Hm, zajimave. Schvalne jsem se podival, jak je do na jednom ze serveru, kde mame 8x400GB write intensive SSD a Smart Array P440 se 4GB cache. A radic rika:
Drive Write Cache: Disabled
Jen pro zajimavost, kdyz odesla baterka a cache se vypnula, disky se zacaly najednou vyznamne vice opotrebovavat. Odhadovana zivotnost klesla na nejake stovky dnu... Krome tedy zpomaleni zapisu...
Já si s tím hrál jen před pár lety s napřímo připojenými SATA a NVMe disky. Dělal jsem benchmark ve fio, sekvenční i náhodný přístup, O_DIRECT, 16k bloky (jako standardní stránka innodb), 32 QD.
Mezi testy jsem pak vypínal cache přes buď hdparm -W nebo sdparm, už si nepamatuju.
U sekvenčního přístupu to kleslo třeba na 80%, ale u náhodného klidně i na 30% toho původního výkonu, plus to docela razantně lítalo.
Taky jsem někde četl, a dává mi to docela smysl, že krom výkonu může mít zapnutá write-cache ještě jednu výhodu.
Obecně se při vypnuté write-cache zapisuje v podstatě přímo do (non-volatile) SLC cache. Při zapnuté write-cache se to ještě chvíli drží v DRAM, a je možné ještě dělat další re-ordering a sdružovat ty zápisy. Takže při určitých patternech zápisu a intenzivním využívání to může mít pozitivní vliv na celkovou write amplification uvnitř toho SSD.. Ale sám jsem to neměřil (je to docela obtížné v praxi bez nějakého delšího testování).
Nicméně zažil jsem paradoxně i opak, proto jsem taky předtím zmiňoval, že to může být závislé na workloadu. Na jednom počítači jsem musel řešit, že se dlouho aktualizují hry na Steamu ve Windows

Respektive ta fáze, kdy to dělá nějaký ten binární patch, ukazovala asi 10-20 MB/s. Což mi přišlo fakt málo i na obyč. NVMe SSD (modrý WD, nevím přesně, nebylo to moje PC). Tak jsem to hledal a zjistil jsem, že s tímhle už pár lidí bojovalo u určitých SSD. A workaround byl překvapivě - vypnout Windows write cache na SSD, bum - zrychlilo se to třeba 8x. Rozhodně to neplatí pro všechna SSD a možná už toho Steam klienta nějak upravili, ale bylo to onehdá docela překvápko. Pro ostatní aplikace to vypnutí tak zásadně nevadilo, tak už jsem to tak nechal.
Jinak ještě k té HPSA P440, našel jsem náhodou testík, kde pán si testoval na starší P420 vliv write-cache na SSD a HP SMART-PATH na Postgresql.
https://greenreaper.livejournal.com/140651.html