Přenos dat chytrého vysavače

Přenos dat chytrého vysavače
« kdy: 10. 05. 2025, 10:31:46 »
Ahoj vážení lidé chytrých domácností,
nemám absolutně žádné zkušenosti s tzv. vacuum cleanery z Číny. Tohle je Xiaomi.
Dělal jsem něco u někoho na síti a nastavoval QoS a všiml si, že vysavač má 1.6GB přenesených dat.
Netuším jestli je to dohromady, stažených nebo odeslaných a časový úsek.
I tak mi to přijde hodně, tak se ptám, je to v pořádku?
Díky za případné odpovědi.

RDa

• 2 928
    • Zobrazit profil
Re:Přenos dat chytrého vysavače
« Odpověď #1 kdy: 10. 05. 2025, 11:17:20 »
Jestl to ma kameru a pripojeni na internet, tak tve oblidli uz je nafoceno do detailu a poslano do Ciny.

Rule #1 - nekupovat chytre veci, kdyz nejste ochoten ztratit sve soukromi. V cine ani americe se na takove koncepty nehraje.

Libor

« Odpověď #2 kdy: 10. 05. 2025, 12:10:51 »
Robotický vysavač je třeba koupit pouze takový, na který lze nahrát Valetudo, a pak jej provozovat na oddělené IoT síti. Jediné co pak takový vysavač vyžaduje, je NTP server pro synchronizaci hodin, a případně (není nutnost) také MQTT broker pro komunikaci se zbytkem domácnosti.
Pokud bych z nějakého důvodu nutně potřeboval vysavač ovládat na dálku, tak to mám vyřešeno pomocí OpenVPN tak jako přístup ke všemu ostatnímu.

Čili - můj vysavač se na Internet nikdy nedostal, a také nikdy nedostane.

« Odpověď #3 kdy: 10. 05. 2025, 22:34:28 »
Tak vysavac parkuje vetsinou kamerou ke zdi a vysava kdyz nejste doma. Co asi tak tou kamerkou muze od z podlahy videt tak tajneho? Kameru na mobilu mate taky prelepenou? Obe? Na vsech mobilech v domacnosti, nejen na tom vasem? A co mikrofony?

A okna mate? A ven chodite?

« Odpověď #4 kdy: 11. 05. 2025, 07:54:29 »
Tak vysavac parkuje vetsinou kamerou ke zdi a vysava kdyz nejste doma. Co asi tak tou kamerkou muze od z podlahy videt tak tajneho? Kameru na mobilu mate taky prelepenou? Obe? Na vsech mobilech v domacnosti, nejen na tom vasem? A co mikrofony?

A okna mate? A ven chodite?

A auto mate? A jazdite na nom? Budete mat taku drahu poistku podla toho ci automobilka preda data poistovni.

A vysavac mate? A pouzivate ho? Bude mat taky drahy spotrebny material podla toho kolko mate m2 a kolko bordelujete.

« Odpověď #5 kdy: 11. 05. 2025, 09:02:24 »
Záleží na tom, za jakou je to dobu a jaké funkce má ten vysavač. Pokud to třeba pořizuje videozáznam celého vysávání a odesílá do cloudu, aby si to mohl majitel později zkontrolovat, není 1,6 GB mnoho. Stejně tak je možné, že by ten vysavač normálně přenesl pár bajtů, ale je tam neaktualizovaný firmware nebo všeobecně známé heslo a těch 1,6 GB jsou útoky vysavače jako součásti nějakého botnetu.

« Odpověď #6 kdy: 11. 05. 2025, 09:19:57 »
Pokud to třeba pořizuje videozáznam celého vysávání a odesílá do cloudu, aby si to mohl majitel později zkontrolovat,
Spíš aby mohl  druhý majitel zkontrolovat, jestli nemá po místnosti tibetské vlajky.

