Jeste je dobre si uvedomit i dalsi aspekty a shrnout ty co uz tu padli:
- studijni oddeleni a vstricnost ke studentum
- FI MUNI - opravdu skveli a ochotni lide, musim rict, ze jsem byl naprosto spokojen
- FIT - moje manzelka studovala na VUT, ne na FIT, ale vzdy nadavala a straslive
- administrace studia
- FI MUNI - stranky MUNI na administraci jsou uz dlouhudobe velice kvalitni a na FI je umi vsichni pouzivat, teda hlavne ucitele, a to je pak radost
- FIT - kdyz jsem videl jak to je na VUT, tak jsem videl, rekl bych, neprehlednou a jednoduchou aplikaci, ale uz je to dost dlouho a rekl bych, ze se situace musela nutne zmenit, tenkrat to vypadalo, jako by to napsal amater
- volny cas
- FI MUNI - opravdu do zacatku zkouskoveho, mas vice volneho casu, ve vyssich rocnicich uz tomu tak nebylo, mel jsem vice predmetu z ukoly nebo projekty
- FIT - jak tu bylo psano, je to zlo, od rana do vecera neco bouchat je na budku, ac jde o praxi, me tedy spis vyhovuje kdyz si muzu i odpocinout a nebyt stale ve stresu, ze neco musim, nehlede na to, ze pokud mas projekt v tymu, vetsinou plati kolektivni vina, tedy pokud nekdo neco nedoda, jsi ztracen
- projekty a praxe
- FI MUNI - na FI mi naprosto vyhovovalo, kazdy JAVA (SE, EE, XML) predmet - projekt + ukoly, C/C++/Delphi - projekt + ukoly, Prolog - projekt, skupina predmetu pro Paralelni programovani (MPI, threads, locks, atd.) - projekty typu zkus si vsechno a porovnej + ukoly, skupina predmetu MIDDLEWARE (SOAP, DHT, JMS, RMI, CORBA, MPI, atd.) - ukoly, UNIX (shell, administrace) - ukoly a tak dale
- FIT - ja nevim, vsichni z FIT si to pochvaluji, ale co tu nezaznelo, co to je za projekty? Jakeho charakteru? Budou mi na neco?
- ucitele
- FI MUNI - az na par vyjimek super
- FIT - myslim ze to bude podobne, vsude se vsak najde nejaky blbec
Myslim si, ze vetsina prispevku je tu o tom, ze FIT je super prakticka skola a na FI MUNI jsou jenom teoreticci looseri. At je to jak chce, vzdy bude zalezet jen na tobe, co si ze skoly odneses.
Podle me teorie z FI MUNI muze byt otravna, ale prinese to jedno - zmeni ti to uvazovani, naucis se pracovat hbite s informacemi, naucis se korektne vyjadrovat, naucite te veci rychle chapat.
Podle me praxe z FIT muze byt naprosto uzitecna - budes znat neco opravdu dobre, naucis se ruzne vychytavky atd. - at nekdo z FIT doplni.
Ale az prijdes do prace, zalezi na zamestnavateli. Co je zajima?
Jsi chytry, flexibilni, samostatny, poctivy a pracovity?
Umis komunikovat s lidmi? I anglicky?
Umis se sam rozhodovat? A dobre?
Umis pracovat v tymu (to neni vec o tom jestli si mel hodne teamovych projektu, ale jestli jsi dobry tymovy hrac - je to otazka charakteru cloveka)?
A co umite? A at budes mit projektu nad hlavu nebo ne, praxe je praxe. To nejsou skolni projekty at jsou zaludne jak chcou a vypadaji jak chcou (napr. lexikalni/semanticky parser je ti uplne na ..., tech uz na svete je).
Praxe je specificka pro kazdeho zamestnavatele. Vetsinou nebudes delat neco od piky, a pokud budes dobry v programovani, tak je to proto, ze se vyznas v dane problematice co prave firma resi. To je to hlavni, programovat umi kazdy, ale vedet ze to dela dobre, to je dulezite. Vzdy je potreba zohlednit mnoho veci z dane problematiky, tedy tvoje analyticke mysleni. Na to ti znalost programovani nestaci, to je potreba byt flexibilni a analytik. Na co ti je program, ktery neco umi perfektne, ale je naprosto nepouzitelny, protoze mel delat neco naprosto jineho.
Nebudes delat veci jak jsi si sam uz zvyknul, ale jak ti reknou. Az kdyz budes nakonec fakt dobry, prestanes porgramovat a zacnes programatorum davat praci a ridit je, delat supervize.
Jedine co tim chci rict, stejne zalezi jenom na tobe. Skola je jenom prostredek, pokud jsi chytry, je jedno, kterou skolu si zvolis protoze stejne budes dobry.
PS: Na Aplikovanou informatiku na FI rozhodne nechod!