Nie som sietar, ale niekolko soho zariadeni som uz nastavoval (zatial nic enterprise ako napr. cisco, HP, dell a pod.).
Prevazna cast sietovych zariadeni sa zapoji do siete, dostane IP (v tom lepsom pripade) na ktorej potom bezi webif.
Nejak sa to zkonfiguruje a hotovo.
Tie starsie zariadenia od Ubiquiti (napr. NS5 a pod. klientske zariadenia) pouzivali defaultne webif na 192.168.1.20.
Teraz som sa dostal k unifi 6+ a isiel som na to bez manualu. Videl som na DHCP aku IP U6+ dostal tak som hned skusil webif (avsak ani s https to neslo). Takze som sa dostal na youtube. Zistil som, ze ziadny webif to nema, ale musim pouzit mobilnu app.
App ma nutila zapnut bluetooth, ale ani po 2-3 minutach sa zariadenie nenaslo. Zistil som, ze konkretne U6+ nema podporu nastavenia cez BT. Cize som skusal cez wifi a nic. Nasledne ma napdlo, ze som na inej wifi

takze som sa zapojil na stejnu ako bol U6+ ale stale nic.
Zatial je to stale moja chyba a posledna bola, ze v mobile idem cez WG, takze este aj toto som musel zastavit.
Ale konecne ked som WG stopol, tak okamzite sa v APP objavil U6+.
Dalsie moznosti boli: nastavit standaloe, alebo pouzit account na unifi portaly.
Kedze konto nemam, dal som standalone, ale bol som upozorneny, ze prichadzam o mnozstvo nastaveni.
Standalone nastavenie bolo jednoduche. Nastavit SSID a key (plus heslo do zariadenia).
Tymto nastavenie skoncilo.
Kedze nie som zastanca aby niekto z tretej strany mal pod kontrolou moje a este k tomu sietove zariadenia, tak som hladal riesenie ako zariadenie spravovat z PC (nejaka podobna app ako v mobile). Dostal som sa k unifi controlleru. Nainstaloval som to v linuxe (aj ked na oficialnej stranke je zastaraly manual, ktory nefunguje). Chyba bola, ze som sa registroval na unifi portaly a teraz to aj v self hostovanom unifi controllery vyzaduje prihlasovacie udaje ako na unifi portaly.
Za dalsie nutia ma pouzivat MFA ... dal som si len cez email, ale asi na 10-ty raz sa mi podari zapisat cislo z emailu, pretoze je tam sakramensky kratky cas na zapis.
Riesenie som nasiel take, ze som vytvoril noveho clena s admin pravami a pri registracii som nepouzil mail.
Co sa tyka unifi cloudu, tak zatial som tam nic nepridaval, ale podla videi na YT sa to bezne robi, ze vsetky zariadenia sa pridaju na cloud (netusim ci voci self-host controlleru je tam toho viac, alebo nie). Tak by mala byt sprava jednoduchsia a centralizovana. Nie je potreba vytvarat ziadne VPN na spravu a admin ma aj rozsiahlu siet (prip. viac sieti) dostupnu z jedneho miesta aj bez toho aby bola na sieti verejna IP. Cize sa to chova ako nejaka pseudo SDN
Z jednej stranky je to OK, pretoze mas prehlad o akejkolvek sieti, ktoru spravujes, ale z druhej strany nie si sam a je tam niekto treti.
Ake mate skusenosti so zariadeniami od ubiquiti (unifi). Je dobre sa toho zbavit, alebo sa to radsej naucit pouzivat ?
Mozno s vytvorenim self-host controllera a vlastynch VPN to moze byt zaujmave, ale cloudy mi nejak nikdy navonali. Z jednej strany sa ti zda, ze ti ulahcuju pracu, ale vedia preco.