Po cca dvou letech spokojeného fungování se spojení postupně zhoršilo až k nepoužitelnosti. Rychlost klesala na hodnoty, které jsem pamatoval z analogového modemu na konci minulého století a - snad s výjimkou e-mailu - žádné internetové služby využívat nešly.
Měl jsem v podezření už poněkud letitější USB dongle, takže jsem zkusil jiný, případně ještě návrat k předchozímu TP-Linku.
Problém byl, že telefon ukazoval celkem solidní signál
na jednu až dvě čárky, ale připojení bylo stále mizernější.
Ukázalo se, že za vše může ukončení spolupráce mezi O2 a T-Mobile, kdy se tyto dvě společnosti dělily o tři
vysílací moduly - a aby jeden z operátorů neměl výhodu, má teď každý jen jeden "box", a třetí byl odebrán. Žel, to nestačí na rozumné LTE připojení ve chvílích, kdy se v dosahu nahromadí více přístrojů, lačnících po připojení - přičemž hovory mají přednost před daty.
A tady se ukázala drobná zákeřnost, spočívající v tom, že modem na odpojování služby reagoval pokusem vyjednat si spojení znovu, byť s nižší rychlostí, takže postupně z LTE přešel přes 3G na 2G
CDMA spojení, přičemž nebyl schopný se z této pasti zase dostat jinak, než resetem. Ve spojení s faktem, že na té 2G normě ony BTS fungovaly velmi neochotně, a signál se na těch frekvencích šíří jinak, to bylo
poněkud nepříjemné.
Následovalo vyjednávání s operátorem, který mi doporučil jejich "LTE router, který do takových lokalit dáváme - ten by měl fungovat". Objednáno, na dva pokusy bloudící zásilkovou službou doručeno (instrukci "za cedulí Konec světa doleva a pak pořád rovně" zřejmě nepochopili...), zaplaceno...
...a obdržel jsem domácí router, jehož návod začínal větou: "Zařízení umístěte v místě se silným signálem."
Zasmál jsem se, a obohacen o veselou historku objednal
LTE Router Teltonika RUT240 (žel, tento konkrétní typ už v nabídce Alzy není...).
Co tohle zařízení postrádá na vnějším designu, to mu přidává na funkčnosti.
Umístěno v místě předchozího modemu - tedy asi nejlepšího příjmu v mezích daného prostoru - se dostalo na solidní
dvě čárky, nebo hodnotu RSSI kolem 75 dBm - což dovoluje rychlost 6 až 10 Mb/s, ve výjimečných chvílích i vyšší!
Navíc má poměrně intuitivní (webové) ovládací rozhraní, s bohatými možnostmi konfigurace. Jako
kruciální se ukázala možnost zamknout připojení na vcelku volném kanálu LTE (tímto děkuji ochotnému technikovi operátora - asi jediný, kdo se mi opravdu snažil pomoct - za radu a vyhledání vhodné frekvence!).
Toto připojení je v provozu zatím necelý rok. Rychlost spadne jen občas, spíše se na okamžik odpojí.
Mezi další užitečné funkce patří možnost nastavit si tam HTTPS přístup (trochu to zlepší zabezpečení) či posílat SMS doručené na datovou SIM jako e-mail (velmi užitečná drobnost!).
A má nejoblíbenější funkce: OpenVPN klient, díky čemuž zůstává i poněkud vzdálený
modem připojený do mé domácí sítě, takže jej mohu bezpečně konfigurovat i v případě, že v lokalitě
kde lišky dávají nejen dobrou noc, ale i dobré ráno, nejsem právě přítomen. ;-)
Připojení se ukázalo jako
dobré pro běžný home-office (Teams, VPN, RDP...), pro IPTV (SledovaniTV, v SD kvalitě - ale i při práci), pro VoD (Disney+, nižší bitrate).
Hodnotím ho jako
dostatečné pro běžné použití rodinou, ke čtení zpráv, brouzdání sítí, poslech hudby, nějaká videa na YouTube...
...a jako
nedostatečné pro hraní on-line her typu Fortnite, které dokážou bezezbytku využít veškeré dostupné pásmo a bez nemilosrdného QoS limitu nenechají prostor pro ostatní - a s limitem jsou nehratelné.