Zkušenosti s MikroTikem v domě

Re:Zkušenosti s MikroTikem v domě
« Odpověď #15 kdy: 24. 09. 2026, 13:51:04 »
MTik je fajn jako klientsky router spravovany ISPckem.

Pro koncove site se porozhledni radeji jinde:

UniFi, Omada a to vcetne routeru, pripadne DECO.

XX125

« Odpověď #16 kdy: 24. 09. 2026, 14:02:20 »
Mikrotik mám několik let: na půdě RB750Gr2 a 2x hap na stropě kabelem na půdu. Všechno napájím z jednoho staršího Dell notebookového adaptéru. Vyrobil jsem si napájecí rozčtyřku a z té přes PoE živím tři Miktotiky i wifi klienta od providera. Roky to funguje bez problémů. Jedu jen aktualizace.

« Odpověď #17 kdy: 24. 09. 2026, 14:04:28 »
ahoj, mam jiz leta hap ac2 a naprosta spokojenost. Jednou jsem ho poslal na reklamaci kvuli vadne desce. konfiguraci routeru mam v terraformu(ulozen na Gitea), nedavno jsem resil vetsi vypadek u sveho providera a tak jsem pripojil pres USB mobil k mikrotiku(neomezenej tarif), nastavil sdileni dat pres ethernet, v mikrotiku pridal lte interface do interface listu pod wan a vse jelo na prvni dobrou. bezi mi tam i kontejner s pdns-recursorem pro vnitrni dnsku. o vikendu bych chtel jeste prehodit net z eth1 do eth5(gpon-internet). tahle verze ma pouze poe-in na eth1 a ten bych pak vyuzil na lan(switch ma poe-out) a tim bych vyresil i napajeni

« Odpověď #18 kdy: 24. 09. 2026, 16:37:15 »
Otázkou je, co si představit pod pojmem "krátká podpora"? Osobně používám Archer AX55 Pro V1, kupovaný v polovině roku 2023, a před měsícem na něho vyšla aktualizace, takže min. rok mně ještě určitě vydrží. Což jsou dohromady 4 roky a za cenu nějakých 15 stovek není co řešit...

Aktuální RouterOS7 dle všeho funguje i např. 15 let starým RB750.
RouterOS6 má stále security podporu a funguje na zařízeních uvedených v letech 2005, 2006, 2008 ...
Běžný činský krabičky včetně spousty TP-Linků (čest vyjímkám) nemají kolikrát už podporu ani v den kdy si to koupíš.

« Odpověď #19 kdy: 24. 09. 2026, 17:02:59 »
Jenomže to železo je dávno za zenitem, takže i kdyby byla SW podpora ještě dalších 10 let, tak už dneska je to stejně o ničem. Asi jako s Ubiquiti UniFi nebo Nanostation, což taky lze najít funkční ve stejném stáří, ale kdo by dneska na takových krumplech chtěl fungovat...

« Odpověď #20 kdy: 24. 09. 2026, 17:14:57 »
Jenomže to železo je dávno za zenitem, takže i kdyby byla SW podpora ještě dalších 10 let, tak už dneska je to stejně o ničem. Asi jako s Ubiquiti UniFi nebo Nanostation, což taky lze najít funkční ve stejném stáří, ale kdo by dneska na takových krumplech chtěl fungovat...

a co je na tom železe špatného? Na co nedostačuje?

« Odpověď #21 kdy: 24. 09. 2026, 17:25:12 »
Má jenom 100 Mbps port, naopak nemá WiFi 6 (natož WiFi 7), chybí 160 MHz šířka v 5 GHz, chybí WPA3 atd. Takže ano, nějak to chodí, ale už to kulhá na obě nohy...

« Odpověď #22 kdy: 24. 09. 2026, 17:42:18 »
Má jenom 100 Mbps port, naopak nemá WiFi 6 (natož WiFi 7), chybí 160 MHz šířka v 5 GHz, chybí WPA3 atd. Takže ano, nějak to chodí, ale už to kulhá na obě nohy...

bavíme se o síti v baráku, novější prvky podporují novější technologie. RB4011 je dost letitý a 1Gbps podporuje, v místě, kde chci lepší parametry dám novější AP, na zahradě mi nevadí nechat starší. Síť mohu obměňovat po částech.

« Odpověď #23 kdy: 24. 09. 2026, 18:24:19 »
Psal jsem o Ubiquiti UniFi a Nanostation, ale ono je to celkem fuk. HW stárne všude, MikroTik nevyjímaje.

« Odpověď #24 kdy: 24. 09. 2026, 19:15:16 »
Mám RB4011 a 2x wAP a 1x cAP, funguje to pěkně - mám to v režimu CAPSMAN kdy to spravuje ten hlavní router. Mobily pěkně bezvýpadkově přecházejí mezi APčky - nestává se mi že by to zůstalo po průchodu zaseknutý na vzdáleným APčku.
Za mě spokojenost za pár korun (hlavně ty APčka, kupoval jsem teď nedávno wAP ax za necelý 2000kč)

ja.

• 402
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 24. 09. 2026, 19:44:33 »
Psal jsem o Ubiquiti UniFi a Nanostation, ale ono je to celkem fuk. HW stárne všude, MikroTik nevyjímaje.

Kazdy inym tempom.

Momentalne dostavam spravicku v dashboarde Unifi Network, ze Unifi Security Gateway (Unifi routery, USG3 z 2014 a USG4PRO z 2016, predavane do cca 2019-2020) uz nebudu v dalsej verzii podporovane.

