Banka přátelská k open-source softwaru

r223

• 194
    • Zobrazit profil
Re:Banka přátelská k open-source softwaru
« Odpověď #30 kdy: 10. 09. 2026, 22:20:31 »

A to chcete jako resit jak? Nemít účet nikde z obavy, že by zvolené řešení mohlo přestat fungovat?  ;D

Snahou vybrat takovou banku, ktera nabizi alternatnivni kdouhodobe zivotaschopne reseni. 

« Odpověď #31 kdy: 10. 09. 2026, 22:31:55 »
Pro: r223

Vykašli se na takovéto příspěvky.
Asi tě máma pustila na hlavu když jsi byl malý.
V právní státě funguje legislativa, a občané a kupodivu i firmy ji musí plnit.

Ty nejsi schopný pochopit že jsou dány i bankám nějaké povinnosti které musí splnit na základě legislativy a týkající se bezpečnosti a důvěryhodnosti.
Ty jako občan máš plné právo si vybrat banku jakou chceš, ale oni ti diktují co máš používat.
Nějaké tvé názory nikoho nezajímají.
Ty máš svobodný výběr. Buď budeš používat to co ti oni předepíší, a nebo půjdeš jinam. A nebo nebudeš mít nic.

r223

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 10. 09. 2026, 22:45:11 »

Ty nejsi schopný pochopit že jsou dány i bankám nějaké povinnosti které musí splnit na základě legislativy a týkající se bezpečnosti a důvěryhodnosti.
Ty jako občan máš plné právo si vybrat banku jakou chceš, ale oni ti diktují co máš používat.
Ty máš svobodný výběr. Buď budeš používat to co ti oni předepíší, a nebo půjdeš jinam. A nebo nebudeš mít nic.

A co nerelevantniho na otazce o doporuceni, kdo ma jakou zkusenost a doporuceni. Cilem je prave jit jinam.
Legislativa zcela jiste nevnucuje vendorlock na dva oligopolni aktery z vnejsiho prostredi. Naopak bych skoro rekl, ze to s jinymi casti stejne legislativy muze byt v konfliktu. Konkretne treba https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2022/2554/

« Odpověď #33 kdy: 10. 09. 2026, 22:57:44 »
Pod pojmem "svobodny vyber" by si jeden mohl predstavit i neco vice, nez jen tyto moznosti, zeano...

Prusvih je, ze ted uz s penezma neni kam svobodne jit. Z Unie nam v ramci exportu dobra cerstve zakazali moznost mit svuj ucet u non-EU banky, ktera nema svou pobocku ve statu, kde clovek zije (cili ucet v CH muze mit clovek zijici v DE, pokud tam ta banka ma pobocku, ale uz ne clovek v zijici v CZ, protoze tady zadna CH banka afaik pobocku nema). Zlato si od pristiho roku clovek bez overeni totoznosti uz taky nekoupi.
To dobro z techto opatreni primo cisi, hned se mi bude zit lepe a radostneji...

V nasem rybnicku se mi jako rozumne konzervativni jevi Fio, ktere s temito frikulinskymi nesmysly neobtezuje, jenze s Fio ma tazatel nejaky problem.
Spokojeny jsem i s Trinity Bank, SMSky umi taky, ale tam jsou zas trosku vlezlejsi stran "hele a koukej nam sdelit ucel tehle odchozi platby". Nevim teda, jak je to tam u beznych uctu, tento tam jeste nemam.

« Odpověď #34 kdy: 10. 09. 2026, 23:07:39 »

A co nerelevantniho na otazce o doporuceni, kdo ma jakou zkusenost a doporuceni. Cilem je prave jit jinam.
Legislativa zcela jiste nevnucuje vendorlock na dva oligopolni aktery z vnejsiho prostredi. Naopak bych skoro rekl, ze to s jinymi casti stejne legislativy muze byt v konfliktu. Konkretne treba https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2022/2554/
Je to místní troll a mistr světa v jednom. Doporučuji ignorovat.

