Hledám RAID kartu pro 4× SATA RAID1(10)

RDa

• 2 908
    • Zobrazit profil
Re:Hledám RAID kartu pro 4× SATA RAID1(10)
« Odpověď #15 kdy: 17. 02. 2025, 05:50:48 »
Jako me by zajimalo ktery HW raid controller/firmware umi treba TRIM na dane RAID10 konfiguraci.
Protoze bez toho, to bude dalsi hrebik do rakve tem spotrebnim SSD.
Bez write cache bude hodne velky write amplification, a tohle je dorazi uplne.

Jak uz se zminovalo NVMe - tak dat dve partisny pod windows sw raid nejde? (storage spaces??)

Ohledne bootu a systemu na raidu - to neni az tak nutne, system se da povazovat za WORM reseni a jednorazova zaloha pred ci po kazdem updatu postaci k recovery. Predpokladam ze tazatel ma mirror jen jako ochranu proti ztrate dat mezi zalohovacimi intervaly..  ... pane, mate v planu vubec zalohy? :)

« Odpověď #16 kdy: 17. 02. 2025, 07:14:45 »
Otestuj si vykonnost na sve sestave, storage spaces mi vykonove prisly malicko horsi. Mozna je to dan za emulaci "opravoveho" RAID radice a volume.

MP

« Odpověď #17 kdy: 17. 02. 2025, 10:10:31 »
Jako me by zajimalo ktery HW raid controller/firmware umi treba TRIM na dane RAID10 konfiguraci.

Uff.. logická otázka, ale totální hell :)
LSI/Broadcom níže, i když tuším, že to podle různých příspěvků na fórech, bude bohužel platit i pro HP a Dell.

HBA v IT režimu (průchozím, bez RAIDu) funguje, starší RAID kontroléry vůbec, novější tri-mode kontroléry (SAS/SATA/NVMe) s velkým otazníkem.
https://www.broadcom.com/support/knowledgebase/1211161496937/trim-and-sgunmap-support-for-lsi-hbas-and-raid-controllers
Tam si sice citují vlastní release notes, ale je tam strašný guláš.

V LSI Storage Autohority (web gui) a cli nástroji se sice před časem objevily volby pro scsi unmap. Mám jeden server s Tri Mode LSI. U připojených SSD (4x NVMe Intel) mi indikují, že HW by uměl unmap, resp. NVME ekvivalent, ale nejde bohužel použít ve VD (RAID Volume, v mém případě RAID-10). Dál můžeš paušálně vypínat ten unmap pro celý VD, což se projevuje jen tak, že buď to selže už v hostu (zařízení nepodporuje command), nebo až dál v kontroleru (příkaz se pošle, VD to neumí)
Podle release notes od FW by to mělo umět s NVMe, naopak podle PDF návodu od LSI SA je tam omezení jen na SAS disky (WTF :) ).
Poslední šance by byla vytvořit celý VD znovu, ale na to jsem úplně neměl prostor na běžícím serveru a ani bych úplně netipoval, že to pomůže.

Jediný, kdo TRIM rovnou hrdě inzeruje i u RAIDU (0/1/10) je pak Highpoint s jejich novějšími modely RocketRAID karet na M.2, resp. U.2/U.3. Ale neměl jsem možnost to prakticky ozkoušet.

Citace
Jak uz se zminovalo NVMe - tak dat dve partisny pod windows sw raid nejde? (storage spaces??)

I u dynamických disků na Windows můžeš dělat "partišny", akorát tomu říkají volumes. Je to v podstatě jako když použiješ partišny místo celých zařízení na mdraidu.

« Odpověď #18 kdy: 17. 02. 2025, 10:19:54 »
Promin, nevyjdril jsem se jasne. Myslel jsem volume ve smyslu "fyzicky" disk tak jak jej RAID controller prezentuje OS a jak je videt v device manageru.

MP

« Odpověď #19 kdy: 17. 02. 2025, 12:04:51 »
Hlavně je třeba ověřit, že ten řadič bude bez problémů fungovat s danou základní deskou. Narazil jsem u Supermicro, že nešlo vstoupit do management starších řadičů. Konkrétně kombinace X11SSL-F a řadič LSI Megaraid 9260 je nefunkční, protože řadič nelze nastavit. Pozor na to, že spousta řadičů od HP, Dellu, IBM a dalších bude mít stejný problém. Mám pocit, že zásadní byla podpora UEFI, ale nevím, jestli si to dobře pamatuju. O generaci mladší Megaraid 93xx už fungoval normálně.

RDa

• 2 908
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 17. 02. 2025, 12:26:05 »
Konkrétně kombinace X11SSL-F a řadič LSI Megaraid 9260 je nefunkční, protože řadič nelze nastavit.

To zalezi jakou preferenci option rom mate navolenou (lze volit Legacy, EFI a disabled ... per PCIe slot).
(nejspis pri cistem efi bez csm se nevola legacy option rom.. takze pak takova karta co nema efi bios ostrouha)

V pripade ze mate navoleno EFI, tak se muze zdat ze nemate vyzvu ke klavesove zkratce managementu.. ale nejake volby jsou k dispozici skrze klasicky bios (po zmacknuti DEL) - na jedne ze stranek (tusim ze druha) se doplni polozky do seznamu "vlevo dole".