« Odpověď #7 kdy: 11. 05. 2025, 15:51:52 »
tiez mam taku placku co vysava kade tade. nikdy som ho nekontroloval a tak som to dnes pozrel.
mam xiaomi vacuum s20+
jedina adresa kam chodi je
awsde0-fusion.fds.api.xiaomi.com
chodi tam cmuchat kazdych 5 minut.
aktivny 9h 45m
odoslanych 15000 paketov / 997.9kB
prijatych 3600 paketov / 325.4kB

« Odpověď #8 kdy: 12. 05. 2025, 07:35:02 »
Pokud to třeba pořizuje videozáznam celého vysávání a odesílá do cloudu, aby si to mohl majitel později zkontrolovat,
Spíš aby mohl  druhý majitel zkontrolovat, jestli nemá po místnosti tibetské vlajky.

Myslíš spíš primární majitel :-)
Zákoš je spíš v nejlepším případě nájemce.

« Odpověď #9 kdy: 12. 05. 2025, 12:44:28 »
Až se tam zase dostanu, což bude třeba za pár týdnů nebo měsíců, tak si poznamenám typ a juknu na ty data znovu.
Zajímá mě to prostě jen tak ze zvědavosti.
A pokud to je součást botnetu, tak to rozhodně řešit budu.

Ponejvíce děkuji panu Jirsákovi a patko19 a Libor. Tohle jsou informace se kterými se dá pracovat.
« Poslední změna: 12. 05. 2025, 12:47:28 od Rovano _ »

« Odpověď #10 kdy: 12. 05. 2025, 16:43:17 »
Reci o odstrihnuti od internetu jsou hezke, ale... clovek chce dostavat aktualizace v zasade k cemukoliv co ma v siti. Treba ja mam vysavace ve sve vlastni siti s pristupem do internetu. Obcas se chybka v SW vyskytne a treba u me ta chybka znamenala ze na jednom poschodi vysavac nebyl schopen uklidit jeden pokoj. Nahodne se zasekaval. V appce je moznost odeslat logy a nahlasit chyb, coz jsem udelal a pristi den mi nekdo ze supportu napsal ze videli ten log, mysli si ze maji reseni a ze by radi pushli do toho jednoho vysavace opravenou verzi k testu. Odsouhlasil jsem, vysavac dostal aktualizaci a zacal uklizet pokoj bez problemu. Z pohledu zakaznika skvela zkusenost s podporou. Z pohledu bezpecnosti - njn, cinani vi co mam v baraku pripadne co resime doma k veceri. K obchodnim/financnim jednanim mam svuj office kde cinani nejsou.

Libor

« Odpověď #11 kdy: 12. 05. 2025, 18:02:34 »
Citace
Reci o odstrihnuti od internetu jsou hezke, ale... clovek chce dostavat aktualizace v zasade k cemukoliv co ma v siti.
V případě že bych to potřeboval (což během posledních 3 let nenastalo), není problém nahrát nový firmware do vysavače pomocí SSH/SFTP a spustit aktualizační skript.
Ano - není to tak pohodlné na jedno kliknutí jako v apce, ale jestli si mám vybrat mezi pohodlností a bezpečností ... tak zvolím to druhé.
Oni ti výrobci vysavačů to taky neaktualizují každý týden.

« Odpověď #12 kdy: 13. 05. 2025, 10:02:55 »
Reci o odstrihnuti od internetu jsou hezke, ale... clovek chce dostavat aktualizace v zasade k cemukoliv co ma v siti. Treba ja mam vysavace ve sve vlastni siti s pristupem do internetu. Obcas se chybka v SW vyskytne a treba u me ta chybka znamenala ze na jednom poschodi vysavac nebyl schopen uklidit jeden pokoj. Nahodne se zasekaval. V appce je moznost odeslat logy a nahlasit chyb, coz jsem udelal a pristi den mi nekdo ze supportu napsal ze videli ten log, mysli si ze maji reseni a ze by radi pushli do toho jednoho vysavace opravenou verzi k testu. Odsouhlasil jsem, vysavac dostal aktualizaci a zacal uklizet pokoj bez problemu. Z pohledu zakaznika skvela zkusenost s podporou. Z pohledu bezpecnosti - njn, cinani vi co mam v baraku pripadne co resime doma k veceri. K obchodnim/financnim jednanim mam svuj office kde cinani nejsou.
Tahle věc ale má problém. Pořád ustupujete. Až nebude kam a budete na kraji srázu.
Problém je, že takto to neřeší masa lidí. Kam to povede se uvidí. Nakonec budeme rádi za vyšší autoritu, co to zkoriguje.

Vybavilo se mi to video, kde vysavač natočil souložící pár v kuchyni.

Nepotřebuji nonstop aktualizace. Nepotřebuji od takových věcí, aby stále visely na Internetu. Stačí když budou dělat, co mají. A to je uklízet. To, že nedokáže bez aktualizace uklidit jeden pokoj, je spíše smutné.
« Poslední změna: 13. 05. 2025, 10:07:01 od Rovano _ »

« Odpověď #13 kdy: 13. 05. 2025, 11:12:51 »
Rovano: mozno narazil na nejaku kombinaciu prekazok, ktore nenastali pri testovani. Preto vysavace priebezne posielaju svoje statistiky, aby sa mohol vylepsit algoritmus vysavania.
A ked mu zakazes pristup na internet, tak vyvojar nema spatnu vazbu a teda moze nastat takyto pripad. Dokonaly sw neexistuje, a cim viac moznych scenarov mu posles, tym viac vie odladit.
Ty by si vedel nieco naprogramovat, keby si nemal knihy, internet, vzorove priklady...

« Odpověď #14 kdy: 13. 05. 2025, 11:42:06 »
Tahle věc ale má problém. Pořád ustupujete. Až nebude kam a budete na kraji srázu.
Problém je, že takto to neřeší masa lidí. Kam to povede se uvidí. Nakonec budeme rádi za vyšší autoritu, co to zkoriguje.
Smutná pravda je, že masy se o nic nezajímají. Hlavně aby to nějak fungovalo a aby to bylo z jejich pohledu jednoduché na použití, rychlé a efektivní. Jestli obětují nějaké svobody nebo soukromí, je jim jedno, a za to pozlátko by klidně prodaly vlastní babičku.

Ad vyšší autorita - rád bych byl tak optimistický. Vyšší autoritě to šmírování a omezování klidně může i vyhovovat, když výrobce produktu bude s tou vyšší autoritou (stát) spolupracovat, a nebo o tom problému ani neví (viz omezenost mas výše) nebo jej nepovažuje za podstatný. Ovšem - úplně ideální by bylo uzákonit přinejmenším to, že výrobce jakéhokoliv železa nesmí bránit tomu, aby se na něm dal provozovat jiný než dodávaný software (takže žádné neodemkutelné bootloadery a podobné výmysly). Prostě jednou si zákazník věc koupí, tak je jeho, může si s ní nakládat, jak chce, a výrobce nemá sebemenší právo mu v tom házet klacky pod nohy.

Další spotřebitelské právo by mělo být, aby daný výrobek či software šlo používat i bez jakékoliv telemetrie, respektive přístupu k internetu vůbec (zdravíme třeba Micro$oft, Gůgl a nakousnuté jablko) - až na výjimky, kde to nedává smysl z podstaty věci. No a úplně ideálně by měl výrobce i zveřejnit potřebné informace k tomu, aby si mohl kdokoliv pro daný kus železa vytvořit vlastní software. Nicméně tady nedokážu úplně dohlédnout, jestli by to objektivně nemělo i negativní dopady na výrobce třeba co se týká know-how, možná by ty specifikace, co by musel zveřejňovat, mohly být nějak rozumně omezené.

Citace
Nepotřebuji nonstop aktualizace. Nepotřebuji od takových věcí, aby stále visely na Internetu. Stačí když budou dělat, co mají. A to je uklízet. To, že nedokáže bez aktualizace uklidit jeden pokoj, je spíše smutné.
Přesně tak. Ono by pro začátek možná i stačilo, aby vývojáři [onoho vysavače] nebyli prasata a respektovali soukromí. Takže by se nikam nic samo od sebe neposílalo a pokud by uživatel měl problém, mohl by dobrovolně odeslat nějaká testovací nebo debugovací data.