Doporučte NAS alebo alternatívu

Re:Doporučte NAS alebo alternatívu
« Odpověď #15 kdy: 22. 04. 2025, 10:13:32 »
Řešíte i spotřebu?

Ve sklepě mám raspberry 5 s nvme diskem zapojeným v krabičce přes USB3, zvládá docker kontejnery. To samozřejmě není optimální. Vzít ale nějakou krabičku s multiplikací nvme, jako třeba Geekworm X1011 5V PCIe to Four M.2 NVMe SSD Board for Raspberry Pi 5, tak by to nemuselo být pro domácí použití špatné.

Jak už bylo asi bambiliónkrát řečeno: pokud v IT musíš jako naprosto zásadní kritérium řešit pětistovku ročně u zařízení běžícího 24/7/52, děláš něco špatně, a líp uděláš, když přestaneš kouřit.
Nízká spotřeba je nice-to-have, ale prioritní je funkčnost a dostupnost v požadovaném rozsahu. Spotřeba je s velkým odstupem sekundární, ne-li ještě nižší priorita.

« Odpověď #16 kdy: 22. 04. 2025, 11:40:20 »
Řešíte i spotřebu?

Ve sklepě mám raspberry 5 s nvme diskem zapojeným v krabičce přes USB3, zvládá docker kontejnery. To samozřejmě není optimální. Vzít ale nějakou krabičku s multiplikací nvme, jako třeba Geekworm X1011 5V PCIe to Four M.2 NVMe SSD Board for Raspberry Pi 5, tak by to nemuselo být pro domácí použití špatné.

Jak už bylo asi bambiliónkrát řečeno: pokud v IT musíš jako naprosto zásadní kritérium řešit pětistovku ročně u zařízení běžícího 24/7/52, děláš něco špatně, a líp uděláš, když přestaneš kouřit.
Nízká spotřeba je nice-to-have, ale prioritní je funkčnost a dostupnost v požadovaném rozsahu. Spotřeba je s velkým odstupem sekundární, ne-li ještě nižší priorita.

To není tak úplně pravda - když někdo dostane ten super nápad vzít nějaký starý Xeon od popelnice s tím, že to bude stačit a že ten rozdíl ve spotřebě nebude nic dramatickýho, tak se může dost divit. A není to o 500 ročně, ale o efektivitě jako takové. Proč mít doma přímotop který občas něco obslouží do toho 24/7 topí sklep na 25 stupňů a ne krabičku co zvládne kde co a nepotřebuje ani větrák

« Odpověď #17 kdy: 22. 04. 2025, 13:25:44 »
NUC může být fajn na spousty použití, ale na NAS bych do něj nešel. Nemá téměř žádné možnosti rozšíření.

Hlavní odlišnost u těch Synology, QNAPů atp. je v jejich software a systému, který je přímo udělaný na tohle použití, relativně jednoduše se ovládá a odladěný na konkrétní model.

To je do značný míry mýtus, je to jen ohnutý lino. S výjimkou několika konkrétních aplikací (např ActiveBackup4Business u intelovských Synology, ten ale jde nahradit např bezplatným Veeamem) dokážeš doslova všechno ostatní (přesněji daleko víc) udělat i na generickým systému nebo pod TrueNASem / OMV, dokonce i na Windows.
Nejzásadnější výhodou komerčního NASu je, že to nemusíš dělat, vyvíjet, ladit, a učit se to, protože to máš všechno hotový a stačí postahovat balíčky, nastavit, a pustit. Plus komerční NASy dávají k dispozici veřejnou proxy pro přístup skrz NAT a většinou i bezplatnou DDNS výrobce.
Naopak mají zpravidla hodně ořezaný možnosti iSCSI; typicky ARMovský Synology umí 5-10 targetů a LUNů, intelovský obvykle do 25ti (v závislosti na CPU; mám tu na stole RS-2212RP+ s Cčkovým nebo Dčkovým Atomem a to má strop na 15 targetech a LUNech), zatímco  když si tam dáš TrueNAS nebo i serverový Windows nebo obecnej Debian / FreeBSD, praktický omezení prostě nemáš. Daleko dřív ti dojdou hardwarový prostředky, než narazíš na konfigurační strop.

