Spolehlivý notebook pro studenta

Pavel 'TIGER' Růžička

Re: Spolehlivý notebook pro studenta
« Odpověď #15 kdy: 26. 10. 2011, 10:03:00 »
[tylnesh1] Hlavně u herní mašiny a vlastně u každé mašiny s výkonou grafikou je nebezpečí, že se uvaří, proto jsem se přikláněl ke grafice Intel, protože nejméně topí. Za mne nejvíce odcházejí nVidie, potom ATI a  desku s INtel grafikou, jestli jsem viděl uvařenou jednou, nebo dvakrát ... MSI je rozhodně o náhodě. VAIO jsou pěkné mašinky, jen nemít tu alergii na Sony ... pravda, je to má osobní alergie.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #16 kdy: 26. 10. 2011, 10:11:26 »
[KapitánRUM] Pravdou je, že já už léta všude cpu ThinkPady .... takže nic moc jiného nesleduji. Ano, i tam se občas nějaká závada projeví, ale přístup autorizovaných servisů je prostě super. Oproti IdeaPad, kdy se volá kurýr, ten to někam odveze, tam to leží, pak se to vrátí a nefunguje to, či dokonce chybí nějaká součástka .... znám případ, kde se takhle posílal notebook půl roku, prostě hrůza. Naštěstí pro mne si to chtěl zákazník vyřídit sám. Já bych na tohle nervy neměl a řešil bych to asi jinak.

No a servery raději stavím sám ... a když vznikne problém, tak je to jen a jen můj problém.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 26. 10. 2011, 10:42:54 »
to Růža:
NVIDIA dodala před pár lety několik vadných sérií čipů na které výrobci notebooků dokonce často prodloužili záruku. Často ovšem ne na všechny postižené modely, což nelibě nese přirozeně zákazník. Intel ztrácí na výkonu, nicméně pro běžné i trochu náročnější využití skvěle stačí a nežere to tolik. Smůla jen, že zatím nejsou na nové Intel grafiky ovladače pro BSD což mi zabraňuje systém na mém pracovním notebooku používat. Co se týka designu VAIO tak to je otázkou názoru, nikomu to neberu ale mně se ten design nepáčí. Mám radši design "krabice od bot" alá Thinkpad a co se týče tvé alergie na Sony, tak vzhledem k tomu že u Sony VAIO pár let pracuju, tak mi věř, že je více než oprávněná. Co se týče problému s opravou Lenovo tak tam je to jasný. Donedávna využívali stejnou společnost pro opravy jako Sony a dle mojich posledních informací už Lenovu došla trpělivost a změnili outsourcing tak se snad blíská na lepší časy.

smartin

« Odpověď #18 kdy: 26. 10. 2011, 11:07:19 »
Ahoj,

potřeboval bych nějaké tipy na spolehlivý notebook
 - chystáme se studovat mimo domov a funkční notebook je dost důležitý (ikdyž nestuduju informatiku).
Parametry nejsou kritické, snad jen displej kolem >15,4" a disk minimálně 320 GB, jedná se hlavně práci v officech, internet, výjimečně nějaký ten film (720p). potřebuju i numerickou klávesnici.

Výdrž baterie není podstatná, váha taky ne.

cena do 15-18 tisíc
případně levnější

Naprikad HP ProBook 4730s.

Myslim si ale, ze ti postaci i neco levnejsiho - HP ProBook 4525s. Navic ProBooky drzej i v baterii.
Pak jeste pripada v uvahu Lenovo (ostatni znacky nebrat, u nich nikdy nevis!) ale na ne si musis dat pozor, protoze nektere modely maji problem s nedokonalym odvetranim tzn. prehrivaji se, a to nejen v lete.

« Odpověď #19 kdy: 26. 10. 2011, 11:44:37 »
Já bych teda rozhodně neviděl (pro studenta obzvlášť) jako nutnost dávat 15-18 tisíc za notebook na popisované potřeby. Koupil bych si starší ThinkPad (tedy já to tak doopravdy řešil ;-) ). A ušetřených 10-13 tisíc použil jinak. Třeba T60 ještě nějakou dobu dle mého bude velmi dostačující stroj na běžné použití. - Třeba tahle: http://pocitace.hyperinzerce.cz/notebooky-lenovo/inzerat/4778636-ibm-thinkpad-t60-nabidka-praha/
HDD bych koupil novej (500GB koupíš tak za 1500) a pokud opravdu potřebuješ numerickou klávesnici, tak externí num. se taky prodává za pár.. ( třeba http://www.alza.cz/genius-numpad-i110-d215515.htm)

vvv

« Odpověď #20 kdy: 26. 10. 2011, 12:34:19 »
Sel bych asi do nejakyho Thinkpadu. Uz jsem mel v ruce T60, R61, T61 a ted X220, vseho vsudy jsem jen jednou musel reklamovat disk a to u T61 hned jak dorazil, ale za dva dny technik prijel a vymenil.

