Hledám RAID kartu pro 4× SATA RAID1(10)

LA MA

Hledám RAID kartu pro 4× SATA RAID1(10)
« kdy: 15. 02. 2025, 19:57:00 »
Ahoj,

potrebujem poradit, nejaku lacnu a spolahlivu RAID kartu pre 4x SSD SATA zapojene do RAID1 (mozno 10), idealne chranenu pred vypadkom napajania (SSD sice nemaju ochranu - Samsung 850Pro....).

Bude pouzita v PC s chipsetom H610 (asus doska), Windows 11 Pro.

Dovod, podla manualu doska podporovala Intel RS, ale realita je taka, ze sa neda zapnut.

Takze hladam alternativu.

Pojde o lacnu alternativu k "profi" serveriku s DB pre 4 uzivatelov.

Dakujem.

« Poslední změna: 15. 02. 2025, 20:06:58 od LA MA »

Re:Hledám RAID kartu pro 4× SATA RAID1(10)
« Odpověď #1 kdy: 16. 02. 2025, 01:02:29 »
Jestli chcete vyloženě RAID řadič, tak bych šel do něčeho, co má čip LSI/Broadcom 3108. (Mrkněte i na eBay, bývají tam i různé OEM modely např. od Lenova)
Na zapojení do SATA disků pak budete ještě potřebovat kompatibilní kabel z SFF-8087 na SATA datové konektory.

Cache backup moduly jsou pak zvlášť jako např LSI CVM01, CVM02.. (nutno ověřit model kompatibilní s konkrétním řadičem). Výhoda je, že to nejsou baterky, ale supercapy (takže se to nemusí periodicky měnit).

Jsou ještě starší modely s LSI 2108, což je předchůdce. Jsou sice za pár šupů, ale do toho bych nešel, už je to hodně staré. Nemá to některé optimalizace pro SSD, CBM k tomu jsou jen klasické baterky (navíc otázka jestli k sehnání v nějakém rozumném stavu) a je to softwarově out of support (drivery do Windows 11 spíš ne, a např. na posledních RHEL 8/9 to bez dalších repozitářu a kompilace taky nerozjedete).

Nicméně vyvstává otázka, jestli jít opravdu touhle cestou. Osobně pokud je to "pseudo" server s desktopovým operačním systémem pro pár userů a nepotřeboval bych z toho nutně bootovat, tak bych se na to asi vykašlal a prostě bych dal dvě SSD do sw. mirroru ve Windows (dynamický disk). Pokud u toho už není, tak bych k tomu pořídil malou UPS.

Kdybych chtěl vyloženě dodatečný HW RAID i na boot, a nechtěl, aby mě brzdila SATA, tak bych se mrknul asi na LSI MegaRAID 9540-2M2 pro dva NVMe disky. Na Windows možná pak i SSD7502 od Highpointu (i když ten vychází víceméně velice podobně jako to LSI, které mám radši protože chodí out-of-box s Linuxem).
Ty čtyřidisková řešení jsou pak už okolo 25-30 tisíc - otázka jestli to pak dál neřešit jinak (regulérním serverem, co umí třeba VROC).

« Odpověď #2 kdy: 16. 02. 2025, 02:25:03 »
Softwarový RAID ve Windows, asi nejlepší řešení pro malá nasazení.
Baterie s cache je k ničemu. Stačí pořádná UPS.
A zálohovat!

Ale Háčkový chipset asi nemá 4x SATA, šel bych do Qxxx, a nebo minimálně Bxxx

Nicméně malý server od HP stojí 30 tis. s DPH - PN: P70335-425
A podobné Lenovo stojí 36 tis, ale má SSD - PN: 7D8JA043EA

« Odpověď #3 kdy: 16. 02. 2025, 08:45:24 »

Dost troufalé tvrzení, spíš ukazující, že o tom nic moc nevíte.
Baterie předchází ztrátě dat např. při selhání hardwaru, nebo i OS. Mít cache v OS je dobrodružství, které si užijete právě poprvé, až hardware nebo OS zazlobí a resne se dřív, než se data zapíší na disky.

« Odpověď #4 kdy: 16. 02. 2025, 09:18:01 »
Levná a spolehlivá varianta je treba HP P410, nebo novější modely s kondenzátorem místo baterie. V Linuxu je utilita pro ovládání, umí to SAS i SATA. Zatím mě nezklamal...