Teď nevím, vždyť jsem tam víceméně totéž pak (i v postech potom) napsal.

A nepřijde mi to jako mýtus, prostě mají specifickou distribuci, co běží na jejich hardware, a kde to také testují. Když poodhlédnu od webového UI a přednastavených věcí, tak tam můžou dořešit podporu hot-plugu, různých indikačích LEDek ovládaných z obslužného software atp., mají oveřenou funkčnost s interními SATA multiplikátory v těch bednách atd. Můžou také využívat interní eMMC paměť na desce pro různé bootstrapy, aktualizace systému atp. Také je to třeba  řeší spolehlivé bootování, když odejde (reundantní) disk, což nemusí být s obecnou distribucí a EFI tak jednoduché (minimálně většina distribucí tohle neřeší out of box a je potřeba vyzkoušet jak bude fungovat pořadí zavádění v EFI).

Jinak ano, taky jsem třeba na nějakém starém Synology s Atomem měl dočasně rozběhnutý CentOS, dá se to. Byť mi to většinou nedává moc smysl. A jak jsem také psal, to si musí každý zvážit, jestli ho ten systém (QuTS, DSM..) bude omezovat nebo ne a jestli je předpřipravený systém výhodou. Sám používám a starám se ledasjaké stroje, a přestože nemám většinou problém si systém a služby nastavit na obecném serveru, tak tyhle hotové NASy můžou být často do menších instalcí (SOHO) výhodné a na praktická omezení nenarážím.
Naopak jsem víceméně opustil takové ty speciální "NASové" distribuce (OMV, FreeNAS), co běží na obecném x86_64. Buď to padá do kategorie celý hotový NAS včetně systému, nebo je to víceméně normální distribuce a odpovídající HW s plnou kontrolou.

crown

• 393
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 22. 04. 2025, 13:53:30 »
Řešíte i spotřebu?

Já s tím souhlasím. Řešení musí mít požadovanou funkčnost a potom se řeší spotřeba. V mém případě je raspberry pi 5 overkill i tak. Procesory v NAS Synology mají dost podobný výkon (pomalejší ARM nebo podobně rychlý celeron).
Jen jsem navrhoval, že někomu to může v kombinaci se 4 x nvme diskem jako NAS stačit.

« Odpověď #19 kdy: 22. 04. 2025, 14:38:57 »
Ahojte,

mam pocit, ze tato tema je nevycerpatelna a dookola sa recykluje. Uz viackrat som prispel a skusim opat.

NAS je siroka tema, kde sa mozme bavit o velmi vela parametroch ... ci je klucova kapacita, rychlost kopirovania, rychlost CPU pri virtualizacii, mnozstvo RAM, spotreba ...

Ja som bol taky samouk zaciatocnik a nevedel som, kde zacat. Zacal som pred 20 rokmi na notebooku (hp nx9020) (ATA disk), kde som napchal PCMCIA kartu so SATA rozhranim (napajal cez USB) a mal som SW raid nad tymito HDD (Debian/Ubuntu server) ... zivil som ho, az kym neodrezali podporu i386 (kupil som ho uz s odidenym podsvietenim) a menil som na nom viackrat adapter, okrem toho aj RAM a PATA disk.
Neskor som presiel na QNAP s ARM (TS-212P), stale som mal ten NTB pre drobnosti ako webserver, FTP, ...

Az som sa jedneho dna odhodlal do HP DL380e (2krat CPU E5-2450L, 96GB RAM, controller P420i (HBA mode), ... Prisiel covid, zdrazela energia, napriek tomu, ze to mam v pivnici v malickej miestnosti, niekomu prekazal hluk, tak som zacal hladat dalej. Skusil som neskor aj vybrat jedno CPU, jeden ventilator, co celkom pomohlo, ale stale bolo pocut cez dvere ... aj som to testoval pod Windows a TrueNAS, pod windows sa v klude tocili ventilatory pomensie.

