Spolehlivý notebook pro studenta

Petr

Spolehlivý notebook pro studenta
« kdy: 25. 10. 2011, 22:32:39 »
Ahoj,

potřeboval bych nějaké tipy na spolehlivý notebook
 - chystáme se studovat mimo domov a funkční notebook je dost důležitý (ikdyž nestuduju informatiku).
Parametry nejsou kritické, snad jen displej kolem >15,4" a disk minimálně 320 GB, jedná se hlavně práci v officech, internet, výjimečně nějaký ten film (720p). potřebuju i numerickou klávesnici.

Výdrž baterie není podstatná, váha taky ne.

cena do 15-18 tisíc
případně levnější
« Poslední změna: 25. 10. 2011, 23:40:27 od Petr Krčmář »

Re: Spolehlivý notebook
« Odpověď #1 kdy: 25. 10. 2011, 23:01:07 »
Pokukal by som sa po nejakych Eshopoch a hladal Dell alebo Lenovo. V pripade toho Dellu si pozriet hlavne Next Business Day zaruku, ktora ti zaruci, ze ak sa ti nieco aj posaha tak ti to na dalsi den /idealne/ opravia alebo vymenia. Na slovensku sme mali v Okay pred mesiacom akciu na takyto Dell za 450€ alebo tak nejako... takze by zo mohlo ist aj u vas. Lenova su tiez super, ale kvalitne ThinkPady neviem ci v spominanej cenovej relacii dostanes.

« Odpověď #2 kdy: 25. 10. 2011, 23:04:57 »
Na značce tady imho moc nesejde. Pokud je třeba mít notebook prakticky stále funkční, připlatil bych si za NBD + případně i on site.

HP, Dell, Lenovo - u těch asi nešlápnete vedle.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #3 kdy: 25. 10. 2011, 23:29:16 »
Pozor, u Lenova raději jen řadu ThinkPad, u Dellu je to tuším jen řada Vostro ... u HP netuším. Také se silně přikláním ať zmiňovaný notebook má grafiku Intel. 

Pavel 'TIGER' Růžička

KapitánRUM

« Odpověď #5 kdy: 25. 10. 2011, 23:53:14 »
Já osobně doporučuji se DELLu vyhnout!
Často používají tzn. REFURBISHED díly!!
http://en.wikipedia.org/wiki/Refurbishment_(electronics)
Ostatně takové náhradní díly jsou ta viditelně označeny!!

O co jde:
Příklad:
V notebooku HP odejde základní deska, v servisu jí vymění za novou.
(Ještě se mi nestalo, že ne.)
V notebooku Dell odejde základní deska, přijede technik a přiveze jinou, označenou červeným štítkem jako Refurbished, vyndá starou desku a dá tam tuhle.
Vypadá to dobře?
Ale hovno! (To je to nejslušnější, co lze použít.)
Vysvětlím, kde se tyhle Refurbished díly berou.
Někomu v Anglii nebo Německu začne blbnout notebook, ten notebook běžel furt, deska je vyhřátá, s notebookem se mlátilo a občas (hlavně když se s NB zaklepe) prostě blbne, technik ho rozdělá a dá do něj novou základní desku (možná taky Refurbished), Anglán je HAPPY. Deska jde na vyčištění a nějakou diagnostiku, pokud se problém zrovna neobjeví, deska jde do obalu s červeným štítkem REFURBISHED a putuje na sklad náhradních dílů v méně rozvinutém světě. Nějaký Čech zavolá (ČR je zóna 2), že má zrovna tenhle NB vadný, technik dostane přepravkou tuhle vyhřátou chuděru a jede na zásah a tahle vypálená a ,,na první pohled asi funkční deska" jde znovu do oběhu.  ;D
Ale těšit Vás může to, že Slovensko a Rusko je zóna 3, kam jdou daleko větší shity.
No, alespoň takhle mi to vyprávěl technik od DELLu, třeba to není pravda, schválně jestli Váš náhradní díl bude označený jako Refurbished.
Dell....pro mě neexistuje.
Byl jsem u ~10 reklamací a vždycky to bylo hnus, ale jako ano, dokud server nezlobí, tak šlape pěkně a spolehlivě!!

Příklad:
Ve notebooku se rozbila výkonná grafika, technik přijel 2x, než mu dodali takovou REFURBISHED mrchu, která fungovala natolik, aby ten autocad nespadnul hned. Výkonné grafiky/desky/cokoliv co má vyšší odběr se prostě časem vyhřeje a zlobí. Notebook nakonec s tou jednou REFURBISHED mrchou běžel 4 měsíce a pak vyhořela i tahle, pro DELL naštěstí už skončila záruka! Tohle je asi to úplně nejlichotivější, co na jejich adresu můžu říct. Všechno ostatní by byly jen sprosťárny a urážky, nicméně i tím bych jim (ze svého pohledu) asi lichotil.

