Ta Sokolnice je super.
Já jsem to dělal taky kolem té čtyřicítky.
Ale potřeboval jsem to kvůli tomu aby mě legálně mohli zavřít (nová firma, nová oprávněná osoba) kdyby se stal při elektroinstalaci nějaký průšvih. Potřeboval jsem to na řemeslnou činnost. (kamery, docházkáče, telefon. ústředny a datové rozvaděče).
Plno lidí tam šlo kvůli rozvodům 230V v unibuňkách které se vozili tenkrát do Německa.
Všem šlo samozřejmě o papíry.
Trvalo to rok, stálo to tenkrát 25 tis. a byly tam nějaké praxe asi 10x od 7 hodin ráno.
Mě to vyšlo vč. dojíždění na cca. 50 tis.
Výsledkem je výuční list, ale nebyla tam padesátka. Tu si člověk musel domluvit jinde, mimo školu.
Výuka tenkrát probíhala jeden den od 12h? do večera a myslím že každých 14 dní.
Dost zrychleně, a probírali se rozdílové předměty související s elektrikou.
Nicméně se bralo od elektromotorů, přes výrobu a distribuci až po zapojení, samozřejmě vč. teorie jak jde proud, kde je odpor a výpočty. A hlavně samostudium tedy kdo zvládal mimo běžnou práci.
No, osobně jsem zjistil že mi to do hlavy moc dobře nejde. I když normálně jsem byl v pohodě, tak už mi to tak dobře nemyslelo, ale hlavně se mi to tam nedrželo. Člověk se to sice před 25 lety učil na střední tak nějak obecně bokem, a mám zkušenosti z praxe. Ale odpínače, rozpojovače, typy nadzemních kabelů AES nebo schématické značky rozvaděčů a princip šíření blesku atd. jsem na SŠ tenkrát určitě nebral. A při zkoušce jsem měl částečné okno (1f komutát.motory - schéma zapojení a skluz), ale byly tenkrát 3 otázky tak jsem tu zkoušku dal. Nicméně nedávají to zadarmo, a skutečně několik lidí vyhodili.
Jinak si spíše upřesni co chceš a pro koho chceš dělat.
Silnoproud sám dělat nebudeš. Ale nastoupíš do nějaké firmy kam tě přidělí k nějaké partě kde budeš spíše tahat kabely a klást je do výkopu, nebo zavěšovat na stožáry. Dost dřina. Zvláště když distribuce nyní tlačí dělat vše pod proudem. Ale tu "sedmičku - samostatná práce" stejně budeš potřebovat, takže trvá to 2-3 roky praxe. A jestli chceš dělat do 400V tak je to v podstatě dost podobné, akorát je méně firem, a jsou menší takže budeš taková holka pro všechno dokud si neuděláš vyšší paragraf.
Stejně ale budeš muset mít oprávněnou osobu která má par. 7/8 kdyby jsi sám podnikal na své IČ.
Možná se to dnes již změnilo, ta padesátka již asi neplatí.
Ale pochybuji že bude podnikání jednodušší.
Já bych šel mnohem radši prodávat pikadory s pojízdným vozíkem.
Lidi budou jíst pořád. A rychlé, kvalitní a levné bistro bude mít úspěch.
Počáteční investice není vysoká a dá se to prodávat pořád.
Na všechno ostatní musíš mít reference, další zkušenosti, další lidi a hlavně další techniku a stroje.
Taky můžeš pokládat dlažbu, tam už to máš předpřipravené od zedníků, a můžeš dělat sám.
Osobně neznám mnoho řemeslných profesí kde by mohl dělat skutečně člověk sám, pouze v jednom člověku.
Uděláš skříň tak musíš mít člověka na pomoc s její usazení, uděláš okna zase je musíš dělat ve dvou. Děláš vodu zase x lidí. Sám to akorát natřeš a nebo zapojíš. Ale nezvládneš vše sám.
A v konečné fázi až se ti začne dařit tak ti ten pomocník převezme některé zákazníky.
V tvém věku bych si ale našel teplé místo ve státní správě na oprašování počítačů. Za jakýkoliv tabulkový plat.