Kupil som cez ebay HP Microserver gen8: E3-1220Lv2, 16GB RAM, radic LSI SAS2008. TrueNAS Core na SSD v DVD bay, zo zaciatku som mal 2xIntel SSD (512GB) a 2xWD Ultrastar 8TB. Neviem, ci viem viac stlacit spotrebu, cez jedny dvere ho nepocujem (iba pocas bootovania).
https://n40l.fandom.com/wiki/Cpu_gen8
Vzhladom na ten radic som mohol pridat dalsie disky, tak som premyslal. Mam to v racku, zhodil som plech, kupil policku a dopojil.

Mam jedno SSD s OS, dve SSD su v raid pre virtualizacny pool a 6 platnovych diskov. Uplne bez problemov to zobralo aj 24TB WD Ultrastar (nie ako ked citam Synology obmedzenia). Chcel som ZFS, chcel som ECC RAM a moznost virtualizacie. Cez bhyve mam dva virtualy, jeden debian12 s ubiquiti controllerom (sprava access pointov). Druhy VM mam posledne ubuntu s dockerom, kde mi bezia portainer, webserver, ftp, nginx, adguard, qbittorrent, nextcloud, keeweb (taky homelab). Vykono ked kopirujem z VM na platnove disky, tak hrdlo je CPU cca 50MBps (pri vypnutom hyperthreadingu, pri zapnutom je to vyrazne menej). Zalohy si robim na platnove disky cez odroid HC4 raz za cas (napr mesacne/kvartalne), inak je vypnuty/odpojeny. Tie robim cez rsync, ktory dokaze saturovat gigabit linku.

Ja som s touto konfiguraciou spokojny, aj vykon, aj spotreba. Neviem, ci pre takuto konfiguraciu existuje alternativa. Ten QNAP ma ubijal moznostami nieco doinstalovat, vykonom, prestali vydavat aktualizacie. Pri univerzalnom rieseni mam vacsi pocit volnosti. Tu som zatial v zasade nenarazil na problem (aj ked som si vedomy istych obmedzeni ... asi nepostavim na tom zrovna Oracle DB).

Ak viete uviest pre popisane cielove pouzitie nieco s porovnatelnou spotrebou, hlucnostou, vykonom, moznostou pripojenia diskov, rad sa nieco dalsie priucim

Dakujem
m

« Odpověď #20 kdy: 22. 04. 2025, 14:58:43 »
Jeff teď recenzoval nějaký NAS podobný jako NUC: https://www.jeffgeerling.com/blog/2025/almost-perfect-mini-nas-my-mini-rack

« Odpověď #21 kdy: 22. 04. 2025, 16:13:50 »
Vzhladom na ten radic som mohol pridat dalsie disky, tak som premyslal. Mam to v racku, zhodil som plech, kupil policku a dopojil.

Offtopic - Svého času jsem do big-tower casu došrouboval plechové profily pro 24 HDD + pořádný zdroj s přidanými SATA molexy a připojoval 32-portový LSI řadič v serveru podobnými SAS-SATA kabely. Fungovalo to, dokonce šlo dělat i hotswap, ale... ty SATA konektory na SAS breakout kabelech prostě nesnesly ani minimální pohyb (např. při opatrném rozhrnutí při vyndavání mrtvého disku) a disky vypadávaly. Což bylo u poměrně velkého pole dost nepříjemné. Dnes už bych touhle cestou nešel, nemělo to dostatečnou spolehlivost.

