Poraďte distro na práci

Re: Poraďte distro na práci
« Odpověď #45 kdy: 15. 11. 2011, 21:17:29 »
Možná se pletu a v poslední době se to změnilo, ale před časem na Gentoo Live DVD žádný  grafický instalátor nebyl a tím pádem instalace typu Next ->Next možná nebyla. To byl jeden z důvodů, proč jsem šel do Sabayonu

Kit

« Odpověď #46 kdy: 15. 11. 2011, 21:25:47 »
Muzu se zeptat na duvod, proc podle Vas neni Debian stable, nebo CentOS vhodny pro pouziti na desktop?
Protože stále ještě existuje spousta uživatelů, kteří nechtějí přemýšlet nad tím, jak se co instaluje, updatuje a chtějí svůj desktop pouze používat. Žádný linuxový systém není schopen splnit to, co Microsoft dokáže slíbit.

Po zkušenostech mohu začátečníkovi doporučit Ubuntu LTS. Sám jsem dlouholetým spokojeným uživatelem openSUSE, ale s některými nastaveními, které jsem dělal, by si začátečník neporadil a technická podpora od SUSE je IMHO na dost mizerné úrovni. Ubuntu je na tom v současné době mnohem lépe.

V Ubuntu mi pouze vadí, že většina návodů je orientována na aktuálně propagované grafické prostředí. Klasická úprava konfiguráků se hledá velmi těžko, ale začátečníkovi to asi vadit nebude.

Dudo

« Odpověď #47 kdy: 15. 11. 2011, 21:35:32 »
Najlepšie distro na práci je to, ktoré ovládaš.

Ten kdo pracuje, nemá čas sa učiť nové prostredie.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #48 kdy: 15. 11. 2011, 22:11:09 »
Mageia, ta po přechodu z Mandrivy nemá chybu! Používám jí s Gnome a jsem naprosto spokojený. Jinak bych také asi doporučil Linux Mint Debian. Ale vesměs je to jedno, každá distribuce má své pro a proti. Každou distribuci budeš muset přiohnout k obrazu svému, aby se Ti v ní pracovalo efektivněji a každá distribuce má i lepší a horší časy, prostě někdy si to vybere každý sestavovatel.

Bart

« Odpověď #49 kdy: 16. 11. 2011, 19:36:16 »
Muzu se zeptat na duvod, proc podle Vas neni Debian stable, nebo CentOS vhodny pro pouziti na desktop?
Protože stále ještě existuje spousta uživatelů, kteří nechtějí přemýšlet nad tím, jak se co instaluje, updatuje a chtějí svůj desktop pouze používat. Žádný linuxový systém není schopen splnit to, co Microsoft dokáže slíbit.

Po zkušenostech mohu začátečníkovi doporučit Ubuntu LTS. Sám jsem dlouholetým spokojeným uživatelem openSUSE, ale s některými nastaveními, které jsem dělal, by si začátečník neporadil a technická podpora od SUSE je IMHO na dost mizerné úrovni. Ubuntu je na tom v současné době mnohem lépe.

V Ubuntu mi pouze vadí, že většina návodů je orientována na aktuálně propagované grafické prostředí. Klasická úprava konfiguráků se hledá velmi těžko, ale začátečníkovi to asi vadit nebude.

Dekuji za reakci!

Tema diskuze:
"Poraďte distro na práci. Především bych ocenil stabilitu, svižnost a pokud možno i snadnou správu"

Odpoved:
Jakakoli "Velka" (uzivatelskou zakladnou) distribuce s balickovacim systemem a dlouhym vyvojovym cyklem, to splnuje... jak jiz bylo receno predemnou: Debian stable, Ubuntu LTS, RHEL, CentOS.

Duvod:
Proc by tyto distribuce byly pouze na server nevidim...
Vsechny obsahuji po instalaci standardni desktopove prostredi. Pouzitelnost a uroven zravy je na stejna jako ve zminovanem Ubuntu. Delsi vyvojovy cyklus zarucuje vetsi stabilitu a delsi podporu. Diky rozsirnosti a komercni podpore u RHEL je dobra Podpora HW i dokumentace.

mh

« Odpověď #50 kdy: 16. 11. 2011, 23:50:27 »
...
Což platí taky o názvech aplikací. Postupy ohledně gnome příslušenství na wiki ubuntu bývají vyloženě klikací a tak nějak se nepočítá, že by byly užitečné i někomu jinému. Kdyby věděl, jak a co má instalovat...

Inkvizitor

« Odpověď #51 kdy: 17. 11. 2011, 14:36:31 »
Bart: Některá tato řešení jsou problematická i na serveru. Např. CentOS - pro jeden projekt jsme chtěli použít Python 2.7 a museli jsme si udělat vlastní balíčky nejen pro Python, ale i pro všechny knihovny; použitelné balíčky ani SPEC soubory nebyly k dispozici. Na desktopu je to ještě kritičtější, sice to nasadit můžeš, ale pak zjistíš, že většinu software instaluješ pomocí configure a make. Takový Debian sice asi v něčem vyhoví více (multiverze Pythonu), ale na desktop bych si ho stejně nedal.

