Poraďte distro na práci

Re: Poraďte distro na práci
« Odpověď #15 kdy: 13. 11. 2011, 22:25:11 »
Co sa tyka sviznosti tak to uz zavisi len na spravnej konfiguracii (tj. spravne nainstalovane drivere atd.) a vybere grafickeho prostredia (pre sviznost a zaroven klasicky vyzerajuci desktop by som siel po LXDE)

Rda

« Odpověď #16 kdy: 13. 11. 2011, 23:23:06 »
Jiz nekolik let (tak 4-5) pouzivam Gentoo na praci.. prvotni instalace je sice hardcore, ale o to vice vas nauci a pokud nedelate jen copy-paste (nebo si alespon uvedomite co ty kopirovane prikazy delaji), tak to muzu jen a jen odporucit. Ziskate tim vztah ke svemu systemu a kazdy problem lze nejak dogooglit.

Obecne bych nedoporucoval mensi forky velkych distribuci, protoze tam ta podpora nebude natolik promakana... mensi zlo je ztrpet tu distro, nez opravovat fork :)

stewe

« Odpověď #17 kdy: 14. 11. 2011, 07:23:28 »
1) a co fedora? celkom kvalitne distro
2) pouzivam xubuntu 11.04. nic sa mi nikdy nerozsypalo a to som teda power user ...

nechapem celkom tie poznamky "tri krat sa mi to cele rozsypalo" ... "viac krat sa mi nieco pokazilo", bud ja mam strasne stastie alebo som to proste este chvalabohu nezazil. raz za cas do terminalu apt-get update; apt-get upgrade, Y/n -> Y a koniec :) vsetko ide. co tam riesite?

Handy

« Odpověď #18 kdy: 14. 11. 2011, 08:46:44 »
Ja jsem po Debianu testing (6 a potom 7), pod kterym jsem bezel rok (rozjel jsem si pulseaudio a po nejkaym updatu se mi zaclo sypat a cistka systemu byla na miste) presel na Linux Mint Debian Edition, coz by mel bych more user friendly Debian testing. Ma prednastaveny pulseaudio, docela pekny vzhled + nejaky svoje dalsi balicky, zatim mi vyhovuje a bezi bez problemu. Jen compiz trochu rozhazel GTK (stejne jako v debianu) a nektery zakladni aplikace v gnome (napr kalkulakca) pouzivaj stary GTK.

« Odpověď #19 kdy: 14. 11. 2011, 09:09:24 »
Gentoo jsem taky zkoušel a ta prvotní instalace je fakt dost hardcore. proto jsem dal Sabayon a maximální spokojenost

« Odpověď #20 kdy: 14. 11. 2011, 11:14:03 »
Ja myslim, ze tu rada lidi nechape, co je to pocitac na praci - to je pocitac, kde vse funguje a nemusim tomu venovat cas ( to lide doporucujici gentoo nechapu - imho studenti co maji casu dost a ztracena hodina nad necim co by melo fungovat a nefunguje je nestoji nic ).
Takze:
- Windows 7 ( za to me tu asi nekdo ukamenuje :-), ale verte nebo ne, s rozumnym ssh klientem a linuxem ve virtualu je to velmi dobra kombinace pro vyvoj i adminovani )
- Mac OS X
- z linuxovych distribuci po instalaci asi nejlepe bez dalsich uprav funguje Ubuntu/kubuntu apod ... doporucuji LTS verzi, upgrade celeho systemu kazdy pul rok neni na pracovnim systemu idealni.

« Odpověď #21 kdy: 14. 11. 2011, 11:47:06 »
MAC OS prakticky neznám, takže se k němu nemůžu nijak vyjádřit. Napsat ale, že Win 7 jsou bez práce funkční a dlouhodobě stabilní je přece jenom trochu přehnané. Jsou sice o hodně lepší, než Visty, ale pořád to není úplně ono. Ubuntu má svoje výhody, ale na dané problematiku se mi zdá moc "těžké"

mh

« Odpověď #22 kdy: 14. 11. 2011, 14:42:04 »
Na práci? Neznáme styl tvojí práce, a co vyhovuje jednomu, tebe odradí...

Proč prostě nenainstaluješ něco co by mohlo splňovat tvoje podmínky:
stabilita - takže něco ozkoušenýho a ne betu
svižnost - třeba něco s lehkým prostředím
snadná správa - to je individuální, někdo raději terminál, někdo třeba molochovité ovládací centrum...

A zkoušej.

Jednoduše nainstaluj jednu ze zde doporučených distribucí, na ni zprovozni všechny požadované aplikace, eventualně změň pracovní prostředí za tobě vyhovující. Pokud se povede,...  pracuj! :)

dTr

« Odpověď #23 kdy: 14. 11. 2011, 16:57:57 »
Pavel Rauš: Windows7 prosím ne :) z těch právě přecházím.

mh: styl mojí práce je řekl bych takový, že mám rád všechno udělaný rychle :) takže jsem pro klávesový zkratky - proto třeba ve windows7 "žeru" možnost přesouvat a mini/maximalizovat okna stiskem [winKey] + [nějaká šipka] - než si to zdlouhavě přetahávat myší. A v tomto duchu se nese styl mojí práce - takže přežiju prvotní nastavení všelijakých urychlovátek, klidně při něm ztratím polovinu krve, ale pak za to očekávám, že to bude fungovat stabilně a něco se nerozjebe např. po nějakém updatu.