Pak jsem použil 24-bay 4U Supermicro s biosem nastaveným na minimální ventilátory (minimum RAM a nejslabší xeon, aby to spustilo bios, bez OS) a vytáhl SAS z backplane (bez multiplikátoru, každý disk vlastní linka) do zadních external-SAS konektorů -> opět 32-port LSI v serveru - to bylo rock solid, nikdy jediný problém. Navíc plně fungovaly ledky. Dám sem brzy na prodej s rezervními šuplíky na záložní sadu offline backupu, kdyby to ještě někdo využil.

« Odpověď #22 kdy: 22. 04. 2025, 20:11:40 »
Ahojte, skusim sa aj ja v tejto teme opytat na situaciu, ktora nie priamo suvisi s NAS. Dlho som pouzival 5 diskovy model Synology viac menej len ako samba share. Nedavno Synology zrusilo podpodporu pre dany model a nechcem zbytocne kupovat nejaky novy stroj pretoze mam zopar dost starych PC, no zaroven by som chcel na tom rozbehnut proxmox a pod nim par mensich sluzieb. Takze by som chcel na to vyuzit jeden PC ako proxmox server pre tie HDD zo Synology. Problem je, ze ziadny z tych PC nepojme 5 diskov primarne kvoli nedostatku pozicii v skrini a sekundarne kvoli nedostatku sata portov na MB (to by slo riesit PCI-E kartou). Jedinym teoretickym riesenim by bol niektory z externych HDD boxov, napr:

https://www.amazon.com/Bay-Enclosure-Swappable-Expansion-Tool-Free/dp/B0DD3H377C?dib=eyJ2IjoiMSJ9.9Ic3BSTKLA5cvBPrqPDGqVzIl7M0In-LDvWqP58Yvdc0xHjLILac1mfu5ttE85cAZNHxb-Q7hCWoi5YFO3uxdnCxzjnE0vf1yh1ZCrhQKLNzXCgjjKtSLNRivVl-uB-w1inlXEC9H4MDOjGnjLtuHn3-gTCeesGJHxb2jyp0GOTh5CctagAx6tcJIhlSP-ow5LtSe4EH2Yl3jRP_VU0-xpGW39VAvBDKMM8MJt-wQ7M.0BKPffcSA_vxbZ6IAKAa6w49YDMJucuHvrqYw0Z3hFk&dib_tag=se&keywords=5%2Bbay%2Bhard%2Bdrive%2Benclosure&qid=1745344976&sr=8-3&th=1

https://www.amazon.com/ORICO-Enclosure-Magnetic-Tool-Free-Expansion/dp/B0734G79FW

Mate s tymito "boxami" niekto prakticke skusenosti? Najviac sa asi obavam prenosovych rychlosti vseobecne, ale osobitne aj vzajomnej prenosovej rychlosti medzi diskami v tom boxe. Cele je to totiz prepojene len cez jeden USB port. Aky mate teda nazor na taketo boxy?

« Odpověď #23 kdy: 22. 04. 2025, 22:20:36 »
Jeff teď recenzoval nějaký NAS podobný jako NUC: https://www.jeffgeerling.com/blog/2025/almost-perfect-mini-nas-my-mini-rack

Jo, vypadá to pěkně, akorát se mu to v zátěži resetuje i když to kuchnul, nalepil čtyři pasivy, přidal 12cm větrák a vypnut turbo :)

« Odpověď #24 kdy: 22. 04. 2025, 22:43:22 »
...
Mate s tymito "boxami" niekto prakticke skusenosti? Najviac sa asi obavam prenosovych rychlosti vseobecne, ale osobitne aj vzajomnej prenosovej rychlosti medzi diskami v tom boxe. Cele je to totiz prepojene len cez jeden USB port. Aky mate teda nazor na taketo boxy?

