LTE - Internet v odlehlé končině

LTE - Internet v odlehlé končině
« kdy: 16. 04. 2025, 17:28:03 »
Výchozí situace: místo, kde lišky dávají dobrou noc, žádné rozumné připojení v dosahu, a mobilní signál slabý. Možné připojení je Starlink (drahé) nebo nějak zprovoznit LTE. Předpokládám, že v místě je LTE dostupné, alespoň na jednu čárku, možná pár metrů daleko/vysoko.

(Založeno jako reakce na diskusi o připojení v odlehlých lokalitách.)

Re:LTE - Internet v odlehlé končině
« Odpověď #1 kdy: 16. 04. 2025, 17:44:52 »
V jedné takové lokalitě mám internet zprovozněný (Na homeoffice to stačí, dokonce i jedna IPTV a jedna VoD na tom fungovala.)
Původní připojení sestávalo z CDMA modemu, prutové antény, a vhodného routeru, ke kterému byl modem po dleším USB kabelu připojený. Dokud fungovalo CDMA, tak to spokojeně čtvrtmegabitem fungovalo, na 12 km (!) přímé viditelnosti.
Pak CDMA vypnuli...

Nejdřív popíšu postup, který fungoval, ale neosvědčil se. ;-D
První, co mne napadlo, totiž bylo použít starší mobilní telefon, umístit jej v místě, kde je alespoň trochu signálu, a zapnout AP.
Výhodou byla naprostá jednoduchost celé sestavy.  Mobil ležel na dřevěné polici v místě, kde trocha signálu byla, dosah jeho AP byl tak akorát do obytné místnosti, trvale připojená nabíječka zajistila napájení, a i ta stará baterka zvládala několikaminutové výpadky napájení.
Nevýhody to mělo dvě:
  • baterkce to nedělalo dobře a trvale hřála, což, v kombinaci s umístěním v blízkosti dřevěné střechy, nebylo právě ideální,
  • občas bylo potřeba k telefonu dojít, a znovu nahodit to AP.
Ve srovnání s tím CDMA tedy krok zpět z pohledu bezúdržbovosti, nicméně dosahovaná rychlost byla nejméně dvojnásobná.

« Odpověď #2 kdy: 16. 04. 2025, 18:04:34 »
Pokud je tam LTE dostupné "alespoň na jednu čárku", je celkem solidní šance, že s lepší směrovou anténou na střeše bude dostupné "alespoň na dvě čárky" a nejspíš i na víc takže pokud nemáte zahlcené pásmo tak, jako ve špičkách tady my (záleží, jak moc je ta lokalita odlehlá a hlavně co všechno ta BTS bere), máte celkem solidní šanci na víceméně použitelné připojení. Jinak jste si odpověděl sám, víc možností nejspíš stejně nemáte.

« Odpověď #3 kdy: 16. 04. 2025, 18:10:09 »
Druhým krokem bylo pořízení LTE modemu (Huawei, ještě v době, kdy nebyl na ošklivci) do USB, dongle typ E3372H, připojeného do mini wi-fi routeru TP-Link TL-MR3020, který si nechal líbit instalaci OpenWRT - byť to znamenalo použít jako úložiště SD kartu vloženou do toho modemu.
Přístupové body s podporou LTE jsou v okolí hned dva, oba cca 3 km daleko, v podstatě na přímou viditelnost (podle množství listí/sněhu na stromech).
Výhodou je možnost připojit a síť ethernetovým kabelem, nevýhodou nutnost doručit k němu i napájení, a také nemožnost rozumným způsobe, orientovat ten USB modem vůči BTS. Jediná stabilní pozice je z krabičkou na zádech, kdy má modem nejlepší příjem ve směru nahoru/dolů, což ovšem není právě směrem k vysílači.
Po zjištění, že lepších výsledků dosahuje modem orientovaný vodorovně, jsem krabičku správně nasměroval - a oboustrannou lepicí páskou přilepil k polici.
Dosahovaná rychlost: cca 1 až 2 Mb/sec v obou směrech.
Ethernetem připojeno do běžného routeru, fungovalo spokojeně cca 3 roky.

