Konfigurace síťových prvků od Unifi

Re:Konfigurace síťových prvků od Unifi
« Odpověď #30 kdy: 05. 05. 2025, 08:02:55 »
Ještě přidám jednu zkušenost. Chtěl jsem něco "lepšího" než TP-Link archer v AP módu a Mikrotik je na mně moc složitý. Navíc co jsem četl, i tady na rootu, takže že jejich wifi nejsou úplně nejspolehlivější, tak jsem šel do Unifi U6+ a U7 Pro. Mám je na několika pobočkách, do 10ks celkem, včetně kontrolerů na windows. S UI na Unifi network serveru (controller) a UI mobilní aplikace celkem OK, dá se s tím pracovat. Nastavení některých AP šlo přes aplikaci, některých ne - havarovalo to na aktualizaci, takže jsem musel nainstalovat kontroler a z něj to nastavit. Ono je s tím pak v aplikaci docela přehled, takže ok.

Na jedné pobočce, kde mám U7 Pro se mi některé mobilní zařízení připojí na wifi, ale nedostanou IP adresu a tudíž se nedostanou na internet. Šlo o Androidy, specificky Samsung S22 2ks a Xiaomi cosi. Zkoušel jsem to asi s milionem různých ručních, poloautomatických i automatických nastavení a nerozchodil jsem to. Několik týdnů jsem to řešil i s podporou, ale nedopadlo to. Je to bug ve firmwaru. Kolega v jiné firmě má podobný problém s U6. Mu se ale nepřipojí některé iphony. Některé ano a některé ne. Takže jsem pořídil obyčejný domácí router, zapojil, za 2 minuty nastavil a všechno funguje - připojí se na něj všechny zařízení bez problémů.

Poloprofi nelevné zařízení polofunguje a domácí hobby zařízení funguje jak fík. To nevymyslíš no. Rád bych našel něco co je relativně jednoduché jako Unifi nebo home routery, spolehlivé jako 0,25-0,5 cisco za rozumnou cenu - jako unifi. Aby to nebyl Mikrotik - moc složitý. Zatím jsem nenašel.

S tím souvisí další věc - aktualizace. Z bezpečnostních důvodů uděláš aktualizaci a něco se rozbije. A teď dilema - aktualizovat pak znovu, nebo jet na starším "nebezpečném", ale funkčním firmwaru? Nemám na to zatím řešení. Jak ostatní?

Jestli to chapu spravne, tak mas nejakej router, pak apecka ovladene pres controler. A AP nedava adesu mobilu?
Ze zvedavsoti, co jsi nasel za chyby u tech zarizeni ktere adresy nedostalo? Delo se to i po vymene routeru?

Kdyz uz nekde mam strecene unifi tak s usg nebo s dm.  Prijde mi jak oskoda nevyuzivat ty funkcne ktere jsou na sebe navazane. Stjne jako mit routtry od Forty a zato veset switche od Cisca atp...

« Odpověď #31 kdy: 05. 05. 2025, 09:54:17 »
U7 Pro je zname temihle problemy, Bohuzel to mam taky doma, se proste nektera zarizeni nepripoji., Na moje jine WiFi7(jiny model nez U7 Pro) se ty zarizeni proste pripojeni.

motyq

« Odpověď #32 kdy: 06. 05. 2025, 22:37:16 »
To jsem vysledoval k nastavení WPA3 - i když tam nastavíte (a i default je) "optional" tak to nějak něco mrví a nefunguje to správně. Po přepnutí na WPA2 only jede všechno v pořádku. Já měl problém s nějakou novější Motorolou a rpi5.

« Odpověď #33 kdy: 07. 05. 2025, 10:05:34 »
To jsem vysledoval k nastavení WPA3 - i když tam nastavíte (a i default je) "optional" tak to nějak něco mrví a nefunguje to správně.

A používáš to "moderní" nebo staré GUI? V tom starém to fungovalo, ale tam zas chybí funkce, v tom novém chybí jiné funkce, a když se to míchá, tak se to celkem spolehlivě rozbije. To WPA3 zcela stoprocentně. Tuším, že to šlo korektně zapnout přes tu jejich mobilní aplikaci pro Android.

Jinak se vrátím k těm firmwarům - to je neskutečná tragédie. Teď zas po delší době něco vydali pro U6 a je to naprosto nepoužitelné. Na některé to nejde ani nainstalovat, další po pár dnech zdechnou, plus většina "IoT" krámů se ani nepřipojí.

motyq

« Odpověď #34 kdy: 07. 05. 2025, 11:59:12 »
Nové UI. WPA2 a PMF disabled. Pak mi to funguje i u zařízení, které mají/měli problém. Ale s unifi je to vždy - your mileage may vary.