« Odpověď #5 kdy: 16. 02. 2025, 10:45:13 »
To je naproste nepochopeni funkce baterii zalohovane cache. Baterie je tam proto, aby se po odstraneni NEJAKEHO problemu a opetovnem zapnuti stroje (tedy klidne po par dnech) dozapsala data z cache na disky. Tedy funguje "opacne" nez UPS a resi jine veci. Treba to, ze si OS mysli, ze data jsou zapsana.... a ona se jeste nekolik minut zapisovat budou

K tematu: LSI based SAS adaptery sezenes v ruznych konfiguracich/moznostech, moc netopi a daji se flashnout na HBA i RAID (IT/IR mode)

A k Windows: Mirror s UEFI/GPT je trochu tricky ohledne propsani seconday plane EFI souboru do UEFI. Nedavo jsem to resil na MS Answers - mrkni se na konec threadu https://answers.microsoft.com/cs-cz/windows/forum/all/p%C5%99%C3%ADd%C3%A1n%C3%AD-zrcadel-raid/744d0cc0-36db-4324-96cb-9b759cb4668a
MP
« Poslední změna: 16. 02. 2025, 10:52:24 od MiroslavPragl »

« Odpověď #6 kdy: 16. 02. 2025, 11:27:33 »
Levná a spolehlivá varianta je treba HP P410, nebo novější modely s kondenzátorem místo baterie. V Linuxu je utilita pro ovládání, umí to SAS i SATA. Zatím mě nezklamal...

To je sice laciná varianta, taky jsem jich pár měl v serverech, ale generačně přesně na úrovni těch LSI 2108, co jsem zmiňoval. Je to fakt stará modelová řada (15 let) - takže na dnešní poměry i relativně pomalý čip, žádné specifické optimalizace pro SSD (byť se to týká hlavně RAID levelů s distribuovanou paritou). Stejné problémy jako ty stará LSIčka, ofiko drivery na nové Windows nejsou podporované (poslední byl tuším na Server 2012/Win 8 ).
Možná by byly nějaké základní drivery pro blok. zařízení na Windows Update serverech, ale spíš bych na to nesázel.
Zrovna třeba u Win 10/11 jsou minor verze (aka 24H2) pro tenhle starý hardware konečná, protože když je tam nějaká změna, tak MS ty drivery už neupraví, jen je distribuuje, a vendor to má jako EOL.
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/hp-smart-array-p410-raid-controller-stops-working/9da709b1-905c-41e5-bef8-0efb688a2cb8

Stejně jako u starých LSI to sice na Linuxu obecně chodí, protože to má na rozdíl od novějších HP kontrolerů in-tree hpsa modul. Nicméně i ten je s rezervou a záleží na distribuci, třeba Debian, Arch atp. to žádným způsobem neomezuje.
Nicméně třeba z RHEL (a klonů mimo poslední Almy) tyhle starší kontrolery (hpsa, LSI starší architektury), FC HBA (Qlogic, Emulex) je už před šesti lety vyházeli s tím, že jde to legacy HW a maintaineři, co byli od vendorů, už je v jádře neaktualizují (tzn. opravy a testování pouze na dobrovolnících).

Takže za mě by to bylo v pohodě tak na server s točivými disky, kde by mi šlo o cenu, připadaně použití nějakého zbytkového HW, s nějakou komunitní Linux distribucí.

« Odpověď #7 kdy: 16. 02. 2025, 12:44:30 »
No to máte asi pravdu a je pro me novinkou, ze to v novejsich RHEL uz neni. Ten cas tak leti...

« Odpověď #8 kdy: 16. 02. 2025, 12:45:27 »
Drivery, ktere jsou k dispozici ve standardnim repozitari Windows ( https://www.catalog.update.microsoft.com/Search.aspx?q=lsi+sas&scol=DateComputed&sdir=desc ) nejsou opravdu nejnovejsi, ale jsou tam

Ve Win 11 24H2 pouzivam jak SAS2308 tak 2008 (v IT) modu bez problemu, ale logicky z nich nebootuji - jsou to muzealni kusy bez UEFI podpory.

MP
« Poslední změna: 16. 02. 2025, 12:50:57 od MiroslavPragl »

« Odpověď #9 kdy: 16. 02. 2025, 13:34:11 »
Ve Win 11 24H2 pouzivam jak SAS2308 tak 2008 (v IT) modu bez problemu, ale logicky z nich nebootuji - jsou to muzealni kusy bez UEFI podpory.

Já mám HBAčka s LSI 2308 na Win 10 taky s externí SAS/SATA bednou, to chodí.
Ale RAID controller s 2108 jsem už nerozběhl na Win 11, bylo to asi před dvěma roky, nedal jsem tomu moc času i z toho důvodu, že drivery, co jsem našel byly jen pro staré systémy. Spíš jsem v rychlosti zkoušel, jestli ta stará karta žije v testovacím PC, pak jsem si to ověřil s živou Linux distribucí a poslal dál.
Ale i kdybych to třeba jednorázově rozběhl do nějaké nové instalace dneska, tak je to za mě docela na hraně a při těch větších aktualizacích bych asi úplně v klidu nebyl.

