Zkušenosti s MikroTikem v domě

CFM

• 197
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenosti s MikroTikem v domě
« Odpověď #30 kdy: 24. 09. 2026, 21:43:32 »
No já našel nějaký příspěvek, kde to borec prostě přepájel za 32MB a fungovalo to prý. Ale ztroskotalo to na SW licenci (vázaná na ID disku) co musel koupit a to se nevyplatí. Jinak ta paměť byla za 2usd z ali
Něco k tomu tady, https://forum.mikrotik.com/t/replace-flash-on-hap-hex-with-larger-capacity/148201
Ano větší SPI flash mají instrukci pro přepnutí do 32bit adresního módu.
Např. HAPac^2 má 16MB SPI flash W25Q128JV a pohrával jsem si s myšlenkou ji vyměnit za W25Q256JV. Odhaduji, že FW má autodetekci konkrétního typu paměti, neb mají společný image pro všechny typy nad konkrétní architekturou. Nakonec jsem do toho nešel, protože licence je navázána na 64bit unique ID paměti a nechtělo se mi pátrat jak to hacknout.

« Odpověď #31 kdy: 25. 09. 2026, 18:35:28 »
Kdybys náhodou přišel na to jak tu licenci pořešit, tak by mi to pomohlo. Měl bych ten cAP ac a pak taky u wAP ac kdyby to šlo...

Štve mě to z principu, kdy zařízení jsou na vyhození jen kvůli takové blbosti co by se dala pořešit výměnou součástky za $2
(ačkoliv ty mikrotiky stojí pár korun, tak nesnáším plýtvání, moc nechápu že ty licence ten MK vůbec tak intenzivně řeší, jak kdyby někdo chtěl padělat APčka za $70  ??? ) Kdyby byli co k čemu, tak nabídnou transfer licence na jiný ID disku

« Odpověď #32 kdy: 30. 09. 2026, 19:09:36 »
Mám MikroTik hAP ac2
Updaty to má, port forward tam je taky, WinBox je už na Linux a stejně to teď nastavuje Claude přes terminál. Z appky jen dělám před spaním právě ty updaty.
Svítí to, internet mi jde. Nevím co víc to má delat. Jen furt píšu MicroTick, nebo podobné paskvily do Google.
OpenWRT na starém TP-linku také není špatný. Používal jsem to jako repeater 🤷‍♂️

smoofy

• 1 063
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: 30. 09. 2026, 20:20:39 »
Ja provozuju MikroTik v nekolika domech bytoveho druzstva vcetne routeru a neni s tim zadni problem. V pomeru cena/vykon nic lepsiho nez "africke CISCO" neexistuje.

pf/open sense sem taky sveho casu pouzival, nicmene presel sem nakonec na nativni OpenBSD s PF sense. Sice to nema UI, ale kdyz clovek neni linej, nastavi si to jak potrebuje.

X

« Odpověď #34 kdy: 30. 09. 2026, 20:31:43 »
Moje zkušnosti: Mikrotik routery a switche fajn, AP/WIFI otřesné.

edit: Otřesné byly multi-AP setupy. Pokud člověk měl jedno AP tak to vcelku šlapalo (byť teda rychlosti nic extra).
« Poslední změna: 30. 09. 2026, 20:35:03 od X »