Následoval upgrade po výměně ("velkého") routeru za jiný: TP-Link AC1750, s firmwaere přehozeným na OpenWRT.
K tomuto routeru bylo lze připojit ten USB dongle modem pomocí dlouhého USB kabelu (cca 10 m), takže router byl v místě, kde bylo napájení, a odkud dosáhla wi-fi po všech obývaných prostorách, zatímco přijímač zůstal samostatně v místě se signálem.
Dosahovaná rychlost: cca 2 až 2.5 Mb/s v obou směrech (na jaře a na podzim i víc - to listí a sníh na stromech jsou znát).

« Odpověď #4 kdy: 16. 04. 2025, 18:17:39 »
Pokud je tam LTE dostupné "alespoň na jednu čárku", je celkem solidní šance, že s lepší směrovou anténou na střeše bude dostupné "alespoň na dvě čárky" a nejspíš i na víc takže pokud nemáte zahlcené pásmo tak, jako ve špičkách tady my (záleží, jak moc je ta lokalita odlehlá a hlavně co všechno ta BTS bere), máte celkem solidní šanci na víceméně použitelné připojení.

Tu jednu čárku mám na půdě, pod střechou, v místě, kde je "maximum signálu a nějaký opěrný bod k instalaci".
Nicméně hlavním problémem se nakonec ukázala právě ta  zahlcená BTS - operátor provedl redukci "vysílačů", takže ta rychlost umí spadnout i k číslům, která pamatuji u vytáčeného připojení na analogové telefonní lince někdy před koncem XX. století.

Jinak jste si odpověděl sám, víc možností nejspíš stejně nemáte.
Tohle povídání je spíš odpověď na vlákno v té diskusi, tedy já se dělím o zkušenost s "kolegou diskutérem", který je v podobné situaci.
Nicméně: dobrá rada je vždy vítána! ;-)

« Odpověď #5 kdy: 16. 04. 2025, 18:29:12 »
Nazdar!

Moc diy za detajly a za thread. Nejzajimavejsi mi prijde, ze halvni prijimac je dongle nekde na pude, s 10m dlouhym USB kabelem. utilovina uzansa, o tom zadne. Ja to mam jeste o kus delsi - ze strechy cca 15m do technicke jeskyne, a od tam eternet. Ono USB s prodluzkou nad tri metry uz neni garantovano ne? A musi se pouzit aktivni prodluzka. Coz ale neva.  Porad se podivuji ze se neprodava nejaka rozumensji antena, ktera povede tech nezbytnych N metru nejakou optikou ci koaxem.
Nejlepsi signal mam na poslednim sloupu vedeni - od tam bych to musel vest cca 50m husim krkem. Coz byhc moc rad, ale nejak si neumim predtsavit usb dongle jak se klati na vrcholu sloupu.:)

« Odpověď #6 kdy: 16. 04. 2025, 18:36:27 »
Mno koukam ze svet se trosku povivinul: https://www.lte-unas.cz/lte-hardware/anteny/montazni-lte5g-anteny/mobilni-antena-panorama-antennas-lpb-7-27-5sp.htm

Je vicemene to po cem asi touzime - mala outdorova antena ze ktere vede koax...

« Odpověď #7 kdy: 16. 04. 2025, 19:06:10 »
Hm.. asi resim neco co neexistuje, protoze koax->router nebo ethernet modem asi neexistuje....

