Je čas na nové CZFree?

Re:Je čas na nové CZFree?
« Odpověď #15 kdy: 06. 08. 2026, 22:42:31 »
Vzhledem k tomu, jak je postavena regulace poskytování veřejných telekomunikačních služeb, je to pro připojování veřejnosti naprosto nereálné, protože je tam asi tak bambilión věcí ve kterých by to zákonný rámec porušovalo, a jednak je tam obrovská hromada povinností, které takový subjekt musí plnit. Jediný způsob, jak něco takového udělat legálně, je založit sročko a udělat to jako síť pro vnitřní potřebu. JENŽE tam narážíš na problém, že pak s každým, kdo by se k tomu byť jen dočasně připojoval, musí existovat smluvní vztah, a především náplň činnosti a ty smluvní vztahy NESMÍ do očí bijícím způsobem mít jako primární účel provoz té sítě, nýbrž nějakou jinou nesouvisející činnost. Tzn musí to být minimálně neziskovka, a MUSÍ vykazovat nějaké reálné výsledky. Protože jinak to vede nejen na správní delikty proti zákonům a předpisům o telekomunikacích, ale velmi snadno i na krácení daní. A nelibost finančáku je to nejhorší, co tě může potkat.

CZFree by bylo dnes nelegální nebo co? Vím že měly některé subjekty problémy, ale to nebylo primárně provozem sítě jako takové, ne?

Podle mě existuje více podobných projektů Guifi.net/Freifunk, MeshCore/MeshStatic nebo radioamatérské AREDN, Winlink, HAMNET.

RDa

• 3 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 06. 08. 2026, 22:55:08 »
Podle mě existuje více podobných projektů Guifi.net/Freifunk, MeshCore/MeshStatic nebo radioamatérské AREDN, Winlink, HAMNET.

Nezavisle privatni site asi OK, ale jakmile tam je moznost se pripojit do Internetu ("verejne site"), tak se hraje jina hra?

« Odpověď #17 kdy: Dnes v 10:06:36 »
Na počátku byl určitě důvod připojení k internetu a to vedlo k velkému boomu. Když přišel Deu s tou myšlenkou v době vytáčeného připojení, tak se vyplatilo investovat nemalé peníze. Pamatuji si tenkrát byla v podstatě k sehnání jen PCMCIA Avaya skoro za 10000,- + kabely a anténa. Takže mě to vyšlo na nějaký 14000,- se připojit a vše jsem si musel najít a udělat sám. Pak přišlo ADSL, tkeré jsem si pořídil a v CZF jsem zůstal kvůli té technické stránce. Nicméně se pak na to začalo nabalovat spustu lidí co chtěli doopravdy jen internet a spousta správců velkých NODů si z toho udělalo business, i když to zase umožnilo vznik dalších nodů, takže ta síť se doopravdy rozšířila, ale zároveň to díky tomu šlo postupně do kytek. Různé nevraživosti a o obchodní zájmy přerostli původní myšlenku. Když jsem se pak přestěhoval, tak i když mám na dohled nod, který tvrdí že je CZF, tak když jsem se chtěl připojit bez potřeby internetu, tak mi to neumožnili. V té době jsem také uvažoval o nějaké VPNFreenet.

a6b

• 321
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: Dnes v 10:11:10 »
taky myslim, ze sousedske site nemaji byt o pripojeni k internetu, ale jako paralelni alternativa, nezavisla, free, s vlastnim zivotem.