Wolda

• **
  • 83
  • http://honza.ucw.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: Dnes v 09:21:29 »
Kdyby byl byval OP nenapsal, ze chce nahradu FIO, tak by ma okamzita rekace byla - FIO. Jsou docela otevreni komunitnimu vyvoji, viz. https://openrepos.net/content/kuba77/sailfio pro Sailfish.

Samozrejme nebyl jsem u toho, co OP na FIO-u vytocilo, samozrejme kazda banka / business obecne to nejsou z pohledu klienta best buddies, co "nosi klientum vse, co jim na ocich vidi" (byt se tak samozrejme vsichni tvari, kdyz sve ptacky lapaji). Moje pragmaticke ja presto zmini - FIO neni dokonale, ale vazne se podobna vec nestane "vsude" ?

r223

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: Dnes v 09:50:54 »
Kdyby byl byval OP nenapsal, ze chce nahradu FIO, tak by ma okamzita rekace byla - FIO. Jsou docela otevreni komunitnimu vyvoji, viz. https://openrepos.net/content/kuba77/sailfio pro Sailfish.

Samozrejme nebyl jsem u toho, co OP na FIO-u vytocilo, samozrejme kazda banka / business obecne to nejsou z pohledu klienta best buddies, co "nosi klientum vse, co jim na ocich vidi" (byt se tak samozrejme vsichni tvari, kdyz sve ptacky lapaji). Moje pragmaticke ja presto zmini - FIO neni dokonale, ale vazne se podobna vec nestane "vsude" ?

Ja jsem s nimi roky nemel problem. Dokud mi z niceho nic nezacali rusit karty dlouho pred koncem jejich ocekavane platnosti, a neschopnosti to jakkoliv relevantne oduvodnit, resp. neschopnosti vubec kontaktovat nekoho, kdo by to by schopen oduvodnit nad to, ze podle podminek muzou. Tech karet mam 6 a zpusobilo mi to shitstorm problemu.

ja.

• 400
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: Dnes v 11:47:40 »

Majú svoje veci, čo vytočia. Napríklad to, že blokujú svoje platobné karty v Srbsku. Keď to človek zistí na mýtnici, kde blokuje výjazd, tak to nepoteší.

Alebo to, že prehadzujú svoju prácu na klientov. Napr. v rámci KYC chceli znova výpis z obchodného registra -- nie, aby si ho zadovážili sami, otravujú klienta, nech im ho poskytne. Alebo keď prednedávnom prišli s novou rámcovou zmluvou, tak neboli schopní povedať, čo sa mení -- na argument, keď sa nič nemení, načo podpisovať? -- už nevedeli povedať nič, iba že nové služby. No tak sa teda mení, viem dostať tie zmeny voči predošlému stavu? Nie... musel som si ja vybrať obe zmluvy a porovnávať.

No ale ako sa hovorí, medzi slepými, jednooký kráľom. Iné banky vedia vytočiť ešte viac.

RDa

• 3 315
    • Zobrazit profil
« Odpověď #38 kdy: Dnes v 13:55:54 »
Ja jsem s nimi roky nemel problem. Dokud mi z niceho nic nezacali rusit karty dlouho pred koncem jejich ocekavane platnosti, a neschopnosti to jakkoliv relevantne oduvodnit, resp. neschopnosti vubec kontaktovat nekoho, kdo by to by schopen oduvodnit nad to, ze podle podminek muzou. Tech karet mam 6 a zpusobilo mi to shitstorm problemu.

Tohle se me taky stalo - ale tak byla tam vydana nova karta, jen jsem jeji aktivaci oddaloval.

A pak najednou kupuji papir do tiskarny, a terminal napsal "Platba zamitnuta, tuto kartu uz ani nezkousejte znova" :D vic me pobavilo to, ze to nemam opakovat, ze to vedelo ze to nepujde. Na karte byla expirace 8/27, tak jsem chvili vahal jaky je vlastne rok. Nastesti jsem mel cash a nebyl to takovej trapas.