A uprimne, nevim jak vypadaly modely za IBM, ale co se tyce X220, tak mi prijde mnohem lip zpracovany nez ty pred nim. Absolutne nic nevrze, vsechno sedi, nehlucny, klavesnice perfektni. Nevim jestli jsem ji mel u T61 uz tak vymlacenou, ale na te nove se pise mnohem lepe. A to nemluvim o obrazovce, ktera je s T61 nesrovnatelna. I ThinkLight je konecne k pouziti za tmy.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 26. 10. 2011, 12:45:01 »
to vvv:
Uvědom si že srovnáváš rok starou mašinu s pět let starým modelem. Jsem majitelem x201 a s jejím provedením jsem nad míru spokojen se vším všudy. Před rokem jsem si navíc pořídil historickej kousek na hraní v podobě T40 a s úspěchem se dá použít místo kladiva či pro podložení kol u auta když zapadnete do bahna při zachování funkčnosti. Jediná věc která nevydržela je baterka. To ale nepovažuju za velkej problém. At uz poridis jakejkoliv notebook tak je sance, ze disk ktery tam bude bude vadny nebo nachylny k poruse. Znama ma ale nejakou podobnou radu jako zminujes a ma ho v hroznem stavu. Otazkou ale je, nekolik je to chyba vbadne modelove rady a nebo zachazeni uzivatele, v jejim pripade zrejme oboji.

vvv

« Odpověď #22 kdy: 26. 10. 2011, 12:49:04 »
Ja ale vubec nesrovnavam vykon, jen kvalitu provedeni a klavesnici. U toho panelu ano, je to v podstate zasluha LED podsviceni a novych technologii.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #23 kdy: 26. 10. 2011, 13:41:06 »
[smoofy] já mám taky radši krabice silu ThinkPad a  třeba i Ford Granada MK3 :-D Ale co se týká Vaio, tak mi vždycky připadaly dobře odladěné, tiché a rychlé ... po této stránce jsem je obdivoval. Ale vždycky to bylo jen krátkodobé setkání, takže nemohlo být objektivní. A jelikož mám alergii na Sony, tak nikdy nepadla ani úvaha o jeho pořízení. Nicméně si myslím, že to má být jakási alternativa k Applu ... ale v tomto směru bych šel jasně směrem k Applu.

No a co se týká grafiky intel, myslím si, že mají dlouholeté zkušenosti s notebooky a proto mi přijdou nejoptimálnější pro notebook. Ale dohledat slušný notebook s Inteláckou grafikou je taky slušnej oříšek. To s tím BSD je ovšem velká škoda, snad se to zlepší.

Mno a 15000 - 18000 tisíc za stroj pro studenta? Pokud má tu možnost, tak proč ne. Lepší, než za studijní období kupovat tři nekvalitní stroje za 7000 - 8000 tisíc. Vyjde to levněji. Starší a kvalitní notes se pochopitelně dá také pořídit, ale je nutné počítat s tím, že hned bude vyžadovat nějakou investici. Jako větší disk, rozšíření paměti atp. A pochopitelně je ošizen o jakoukoliv záruku. Takže ne vždy se to musí vyplatit.

« Odpověď #24 kdy: 26. 10. 2011, 14:04:02 »
Hlavně si dej bacha na Asus a Acer - prý existují spokojení uživatelé ale většina lidí co si to koupili (i když sem je varoval) s tím má problémy.

Doporučil bych Dell, má ho kámoš který zničí všechnu dostupnou elektroniku ale tento ntb se mu ještě, po 4 letech, zničit nepovedlo.

DoNtIkE

« Odpověď #25 kdy: 26. 10. 2011, 22:56:18 »
Jako student druhého ročníku IT ti doporučuji Lenovo. Mám model IdeaPad Z565. Pořídil jsem ho za cenu 10 000. Výkon perfektní. Zpracování taky dobrý. výdrž baterie při brouzdání po internetu 4H. Před tím jsem měl nb Acer aspire. Naštěstí jsem ho kupoval v e-shopu. Po 14 dnech jsem ho vrátil. Nekvalitní, plasty praskaly, vrzaly. Doporučil bych ti nb Lenovo a nebo HP ProBook. Pokud jako student šetříš každou korunu tak Lenovo. V poměru cena/výkon/kvalita rozhodně vyhrává. Spolužáci co mají Toshiby jsou taky spokojeni. Toshiba fajne, ale je to na můj vkus moc velké a těžké ale taky kvalitní.

eronlines

« Odpověď #26 kdy: 26. 10. 2011, 23:29:21 »
Zkušenost s Thinkpadem R61i:
Před 2ma rokama jsem koupil repas se zárukou za 9000. Do něj dokoupil paměť a lepší disk. Funguje spolehlivě, dobrá volba, jediná slabina je, že začíná rachotit větrák a novej se prodává jen komplet i s chladičem za cca 2litry.

« Odpověď #27 kdy: 27. 10. 2011, 00:16:58 »
novej se prodává jen komplet i s chladičem za cca 2litry.

Nebo (novej) na ebay za 12$ ;-) - za 2 litry koupíš celou R61 :-D

Jirka

« Odpověď #28 kdy: 27. 10. 2011, 00:27:28 »
Zkušenost s Thinkpadem R61i:
Před 2ma rokama jsem koupil repas se zárukou za 9000. Do něj dokoupil paměť a lepší disk. Funguje spolehlivě, dobrá volba, jediná slabina je, že začíná rachotit větrák a novej se prodává jen komplet i s chladičem za cca 2litry.

Doporucuji cas od casu profouknout, usazuje se tam prach. Jinak jednoho dne umre a nezbyde, nez jej vymenit. Coz me vyslo kolem 2 tisic vcetne prace technika.

Jirka

« Odpověď #29 kdy: 27. 10. 2011, 00:32:41 »
Jinak pokud s tim delas doma a mas na tom poveseny externi monitor, klavesnici, mys, tiskarnu, repro a nejake externi disky, tak se vyplati premyslet o dockovaci stanici. Je to hodne prijemna blbost.