S tou snadnou správou máš asi pravdu, každý v tom vidí něco jinýho. Nepotřebuju extra robustní GUI panely na všechno, ale zároveň bych rád "základní" věci, jako je třeba to nastavování klávesových zkratek, připojení k síti, vpn atd.. mohl naklikat v nějakym wizardu, ne kvůli tomu otevírat nějakej zašitej konfigurák a editovat to ručně.

Mám zkušenosti s párkrát zde zmíněným Ubuntu 10.04, ten mi relativně vyhovoval. Mám zkušenosti i s Debianem, ale ten mi přišel už takový víc "dospělý" a spíš pro "víc dospělé" linuxáky :)

Mohl bych zkusit teda to Gentoo. Když se po pár hodinách nebudu schopnej dostat přes instalaci (os + základních záležitostí typu zvukovka, síť, vpn..) tak se holt poohlédnu po něčem jiném. Třeba zmíněné kubuntu / xubuntu. Co jsem v požadavcích nezmínil je dobrá podpora, samozřejmě ve smyslu "tohle mi nejde, tak si vygooglím řešení". Tam asi zase vyhraje ubuntu?

« Odpověď #24 kdy: 14. 11. 2011, 17:49:11 »
Zkus před Gentoo Sybayon s LXDE a instalaci máš za pár minut naklikanou a po restartu funkční systém

maagor

« Odpověď #25 kdy: 14. 11. 2011, 18:10:21 »
Pouzivam na praci win7 a rhel6. Skoro bych ale rekl, ze v tech widlich jsem vic spokojenej (napr: mnohem sviznejsi grafika), byt mam radeji linux..

martin

« Odpověď #26 kdy: 14. 11. 2011, 18:48:45 »
Souhlasím částečně s Pavlem Raušem. Na obecnou práci jako desktop je rozhodně nejvhodnější win nebo macosx (výrazně lepší podpora výrobců, spousta vychytávek desktopu atd.). Jenže programování v PHP bych nedělal jinde než v Linuxu (podpora knihoven a dalších utilit). Takže pokud to má být jednoúčelový stroj, tak bych zvolil ubuntu. Pokud spíš univerzál, tak win s hodně RAM a virtualizaci s linuxem a v podstatě jakoukoli distribucí. FS virtualizovaného linuxu bych namapoval do win a programoval nativně ve win. Já tak pracuju v macosu.

Pokud nepředstavují win výraznější bariéru, tak nemá macosx smysl. K tomu je potřeba o něco víc důvodů jako třeba chuť. S tím, že akceptuji počáteční investici do změny oněch stereotypů, které neberu jako dogma, a být připraven na jiný typ much :-)

Jakub Váňa

« Odpověď #27 kdy: 14. 11. 2011, 20:19:40 »
[21]

Windows 7 určitě neni na práci. Od systému na práci očekávám, že alespoň na 2 jádrovém 2,4 GHz procesoru (i3, či co ?) nastartuje dříve než za čtvrt hodiny :D

Myslím, že velmi dobře splňuje požadavky CentOS.  Jak známo RedHat je historicky jedna z nejpropracovanějších distribucí a CentOS, který je z ní odvozený má velmi dobrou podporu a vydrží na počítači leta bez nutnosti reinstalace nebo upgrade. CentOS 5 jsem používal asi 4 roky a kdybych nemusel vyměnit počítač, neměnil bych ani systém (na CentOS6).

Boot do windows je tragédie a zážitek na několik týdnů. Kdybych se měl vyjádřit k MacOSu, asi bych nebyl objektivní, ale nemám je rád ....

« Odpověď #28 kdy: 14. 11. 2011, 21:02:40 »
co sa tyka toho MacOSX, ja mam len dobre skusenosti, stabilita je uzasna, UI nadherne prepracovane a jednoduche, a ak to ma clovek na hardware od Apple je to bezudrzbova masina..a je to UNIX..len ta cena je vysoka ;) Ak mas chut a cas (hlavne ten cas) mozes skusit nainstalovat Macosx na normalne PC, len si treba overit ci tvoj hardware bude podporovany.

Ten CentOS som mal len asi 2minuty vo virtuale ale myslim ze je to dobra volba. A celkom ma prekvapilo ze tu nepadlo ani slovo o OpenSUSE, je tam velka podpora a komunita, cele pod zastitou Novelu. Instalacia je bezproblemova, desktop pripraveny na plne vyuzitie. Co som porozumel tak dotycny ziada bezproblemove rock-stable distro ktore funguje viacmenej out-of-the-box.

Veverak

« Odpověď #29 kdy: 14. 11. 2011, 21:32:24 »
Na praci? archlinux+awesome, byla to nejproduktivnejsi kombinace kterou jsem zazil.... a ano, clovek musi projit nejdriv cas kdy si to vse sprovozni... (out of the box neni splnene) ale v momente kdy to udela tak mu to system vrati :-)