Bedny jsem měl/mám na SAS, případně na eSATA pro čtyři disky a nějakou bulk storage (jako expanzi HP microserverů).
Já bych si to asi na SW RAID přes 5 disků s jedním USB nelajsnul, přesně ze zmíněných důvodů. Krom toho, že to může brzdit šířku pásma, tak má USB mass storage obecně vcelku citelné vytížení CPU (může, nemusí vadit na konkrétním stroji). Tomuhle může pomoci UAS (USB attached SCSI), pokud to bedna podporuje, ale s tím bývají zas někdy docela problémy pokud to není úplně podle specifikace - a stejně se pak musí vynutit přes quirky režim USB mass storage.

Nevím, jestli už to má nalítáno, tak bych vzal čtyři disky, pátý si nechal jako cold spare a udělal třeba RAID10 (resp. ZFS ekvivalent).
Jestli bych fakt nutně chtěl pět disků, tak bych zkusil vymyslet místo v case a koupil navíc nějaký dvouportový AHCI řadič do PCIe za pár stovek. Samozřejmě se dá i lepší HBA např. LSI/Broadcom spolu s odpovídajícími miniSAS-SATA kabely, případně ještě multiplikátor, ale to je pro tuhle aplikaci nejspíš overkill.

« Odpověď #25 kdy: 23. 04. 2025, 00:07:39 »
je legracni citovat recenzi, ktera skoncila katastrofalne, jen to chce docist do konce. ten HW nebyl schopen stabilne fungovat. 

jjrsk

• 784
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 23. 04. 2025, 07:58:36 »
Oni jsou totiz lidi nepoucitelny ...

Na NAS je potreba jednak jednoznacne HW ktery ma nativni sata/sas. Duhak HW, ktery ma dostatek vykonu. A idealne x86. Ostatne x86 jsou i policka ktery se prodavaji od 6ti nul vejs. Proc asi.

USB je naprosto nepouzitelny. Stejne tak vsemozny malinobastly.

Stejne se tu pravidelne objevujou kecy o spotrebe ... kdyz budu mit 5 disku v NASu, tak 80% spotreby delaji ty disky. A pokud nekdo resi stovku mesicne sem nebo tam, mel by se prestehovat pod most a ne resit nas.

Problem staveni na beznym HW spociva v kabelazi, ktera nedrzi (da se castecne vyresit prilepenim tavnou pistoli), jak tu zaznelo. I do bezny case se ale daji koupit supliky, jen je o dost levnejsi si sehnat neco ze serverovyho frcu. Velmi teoreticky by mel i kazdy normalni sata radic zvladat expander, ale to je treba otestovat.

« Odpověď #27 kdy: 23. 04. 2025, 08:36:07 »
je legracni citovat recenzi, ktera skoncila katastrofalne, jen to chce docist do konce. ten HW nebyl schopen stabilne fungovat. 

Po zkušenostech právě s kategorií NUCů jsem ani nic jinýho nečekal :-) Pokud to není průmyslový provedení pro nasazení v autech, kde se teplo odvádí prakticky ze všech součástek na plášť, tak ten zmačkanej hambáč není jak efektivně chladit. Navíc tyhle mrňavý mrchy jsou málokdy dělaný a testovaný na 24/7/52 provoz. A když to v prototypový fázi vydrží kancelářskou směnu (tzn 2x 4,5 hodiny), může to do výroby, protože to stačí.

« Odpověď #28 kdy: 23. 04. 2025, 09:48:52 »
Tak sa teda este skusim opytat ake komponenty by ste teda odporucili na stavbu vlastneho 5 diskoveho stroja s ohladom na nizsiu cenu a dobru funkcnost prevazne na ucely NAS resp. proxmox a sluzby ako samba share, home assistant, dns server, jellyfin a mozno (next)cloud a webserver?

Jenkings

• 164
  • Hryprodva.cz
    • Zobrazit profil
    • Hry Pro Dva
« Odpověď #29 kdy: 23. 04. 2025, 09:54:59 »
Já cca před rokem řešil NAS taky, a nakonec jsem od jednoho z místních členů pořídil HP Microserver Gen7, na 4 + 1 disk a jsem naprosto spokojen. Ještě bych si klidně jeden domů pořídil na zrcadlení