« Odpověď #35 kdy: 30. 09. 2026, 21:00:10 »
x: nejsou to zkušenosti z doby před CAPSMAN érou? Já na mikrotik taky slyšel samou špínu, ale mám mikrotik jak doma tak u rodičů posledních 20let a problémy jsem s tím neměl. Ale jelo to všechno v režimu kdy APčka byly nezávislý - takže žádný roaming a podobně. CAPSMAN jsem nastavoval doma až teď cca před měsícem a to rovnou ta V2 co ten roaming už podporuje.
S rychlostma problém nemám..nebo "nevím že bych měl mít problém" - upřímně řečeno jak mi 5Ghz APčko dá víc než 100Mbit/s (pro notebooky) nebo 2.4Ghz APčko víc než tak 20Mbit (prakticky jen mobily + IOT) tak je mi to asi úplně jedno. Nevím kdy jsem naposledy kopíroval třeba 200GB přes wifi...
Cvičně jsem zkusil jak rychle mi to kopíruje a přes 5Ghz ac 80Mhz jsem dostal nějakých 450Mbit, přes 2.4Ghz 20Mhz "n" jsem dostal něco kolem 100Mbit...APčko (wap ac) je v chodbě na stropě, mám to cca přes jednu stěnu a 5metrů. Asi by to mohlo dát víc, kdyby to mělo 4 antény a jelo ve "větším MIMO", ale asi je mi to "buřt"...

Nemáte někdo srovnání jak si ty mikrotik APčka stojí třeba oproti CISCO? Tam jsem se díval že je cena plus mínus 10x (jako fakt nechápu jak může APčko stát 30tisíc, některý modely i přes 100 tisíc?  :o ), plus nevím jestli tam nejsou nějaký další vydrbávky jako licence pro APčkový kontrolér a samotný kontrolér za dalších XX tisíc atd..přijde mi to cenově úplně mimo
« Poslední změna: 30. 09. 2026, 21:05:40 od czAtlantis »

X

« Odpověď #36 kdy: 30. 09. 2026, 21:21:31 »
x: nejsou to zkušenosti z doby před CAPSMAN érou?

Ne-e, bylo za capsmana, ale ještě před OS v7. S capsmanem to bylo o hodně lepší (hlavně konfigurace byla aspoň na jednom místě), ale furt dost pekelný a celkově mi to akorát zvedalo krevní tlak. Jak jsem říkal, pokud má člověk jedno AP nebo neřeší roaming, fungovalo to víceméně dobře. Špínu na to házet nepotřebuju, některý mtik routery mi furt běžej doma i po deseti letech :)

Cisco jsem shodou okolností měl nasazené taky - s (tuším) 2504 a tam sice líp fungoval roaming, ale rychlost byla ještě horší... A bylo uplně jedno, jestli ty APčka byly tunelovaný nebo lokální. Nicméně ta řada 25xx už je nějakou dobu mrtvá a novější jsem (pochopitelně) nezkoušel. A ano, byly tam další vydrbávky typu licence už tehdy (na počet AP pokud si dobře pamatuju) - předpokládám, že dneska to je jenom horší :)
« Poslední změna: 30. 09. 2026, 21:23:20 od X »

« Odpověď #37 kdy: 01. 10. 2026, 10:09:06 »
Nemáte někdo srovnání jak si ty mikrotik APčka stojí třeba oproti CISCO? Tam jsem se díval že je cena plus mínus 10x (jako fakt nechápu jak může APčko stát 30tisíc, některý modely i přes 100 tisíc?  :o ), plus nevím jestli tam nejsou nějaký další vydrbávky jako licence pro APčkový kontrolér a samotný kontrolér za dalších XX tisíc atd..přijde mi to cenově úplně mimo

Jestli chceš znát skutečné rozdíly tak se podívej do datasheetů. Ty CISCO jsou "profesionální" produkty, jeden z nejviditelnějších rozdílů je že dokáží obsloužit stovky i tisíce připojených klientů a to tak že si toho nikdo nevšimne. To na Mikrotiku nebo čínských krabičkách s TP-Linkem v čele nikdy nedosáhneš.
Aruba je dejme tomu levnější alternativa CISCO pro skutečná nasazení.

Na doma nebo do menší/střední firmy Mikrotik super, nedám na to dopustit.
Pokud je to ale větší/velká/obří firma, obchoďák, stadion..., tak fakt už musíš použít k tomu určená zařízení, jinak budeš furt řešit nářky a problémy.

Samozřejmě vždy platí že to musíš správně nastavit, ať už je to CISCO nebo Mikrotik (nebo cokoliv jiného).

