Pavel Rauš: Windows7 prosím ne
z těch právě přecházím.
mh: styl mojí práce je řekl bych takový, že mám rád všechno udělaný rychle
takže jsem pro klávesový zkratky - proto třeba ve windows7 "žeru" možnost přesouvat a mini/maximalizovat okna stiskem [winKey] + [nějaká šipka] - než si to zdlouhavě přetahávat myší. A v tomto duchu se nese styl mojí práce - takže přežiju prvotní nastavení všelijakých urychlovátek, klidně při něm ztratím polovinu krve, ale pak za to očekávám, že to bude fungovat stabilně a něco se nerozjebe např. po nějakém updatu.
S tou snadnou správou máš asi pravdu, každý v tom vidí něco jinýho. Nepotřebuju extra robustní GUI panely na všechno, ale zároveň bych rád "základní" věci, jako je třeba to nastavování klávesových zkratek, připojení k síti, vpn atd.. mohl naklikat v nějakym wizardu, ne kvůli tomu otevírat nějakej zašitej konfigurák a editovat to ručně.
Mám zkušenosti s párkrát zde zmíněným Ubuntu 10.04, ten mi relativně vyhovoval. Mám zkušenosti i s Debianem, ale ten mi přišel už takový víc "dospělý" a spíš pro "víc dospělé" linuxáky
Mohl bych zkusit teda to Gentoo. Když se po pár hodinách nebudu schopnej dostat přes instalaci (os + základních záležitostí typu zvukovka, síť, vpn..) tak se holt poohlédnu po něčem jiném. Třeba zmíněné kubuntu / xubuntu. Co jsem v požadavcích nezmínil je
dobrá podpora, samozřejmě ve smyslu "tohle mi nejde, tak si vygooglím řešení". Tam asi zase vyhraje ubuntu?