Já jedu úplně jinou vlnu ... začínal jsem s RedHatem 5.0 Free, potom sezačalo šuškat, že Redhat onu Free verzi ukončí a tak jsem přešel k Mandrake 8.1 (tuším), Mandrake potom koupil Conectivu a přejmenoval se na Mandrivu (to se mne nikterak nedotklo) no a teď, když vznikla Mageia a Mandriva se rozhodla jít jiným směrem, tak jsem bezbolestně přešel k Mageie. Používám Gnome a jak jsem tu psal, nemohu si vůbec stěžovat. drakconf je špičkový grafický nástroj na nastavení systému. Pravda, když se ohlédnu zpět, tak jsem na svém systému používal i některé balíky z Fedory, jelikož pro Mandrivu nebyly, vím, že to nebylo ideální řešení, ale nebyl čas něco vytvářet a potřeboval jsem rychle fungovat. A když to fungovalo, tak proč ne?
Avšak, zkoušel jsem dost distribucí, dokonce i zmiňované Ubuntu, což tehdá nebyla špatná distribuce, avšak tehdejší česká komunita mne otrávila natolik, že jsem se při používání necítil vůbec dobře. Vůbec jsem nechápal tu jejich nadřazenost. Dnes už je možná situace zase jiná, ale nemám *buntu potřebu. Navíc jsem zjistil, že jsou lepší distribuce založené na Debianu. A komunita kolem Debianu, je úplně jiná, vstřícná, chápající. No nicméně já jsem věrný RPM based distribuci, která jde svou cestičkou a občas se octne na rozcestí, kde odbočím. Možná se ptáte, proč jsem se po návratu "RedHatu" k vydávání Free verze s názvem fedora nevrátil právě k ní? Fedora svým konceptem byla už úplně jinde, než původný volný RedHat.