« Odpověď #38 kdy: 01. 10. 2026, 17:46:49 »
To je právě to srovnání "z papíru" co mě asi ani nezajímá - papír snese všechno - spíš bych rád viděl nějaký test kde se dá na stejné místo někde na stadionu ten blbej mikrotik a  jak se to bude chovat... a pak se přepne na cisco a jak se bude chovat tohle....ale asi pochybuju že někdo tohle zkoušel v reálným provozu

jako zase nějak tomu extra nerozumím a právě nevím, kde je tam ta přidaná hodnota. Proč by měl mít kontrolér mikrotiku problém mít 4000 klientů v seznamu? Pokud se dá na nějaký slušnější HW kde je dost paměti, rychlej CPU a podobně....

Dělá to cisco nějaký hodně pokorčilý věci co ten mikrotik neumí? Přecejenom když to blbě řeknu, tak hardware musí umět "to stejný", když je to nějaký standard wifiny. A teda nevěřím tomu, že co se rádiové sekce toho AP týká, že by tam byl až tak brutální rozdíl co se týče takových těch věcí jako citlivosti atd...A pochybuju že cisco nějakým zázrakem bude fungovat, když se sejde třeba na jendo APčko 200klientů..
« Poslední změna: 01. 10. 2026, 17:49:52 od czAtlantis »

« Odpověď #39 kdy: 01. 10. 2026, 23:01:58 »
Ono kazdy radio ma nakej svuj limit, kolik da soucasnych klientu. Co jsem zkousel rozbehat APcko pod tucnakem se spoustou starsich Wi-Fi karet (neurcenych primarne pro pouziti jako AP), co dum dal, vsude jsem v utilitce iw videl, ze to umi maximalne 8 soucasne pripojenych klientu. Jakejkoliv Android, mobilni LTE modem, vsechno, kam jsem se dostal pres konzoli, jsem se dostal k limitu max 8 CCU.

Mirne nesouvisejici:
Pred nejakou dobou se mi ozyval kolega, hele, mam doma wifinu skrz UBNT Unifi, mam na tom radove desitky ruznych IoT kramu na 2,4ce, zere to bandwidth 00nic, ale jakmile pripojim (a ted bych kecal, jestli patnacty, sedmnacty) IoT kram, tak to klekne cele. Reseni z UBNT fora = moc klientu na APCko, kup jeste jedno, klienti se rozprostrou a bude to cajk. :)

Z toho, co jsem ruzne v byvale praci videl, si dovolim spekulovat, ze vtip tech enterprise Cisco APcek spociva zhruba tady:
1) radio utahne vic klientu per AP (radove nizsi desitky)
2) principielne se ocekava rozsazeni spousty APcek s nizkym vysilacim vykonem a funkcnim roamingem (coz je to, co si nechavaji spolu s dalsimi vecmi jako sken spektra a vyber vhodnych kanalu... poradne zaplatit)
V praxi jsme meli treba 1 APcko na maximalne 8 pracovnich stolu, vzdalenost mezi sousednimi APcky treba 5 metru, cili na patre bylo bez problemu pres 30 APcek, coz stalo docela ranec. Ale stran funkcnosti, stability, rychlosti, odezvy nebyla za 9 let jedna jedina stiznost.
3) pokud je nejaka velka akce typu veletrh, je to velky spatny, tech APcek je tam potreba fakt spousta a stejne to neni zadnej slagr... tu bych se na detaily musel optat kolegy, kterej to resil primo (velika akce, desitky tisic navstevniku), ja mel na starosti jiny veci.

Budu rad, kdyz nejaky zkuseny wifinar me spekulace potvrdi/vyvrati.