No to máte asi pravdu a je pro me novinkou, ze to v novejsich RHEL uz neni. Ten cas tak leti...

https://docs.redhat.com/en/documentation/red_hat_enterprise_linux/8/html/8.10_release_notes/deprecated-functionality#deprecated_devices

Jo bylo okolo toho tenkrát právě i docela haló a někteří lidé byli naštvaní.
Já ty důvody pochopil tak, že RHEL dlouhodobě udržuje stejnou základní verzi jádra víceméně po celý životní cyklus (na rozdíl třeba od Ubuntu, které má během cyklu ještě další HWE kernely). Nicméně do něj backportuje spousty změn, včetně novějších ovladačů i firmware pro nový HW. Ty pak bere jak z novějších vanilla jader, tak i z nějakých out-of-tree zdrojů přímo od vendorů (kde můžou být i třeba novější věci předtím než zamíří do oficiálního jádra).
A celý tenhle proces pak může být komplikovaný, pokud už sám vendor ty staré generace hw. nepodporuje, netestuje, totéž pak Red Hat, který by na tím měl držet sám podporu.
No a u Almy se pak, podle mě i v rámci odlišení od ostatních klonů, vloni rozhodli že to do těch jejich buildů budou něco vracet zpátky.
https://forums.almalinux.org/t/re-adding-support-for-older-hardware/3851

RDa

• 2 935
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 16. 02. 2025, 16:08:39 »
Vetsinou se SATA nedelalo s bateriovou cache, a pokud jo, tak to byl starej kram s max 2/4TB diskama/volumes, kde bude problem nasazeni do novejsich win. Na linuxu bys spis mel jit mdraid.

Pokud opravdu staci na 4 disky, tak treba LSI 9341-4i (pro osum pak -8i) je celkem moderni zarizeni.

A jestli opravdu trvas na bateriove cache, tak lze nalezt varianty starsiho ibm radice nebo novejsiho dell - to poznas podle baterie. Ale vetsinou bude baterie po smrti.. tak nevim zda chces dat 10-15k za novej radic, nebo kupovat baterii.. nebo se smiris s rizikem ze tam bateriova cache nebude.

Varianta 9361-4i ma volitelne bateriove prislusenstvi.

A jak zminujes ze disky nejsou odolne vypadku napajeni, protoze se jedna o komercni hracky - tak tady tohle ti zadny radic s cache opravdu nezachrani - jako muzes vypnout write cache na SSD, ale to se dostanes treba na 40MB/s .. no nevim zda tohle chces.

Pro serverove uziti pouzivej serverovy hw.. tj. model SSD s kodanama, a nevymyslej rovnak na ohejbak ,)

« Odpověď #11 kdy: 16. 02. 2025, 20:06:57 »
A jak zminujes ze disky nejsou odolne vypadku napajeni, protoze se jedna o komercni hracky - tak tady tohle ti zadny radic s cache opravdu nezachrani - jako muzes vypnout write cache na SSD, ale to se dostanes treba na 40MB/s .. no nevim zda tohle chces.

To s tím zpomalením při vypnuté write cachi je samozřejmě pravda, záleží sice na konkrétním workloadu a modelu SSD, ale typicky při nějakém paralelním náhodném zápisu (malé bloky jako v db) je tam strašný regres. A cachování v řadiči (i pod baterkou/supercapem) to nemusí úplně vykompenzovat.

Citace
Pro serverove uziti pouzivej serverovy hw.. tj. model SSD s kodanama, a nevymyslej rovnak na ohejbak ,)

Jo, to bych asi nejspíš udělal já.

Protože za cenu novějšího SAS/SATA řadiče + CBM + SFF kabely (funkční bývá občas potíž) by se to celé mohlo přiblížit dvěma 960GB M.2 NVMe SSD nějaké střední řady s PLP (jako Micron 7450 Pro nebo Samsung PM983).
Rychlostně by to bylo nejen díky NVMe úplně jinde, navíc tyhle disky mají 1 resp. 1.3 DWPD

Ano je to řešení pro SW raid, s tím že tam bude na Windows dost opruz s bootováním, případně nechat mirror jen na data a mít vedle třeba jeden systémový disk (a pokud odejde tak to bude chvíli trvat než se vymění a překlopí zpátky systém z nějaké záložní image, což je daň za laciný "pseudo" server).
Pokud by na třetí disk už nebylo místo na desce (nejspíš), tak buď SATA nebo jednoduchou PCIe kartu s M.2 slotem.