Proto jedině HP/Lenovo a to jen z těch business řad! (Nebrat levné hyeny.)
Pak tu jsou ještě notebooky originál Japan, ale to je tak od 50 tisíc výš.

KapitánRUM

Re: Spolehlivý notebook pro studenta
« Odpověď #6 kdy: 25. 10. 2011, 23:56:58 »
DELL:
Citace
(Bohužel tady je jediná nevýhoda výměn, že servisní firma nemá povinnost vyměňovat vadné díly za nové, ale jen za „funkční“ – tj. zejména základní desky se v servisním středisku běžně opravují a vyměněná deska nebývá skoro nikdy nová, ale tzv. „refurbished“, tj. rovněž použitá a nějak opravená. Často tak opravou chyby jedné a výměnou za refurbished komponentu se objeví chyba zcela nová, nebo nová komponenta je v ještě horším stavu než ta původní – to byl příklad těch základních desek, z nichž ta první opravená vyřešila problém s klávesnicí, ale přestalo fungovat podtaktování procesoru při běhu na baterii, která tak vydržela poloviční dobu, a ta druhá deska pak měla zase vyměněný a připájený MOSFET a kondenzátory na vstupu, které se půl roku po skončení záruky odporoučely do věčných lovišť a zkratovaly napájecí obvody vč. adaptéru, tedy kompletně znefunkčnily celý notebook...
http://archiv.brozkeff.net/weblog/?act=read&id=323

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #7 kdy: 26. 10. 2011, 00:09:04 »
[KapitánRUM] No to bych asi začal řvát. Nicméně u Dellu alespoň vidíš, co Ti tam dávají u ostatních ne ... já s Dellama nemám problém, ThinkPady mám radši .... já zase měl problém s HP, ale pravdou je, že už je to delší dobu. Co jsem koukal na poslední modely, tak asi dost vyrostli, ale porad je ve mne ta horka zkusenost, takze zatim neberu. Jinak taky FS byly spolehlive, ale netusim, jak jsou na tom dnes.

KapitánRUM

« Odpověď #8 kdy: 26. 10. 2011, 03:31:56 »
Lidi od HP mi mění kus za kus nebo přivezou fungl nový díl.
Na FS mám jen dobré reference, cca 20NB AMILO (levná řada) už několik let jede v jedné fabrice 24/7 a až na nutnost periodické výměny disků, které prostě po 3 letech odejdou, drží.
Možná je to i v tom, Tigře, že se pohybuji v jiném množství kusů než ty a že zákazníci vždycky řvou, když se něco rozbije. Osobně se mi zdá, že HP je možná o pár procent levněji než Dell, ale když se něco rozbije, tak to prostě opraví tak, že to je vyřešené. Dell, s tím jejich používáním "refurbished" dílů, které alespoň v případech u kterých jsem byl, fungovaly podle počasí, skončili.
Například jeden jedinej server opravovali celý 2 měsíce!!!!
A to byl server s extra drahou zárukou.

1. měnili disky, všechny disky refurbished, jeden dodali i se soubory nějakého chudáka.....no, kdyby alespoň dodali všechny disky stejné kapacity a rychlosti, ale dodali do RAIDu 3 disky o různé velikosti a rychlosti
2. měnili desku a při tom jejich technik rozbil backplate
3. měnili backplate, aby se ukázalo, že v té refurbished desce nejdou paměti ze staré desky
4. měnili desku za jinou refurbished, nefungovala
5. měnili desku za jinou refurbished, fungovala trochu
6. poslali jiný server na ZAPŮJČENÍ!!!
7. vrátili server s tou refurbished deskou, že si vymejšlíme
8. vyměnili refurbished desku za nový díl a server začal fungovat

...no...pár kroků jsem vynechal a myslím, že nakonec v Raidu zůstaly ty různě rychlé a různě velké disky, každý pes jiná ves.....