« Odpověď #40 kdy: 02. 10. 2026, 08:21:58 »
Mikrotik a wifi to je vseobecne zname, ze nie je nic moc. Na domace pouzitie, kde mas par mobilov ok, ale nejake profi riesenie, pripadne, ak niekto ma celu domacnost na wifi, tak to by sa obzeral inde.

jauznevimco: Toto je casty problem a nielen u wifi. Ludia, ktori nevidia do hlbky, tak vidia len traffic. Nevidia tu reziu okolo, ktora najviac zabija vykon. Podobne ako torrenty. Ved mam rychly internet, ale ked pustim torrent, tak mi nejde internet. pozries a tam stovky aktivnych pripojeni. a uzivatelia nechapu, ze ked si nastavia napr. 20-30 pripojeni, tak im to pojde rychlejsie a popri tom aj internet.
Preto sa aj wifi, aj mobily riesia radsej viac anten s mensim vykonom, ako nieco velke.

Brumla

• 173
    • Zobrazit profil
« Odpověď #41 kdy: 02. 10. 2026, 09:19:39 »
Měli jsme Mikrotiky ve firmě jako alternativní připojení a wifi pro sekundární zařízení, která nesměla nebo nefungovala na hlavní infrastruktuře (cisco). Cca 50 lidí. Šlo to přes capsmana, cca 10 AP na velký barák s velkýma garážema, desítky zařízení, všechno šlapalo. Za ty peníze versus ty možnosti které RouterOS nabízí nic lepšího nenajdeš. Jinak téma mně zaujalo, níže co mi vyplivl Claude, musel jsem to dost zkrátit, ale to si každý asi může vyjet sám. Jestli tam jsou blbosti, tak dejte vědět, samotného by mně to zajímalo.

Počet klientů v seznamu kontroléru limitem není. Limitem je vysílací čas na kanálu (airtime). Wi-Fi je sdílené half-duplex médium, takže 200 aktivních klientů na jednom AP nezvládne žádný výrobce.

Stadion se proto staví z velkého počtu malých buněk: desítky až stovky AP s nízkým výkonem a směrovými anténami (i pod sedačkami). Každé AP obsluhuje jen svůj sektor a kanály se opakují. Přínos Cisco/Aruby je v provozovatelnosti takového systému:

• automatické přeplánování kanálů a výkonů stovek AP podle vzájemného slyšení (RRM/AirMatch), včetně kompenzace výpadku sousedního AP
  • AP se 3–4 rádii, z toho jedno vyhrazené pro skenování spektra, analyzátor rušení v čipu (CleanAir), kvalitnější RF filtry a scheduler OFDMA/MU-MIMO laděný na desítky souběžných klientů
  • roaming a optimalizace airtime ve velkém měřítku (vypnutí nízkých rychlostí, multicast na unicast, ARP proxy, band steering, load balancing)
  • dohled: historie konkrétního klienta, WIPS, lokalizace, k tomu podpora a RMA
Rádiově jde o stejný standard a v malém nasazení je rozdíl minimální. Rozdíl roste s počtem AP a hustotou klientů. Srovnání „jeden MikroTik vs. jedno Cisco na stejném místě“ vypovídá málo, protože výsledek určuje hlavně návrh sítě: site survey, rozmístění AP a kanálový plán.

R0OT

« Odpověď #42 kdy: 02. 10. 2026, 09:26:32 »
Ja mám doma Mikrotik router, co běží jako capsman a 3 AP a jsem spokojen. Běží to 6 let, aktualizace chodí, internety jdou, roaming jede, víc po tom nechci.

Zažil jsem jen jeden faul nedávno, kdy se mi na všech AP po aktualizaci zhroutila WiFi. Musel jsem udělat downgrade a vše zase jelo, kromě jednoho AP, kde se to nerozjelo ani po čisté instalaci FW. Asi chcíplo rádio. Tak nevím, zda šlo o náhodu a nebo to zničil ten update. Každopádně díky capsman byla výměna AP za nový záležitost na 2 minuty (hledání štaflí).

Tak jsem preventivně nastavil update repo na long-term.

Řešení toho downgrade ale asi není něco, s čím by se bfu dovedl vyrovnat, stejně tak nastavení všeho je děsně neintuitivní a trvá docela dlouho se s tím sžít. Asi daň za možnosti. Pokud si to někdo nechá nastavit a pak jednou ročně aktualizovat, tak asi nebude mít problém.

