Mini „rack“ pro domácí síť

pkoci

Mini „rack“ pro domácí síť
« kdy: 02. 08. 2026, 15:33:09 »
Ahoj,

Nemáte tip na nějaký mini rack pro domácí síť, tj. modem, Mikrotik, 8 portový switch, raspberry pi apod?

Není třeba nic sofistikovaného či speciálně pro síťové zařízení, stačí dvě boční stěny a 4 až 5 poliček o rozměrech okolo 30 cm na šířku a 20 cm hloubka.

Bude to schované, takže na vzhledu či materiálech nezáleží.

Díky

Re:Mini „rack“ pro domácí síť
« Odpověď #1 kdy: 02. 08. 2026, 18:37:48 »
Mám jeden tip. Mě pobavil jako hodně low budget takzvaný LackRack. Je geniální, jak ty rozměry přesně sedí. A ještě se to rýmuje.  ;D
https://wiki.eth0.nl/index.php/LackRack

« Odpověď #2 kdy: 02. 08. 2026, 19:54:57 »

brk

• 260
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 02. 08. 2026, 20:46:12 »
Dobře zvaž, jestli opravdu nepotřebuješ něco většího. Píšeš 4-5 poliček. Můj pidi rack je 6U a je to dost plné, i když tam (ne)mám ani to, co píšeš. Mikrotik mám hozený jinde. Byt vykryji jednou WiFinou, takže WAN od ISP cpu na switchi do VLAN, kde už si to zpracuje Mikrotik s WiFI na rozumnějším místě a jinou VLAN LAN zase posílá zpět do switche. WiFi v racku není ideální a nechtělo se mi nechat běžet dvě krabičky.

« Odpověď #4 kdy: 03. 08. 2026, 10:39:57 »
Přidávám se k doporučení zvážit větší rack. Aby to trochu vypadalo a mělo nějaký řád, sneslo by to zásuvkovou lištu (1U) nebo klidně i malou UPS naležato (2-3U), modemu + switchi + RPi by slušelo ležet na rackové polici (1U)..

A jedna vlastní zkušenost: wifi v plechovém racku je hodně špatný nápad - jednak málo svítí ven z racku (útlum klidně 30dB), a jednak se rádio toho APčka udusí odrazy vlastního vysílání od stěn racku (lepší AP to ukážou jako interference/noise).

pkoci

« Odpověď #5 kdy: 03. 08. 2026, 10:54:17 »
Wifi AP bude mimo rack.

10" mini racky znám, ale hledám spíše laciné, případně diy řešení.

Opravdu bude stačit 2 x boční stěna a cca 5 poliček. Materiál můžeš být kov, plast, dřevo. Je mi to jedno.

« Odpověď #6 kdy: 03. 08. 2026, 12:56:40 »
Jak moc DIY/naprasit to chces?
V obyvaku mam skrin kde je vevnitr na bocni stene prisroubovana lat a do ni vrutama pridelane 10" patch panely, switch lezi dole na polici.

Pokud si das tu lat aj na druhou stranu tak mezi to muzes vytvorit jakoukoliv policku na dalsi veci.
Pekne to neni ale funguje to a ucel plni - uklid kabelu a zprehledneni hnizda.

« Odpověď #7 kdy: 03. 08. 2026, 13:00:19 »
Pokud máš 3D tiskárnu nebo plánuješ, tak existuje spousta projektů na vytištění racků dle požadavků. Jenom bacha na to, že pokud chceš standardní šířku racku, většina 3D tiskáren tak velký díly nevytiskne v jednom kuse.

« Odpověď #8 kdy: 03. 08. 2026, 13:04:53 »
Urcite bych nedaval X zarizeni co bezi 24/7 bez dozoru do neceho horlaveho - drevo, plast,... Zde se setrit fakt nevyplati.

brk

• 260
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 03. 08. 2026, 13:50:40 »

Nejlevnější 10" 6U stojí na Heurece 884 Kč s DPH + plus nějaké poštovné. Co chceš na tom ušetřit?

pkoci

« Odpověď #10 kdy: 03. 08. 2026, 14:18:03 »

Nejlevnější 10" 6U stojí na Heurece 884 Kč s DPH + plus nějaké poštovné. Co chceš na tom ušetřit?

Můžete nasdílet odkaz nebo alespoň název zboží?

czipis

• 265
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 03. 08. 2026, 14:45:41 »
dle te ceny to bude asi tento https://rackove-skrine.heureka.cz/lanberg-6u-wf11-3306-10b/#prehled/
(ale je to cena bez polic)

« Odpověď #12 kdy: 03. 08. 2026, 19:16:44 »
Urcite bych nedaval X zarizeni co bezi 24/7 bez dozoru do neceho horlaveho - drevo, plast,... Zde se setrit fakt nevyplati.
Tak jako taky mám lepší pocit, když je to v kovovým racku...ale zase plno lidí má routery a všechno naházený za sedačkou a nad tím záclony...to už je ten lackrack o dva řády lepší  8)

« Odpověď #13 kdy: 03. 08. 2026, 22:38:28 »
No ale pokud uvažuje o racku, nebude tam snad jen nějaký SOHO router. Pokud tam má časem přibýt UPS, tak není co řešit, plech to jistí.

Spousta plastových bazmeků je samozhášlivých, ale větrák dokáže rozdmýchat ledasco..

Spousta lidí má za sedačkou naházených kde co... a někteří pak vyhoří... to je jak vánoční světýlka z tržnice - taky fungují, jen občas někdo dostane ránu, občas něco zapálí...

r223

• 183
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 03. 08. 2026, 23:03:31 »
Wifi AP bude mimo rack.

Opravdu bude stačit 2 x boční stěna a cca 5 poliček. Materiál můžeš být kov, plast, dřevo. Je mi to jedno.
10" racky drahe nejsou.
Pokud to chces jeste levneji - https://www.printables.com/model/1170708-modular-1010-inch-rack - pouzivam pro svuj tooling, z PETG. Maji i hodne hotovych tisknutelnych veci do toho. Vysledek je docela pekna a za par korun.