« Odpověď #8 kdy: 16. 04. 2025, 19:09:51 »
Po cca dvou letech spokojeného fungování se spojení postupně zhoršilo až k nepoužitelnosti. Rychlost klesala na hodnoty, které jsem pamatoval z analogového modemu na konci minulého století a - snad s výjimkou e-mailu - žádné internetové služby využívat nešly.
Měl jsem v podezření už poněkud letitější USB dongle, takže jsem zkusil jiný, případně ještě návrat k předchozímu TP-Linku.
Problém byl, že telefon ukazoval celkem solidní signál na jednu až dvě čárky, ale připojení bylo stále mizernější.
Ukázalo se, že za vše může ukončení spolupráce mezi O2 a T-Mobile, kdy se tyto dvě společnosti dělily o tři vysílací moduly - a aby jeden z operátorů neměl výhodu, má teď každý jen jeden "box", a třetí byl odebrán. Žel, to nestačí na rozumné LTE připojení ve chvílích, kdy se v dosahu nahromadí více přístrojů, lačnících po připojení - přičemž hovory mají přednost před daty.
A tady se ukázala drobná zákeřnost, spočívající v tom, že modem na odpojování služby reagoval pokusem vyjednat si spojení znovu, byť s nižší rychlostí, takže postupně z LTE přešel přes 3G na 2G CDMA spojení, přičemž nebyl schopný se z této pasti zase dostat jinak, než resetem. Ve spojení s faktem, že na té 2G normě ony BTS fungovaly velmi neochotně, a signál se na těch frekvencích šíří jinak, to bylo poněkud nepříjemné.

Následovalo vyjednávání s operátorem, který mi doporučil jejich "LTE router, který do takových lokalit dáváme - ten by měl fungovat". Objednáno, na dva pokusy bloudící zásilkovou službou doručeno (instrukci "za cedulí Konec světa doleva a pak pořád rovně" zřejmě nepochopili...), zaplaceno...
...a obdržel jsem domácí router, jehož návod začínal větou: "Zařízení umístěte v místě se silným signálem."
Zasmál jsem se, a obohacen o veselou historku objednal LTE Router Teltonika RUT240 (žel, tento konkrétní typ už v nabídce Alzy není...).
Co tohle zařízení postrádá na vnějším designu, to mu přidává na funkčnosti.
Umístěno v místě předchozího modemu - tedy asi nejlepšího příjmu v mezích daného prostoru - se dostalo na solidní dvě čárky, nebo hodnotu RSSI kolem 75 dBm - což dovoluje rychlost 6 až 10 Mb/s, ve výjimečných chvílích i vyšší!
Navíc má poměrně intuitivní (webové) ovládací rozhraní, s bohatými možnostmi konfigurace. Jako kruciální se ukázala možnost zamknout připojení na vcelku volném kanálu LTE (tímto děkuji ochotnému technikovi operátora - asi jediný, kdo se mi opravdu snažil pomoct - za radu a vyhledání vhodné frekvence!).
Toto připojení je v provozu zatím necelý rok. Rychlost spadne jen občas, spíše se na okamžik odpojí.
Mezi další užitečné funkce patří možnost nastavit si tam HTTPS přístup (trochu to zlepší zabezpečení) či posílat SMS doručené na datovou SIM jako e-mail (velmi užitečná drobnost!).
A má nejoblíbenější funkce: OpenVPN klient, díky čemuž zůstává i poněkud vzdálený modem připojený do mé domácí sítě, takže jej mohu bezpečně konfigurovat i v případě, že v lokalitě kde lišky dávají nejen dobrou noc, ale i dobré ráno, nejsem právě přítomen. ;-)

Připojení se ukázalo jako dobré pro běžný home-office (Teams, VPN, RDP...), pro IPTV (SledovaniTV, v SD kvalitě - ale i při práci), pro VoD (Disney+, nižší bitrate).
Hodnotím ho jako dostatečné pro běžné použití rodinou, ke čtení zpráv, brouzdání sítí, poslech hudby, nějaká videa na YouTube...
...a jako nedostatečné pro hraní on-line her typu Fortnite, které dokážou bezezbytku využít veškeré dostupné pásmo a bez nemilosrdného QoS limitu nenechají prostor pro ostatní - a s limitem jsou nehratelné.