« Odpověď #43 kdy: 02. 10. 2026, 11:05:51 »
Mikrotik a wifi to je vseobecne zname, ze nie je nic moc. Na domace pouzitie, kde mas par mobilov ok, ale nejake profi riesenie, pripadne, ak niekto ma celu domacnost na wifi, tak to by sa obzeral inde.

už jsem psal, na domácí použití ve smyslu desítek klientů (počítače, telefony, různé hračky) a několik VLAN je Mikrotik už několik let v pohodě (s některýma zařízeníma v minulosti problém byl, ale to už je několik let OK)

Pokud si to někdo nechá nastavit a pak jednou ročně aktualizovat, tak asi nebude mít problém.

asi bych dneska aktualizoval častěji než jednou do roka, viz MikroTrick z 3.9. - poslední rok mi připadá, že furt patchuju všechno možný, zatracená AI :-)

« Odpověď #44 kdy: 02. 10. 2026, 13:08:42 »
Řešení toho downgrade ale asi není něco, s čím by se bfu dovedl vyrovnat, stejně tak nastavení všeho je děsně neintuitivní a trvá docela dlouho se s tím sžít. Asi daň za možnosti. Pokud si to někdo nechá nastavit a pak jednou ročně aktualizovat, tak asi nebude mít problém.
Downgrade bych ještě řekl že je primitivní (na BFU ne, ale na někoho kdo aspoň umí změnit IP na PC je to v pohodě) - stáhneš netinstall, stáhneš balíček ros + wifi, nastavíš IP počítače na 192.168.88.x, připojíš mikrotika, zapneš mu napájení a při tom držíš reset tlačítko. Pak se ti objeví v netinstallu, klikneš na něj, dáš install, 3minuty počkáš, hotovo.

Ale abych pravdu řekl, tak nastavit CAPSMANa byl strašně oser i na mě - je tam spousta možností, co se nějak tak vzájemně překrývají.
Kdybych to měl popsat vlastníma slovama, tak je tam možnost nastavit ten stejný parametr v několika vrstvách - buď ho nastavíš v šabloně ve vrstvě #1 a pak ve vrstvě #2 jen vybereš tu šablonu, nebo to nastavíš přímo nastavíš v té vrstvě #2. Tohle jde ještě i do vrstvy #3, kde vybíráš profil vytvořený ve vrstvě #2, ale vlastně máš tam možnost nastavit i přímo ten parametr.

Asi chápu proč je to tak udělaný (hromadně to nastavíš na šabloně, ale můžeš to pak specificky přepsat pro pár APček třeba v té vrstvě #3)
Pak i taková blbost jako vybrat manuálně kanál AP - není tam nic předdefinovaný, je tam potřeba napsat frekvenci v MHz, nikde není nějaký preset jako že mám na výběr třeba kanály 2412Mhz, 2417MHz atd...jak bylo v běžný konfiguraci co jsem dělal Xkrát. A zase, buď nastavím frekvenci, nebo tam vyberu šablonu "channel" kde si tady tohle nadefinuju. Mohly tam být nějaký defaulty předvybraný nebo tak no.

Jako u nastavení CAPSMANa jsem trpěl, intuitivní to není jakože vůbec a i člověk co vcelku tuší co dělá a nastavoval APček hromadu, tak dostal zabrat těma všema možnostma co nejsou na první pohled vůbec zřejmý kde a jak je nastavit (hlavně ty vrstvy jak jsem popisoval výš)

Ještě mě štve, že v hlavním routeru se vytvoří pro každý wifi interface na CAPech virtuální interface, ale nevidím traffic, který každý CAP přenáší (fyzicky ty data přes hlavní router s CAMPSMANem nejdou, ale interface se tam vytvoří a svítí u něj 0bps, tak to je takový zmatečný, mohlo by se to přenášet)