« Odpověď #35 kdy: 07. 05. 2025, 15:50:27 »
Jinak se vrátím k těm firmwarům - to je neskutečná tragédie. Teď zas po delší době něco vydali pro U6 a je to naprosto nepoužitelné. Na některé to nejde ani nainstalovat, další po pár dnech zdechnou, plus většina "IoT" krámů se ani nepřipojí.

Jaký konkrétně model U6 máte?
Osobně mám 2x U6 Pro + 2x AC In-Wall a na žádný ze zmiňovaných problémů v tomto vláknu jsem nenarazil. Vše funguje bezproblému. Buď mám štěstí nebo vy smůlu.

« Odpověď #36 kdy: 07. 05. 2025, 19:00:40 »
Jaký konkrétně model U6 máte?
Osobně mám 2x U6 Pro + 2x AC In-Wall a na žádný ze zmiňovaných problémů v tomto vláknu jsem nenarazil. Vše funguje bezproblému. Buď mám štěstí nebo vy smůlu.

Jj. Smůlu mám již několik let. Od každého cca jeden na testování (což je zcela zjevně víc, než s čím se ráčí obtěžovat výrobce  ::) - jinak u zákazníků víceméně již neaktualizováno, switche zásadně vůbec, AP tak nejmíň půl roku po vydání FW, pokud se nevyskytnou podobné šílenosti.

Tohle se vážně dá doporučit lidem jen jako pomsta.  >:(

« Odpověď #37 kdy: 08. 05. 2025, 06:44:20 »
> P.S. Nekupuj zařízení, která nejsou určena pro BFU a kde nechápeš princip fungování.

Tohle bych vypíchnul, ale není to jenom o "zařízení, která nejsou určena pro BFU". Nekupujte zařízení, o kterých předem nic nevíte.

Jinak já jsem na platformu Unifi přešel doma kvůli rozlehlosti domácnosti a tomu, že tam právě bezproblémově fungoval roaming. Když jsem to dělal na koleni s Turrisem jako routerem a APčkama od Mikrotiku, tak jsem to prostě nebyl schopný nastavit tak, aby mi při každém posunu v domě nespadlo připojení.

Unifi má svoje mouchy a naprosto souhlasím s tím, že ustaly inovace a některé featury jsou inzerované, ale fungují napikaču. Na druhou stranu bych neměnil :) - mám jednu síť v pronájmu s více AP (včetně pokrytí dvorku), druhou na Dream Routeru v pidi-kanclu, třetí na chatě, čtvrtou spravuju u rodičů v domě, a pátou na staveništi/budoucím domě/zahradě. Všechno spravuju z jednoho místa. A ano, uvědomuju si, že měli bezpečnostní průser s daty, a je možné, že mi to někdo někdy projde - ale je prostě potřeba balancovat paranoiu s použitelností a praktičností.

(Jinak ta Omada od TP-Linku na webu taky vypadá slušně, ale podle obecných zkušeností to bude mít taky mouchy, možná jiný typ, ale perfektní není nic...)

rr-zz

« Odpověď #38 kdy: 08. 05. 2025, 12:49:07 »
Unfi v desítklách kusů používám v několika firmách i doma. Je to skvělej systém a kde jsme to nasadili tak naprosto skončily problémy s wifi (i v místech kde jsou desítky sítí v okolí)
Controller nemusí bežet pořád, ale ochudíte se o další funkce, hlavně hladkej roaming klientů a komfortní správa a přehled o síti.
Pokud se to někomu zdá drahý a nebo nechápe výhody který to přináší (stačí když se podívá do Controlleru a co nabízí), tak ať si na doma a do menší firmy koupí Tplink Deco - nebude to pro něj zbytečně složitý a veškerý ovládání bude mít na mobilu. To je každýho volba  🤷‍♂️

« Odpověď #39 kdy: 09. 05. 2025, 14:09:47 »
Pokud tvrdis, ze nema problemy s ruznymi verzemi firmware, tak proste lzes.

Unfi v desítklách kusů používám v několika firmách i doma. Je to skvělej systém a kde jsme to nasadili tak naprosto skončily problémy s wifi (i v místech kde jsou desítky sítí v okolí)
Controller nemusí bežet pořád, ale ochudíte se o další funkce, hlavně hladkej roaming klientů a komfortní správa a přehled o síti.
Pokud se to někomu zdá drahý a nebo nechápe výhody který to přináší (stačí když se podívá do Controlleru a co nabízí), tak ať si na doma a do menší firmy koupí Tplink Deco - nebude to pro něj zbytečně složitý a veškerý ovládání bude mít na mobilu. To je každýho volba  🤷‍♂️

« Odpověď #40 kdy: 09. 05. 2025, 16:04:34 »
Pokud tvrdis, ze nema problemy s ruznymi verzemi firmware, tak proste lzes.

Nebo vy můžete připustit že někteří mají to štěstí a funguje jim to bezproblému