Naproti tomu, taky hAP ac (uvedeny v roku 2015), ktory mam inde, dostava pravidelne updaty a nezda sa, ze by v dohladnej dobe koncili. Dokonca s ROS7 dostal novu funkcnost, ako wireguard, co je pristup, o com sa Unifi moze len snivat (USG nikdy nemali oficialne wireguard).

« Odpověď #26 kdy: 24. 09. 2026, 19:59:24 »
K těm upgradům - Mikrotik mě jen dost naštval zařízeními, co dostaly jen 16MB flash úložiště. Do toho se nejnovější ROS7 + wifi balíček nevleze. Nebo vleze, ale je to tak na krev, že to nemůže dlouhodobě fungovat spolehlivě. Nedávno jsem dokupoval APčka a jedno starý cAP ac jsem migroval na nejnovější ROS, abych mohl používat CAPSMAN (všechno potřebuje stejnou verzi). Zbylo tam 200kB místa a muselo se to udělat přes netinstall. Teď je tam 60kB místa (a to je všechno co zapisuje na disk vypnutý a APčko dělá jen APčko, nic dalšího) a obávám se, že to do měsíce budu muset vyhodit a koupit nový....nejvíc naštve, že těma 16MB (oproti třeba i blbým 32, natož třeba 128MB) ten výrobce ušetřil tak pětikorunu. A i výrazně starší routerboardy měly víc místa než tady ty cAP, wAP atd (historická RB133 z r 2006 měla 64MB, v dražší variantě 128MB!)

« Odpověď #27 kdy: 24. 09. 2026, 20:39:59 »
Jo a abych doplnil - pokud máte ty starší zařízení do kterých jde nainstalovat (ačkoliv hodně blbě pokud mají jen 16MB) ten nejnovější wireless balíček, tak to je ještě ta lepší možnost. Pokud ovšem máte starší (co nejsou na ARM architektuře), tak tam ten nejnovější wireless balíček nedostanete vůbec. Takže tyhle zařízení NEMŮŽOU fungovat ve stejném CAPSMANu. Jde sice spustit CAPSMAN na hlavním routeru 2x, ale jsou to dvě izolované sítě, zařízení neudělají roaming (což je důvod proč vůbec capsmana mám) mezi sítěmi atd...takže tam je to opravdu na doslova vyhození. Takhle jsem vyhazoval RB951G co by ještě pro garáž a okolí úplně stačil (má 802.11n) a dobrej výkon wifiny, ale bohužel, není kompatibilní.

ja.

• 402
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 24. 09. 2026, 20:54:49 »
nejvíc naštve, že těma 16MB (oproti třeba i blbým 32, natož třeba 128MB) ten výrobce ušetřil tak pětikorunu.

Aj mna dost nasiera 16 MB flash, ale nejde o usetrenu patkorunu. Tam jednoducho vacsi flash neslo dat. Respektive ak by sa tam vacsi flash dal, uz by to nebolo jednoducho. SPI NOR ma 24-bit adresnu zbernicu, takze dat tam viac uz by to nemohlo ist cez SPI a teda uz by neslo o patkorunu.

Aj Mikrotik s tym musi dneska zit, tiez sa musia chlapci snazit, aby ROS+wifi zmestili do 16 MB.

Jo a abych doplnil - pokud máte ty starší zařízení do kterých jde nainstalovat (ačkoliv hodně blbě pokud mají jen 16MB) ten nejnovější wireless balíček, tak to je ještě ta lepší možnost. Pokud ovšem máte starší (co nejsou na ARM architektuře), tak tam ten nejnovější wireless balíček nedostanete vůbec. Takže tyhle zařízení NEMŮŽOU fungovat ve stejném CAPSMANu. Jde sice spustit CAPSMAN na hlavním routeru 2x, ale jsou to dvě izolované sítě, zařízení neudělají roaming (což je důvod proč vůbec capsmana mám) mezi sítěmi atd...takže tam je to opravdu na doslova vyhození. Takhle jsem vyhazoval RB951G co by ještě pro garáž a okolí úplně stačil (má 802.11n) a dobrej výkon wifiny, ale bohužel, není kompatibilní.

CAPSMANv2 funguje s vendor drivermi, na rozdiel od CAPSMANv1. Tie pre starsie zariadenia neexistuju, tam si Mikrotik tvoril svoje vlastne a tie nevedia 802.11r/v/k. Takze ziadny roaming ako je vo v2 tam ani fungovat nemoze; ostava to po "starom", bez hintov r/v/k, len pomenovat SSID rovnako, nech sa zariadenie rozhybe samo.

« Odpověď #29 kdy: 24. 09. 2026, 21:36:34 »
nejvíc naštve, že těma 16MB (oproti třeba i blbým 32, natož třeba 128MB) ten výrobce ušetřil tak pětikorunu.

Aj mna dost nasiera 16 MB flash, ale nejde o usetrenu patkorunu. Tam jednoducho vacsi flash neslo dat. ...
No já našel nějaký příspěvek, kde to borec prostě přepájel za 32MB a fungovalo to prý. Ale ztroskotalo to na SW licenci (vázaná na ID disku) co musel koupit a to se nevyplatí. Jinak ta paměť byla za 2usd z ali
Něco k tomu tady, https://forum.mikrotik.com/t/replace-flash-on-hap-hex-with-larger-capacity/148201