Obecně s externími anténami je problém v koaxu, s délkou roste útlum, hůř se s tím manipuluje a pokud bych chtěl využít MIMO, tak potřebuju 2 nebo i 4 antény a tedy i koaxy tahat zvenku do baráku. U externí jednotky dostanu napájení i data přes jedno UTP a může mít až 100m. Na druhou stranu u venkovního modemu znamená výměna SIM lození po střeše.
K anténě to nemusí být až tak daleko, a na dvou metrech koaxu se toho zas tak moc neztratí. (Pravda, s MIMO by to mohlo být horší...)
K
modemu můžete natáhnout třeba 50 metrů UTP a poslat si tam PoE i napájení, takže reálně to může být poměrně samostatné, a v místě, kam se dostanete vyměnit SIMku i bez žebříku.
Nicméně: já SIM měnil méně často, než ty modemy: poprvé při přechodu z CDMA, podruhé před rokem, když operátor tvrdil, že za tu mizernou rychlost může stará SIM - no, nemohla. ;-)
Takže se dívám po výhodné nabídce vnitřního modemu ke stávající anténě a je mi celkem jedno jestli to bude průmyslové zařízení nebo router pro domácí zákazníky, i když možnost zakázat některá pásma by byla fajn. Problém u těch modemů je, že ty levnější jsou jen LTE Cat 4, takže neumí agregaci pásem, přinejlepším Cat 6 s 2CA. Chci aspoň Cat 12 (3CA), ideálně Cat 18 a to už je na cenově na úrovni 5G modemů, proto koukám po 5G, to je víc do budoucna. LTE Cat 4 zařízení mám a nedává mi smysl kupovat jiné Cat 4.
UTX14 za sedmičku, 5G Teltonika je za dvanáct.
Moje jediné dvě zkušenosti s 5G připojením jsou spíše negativní.
Čert ví, jak to na těch vysílačích nastavují, ale ve výsledku mi přechod na 5G reálně zhoršil signál a shodil rychlost (vyšší pásma nechtějí fungovat, na nižších ta rychlost spíš klesla, i při skoku zpět na LTE).
Proto pevně doufám, že mi v mé odlehlé lokalitě to LTE bude fungovat co nejdéle.
Ale máte pravdu: jakmile hledáte 5G, stoupne cena na dvojnásobek. Holt: nová technologie.
Zatím to ale má význam jen v místech, kde je hodně buněk a dobré pokrytí.