Ahojte,
mam pocit, ze tato tema je nevycerpatelna a dookola sa recykluje. Uz viackrat som prispel a skusim opat.
NAS je siroka tema, kde sa mozme bavit o velmi vela parametroch ... ci je klucova kapacita, rychlost kopirovania, rychlost CPU pri virtualizacii, mnozstvo RAM, spotreba ...
Ja som bol taky samouk zaciatocnik a nevedel som, kde zacat. Zacal som pred 20 rokmi na notebooku (hp nx9020) (ATA disk), kde som napchal PCMCIA kartu so SATA rozhranim (napajal cez USB) a mal som SW raid nad tymito HDD (Debian/Ubuntu server) ... zivil som ho, az kym neodrezali podporu i386 (kupil som ho uz s odidenym podsvietenim) a menil som na nom viackrat adapter, okrem toho aj RAM a PATA disk.
Neskor som presiel na QNAP s ARM (TS-212P), stale som mal ten NTB pre drobnosti ako webserver, FTP, ...
Az som sa jedneho dna odhodlal do HP DL380e (2krat CPU E5-2450L, 96GB RAM, controller P420i (HBA mode), ... Prisiel covid, zdrazela energia, napriek tomu, ze to mam v pivnici v malickej miestnosti, niekomu prekazal hluk, tak som zacal hladat dalej. Skusil som neskor aj vybrat jedno CPU, jeden ventilator, co celkom pomohlo, ale stale bolo pocut cez dvere ... aj som to testoval pod Windows a TrueNAS, pod windows sa v klude tocili ventilatory pomensie.
Kupil som cez ebay HP Microserver gen8: E3-1220Lv2, 16GB RAM, radic LSI SAS2008. TrueNAS Core na SSD v DVD bay, zo zaciatku som mal 2xIntel SSD (512GB) a 2xWD Ultrastar 8TB. Neviem, ci viem viac stlacit spotrebu, cez jedny dvere ho nepocujem (iba pocas bootovania).
https://n40l.fandom.com/wiki/Cpu_gen8Vzhladom na ten radic som mohol pridat dalsie disky, tak som premyslal. Mam to v racku, zhodil som plech, kupil policku a dopojil.

Mam jedno SSD s OS, dve SSD su v raid pre virtualizacny pool a 6 platnovych diskov. Uplne bez problemov to zobralo aj 24TB WD Ultrastar (nie ako ked citam Synology obmedzenia). Chcel som ZFS, chcel som ECC RAM a moznost virtualizacie. Cez bhyve mam dva virtualy, jeden debian12 s ubiquiti controllerom (sprava access pointov). Druhy VM mam posledne ubuntu s dockerom, kde mi bezia portainer, webserver, ftp, nginx, adguard, qbittorrent, nextcloud, keeweb (taky homelab). Vykono ked kopirujem z VM na platnove disky, tak hrdlo je CPU cca 50MBps (pri vypnutom hyperthreadingu, pri zapnutom je to vyrazne menej). Zalohy si robim na platnove disky cez odroid HC4 raz za cas (napr mesacne/kvartalne), inak je vypnuty/odpojeny. Tie robim cez rsync, ktory dokaze saturovat gigabit linku.
Ja som s touto konfiguraciou spokojny, aj vykon, aj spotreba. Neviem, ci pre takuto konfiguraciu existuje alternativa. Ten QNAP ma ubijal moznostami nieco doinstalovat, vykonom, prestali vydavat aktualizacie. Pri univerzalnom rieseni mam vacsi pocit volnosti. Tu som zatial v zasade nenarazil na problem (aj ked som si vedomy istych obmedzeni ... asi nepostavim na tom zrovna Oracle DB).
Ak viete uviest pre popisane cielove pouzitie nieco s porovnatelnou spotrebou, hlucnostou, vykonom, moznostou pripojenia diskov, rad sa nieco dalsie priucim
Dakujem
m