Podvržení mého čísla v zahraničí

Re:Podvržení mého čísla v zahraničí
« Odpověď #45 kdy: 04. 09. 2026, 14:52:04 »
A k těm údajně podvrženým číslům při roamingu - v ČR je registrováno cca 15 mil. SIM karet. Takže to by podvodníci museli mít sakra na pilno, aby zkoušeli, která z těch SIM je aktuálně mimo ČR.

Mám neodbytný dojem, že to číslo netrefili náhodou. Nicméně se to evidentně dělo a skončilo to příjezdem do ČR. Takže nějaký důvod mají, i pro mě těžko pochopitelný, ale evidentně důvod mají. Nesnažte se mě přesvědčit, že se to nedělo.
Jestli znáš nějaký konkrétní prokazatelný případ, kdy k tomu došlo, tak ho klidně zveřejni. Třeba to tak opravdu je. Nebo taky podvodníci testují, kdo má číslo z firewallu vyjmuté a to pak zneužijí, všechno je možné. Ale osobně takovému harakiri prostě nevěřím, protože to je pro podvodníky zbytečná složitost a nejasný výsledek. Což podvodníci rádi nemají, ti jdou rovnou na věc a nezdržují se zbytečnostmi typu podvrhávání čísel od zcela neznámých a ničím zajímavých lidí (myšleno "zajímavých" ve smyslu, že nejsou instituce).

Zopper

• 1 031
    • Zobrazit profil
« Odpověď #46 kdy: 04. 09. 2026, 18:45:08 »
Mam problem, ze nejaky idiot zadava na facebuku nekam moje cislo (nevim kam, facebuk nemam) a me pak volaji, ze jsem projevil zajem o koupi Dacie Duster, sekacky mountfield, cinskeho elektrovozu a podobnyho odpadu.
Vubec netusim, co se s tim da delat, idiot je vytrvaly. Nemyslim si, ze mi to nekdo dela schvalne, mam "kulate" snadno zapamatovatelne cislo a idiot zrejme jednou natukal a uz u nej zustal. Je mozne nekde na facebuku dat si cislo do blacklistu, aby to ty reklamni formulare nebraly?
Nevím, jaké je tvoje číslo, ale jestli je to něco jako 777 000 000, tak upřímnou soustrast. ;D

« Odpověď #47 kdy: 08. 09. 2026, 11:45:51 »
Tak si skoro říkám, jestli to není bokovka samotného operátora, kde je uživatel v roamingu. Protože:
- tento operátor ví, že u něj je uživatel v roamingu
- náhodně prozvání čísla v jeho domovské síti
- ta volají zpátky
- uživatel hovory přijímá
- operátor vesele inkasuje terminační poplatky
- uživatel se na konci zúčtovacího období podivuje nad fakturou, ale nemůže nic dělat, protože hovory fakt přijal, a musel by doložit, že šlo o důsledek podvodu

Dává to smysl?

« Odpověď #48 kdy: 08. 09. 2026, 12:11:02 »
Tak si skoro říkám, jestli to není bokovka samotného operátora, kde je uživatel v roamingu. Protože:
- tento operátor ví, že u něj je uživatel v roamingu
- náhodně prozvání čísla v jeho domovské síti
- ta volají zpátky
- uživatel hovory přijímá
- operátor vesele inkasuje terminační poplatky
- uživatel se na konci zúčtovacího období podivuje nad fakturou, ale nemůže nic dělat, protože hovory fakt přijal, a musel by doložit, že šlo o důsledek podvodu

Dává to smysl?

moc prace a velky riziko za malo penez. maj lepsi a min pracny metody. occam.

« Odpověď #49 kdy: 08. 09. 2026, 12:44:43 »
Ale za co by platil?
- uživatel hovory přijímá #pokud vím, tak snad jen v vzácných případech platí příjemce hovoru za přijatý hovor
- operátor vesele inkasuje terminační poplatky # tento termin mi pasuje na poplatky mezi operátory než na uživatzle

Dává to smysl?
Mě ne tyto 3 body . Myslím ,že dřív opravdu bylo že za příchozí hovor odněkud z opačného konce planety platil i volaný,,, ale nevím o tom. A ztrácím se v tom, jesli spoofovanému volá číslo s českou předvolbou(tam tuplem nejsou poplatky) nebo volající má cizó předvolbó.

Případně mě poučte, za jakých podmínek volaný platí za příchozí hovor.  Roaming trochu v tom udělal binec.

« Odpověď #50 kdy: 08. 09. 2026, 14:55:25 »
V roamingu mimo EU se za příchozí hovory obvykle platí. Výjimkou jsou akorát případy, kdy má někdo od zdejšího operátora aktivovaný roaming mimo EU s příchozími hovory gratis (což jsou nějaké business tarify).

