LTE - Internet v odlehlé končině

Re:LTE - Internet v odlehlé končině
« Odpověď #30 kdy: 19. 04. 2025, 16:47:33 »
Ja jsem zacinal s HUAWEI E5573. Prekvapive dobry signal za oknem bez prime viditelnosti BTS. Pak jsem laboroval s Mikrotiky. wAPR R11e za oknem s malou antenou. Potom jsem zkousel na strechu LHG 4G a SXTR 4G (dual sim). Napajel jsem to po CAT6 kabelu 15 m (POE). Nezapomente na uzemneni a spojku u anteny pro lepsi manipulaci. Nasledne jsem koupil bazarovy Huawei B2368-A01 (O2 modifikace) a to byl neskutecny rychlostni skok diky spojovani pasem. Jenze O2 mi z nej po dalkovem upgradu firmwaru udelalo nefunkcni cihlu. Nastesti mi ho vymenili za green packet H5, ktery spojuje 4G a 5G. Docela to ted ujde (50 mbit).

Jinak plno info o tech modemech a antenach se da najit viz nize

https://forum.mobilmania.zive.cz/viewtopic.php?f=17&t=1261627&st=0&sk=t&sd=a&start=1560

Tech 5G modemu na bazarech bych se nebal. Nekdy jsou uplne nove, protoze dotycnemu skoncila smlouva s poskytovatelem nebo prechazi na jinou technologii.
« Poslední změna: 19. 04. 2025, 16:49:53 od zdcakl »

« Odpověď #31 kdy: 19. 04. 2025, 18:44:27 »
Jenze O2 mi z nej po dalkovem upgradu firmwaru udelalo nefunkcni cihlu. Nastesti mi ho vymenili za green packet H5, ktery spojuje 4G a 5G.
Jeden z důvodů, proč se těm zařízením od poskytovatele konektivity vyhýbám obloukem - člověk nad tím nemá kontrolu a neví dne ani hodiny, kdy se něco totálně neponičí.

Tonda

• 680
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 19. 04. 2025, 19:29:50 »

A což takhle nějaký průmyslovější LTE modem/router a ta externí anténa?
Mně tyhle SO-HO designové kousky většinou přišly zralé tak na výměnu firmware, takže kokám spíš po čistě technických krabičkách, které se nechají strčit někde do skříňky/krabice, a dokud se na ně člověk dostane po kabelu, nemusí je vidět. A cenově budou v rozumných mezích (do cca 5000 Kč).

Ono 5G je relativně nové - takže pokud se to vyskytuje v bazarech, tak bych se ptal co je na tom špatně. ;-)
Obecně s externími anténami je problém v koaxu, s délkou roste útlum, hůř se s tím manipuluje a pokud bych chtěl využít MIMO, tak potřebuju 2 nebo i 4 antény a tedy i koaxy tahat zvenku do baráku. U externí jednotky dostanu napájení i data přes jedno UTP a může mít až 100m. Na druhou stranu u venkovního modemu znamená výměna SIM lození po střeše.

Takže se dívám po výhodné nabídce vnitřního modemu ke stávající anténě a je mi celkem jedno jestli to bude průmyslové zařízení nebo router pro domácí zákazníky, i když možnost zakázat některá pásma by byla fajn. Problém u těch modemů je, že ty levnější jsou jen LTE Cat 4, takže neumí agregaci pásem,  přinejlepším Cat 6 s 2CA. Chci aspoň Cat 12 (3CA), ideálně Cat 18 a to už je na cenově na úrovni 5G modemů, proto koukám po 5G, to je víc do budoucna. LTE Cat 4 zařízení mám a nedává mi smysl kupovat jiné Cat 4.

Konkrétně jsem koukal do katalogu Teltoniky a skoro všechny LTE modemy jsou max Cat 6, mají dva Cat 12, levnější z nich je RUTX14 za sedmičku, 5G Teltonika  je za dvanáct.

« Odpověď #33 kdy: 19. 04. 2025, 22:53:09 »
Obecně s externími anténami je problém v koaxu, s délkou roste útlum, hůř se s tím manipuluje a pokud bych chtěl využít MIMO, tak potřebuju 2 nebo i 4 antény a tedy i koaxy tahat zvenku do baráku. U externí jednotky dostanu napájení i data přes jedno UTP a může mít až 100m. Na druhou stranu u venkovního modemu znamená výměna SIM lození po střeše.
K anténě to nemusí být až tak daleko, a na dvou metrech koaxu se toho zas tak moc neztratí. (Pravda, s MIMO by to mohlo být horší...)
K modemu můžete natáhnout třeba 50 metrů UTP a poslat si tam PoE i napájení, takže reálně to může být poměrně samostatné, a v místě, kam se dostanete vyměnit SIMku i bez žebříku.
Nicméně: já SIM měnil méně často, než ty modemy: poprvé při přechodu z CDMA, podruhé před rokem, když operátor tvrdil, že za tu mizernou rychlost může stará SIM - no, nemohla. ;-)

