FIT VUT vs. FI MUNI

Tomáš

Re: FIT VUT x FI MUNI
« Odpověď #45 kdy: 25. 09. 2011, 13:32:11 »
Jeste dodatek k poslednimu prispevku o "vypracovani" projektu. Pokud na FI se daji zminene projekty vypracovat timto zpusobem, tak ta kvalita asi nebude moc valna. Na FIT by s tim malokdo uspel (z hlavy asi jen v jednom predmetu).

Každý projekt se dá vypracovat tímhle způsobem. Na škole vůbec nezáleží. Otázku je, k čemu pak takový projekt bude ;)

Petr

« Odpověď #46 kdy: 25. 09. 2011, 16:02:58 »

Každý projekt se dá vypracovat tímhle způsobem. Na škole vůbec nezáleží. Otázku je, k čemu pak takový projekt bude ;)

Mozna jsem to napsal vhodne. Samozrejme, ze se kazdy projekt timto zpusobem vypracovat da. Otazkou je vsak to, zda-li uspesne. U vas ocividne ano. :)

Petr

« Odpověď #47 kdy: 25. 09. 2011, 16:03:49 »
Chybka se vloudila, samozrejme jsem chtel napsat "NEvhodne". :)

mp

« Odpověď #48 kdy: 25. 09. 2011, 16:37:24 »
U vas ocividne ano. :)

Takovými trolováním autorovi vlákna nepomůžete. Buďte věcný raději :)

Teze je taková, že dělání projektů pro projekty může být zbytečné. Student může spadnout do toho režimu "hlavně dokončit projekty", takže může volit k vypracování úkolu metody, které nejsou tolik přínosné. Kdežto když vám škola dá silné teoretické základy tak do praktických věcí, které se dají samostudovat, je lepší pronikat skrz nějaké projekty v laboratořích.

Samozřejmě, pokud do firmy přijde absolvent FIT, je jisté, že něco naprogramovat umí. Ale pokud se středoškolák rozhoduje mezi FI a FIT, není tento pohled přece rozhodující.
Já jsem na střední programovat uměl a věděl jsem, že ony praktické záležitosti se zvládnu doučit sám, protože jsem toho schopný a baví mě to. Já si chtěl vybrat školu, která mi dá široké možnosti vzdělání.
Proto jsem svoje původní rozhodnutí jít na FIT změnil. Věděl jsem, že ve spoustě projektů z FITu budu dělat něco, co už umím, co mě nebaví a nebo to nebude těžké nastudovat ve svém volnu. Na FI mám možnost navštěvovat mnohem více přednášek, než je v doporučených plánech. Můžu si zapsat opravdu zajímavé a náročné předměty (a nejenom z fakulty informatiky). FI mi vychází vstříc velkou flexibilitou v tvorbě rozvrhu (ano, něco to stojí - díry v rozvrhu atp., ovšem pokud pojedete podle doporučeného studijního plánu, bude to vycházet docela slušně) a tím, že tu nejsou žádné kreditové stropy.

dan

« Odpověď #49 kdy: 25. 09. 2011, 18:01:17 »
mp: Napadá mě jedna otázka - proč tedy vůbec studovat VŠ?
Teorii si přeci může člověk nastudovat doma z literatury, stejně jako si doma osvojí zmiňované praktické znalosti. A magisterský titul rozhodně v kvalitě nepředčí 5 let praxe.

zdenekT

« Odpověď #50 kdy: 25. 09. 2011, 18:11:40 »
No tak bacha na FITu se nedělají projekty typu vytvoř nějakou nepoužitelnou blbost, jen prostě něco musíš naprogramovat. Ale implementují se věci, které se učí na přednáškách a mají teoretický základ a hlavně si vyzkoušíš něco nového, k čemu by ses z 99%, nikdy sám nedokopal. Jelikož to nejsou trapné mini aplikaci, tak taky proto jsou to týmové projekty.

Další věc je, že ve většině předmětech dbají na to, aby výsledný projekt splňoval určitá kritéria, takže přístup "hlavně dokončit projekty" se nevyplácí, protože za výslednou práci můžeš dostat málo bodů a je po zápočtu.

Co třeba ještě nikdo nedodal je, že k dost projektům se dělají i různé dokumentace, takže si tak student vyzkouší i tuto nechtěnou činnost, která je v prací často vyžadována.

Ve výsledku, si skvěle připraven na praxi, kde se taky často dělá pod časovým tlakem a musíš vytvořit dostačující aplikaci, v krátkém termínu.

Ale abych jen FIT nechválil, je pravda, že těch projektu je moc. Líbil by se mi spíš přístup, který je někde uprostřed. V tom smyslu, že by časová náročnost byla jak na FITu, ale za semestr bys místo cca 10 "středně těžkých" projektů dělal jen cca 5 "těžších" projektů s tím, že bys sis vybral jen oblasti, které tě více zajímají. Tudíž víc času trávil na věcech, které tě baví a méně času bys věnoval oblastem, které tě jen zdržují.

zdenekT

« Odpověď #51 kdy: 25. 09. 2011, 18:13:24 »
Teorii si přeci může člověk nastudovat doma z literatury, stejně jako si doma osvojí zmiňované praktické znalosti. A magisterský titul rozhodně v kvalitě nepředčí 5 let praxe.

Proč, protože když něco nemusíš tak to prostě dělat nebudeš. To bude asi hlavní myšlenka školství.

mp

« Odpověď #52 kdy: 25. 09. 2011, 18:37:25 »

Já si na škole nejvíc vážím:

1) Prostředí školy. Spousta lidí, co rádi přemýšlejí, spousta zajímavé činnosti.
2) Interaktivity. Přednášející může reagovat na dotazy nebo třeba na znuděný/vystrašený výraz studentů. Navíc na obou zde zrovnávaných fakultách působí zajímaví lidé, kteří umějí přednášet, rozumějí tématu, dokáží předat takové náhledy na věc, které v knihách běžně nenajdeš. Toto platí jak u teoretických předmětů, tak i u těch více prakticky orientovaných.

Z těchto dvou důvodů, i když se člověk chce orientovat co nejvíce "prakticky", má smysl studovat na VŠ.
------------
zdenekT: jestli to vyznělo tak, že si myslím, že na FITu se programují jen neužitečné blbosti, tak se omlouvám, tak jsem to nemyslel. Vím, že na FITu se dělají zajímavé projekty. Já popisoval svůj úhel pohledu a proč jsem se rozhodl pro FI.
Míra užitečnosti projektů na FIT záleží od člověka, podle toho co umí, co chce umět a jak se chce profilovat. Proto nerozhodnutým zájemcům doporučuji, ať si třeba nějak zjistí, jaké projekty se na FIT řeší, sami uvidí. To my ostatní nemůžeme rozhodnout :-)

zdenekT

« