Přenos dat chytrého vysavače

Re:Přenos dat chytrého vysavače
« Odpověď #15 kdy: 13. 05. 2025, 13:19:50 »
uwe.filter: co sa tyka alternativneho sw, je potrebne si uvedomit, ze ty si kupujes kompletny vyrobok, teda hw + sw. A ked si tam nahras alternativny, ktory ti znici hw, tak co v pripade reklamacie? Vyrobca ma niest zodpovednost za to, ze nejaky sw tretej strany znici zariadenie?
Ine by bolo, keby vyrobca dal 2 moznosti: cisto len hw, s tym, ze rob si s tym co chces, ale ziadna zaruka, alebo ti to doda komplet aj so sw a zarukou.
Nikto ta predsa nenuti kupovat nieco, co ti nevyhovuje. A ked nebude dopyt po zariadeniach, ktore maju oddelene hw+sw, tak to vyrobca nebude riesit. Vacsina ludi to chce proste vybalit z krabice a zapnut a nie si tam nahravat alternativny sw a po nociach riesit preco to nefunguje tak, ako by malo

Libor

« Odpověď #16 kdy: 13. 05. 2025, 16:55:18 »
uwe.filter: co sa tyka alternativneho sw, je potrebne si uvedomit, ze ty si kupujes kompletny vyrobok, teda hw + sw. A ked si tam nahras alternativny, ktory ti znici hw, tak co v pripade reklamacie? Vyrobca ma niest zodpovednost za to, ze nejaky sw tretej strany znici zariadenie?
Ine by bolo, keby vyrobca dal 2 moznosti: cisto len hw, s tym, ze rob si s tym co chces, ale ziadna zaruka, alebo ti to doda komplet aj so sw a zarukou.
Nikto ta predsa nenuti kupovat nieco, co ti nevyhovuje. A ked nebude dopyt po zariadeniach, ktore maju oddelene hw+sw, tak to vyrobca nebude riesit. Vacsina ludi to chce proste vybalit z krabice a zapnut a nie si tam nahravat alternativny sw a po nociach riesit preco to nefunguje tak, ako by malo
Jak už tu někdo velmi výstižně řekl přede mnou, tupé masy nezajímá bezpečnost a soukromí jejich dat. Oni chtějí si na matlafounu spustit apku a hotovo.
A výrobcům to vyhovuje, protože výrobek ořežou "na kost":
  • na co zálohovat RTC? čas se stáhne z internetu
  • ušetříme na lokálním úložišti, data budeme ukládat do cloudu
  • a když už máme ten cloud, tak tam budeme lifrovat i data o provozu aby bylo co "monetizovat"
  • zařízení má kamery a zvukový modul - kromě reproduktorového výstupu by se mohlo stát že tam může být i vstup (tj. mikrofon) - momentálně ho sice nepotřebujeme, ale co když někdy ano, pokud strana a vláda zavelí
... a co bude příště? Co třeba update co by do všech zařízení spustil Bitcoin miner, pokud je zaparkováno v základně? Výkon by byl sice tragický, ale zase je jich hodně...

BTW: Z toho co jsem pochopil, tak Valetudo není alternativní firmware, tak jako např. OpenWRT. Vysavač běží na původním FW, u kterého bylo pouze ohnuto DNS a šifrovací klíče tak aby místo cloudu komunikoval sám se sebou, tj. vozí si svůj "cloud" s sebou.
Uživatel pak vysavač ovládá a nastavuje přes webové rozhraní, nebo i "apku" která je vlastně jen okno webového prohlížeče + mDNS.

« Odpověď #17 kdy: 13. 05. 2025, 17:28:53 »
Dá se na to pohlížet tak, že zařízení, které se dá zničit softwarově, si ani nic jiného nezaslouží ;-). Ale pro mě za mě, ať klidně s alternativním firmwarem padne záruka nebo ještě lépe se vhodným způsobem omezí.

Citace
Nikto ta predsa nenuti kupovat nieco, co ti nevyhovuje. A ked nebude dopyt po zariadeniach, ktore maju oddelene hw+sw, tak to vyrobca nebude riesit.
To by byl platný argument, pokud by bylo na trhu z čeho vybírat. Což není, a vyvinout od nuly nějakou alternativu bez porušení spousty patentů a obrovského kapitálu dost dobře nelze. Navíc - a to je zásadní - ona omezení týkající se nemožnosti použít alternativní software (firmware) jsou veskrze umělá, nikoliv daná nějakým objektivním technickým omezením.

Citace
Vacsina ludi to chce proste vybalit z krabice a zapnut a nie si tam nahravat alternativny sw a po nociach riesit preco to nefunguje tak, ako by malo
A to vybalit z krabice a zapnut by v případě, že výrobce nebude moci omezovat alternativní software/firmware najednou nějak magicky zmizí nebo bude někomu upíráno?

« Odpověď #18 kdy: 13. 05. 2025, 17:33:47 »
BTW: Z toho co jsem pochopil, tak Valetudo není alternativní firmware, tak jako např. OpenWRT. Vysavač běží na původním FW, u kterého bylo pouze ohnuto DNS a šifrovací klíče tak aby místo cloudu komunikoval sám se sebou, tj. vozí si svůj "cloud" s sebou.
Uživatel pak vysavač ovládá a nastavuje přes webové rozhraní, nebo i "apku" která je vlastně jen okno webového prohlížeče + mDNS.

Pochopil jsem to prakticky stejně. Firmware ve vysavači zůstane původní, jen se pomocí nějakého hacku provedou výše zmíněné úpravy. Není to ani zdaleka ideální, ale v současné smutné situaci buďme rádi alespoň za takovou možnost :-/. Protože jednak by to mělo eliminovat "volání domů" a jednak to přidává možnost provozu bez připojení k internetu + ovládání vlastní aplikací - v lokální síti, bez potřeby cloudu. Takže za mě je i tohle obrovský pokrok, pokud můžeme mít bahno jen na podrážkách a ne až po krk :-).

« Odpověď #19 kdy: 13. 05. 2025, 19:24:55 »
[quote author=MalyTomi link=topic=30587.msg421839#msg421839 date=174713519
Dá se na to pohlížet tak, že zařízení, které se dá zničit softwarově, si ani nic jiného nezaslouží ;-).
Ale ono se nedá zničit softwarem od výrobce. A spoustu věcí je prostě daleko jednodušší a levnější implementovat softwarově. To byste musel mít nějaké ochrany vypálené v hardwaru nebo ve firmware, který by byl nepřepisovatelný, a vedle přepisovatelný software. Což je složitější, tudíž dražší. A kdo by si něco takového pořídil? Ten, kde chce používat tovární software? Ten si pořídí levnější zařízení, kde bude vše implementované v softwaru. Vy, když chcete používat jiný software? Pořídil byste si zařízení, u kterého vám výrobce řekne, že je nějaké omezení zadrátované natvrdo ve firmware, který nezměníte?

« Odpověď #20 kdy: 13. 05. 2025, 20:00:40 »
Obovám se, že "BEZ TELEMETRIE" prodejnost nezvýší. Naopak, takový produkt bude mít pravděpodobně horší vlastnosti než konkurence s telemetrií, protože těžko budete všechny možné způsobí použítí simulovat - navíc je to drahé. Prostě učení na reálných datech je lepší i levnější.

Implementace funkcí v SW logicky znamená možnost opravit chyby, vylepšit stávájí funkce i implementovat funkce nové. Zrovna robotický vysavač je zařízení, které musí být dost flexibilní - na světě neexistují dvě shodné domácnosti. A to se netýká jen poprodejní podpory, ale i samotného vývoje - prostě nechcete kvůli každé prkotině dělat nový HW prototyp, neboť už máte třeba objednané desky a všechny komponenty.

A vysavač se dá softwarově zničit třeba tak, že spadne ze schodů či třeba do bazénu, nebo vyjede mimo vyznačenou oblast, třeba ven. Těžko tomuto výrobce s alternativním SW nějak zamezí.

Nejsem zastáncem cloudů, ale zrovna u vysavače ho chcete ovládat appkou i mimo domácnost - aby vyluxoval když nejste doma, a to těžko s nějakou přímou komunikací mobil - vysavač zařídíte.

« Odpověď #21 kdy: 13. 05. 2025, 20:32:34 »
Nejsem zastáncem cloudů, ale zrovna u vysavače ho chcete ovládat appkou i mimo domácnost...
Ne, to opravdu nechci :-).

« Odpověď #22 kdy: 13. 05. 2025, 21:11:30 »
No ale doma pak tu appku prakticky vůbec nepotřebujute, já mám třeba na Roombě tlačítko, kterým se vyšle vysávat, absolutně bez internetu a cloudů.

Já si ale moc nedovedu představit, že mi tu jezdít vysavač když jsem doma, protože pak mi tu hlučí a překáží, jsou vytahané židle, papuče u postele a tak podobně, takže to vysávání stojí za prd, To je lepší, když nikdo není doma, papuče jsou v botníku a všechny dveře se nechají otevřené, ideálně se třeba ještě dají žídle na stůl.

Už vidím, jak BFU zjišťuje, jakou IP dostal vysvač od DHCP serveru, aby pak mohl do webového prohlížeče zadávat něco jako 192.168.1.162, a druhý den opět, protože vysavač dostane IP jinou. Webové rozhraní je prostě na tohle k prdu.

A už jen to, že někdo má smartphone a stahuje nějakou aplikaci z google play znamená, že je šmírován. Jo, bylo by fajn, kdyby všechny aplikace byly stažitelné jako APK ze stránek výrobce a nebyly závislé na službách Google, ale sněme dál.

dr_ak

« Odpověď #23 kdy: 13. 05. 2025, 22:36:52 »
Citace
Já si ale moc nedovedu představit, že mi tu jezdít vysavač když jsem doma, protože pak mi tu hlučí a překáží, jsou vytahané židle, papuče u postele a tak podobně, takže to vysávání stojí za prd, To je lepší, když nikdo není doma, papuče jsou v botníku a všechny dveře se nechají otevřené, ideálně se třeba ještě dají žídle na stůl.

Také mám starou roombu s tlačítkem a řeším to tak, že když jdu pryč, tak dám papuče do botníku a zmáčku tlačítko, odejdu, a nechál lux luxovat. Lux neruší mě, já neruším jeho.
Vlastně až do čtení této diskuse mi nedošlo, že to dělám blbě, správně pokrokově bych měl přtipojit lux na infernet, nechat se špehovat, nainstalovat si nějakou aplikaci, a přes čínskej klaud lux krz ni zapínat... :-)  Zlatý prciny...

« Odpověď #24 kdy: 14. 05. 2025, 08:48:37 »
Dá se na to pohlížet tak, že zařízení, které se dá zničit softwarově, si ani nic jiného nezaslouží ;-).
Ked to tak vezmem trochu nadnesene, tak aj obycajny vypinac na svetlo vies znicit sw - tvojim myslenim. Ked si povies, ze idem par minut rychlo zapinat/vypinat. Podobne moze byt chyba v alternativnom sw, kedy sa zacykli a napr. bude prepinat rezimy dopredu/dozadu. Tym si vies odpalit bud tranzistory, alebo komplet motor.
Keby mal hw osetrit vsetky tieto stavy, tak ten vysavac stoji dvojnasobok a je podstatne vacsi. A kedze dnes mas vykonne cpu, tak sa vela veci presunulo z hw na sw, co je aj z hladiska pripadnej opravy ovela praktickejsie, ako menit hw.

e3k

• 262
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 14. 05. 2025, 12:34:52 »
Jestl to ma kameru a pripojeni na internet, tak tve oblidli uz je nafoceno do detailu a poslano do Ciny.

Rule #1 - nekupovat chytre veci, kdyz nejste ochoten ztratit sve soukromi. V cine ani americe se na takove koncepty nehraje.
vratane uzivatelovho bimbasa.