« Odpověď #51 kdy: Dnes v 10:49:57 »
Tušímže s tímto algoritmem je problém u klientů sítě, kde nastavení čísla volajícího na "nevlastní" je žádoucí. Typu: volám ven skrz firemní PBX rovnou do JTS, ale chci aby jako číslo volajícího odcházelo číslo na můj mobil. V takových případech, na žádost klienta, umí operátor zmíněnou ochranu proti spamu potlačit...
Operator musi mit doklad ze o to klient pozadal a klient musi dokazat ze je opravnenym uzivatelem cisla. Deje se tak explicitnim whitelistem. Zadne globalni pravidlo. Neni to az tak jednoduche. Je mozne ze nekdo zneuziva napadenou telefonni ustrednu nebo se dostal do administrace virtualni pbx. Mohlo jeste dojit k podvrzeni falesnymi doklady o uzivani ale to beru az jako krajni moznost.

Navic i pak lze dohledat aspon body ze kterych dochazelo k nezadoucimu jednani a kde k tomu mate nejaky mandat.. Jasne az do afriky se nedostanenete ale skoncite aspon na ustredne ve frankfurtu nebo u nizozemcu.

BTW: Kdyz jsem psal ze nastavovani jineho cisla na VoIPkach (resp fake cislo jine nez ma mit originace) mi jista cast telefonnich patlalu spilala. Tady vidite kam to vede.

« Odpověď #52 kdy: Dnes v 10:53:18 »
YT kanal Veritasium na tohle tema natocil skvele video s jednim nemeckym hackerem.
SS7 protokol ma minimalni zabezpeceni a hodne veci je zalozenych jen na duvere. 5G site jsou na tom mnohem lepe.

https://www.youtube.com/watch?v=wVyu7NB7W6Y
5G site nesouvisi s implementaci signalizace mezi operatory. Pokud mate propoj na operatora se starou technologii tak to zenete SS7 (ci necim jeste horsim) a to ze mate 5G a SEPP vam nepomuze. Nove site porad musi mit interoperabilitu se starsimi. Telekomunikace nejsou o parte startupovych frikulinu ktere kazdy den rozbijeji kompatibilitu.

« Odpověď #53 kdy: Dnes v 11:00:36 »
A celkově k tomu, že by někdo někoho prozváněl - co by toto mělo za praktický význam? Podvodník se potřebuje dovolat, aby mu oběť hovor přijala a on pak provedl svůj podvod. Samotné prozvonění je zhola k ničemu, když ten, kdo má nezodpovězený hovor, pak stejně max. zavolá skutečnému majiteli čísla a podvodník v tom vůbec nefiguruje.

Nemohu potvrdit ani vyvrátit, že se nedovolali. Mně se ozývali lidé, kteří měli zmeškaný hovor. S ohledem na frekvenci volání těchto lidí si myslím, že mnohem více bylo těch, kterým se dovolali. Ale je to skutečně jen předpoklad, který nelze nijak potvrdit.
Ano mě se ozývali také lidé co měli zmeškaný hovor. Bohužel operátor nesdělí ani jestli byl z "mého" čísla nějaký hovor spojen. Nezajímá mě s kým konkrétně, ale že nějaký byl. S tím by šlo jít na policii, něco řešit atd... Ale operátor k tomu přistupoval natolik laxně, že v době, kdy jsme se někam dostali, tak co mělo být sklizeno již bylo sklizeno... Jakékoliv další řešení nemá smysl....
Ochrana neexistuje, číslo nejde zablokovat, když jedu do zahraničí... Prostě jim to je u zadku....
Operator nesdeli jestli byl z "meho" cisla nejaky hovor spojen..." Operator muze dosahnout jen na to co vi. Nemuze vedet ze nekdo na svete v jine siti vam signalizoval podvrzene cislo pokud to neni v jeho siti. Kdyby to bylo v jeho siti samozrejme ze na to ma na to nastroje. Je to problem cizi site.
Pokud jde o legitimni hovory ktere muze dohledat a jsou z vaseho cisla tak od toho je vypis hovoru ktery vam musi poskytnou - v CR je to jedna z regulovanych sluzeb takze zadne vymluvy. Casto muzete mit vypis hovoru i online bez nejakych administrativnich tahanic.

« Odpověď #54 kdy: Dnes v 11:02:42 »
Aktuálně jsem v zahraničí, v ČR se mým číslem identifikují podvodníci a obvolávají různé lidi, kteří mi potom volají zpátky. Je to hodně nepříjemné. Operátor Vodafone s tím neumí nic udělat. Otázka je, jak je možné, že někdo používá mé čislo a zda je to obecná chyba, nebo chyba Vodafone.
Pokud odhledneme od slozitejsich alternativ tak ve svetle zapnuteho screeningu neni to tak ze cislo bylo nalezeno jako "zive" automatickym dialerem a tak je potom zneuzivano ke spoofnutym hovorum?
Bylo by mozne ziskat vypis hovoru od operatora od lidi na ktere podvodnici volali? CDR operatora totiz, pokud to ma spravne nastaveno i smerem na frontend, obsahuje skutecne cislo originace a ne to co je v CLIPu.
Jinak vetsi sanci bych videl kdyby ti lide na jejichz cislo je volano podali zadost na dohledani obtezujiciho volani. Tam se potom resi skutecne body,routing  a cisla a ne to co je jako "fake" prezentovano.
« Poslední změna: Dnes v 11:06:52 od Trident Vasco »