Kdyz se pak blbe nastavi kombinace typu option-rom a typu bootovani, tak se me stavalo ze se ovladac na nejakou raid kartu nenacetl, protoze jeho RoC nebyl spravne inicializovan, nebo visel v nejakem divnostavu. Udelam rmmod, modprobe.. a nic. Pritom v lspci to videt bylo.

« Odpověď #21 kdy: 17. 02. 2025, 16:37:42 »
MegaRAID 9260 je patrne totez, co Dell PERC H700, co mam doma. Vyzaduje CSM, nastaveni pres UEFI na nem nejede.

Jinak stran use case zakladatele topiku... resil jsem 4x Samsung 850 500 GB jako R0 jako veskrze read-mostly uloziste, kde mi slo hlavne o co nejvetsi rychlost cteni.

Dell PERC H710 (LSI SAS2208)
+ ma i UEFI modul, musi se napred zapnout
+ v UEFI modulu jsou k dispozici skoro vsechny moznosti, v legacy/CSM neni k dispozici skoro nic
+ mj to v UEFI modulu umi zmenit chovani PCIe (prepinani PCIe gen2/gen3)
- on se do toho UEFI modulu clovek taky musi umet nejak dostat... v Gigabyte desce to neni problem, tam to najdes v sekci Offboard controllers, ale treba MSI deska (dokonce o generaci novejsi) s UEFI modulem karty vubec nespolupracuje.

Nu a tedka k vykonu...

Pres DELL H710 jsem se pri cteni dostal na maximalne 1,3 GB/s. Nefunguje TRIM, coz zpocatku nevadi, ale kdyz uz jde do tuhyho, je to velky spatny. Tak moc, ze po vycerpani doposud nezapsanyho mista zapisy vytuhavaly. Brr.

No nic, secure erase a jedem nanovo.

Windows Storage Spaces bez redundance - totalni tragedie, maximalne 500 MB/s, chovalo se to jako JBOD a ne jako RAID0, a jeste na tom nejde pustit TRIM. Peknej kram, zbytecny s tim ztracet cas.
Pritom tu vedle mam MS Surface Pro s 1 TB ulozistem, ktery je vsak ve skutecnosti 2x 500 GB PCIEx2 postavenym na Storage Space bez redundance, a tam se vykonnostne na ten plus minus dvojnasobek dostanu a TRIM tam funguje. Neprisel jsem na to, v cem je rozdil... On ten Storage Space ani pri instalaci woken pro zmenu nejde rozbit, na to se musi DDckem vynulovat zacatek disku - a zpatky jsem to dostal zas pro zmenu jedine obnovou ze zalohy...

Tak zase secure erase a nove kolo.

Jediny jakztakz funkcni reseni je Dynamicky disk a RAID0 (coz je neco, co snad MS chce zariznout, protoze Storage Spaces jsou ta spravna skvela a progresivni nahrada... no, jako nejsou). Tady jsem se na ty ocekavany 2 GB/s skutecne dostal. TRIM se tvari, ze by fungovat mohl, avsak vyvolat nelze.

Intel fake RAID jsem nezkousel, uplne neocekavam, ze by tam mela byt jakakoliv zmena...

Az bude vhodna prilezitost, vecpu cely wokna do KVM, radic s diskama necham v Linuxu, udelam si tam mdraid a ve woknech zpristupnim pres vnet... minimalne ten funkcni trim by asi prisel vhod.

Tedy, zaverem ... vrele nedoporucuju jit do neceho, co "nevi", ze jde o SSDcka, nema adekvatni vykon a neumi to resit TRIM.
Cokoliv jinyho bude kompromis a vopruz - a kdyz ne hned na zacatku, tak o chvilku pozdejs urcite.

Jeste jakiz takis smysl muze mit neco jako prave to LSI SAS2208 koupeny za par susnu, preflashovany do IT Mode (coz umi TRIM passthrough a nedela to pole, nybrz to jen zpristupni jednotlivy disky do OS) a RAID delat softwarove... v mdraidu by tam TRIM fungovat mohl, ve Winblows pravdepodobne ne.

LA MA

« Odpověď #22 kdy: 20. 02. 2025, 08:29:48 »
Dakujem vsetkym za neuveritalne vlakno, dozvedel som sa aj to co som ani netusil ze moze byt.

Ako to som mnou nakooniec dopadlo: PC dorazilo a na doske ASUS H610M-A wifi D4 sa mi podarilo rozbehat Intel RST v UEFI mode cez Windows os, co nebolo ani v manuale ani u vyrobcu zdokumentovane (ak som dobre cital). Indiciou bol zobrazeny a aktivny driver v UEFI (advanced).

Takze na take to SOHO zuvkanie som sa rozhodol poizit Intel RST soft raid 10 na 4x SSD + zalohy, zalohy, zalohy. Takze celkova suma je za 0€ a teda aj k tomu odpovedajuca kvalita, ktora mi zatial postacuje. A vpripade vypadku som v pohode s tym, ze stratim dajma tomu data za 3 dni, aj ked zalohy su ovela castejsie. Zvazoval som (asi 5 sekund, ze tie disky dat do Raid1, ale nakoniec som sa rozhodol pouzit Raid 10).

ALE, som rad za tuto temu ohladom radicov a SSD, dobre sa to cita a hlavne su tu relevantne informacie z praxe.
Este raz, DAKUJEM a verim ze tema bude pokracovat aj dalej.