« Odpověď #9 kdy: 16. 04. 2025, 19:18:03 »
Mno koukam ze svet se trosku povivinul: https://www.lte-unas.cz/lte-hardware/anteny/montazni-lte5g-anteny/mobilni-antena-panorama-antennas-lpb-7-27-5sp.htm

Je vicemene to po cem asi touzime - mala outdorova antena ze ktere vede koax...

Koukněte na ty Teltoniky - něco by mohlo vyhovovat.
Nejsou přímo outdoor, ale řešitelní by to s trochou úsilí bylo. Samotný přístroje je vcelku dobře stavěný, skoro bych řekl pro průmyslové použití - mělo by stačit chránit ho před extrémními povětrnostními vlivy.
Trochu problém může být napájení, protože - pokud vím - to neumí PoE, ale to by nemělo být zcela nepřekonatelné.
(Pravím já, ač nejsem žádný bastlíř.)

« Odpověď #10 kdy: 16. 04. 2025, 19:24:09 »
a vytahnout to nejakym stozarem jeste vyse nad strechu by to neslo?

« Odpověď #11 kdy: 16. 04. 2025, 19:30:17 »
mizerný LTE internet jsem řešil, se zařízením od operátora bída, vysílač skrz les víceméně za kopcem. Nakonec řešeno LTE parabolou od mikrotiku umístěnou u komína, napájení přes PoE. Pro představu, zařízení hlásí parametry signálu, RSSI:-84, RSRP:-118, SINR:<0, RSRQ:-12, rychlost z toho leze většinou tak 10-16Mbps down, 2-3Mbps up. Jinak v dané lokalitě obyč telefon LTE vůbec nechytne, s bídou jenom 2G a to jen venku.
« Poslední změna: 16. 04. 2025, 19:33:30 od antonín novotný »

« Odpověď #12 kdy: 16. 04. 2025, 19:37:44 »
a vytahnout to nejakym stozarem jeste vyse nad strechu by to neslo?

To bych se taky mohl dostat nad hromosvod. ;-D
Asi by to šlo - navíc to má možnost připojit externí anténu, takže by modem mohl zůstat pěkně pod střechou, a ven by šla jen ta anténa.
Jenže v místě je maximum signálu kousek od stěny, v podstatě pod stříškou - takže to nebylo potřeba řešit. S trochou úsilí se dostanu na hranici -70 dBm, což zařízení hodnotí jako "Good" až "Poor".

Ale především: hlavním problémem se ukázalo to přetížení BTS-ky a přepínání na nižší rychlosti (bez možnosti vrátit se zpět).

« Odpověď #13 kdy: 16. 04. 2025, 19:44:39 »
Pro představu, zařízení hlásí parametry signálu, RSSI:-84, RSRP:-118, SINR:<0, RSRQ:-12, rychlost z toho leze většinou tak 10-16Mbps down, 2-3Mbps up.
Moje zařízení hlásí zhruba tohle: RSSI:-79, RSRP:-120, SINR:<0, RSRQ:-12 - takže přibližně stejně (bez paraboly, na dodané anténky).

Jinak v dané lokalitě obyč telefon LTE vůbec nechytne, s bídou jenom 2G a to jen venku.
Tady je poměrně ostrý přechod mezi "bez signálu" a "LTE se chytne" zhruba 180 až 200 cm nad podlahou v přízemí - což znamená chodit telefonovat ven, v lepším případě na půdu. V přízemí se místy signálu chytí můj 2G telefon, což mi umožňuje držet pohotovost i této odlehlé končině.

« Odpověď #14 kdy: 16. 04. 2025, 19:52:02 »
Možné připojení je Starlink (drahé)
Me docela prekvapila ta cena RESIDENTAL LITE za CZK875/mo. To uz neni tak strasne. Nekdo v te diskuzi zminoval $80/1700Kc ale to je cena pro USA. Ne ze by 875 bylo nic ale za kolik clovek dnes poridi neomezeny datovy tarif, treba za pulku te ceny? Ale zase rychlost by mela byt 50 - 100 Mbps  https://www.starlink.com/support/article/6e0a6781-d9e6-8cc1-153e-763daa011f9a