Nejhorší je, že kdyby dělali svou práci pořádně a dodali rovnou nový a dobrý díl, nebo rovnou celý server, možná by je to na těch výjezdech stálo méně.
Fakt mi to hlava nebrala, rozbitý server, asi i v Dellu jim dojde, že to je prostě důležitá část sítě.
Tak proč to kurňa neudělají pořádně??
Kdyby ty refurbished díly dávali koncákům, jak kdysi řekl jeden známý v obchodě s HW (omlouvám se za vulgaritu, ale on to prostě tak řekl):
Citace
"Zákošovi(zákazníkovi z ulice) můžeš i do huby nasrat, když se u toho budeš usmívat, nechá si to líbit a většinou si řekne, že je to jeho chyba."

Sakra nechci řešit reklamaci 10x, chci si udělat fajfku, že je oprava hotová, nechci dohlížet na technika DELLu, jak přede mnou noťas rozebírá a rve do něj ten refurbished díl, kterej se bude nejspíš sr*t. Nechci poslouchat ty kecy, že se oprava nepovedla, nechci poslouchat od ředitele, že ten člověk nemůže dělat, nechci to znova otvírat a už vůbec nechci vidět znova vidět ksicht toho technika nejmíň celý příští rok. Možná by pomohlo, kdybych tomu technikovi dal pořádnou ránu pěstí, asi bych z toho měl problémy, ale dost možná by to zabralo a třeba by se povedlo opravu udělat pořádně. Třeba to už někdo udělal.

Z HP ...server, noťas... přijedou vymění a všechno funguje, vyzkoušeno v řadě případů.
Lenovo ... FS mám jen dobré reference.

KapitánRUM

« Odpověď #9 kdy: 26. 10. 2011, 03:37:30 »
Upřesním, že nevím jestli je problém u DELL, jejich přístupu a nebo v tom, jak si jejich najatí servisáci vykládají jejich pravidla. Vezměte si z toho jedno jediné ponaučení, jak na náhradním pártu od jakéhokoliv výrobce uvidíte "refurbished" dejte si bacha.

Nemouš Hloupý

« Odpověď #10 kdy: 26. 10. 2011, 08:38:42 »
Zcela otevřeně: nejlepší bylo IBM s řadou ThinkPad. Od té doby, co ThinkPad vyrábí Lenovo už to není to samé, ale pořád je to velmi slušný - tedy nejslušnější, co znám - notebook. HP je taky velmi dobré, ale pak už to jde z kopce: Dell - hrůza, Acer, Samsung..... Děs. Ještě je dobrý Apple, ale zcela nepoužitelný pro čistě firemní použití (třeba nemůžete připojit k docku) a těžká náhrada OS (jde nainstalovat nepodporovaný Linux, ale je to o ztrátu záruky).

No a pokud je student IT a chce Linux, tak to aby si rovnou hodil mašli. Ke všemu dostanete Widle, Notebook bez OS aby člověk pohledal s lupou a lucernou.

tylnesh1

« Odpověď #11 kdy: 26. 10. 2011, 08:57:59 »
Asi ma vysmejete, ale ja mám veľmi dobrú skúsenosť s laptopom MSI hernej rady GX723. kúpil som ho pred rokom a pol, €700, kopa pádov, denne na cestách, dobrý výkon (AC2 na takmer plné detaily) a výborná kompatibilita s Linuxom (kúpený bez OS)

X125

« Odpověď #12 kdy: 26. 10. 2011, 09:42:24 »
Asi ma vysmejete, ale ja mám veľmi dobrú skúsenosť s laptopom MSI hernej rady GX723. kúpil som ho pred rokom a pol, €700, kopa pádov, denne na cestách, dobrý výkon (AC2 na takmer plné detaily) a výborná kompatibilita s Linuxom (kúpený bez OS)

Doporučovat konkrétní model na základě JEDINÉHO kusu je nesmysl.

Nomen

« Odpověď #13 kdy: 26. 10. 2011, 09:51:32 »
KapitánRUM:

Refubrished díly používá i HP. Obvykle na starší modely. Jednou mi z centrálního skladu přišla 3× po sobě mrtvá náhradní základní deska k notebooku. Takže pak nezbývá, než díl znovu zabalit, přidat k tomu cedulku s nápisem "DOA", poslat zpátky a čekat na jiný kus.

Ale na druhou stanu při on-site zásahu na aktuální technice se prostě před odjezdem nafasuje náhradní díl, u klienta otestuje, jestli je chyba opravdu v tom, co je nahlášeno, díl se vymění a je hotovo.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 26. 10. 2011, 09:54:53 »
Tak ono by asi bylo spise naivni se domnivat, ze existuje znacka, ktera refurbished dily nepouziva, pripadne ocekavat od nich ze to priznaji. Nedelam si iluze ale stejne je na tom VAIO i Lenovo a uprimne receno, pokud to funguje tak je mi to sumak.