Osobně používám na desktopu už léta OpenSUSE doma i v práci a jsem spokojený. Samozřejmě ale s tím, že nejedu pořád na stejné verzi; migraci se stejně člověk asi nevyhne.

RomanF

« Odpověď #52 kdy: 18. 11. 2011, 14:57:35 »
Hledám nějakou distribuci na práci (php programování + ten balast okolo). Především bych ocenil stabilitu, svižnost a pokud možno i snadnou správu.

Tak si taky přisadím. Skoro každej tady tak nějak chodíme od distra k distru, prostě tak, jak jde život.  ;) Začal jsem v r.1995 na Sarah (CZ distro na bázi RedHat 3.x) dál na RedHat, Suse, Slackware, Gentoo, Ubuntu, momentálně jedu hodně spokojeně na Crunchbang, což je upravený Debian (default desktop je Openbox + Tint2) - jak 1x firemní server, tak 1x desktop a 2x laptop.

Dělám admina na databázích, takže žádný velký programování, semtam nějakej ten skript. Víc než výkon od stroje očekávám stabilitu a to Crunchbang splňuje (hezkej a rychlejší desktop oproti Ubuntu je bonus navíc). Taky je fajn, když se základní migrace na nový distro uskuteční v historicky bezvýznamné periodě...třeba něco jako 2-3h. A to se povedlo jak s Ubuntu tak i teď s distrem Crunchbang. Konfiguráky jely hned bez dodatečných úprav, instalace jakýhokoliv sw za pár vteřin.

Doporučuju na jakoukoliv práci.

Robert Smol

« Odpověď #53 kdy: 18. 11. 2011, 15:04:25 »
jednoznacne ubuntu 10.04 LTS - ma vsechny funkce co clovek potrebuje (podpora hw, sitovani, zvuk, grafika), odzkousene GNOME, stabilni system + Ubuntu  pece o lidi s laptopem. Ja sam mam ted momentalne Fedora 16 (take neni spatna, ale je to opravdu technology preview pro RedHat) ale na ubuntu 10.04 nedam dopustit.

Nomen

« Odpověď #54 kdy: 18. 11. 2011, 15:21:49 »
jednoznacne ubuntu 10.04 LTS

Ubuntu 10.04 se pravda povedlo, ale podpora je, nemýlím-li se, do dubna 2013. A co pak?

Kit

« Odpověď #55 kdy: 18. 11. 2011, 17:16:29 »

Ubuntu 10.04 se pravda povedlo, ale podpora je, nemýlím-li se, do dubna 2013. A co pak?
Pak přece bude další LTS. Nebo taky ne. Pokud uživatel chce systém, za který nebude muset platit, musí občas nějakou nepříjemnost překousnout. Jednou z nejčastějších je právě krátká doba podpory.

to je jedno

« Odpověď #56 kdy: 18. 11. 2011, 18:04:22 »
problem je v tom ze uz ted je jasne ze dalsi LTS verze bude nepouzitelna pro spoustu lidi - proste unity...

Vin

« Odpověď #57 kdy: 19. 11. 2011, 08:43:25 »
Taky bych se přimluvil za OpenSUSE (mám 11.4) . KDE 4.7.3 mi na něm přijde již dostatečně rychlé a vyladěné (sem tam nějaké vady jsou, většinou ale kosmetické), a nastavitelné; co se nedá nastavit v KDE, dá se nastavit v yastu :-). Pokud nějaký balík není v oficiálních repozitářích, jsou většinou na webu Build Service. Co se týče výše zmíněné (ne)podpory, nepřijde mi to tak zlé v případě zahraničních fór.

« Odpověď #58 kdy: 19. 11. 2011, 10:07:58 »
Přidávám hlas pro MacOS X.

- je to naprosto stabilní
 - má to slušně vyladěný výkon (např. přehrávání video nebo mp3 neblbne ani při nejvyšším zatížení)
 - je to vyladěné pro úzkou skupinu HW, který je 100%ně podporovaný
 - systém člověka zbytečně neobtěžuje prkotinami (vložím flashku -> byl přidán HW1, HW2, HW3, je k dispozici nový disk)
 - má to Xka, takže není problém spustit XFCE, awesome,... nebo vzdáleně aplikaci z jiného Unix-like systému
 - většina OSS jde přeložit - takže není problém získat nejnovější knihovny atd.
 - elegantní instalace OSS přez macports
 - základní věci typu terminál, ssh, X atd. není potřeba doinstalovávat jako na Win
 - má to normální shelly a ne jejich trapné napodobeniny

Nomen

« Odpověď #59 kdy: 20. 11. 2011, 10:43:54 »

Pak přece bude další LTS. Nebo taky ne. Pokud uživatel chce systém, za který nebude muset platit, musí občas nějakou nepříjemnost překousnout. Jednou z nejčastějších je právě krátká doba podpory.

Problém není doba podpory. 3 roky jsou fajn. Ale 12.04 (příští LTS) evidentně nemá našlápnuto k tomu, aby bylo důstojným nástupcem 10.04.