Ono kazdy radio ma nakej svuj limit, kolik da soucasnych klientu. Co jsem zkousel rozbehat APcko pod tucnakem se spoustou starsich Wi-Fi karet (neurcenych primarne pro pouziti jako AP), co dum dal, vsude jsem v utilitce iw videl, ze to umi maximalne 8 soucasne pripojenych klientu. Jakejkoliv Android, mobilni LTE modem, vsechno, kam jsem se dostal pres konzoli, jsem se dostal k limitu max 8 CCU.
Mirne nesouvisejici:
Pred nejakou dobou se mi ozyval kolega, hele, mam doma wifinu skrz UBNT Unifi, mam na tom radove desitky ruznych IoT kramu na 2,4ce, zere to bandwidth 00nic, ale jakmile pripojim (a ted bych kecal, jestli patnacty, sedmnacty) IoT kram, tak to klekne cele. Reseni z UBNT fora = moc klientu na APCko, kup jeste jedno, klienti se rozprostrou a bude to cajk.
Z toho, co jsem ruzne v byvale praci videl, si dovolim spekulovat, ze vtip tech enterprise Cisco APcek spociva zhruba tady:
1) radio utahne vic klientu per AP (radove nizsi desitky)
2) principielne se ocekava rozsazeni spousty APcek s nizkym vysilacim vykonem a funkcnim roamingem (coz je to, co si nechavaji spolu s dalsimi vecmi jako sken spektra a vyber vhodnych kanalu... poradne zaplatit)
V praxi jsme meli treba 1 APcko na maximalne 8 pracovnich stolu, vzdalenost mezi sousednimi APcky treba 5 metru, cili na patre bylo bez problemu pres 30 APcek, coz stalo docela ranec. Ale stran funkcnosti, stability, rychlosti, odezvy nebyla za 9 let jedna jedina stiznost.
3) pokud je nejaka velka akce typu veletrh, je to velky spatny, tech APcek je tam potreba fakt spousta a stejne to neni zadnej slagr... tu bych se na detaily musel optat kolegy, kterej to resil primo (velika akce, desitky tisic navstevniku), ja mel na starosti jiny veci.
Budu rad, kdyz nejaky zkuseny wifinar me spekulace potvrdi/vyvrati.