Takže se dívám po výhodné nabídce vnitřního modemu ke stávající anténě a je mi celkem jedno jestli to bude průmyslové zařízení nebo router pro domácí zákazníky, i když možnost zakázat některá pásma by byla fajn. Problém u těch modemů je, že ty levnější jsou jen LTE Cat 4, takže neumí agregaci pásem,  přinejlepším Cat 6 s 2CA. Chci aspoň Cat 12 (3CA), ideálně Cat 18 a to už je na cenově na úrovni 5G modemů, proto koukám po 5G, to je víc do budoucna. LTE Cat 4 zařízení mám a nedává mi smysl kupovat jiné Cat 4.
UTX14 za sedmičku, 5G Teltonika  je za dvanáct.
Moje jediné dvě zkušenosti s 5G připojením jsou spíše negativní.
Čert ví, jak to na těch vysílačích nastavují, ale ve výsledku mi přechod na 5G reálně zhoršil signál a shodil rychlost (vyšší pásma nechtějí fungovat, na nižších ta rychlost spíš klesla, i při skoku zpět na LTE).
Proto pevně doufám, že mi v mé odlehlé lokalitě to LTE bude fungovat co nejdéle.

Ale máte pravdu: jakmile hledáte 5G, stoupne cena na dvojnásobek. Holt: nová technologie.
Zatím to ale má význam jen v místech, kde je hodně buněk a dobré pokrytí.

« Odpověď #34 kdy: 19. 04. 2025, 23:18:16 »
Já na LTE používám tuto anténu https://www.t-cz.com/antena-lte-mimo-atk-log-lte-800-2170mhz-10m-kabel-sma-_d13817.html.
Přes pigtail je připojený USB dongle E3372, který je strčený do RB433UAH.
Dnes už to teda slouží, v případě potřeby, jen jako záložní připojení, protože máme v obci DSLAM a mám 100/20 přes DSL.

Ještě mám v šuplíku hardware na upgrade - Alix 6B a do něj modem Cinterion PLS8-E. To vyřeší problém s konektory na modemu. CRC-9 se mi nelíbí, ty pigtaily jsou jeden horší než druhý. Na PLS8-E jsou konektory U-FL, takže se dá použít pigtail pro WiFi. Resp. koupit seriózní U-FL/SMA pigtail v Sectronu. Možná by mohli mít i nějaký na CRC-9, to jsem nezjišťoval.
« Poslední změna: 19. 04. 2025, 23:27:13 od chan_hfc »

« Odpověď #35 kdy: 24. 04. 2025, 10:21:18 »
Toz jsem udelal maly experiment na starsi vybave jednoho radioamatera a vysledkem je  `lte->antena->koax(10m+)->bridge/modem->routers/switches -> domaci inet rozvody` == nebrat.

V porovnani s  `lte->antena->bridge/modem->ethernetovej kabel (+10m)-> routers/switches -> domaci inet rozvody` mel ten koax tak velkej utlum, ze sem to nameril i takova lama jako ja.  Co jsem mel za krabicky asi nejsem schopen zopakovat, ale bylo to secko dost stary.

5nik

• 145
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: 24. 04. 2025, 12:44:36 »
Jak už tu zaznělo, doporučuji rovnou LTE router rovnou nahoru, napájení po UTP. Mikrotik má v nabídce např. LHG LTE6 kit, případně rychlejší LHG LTE18 kit nebo ATL LTE18 kit. Stačí jen ověřit dostupné a podporované frekvence a dobře to namířit.
Nadcházející novinky (ALT 5G, LMP 5G) budou již podporovat eSIM.

Tonda

• 680
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 25. 04. 2025, 13:00:39 »
5nik, ale když budu dávat venkovní CPE na střechu, tak tam nechci lézt kvůli výměně SIM, čili chci eSIM. Jinak jsem si říkal, že Mikrotik je nějak pozadu, že stále nemá nic na 5G. Jestli se chystá venkovní 5G zařízení s podporou eSIM, tak super.

Existuje teď vůbec nějaké venkovní zařízení s podporou 5G a eSIM a rozumně ziskovou směrovou anténou? Většina co jsem našel jako třeba Zyxel FWA710 je na fyzickou SIM?

Já na LTE používám tuto anténu https://www.t-cz.com/antena-lte-mimo-atk-log-lte-800-2170mhz-10m-kabel-sma-_d13817.html.
Tak zrovna tahle anténa je celkem pochybná
https://www.lte-unas.cz/lte-v-praxi/testy-u-nas/test-lte-anten.htm

K anténě to nemusí být až tak daleko, a na dvou metrech koaxu se toho zas tak moc neztratí. K modemu můžete natáhnout třeba 50 metrů UTP a poslat si tam PoE i napájení, takže reálně to může být poměrně samostatné, a v místě, kam se dostanete vyměnit SIMku i bez žebříku. Já SIM měnil méně často, než ty modemy
Ty antény se typicky prodávají již s napojeným koaxem 5 nebo 10 metrů a s tím člověk doma moc neudělá, navíc když mám router v hlavní obytné místnosti, tak i v jednopatrovém domku je to na střechu skoro těch 10m. Dávat modem abych se tam dostal bez žebříku je prostě omezující a zhoršuje to možnost najít místo s dobrým příjmem. Já SIM měním celkem často, podle toho kdo je aktuálně výhodnější a podle toho kdo mi vůbec v daném místě tu službu dá, O2 mi tam víc než 20 Mbit dát nechce, T-Mobile tvrdí, že tem pevné připojení přes LTE nelze vůbec, mobilní datové SIM bez omezení rychlosti stojí celkem dost, Navíc občas chci zkusit jak to šlape jiným operátorům.