubuntu, nebude velký problém přejít na Debian. Možná bude podobný i přechod Mandriva -> RedHat. Aplikace budou podobné, spíš stejné.

KDE i Gnome nesnáším, používám IceWM na openSUSE i na Ubuntu. Obecně je možné v kterékoli distribuci vybrat to své grafické prostředí.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #65 kdy: 25. 11. 2011, 23:44:30 »
[Mirek Čech] K čemu potřebuješ odiciální podporu? Důležité je, jestli zařízení v jiných distrech dobře funguje, nebo ne .... a pokud běží na Debianu, tak si troufám napsat, že poběží na všech možných distribucích. Navíc pokud nechceš kompilovat, je možné .deb balíček převést na .rpm ... nástroje na to jsou.

« Odpověď #66 kdy: 27. 11. 2011, 15:50:39 »
No možná hledám špatně ale prostě pro Canon MG 5150 mijak uzbunutu tak mandriva ovladače nenajde koukal jsem na stránky canonu ale ty jsou teď momnetálně nějka mimo provoz ale z podpory mi psali že jsou ovladače právě jen pro debian či fedoru.

Debian

« Odpověď #67 kdy: 27. 11. 2011, 15:59:14 »

« Odpověď #68 kdy: 27. 11. 2011, 16:05:24 »
Asi si nasypu popel na hlavu :-) to jsou zdrojáky a jsem "klikací" uživatel poradí někdo s tím dále?

Debian

« Odpověď #69 kdy: 27. 11. 2011, 16:11:15 »
...bude to potreba zkompilovat, coz je "diky nepodpore" pro-M$ hw dodavatelu nejcastejsi jev v Linux OS, diky ruznym linux nadsencum, kteri jako jedini nejake pro linux ovladace udelaji...

Jak kompilovat obecne, lze vyhledat na googlu.

Ale nejspis budes dostavat hlasky, ze neco jeste nemas nainstalovane/missing (v prubehu kompilace, diky cemu tedy kompilace nebude jeste dokoncena).
Proto ty chybejici balicky budes muset doinstalovat, coz se ti nakonec odmeni uspesnou kompilaci a nainstalovanim ovladace ;)

Debian

« Odpověď #70 kdy: 27. 11. 2011, 16:17:45 »

Debian

« Odpověď #71 kdy: 27. 11. 2011, 17:11:00 »
Tak na te strance si klikni na tvuj model (5150), kdy pak uvidis vyber OS (Linux), language/jazyk, pak Subnit / Odesli.
Pak si stahni treba prvni moznost -    1.   Linux IJ Printer Driver (3.40)

Stahnes asi balik "Linux IJ Print Driver_mg5100.tar". Ten rozbal a v adresari najdes krome jinych slozek i slozku "packages" kde jsou jiz pripravene .deb balicky pro amd64 i i386.

Pokud mas nainstalovane gdebi, jen klikni na balicek, nejdriv na "cnijfilter-common_3.40-1_"... cim se zacne instalovat
a az pak na "cnijfilter-mg5100series_3.40-1_"...

Ovladace by meli byt nainstalovane.
Pokud nemas gdebi, bud si gdebi nainstaluj (pro zacatecniky je to jednodussi) nebo otevri si terminal, jednotlive balicky "drug & drop" do terminalu, cimz se ti v radku zobrazi adresa jejich umisteni, prejdi klavesou Home na zacatek radku a napis:

dpkg - i (mezera) a pak nasleduje adresa umisteni balicku.

Enter a zacne se instalace.

Snad pomuze ;)

to je jedno

« Odpověď #72 kdy: 27. 11. 2011, 23:13:35 »
problem je v tom ze uz ted je jasne ze dalsi LTS verze bude nepouzitelna pro spoustu lidi - proste unity...
Me to je jedno. Pracuju v programech (emacs apod), ty nejak jdou spustim v kazdem distru a kazdem manazeru. Myslim, ze je jedno jake mam distro a jaky window manager. Hlavni je, ze mi pri prechodu funguje muj .emacs

Mam na dvou laptopech unity, na desktopu gnome. Stejne vzdycky spustim nejakym kliknutim firefox a psi a potom z gnome-terminal emacs a dalsi veci.

Re:Poraďte distro na práci
« Odpověď #73 kdy: 24. 12. 2011, 13:33:56 »
Moje skusenosti s Linux Mint: Urcite nie je stabilny stava sa ze miznu okna alebo to mrzne.
Osobne vidim problem iba s komplikovanymi grafickymi rozhraniami, ktore nie su uplne doladene ako GNOME alebo KDE alebo XFCE a robia zlobu. Cize podla mojho nazoru plati, ze je jedno aku distro zvolit, dolezite je, ake programy na nej su.
Ja som nasiel stabilnu a rychlu zostavu na vyvoj webu takuto Gentoo Linux, Geany, Icedtea (zatial som nemal problemy, vsetky JAVA applety, ktore som programoval isli bez problemov), DWM (tento mi asi najviac urychluje pracu), Swiftfox + Vimperator + Firebug + Noscript, qemu-kvm (2x Windows XP, IE 7, IE 8, IE 9). Gentoo ma super vlastnost, ze dokaze instalovat viac verzii prehliadacov bez problemov, cize k tomu vsetkomu este su vsetky prehliadace vo vsetkych verziach (Chrome, Opera, Firefox ...).

.....

Re:Poraďte distro na práci
« Odpověď #74 kdy: 24. 12. 2011, 20:50:34 »
Na praci je urcite nejlepsi nejake lehce odladitelne distro, ktere behem par hodin odkonfigurujete a mate klid... jen instalujete aktualizace. Pouzivam archlinux s fluxboxem a nedoporucil bych nic jine (mozna jeste slackware, gentoo nebo freebsd). At uz tam mate fluxbox, openbox, awesome ... tak vam praci rychle usetri, desktop je prehledny a odladitelny. Pokud hledate pracovni prostredi, tak zapomente na ruzne themes a pouzivejte rozhrani styl windows 95, ktere je prehledne a rychle.