martin: Racionální důvody jsem uvedl a mohu přidat - start windows do použitelného stavu až 15min. Start firefoxu odhadem 5 minut, nepřehledné menu aplikací, na každý dialog čekání půl minuty.
To je jak z reklamy.. Cena auta "už" od 100 tis. :-)
I Linux si vcelku jednoduše můžete zabordelařit tak, že vám bude startovat věčnost a nebo rozbijete závislosti a X nenastartují vůbec. Ale jako argument to neuvádím jako vy.
http://bit.ly/skp1kB Win7 do 40 sekund po POSTu. Dokonce Vista je nahoře do 80s. A takových je na YT mraky a to nepočítám ty vyladěné konfigurace.
Na čem tedy závisí výkon windows? Nemohl jsem si nevšimnout, že neustále hrabou na disk a to i když s nima momentálně nic nedělám. Mám 2GB ram, takže nedává smysl aby swapovali.
Proč měníte téma? Řeč je o čase nabootování.
Nicméně když už jste to načal. Swapování samo o sobě není nic špatného. Naopak Linux má problematickou implementaci práce s VM, která se především ukáže pod zátěží (je to diskutováno téměř všude vč. zde). Pokud to má negativní dopad na výkon, tak je potřeba zjistit, co jste si tam pustil, zda jde vůbec o práci se swapem, preventivní akce nebo aktivitu nějakého procesu atd.