Ale to je jen tak do placu :)

« Odpověď #12 kdy: 16. 02. 2025, 20:27:32 »
Možná to pro vás bude overkill, ale mám tady nevyužitou kartu 3Ware 9650SE pro 16 SATA disků. Od baterky bych určitě nečekal žádnou službu, ale ten zbytek by měl chodit. Pořídil jsem to, že si taky udělám storage z mnoha disků, ale nakonec na to nedošlo a válí se mi to tu ladem. Je k tomu čtveřice šlahounů, jedna dvojice delší než druhá. Jednou jsem to vyzkoušel, že to funguje a pak … už jsem se k ničemu nedostal :).
Za 700 stovek + doprava je to k mání. Primárně pro tazatele, sekundárně pro kohokoli.

« Odpověď #13 kdy: 16. 02. 2025, 20:56:12 »

To s tím zpomalením při vypnuté write cachi je samozřejmě pravda, záleží sice na konkrétním workloadu a modelu SSD, ale typicky při nějakém paralelním náhodném zápisu (malé bloky jako v db) je tam strašný regres. A cachování v řadiči (i pod baterkou/supercapem) to nemusí úplně vykompenzovat.
Hm, zajimave. Schvalne jsem se podival, jak je do na jednom ze serveru, kde mame 8x400GB write intensive SSD a Smart Array P440 se 4GB cache. A radic rika:

Drive Write Cache: Disabled

Jen pro zajimavost, kdyz odesla baterka a cache se vypnula, disky se zacaly najednou vyznamne vice opotrebovavat. Odhadovana zivotnost klesla na nejake stovky dnu... Krome tedy zpomaleni zapisu...

« Odpověď #14 kdy: 16. 02. 2025, 23:16:06 »
Hm, zajimave. Schvalne jsem se podival, jak je do na jednom ze serveru, kde mame 8x400GB write intensive SSD a Smart Array P440 se 4GB cache. A radic rika:

Drive Write Cache: Disabled

Jen pro zajimavost, kdyz odesla baterka a cache se vypnula, disky se zacaly najednou vyznamne vice opotrebovavat. Odhadovana zivotnost klesla na nejake stovky dnu... Krome tedy zpomaleni zapisu...

Já si s tím hrál jen před pár lety s napřímo připojenými SATA a NVMe disky. Dělal jsem benchmark ve fio, sekvenční i náhodný přístup, O_DIRECT, 16k bloky (jako standardní stránka innodb), 32 QD.
Mezi testy jsem pak vypínal cache přes buď hdparm -W nebo sdparm, už si nepamatuju.
U sekvenčního přístupu to kleslo třeba na 80%, ale u náhodného klidně i na 30% toho původního výkonu, plus to docela razantně lítalo.

Taky jsem někde četl, a dává mi to docela smysl, že krom výkonu může mít zapnutá write-cache ještě jednu výhodu.
Obecně se při vypnuté write-cache zapisuje v podstatě přímo do (non-volatile) SLC cache. Při zapnuté write-cache se to ještě chvíli drží v DRAM, a je možné ještě dělat další re-ordering a sdružovat ty zápisy. Takže při určitých patternech zápisu a intenzivním využívání to může mít pozitivní vliv na celkovou write amplification uvnitř toho SSD.. Ale sám jsem to neměřil (je to docela obtížné v praxi bez nějakého delšího testování).

Nicméně zažil jsem paradoxně i opak, proto jsem taky předtím zmiňoval, že to může být závislé na workloadu. Na jednom počítači jsem musel řešit, že se dlouho aktualizují hry na Steamu ve Windows :) Respektive ta fáze, kdy to dělá nějaký ten binární patch, ukazovala asi 10-20 MB/s. Což mi přišlo fakt málo i na obyč. NVMe SSD (modrý WD, nevím přesně, nebylo to moje PC). Tak jsem to hledal a zjistil jsem, že s tímhle už pár lidí bojovalo u určitých SSD. A workaround byl překvapivě - vypnout Windows write cache na SSD, bum - zrychlilo se to třeba 8x. Rozhodně to neplatí pro všechna SSD a možná už toho Steam klienta nějak upravili, ale bylo to onehdá docela překvápko. Pro ostatní aplikace to vypnutí tak zásadně nevadilo, tak už jsem to tak nechal.

Jinak ještě k té HPSA P440, našel jsem náhodou testík, kde pán si testoval na starší P420 vliv write-cache na SSD a HP SMART-PATH na Postgresql.
https://greenreaper.livejournal.com/140651.html