« Odpověď #26 kdy: 14. 05. 2025, 12:45:38 »
Citace

Také mám starou roombu s tlačítkem a řeším to tak, že když jdu pryč, tak dám papuče do botníku a zmáčku tlačítko, odejdu, a nechál lux luxovat. Lux neruší mě, já neruším jeho.
Vlastně až do čtení této diskuse mi nedošlo, že to dělám blbě, správně pokrokově bych měl přtipojit lux na infernet, nechat se špehovat, nainstalovat si nějakou aplikaci, a přes čínskej klaud lux krz ni zapínat... :-)  Zlatý prciny...

Mám "novou" Roombu i7 a to tlačítko tam pořád je a dělá asi totéž - vyšle stroj vysávat všude kam se dostane. Nejsem zastánce cloudů a šmírování, ale když jsem ji pořizoval, už dopředu jsem počítal s tím, že budu muset v tomto případě ohnout hřbet - po vyhodnocení rizik toho, co na mne vysavač může reálně šmírovat.

Ten stroj doma parkuje na jednom místě čelem ke zdi, jednou denně projede domácnost, když tu nikdo není - nevím co by mohl vidět tak zásadního. Obyčejný smartphone představuje mnohem větší riziko.

Ano, umí to pořizovat a posílat fotky v případě, že třeba někde narazí na překážku, nebo někde uvázne. To asi běžného člověka netrápí, i když je pochopitelně možné, že se zamotá do spodního prádla a vyfotí souložící pár v pozadí. Problémem pochopitelně může být, když se vám vysavač zamotá do střev právě vykuchané stopařky, a pošle vám na mobil fotku v okamžiku, kdy v hobbymarketu zrovna platíte mobilem za pilu a lopatu. Takovým situacím je ale třeba se obecně vyhnout, aby ten mrdník vysavač nerozjezdil po celém obydlí.

« Odpověď #27 kdy: 14. 05. 2025, 13:03:58 »
Ked to tak vezmem trochu nadnesene, tak aj obycajny vypinac na svetlo vies znicit sw - tvojim myslenim. Ked si povies, ze idem par minut rychlo zapinat/vypinat. Podobne moze byt chyba v alternativnom sw, kedy sa zacykli a napr. bude prepinat rezimy dopredu/dozadu. Tym si vies odpalit bud tranzistory, alebo komplet motor.
Keby mal hw osetrit vsetky tieto stavy, tak ten vysavac stoji dvojnasobok a je podstatne vacsi. A kedze dnes mas vykonne cpu, tak sa vela veci presunulo z hw na sw, co je aj z hladiska pripadnej opravy ovela praktickejsie, ako menit hw.
To mi nemusíš vysvětlovat, je mi to naprosto jasné, nicméně to není ani zdaleka neřešitelná situace. Dá se to vyřešit třeba tak, že software ovládající vysavač výrobce rozdělí na dvě části: Jedna bude nízkoúrovňově zajišťovat bezpečnost "hardwaru" (nadproudová ochrana motorů, ochrana proti přehřátí, ochrana proti podbití/přebití akumulátoru a podobně) a druhá už bude chytristika postavená nad tím, řešící mapování místností, pohyb po místnostech, API pro komunikaci po síti atd. Samozřejmě přepsatelné budou obě části firmwaru, ale při přepsání té první dojde ke ztrátě záruky. Nevidím problém, jen chtít.

BoneFlute

• 2 028
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 14. 05. 2025, 13:30:56 »
Nevidím problém, jen chtít.

Kolik jsi ochoten si za něco takového připlatit? A kolik vás bude?

« Odpověď #29 kdy: 14. 05. 2025, 19:57:41 »
Jenže i ta navigační část dokáže robota ten HW zničit, když ho odnaviguje někam, kam jet nemá.

Pokud v tomto vidí někdo dobrý business model - poskytovat nějakou robotickou vysavačovou platformu, tak si může klidně založit startup. Hodně štěstí.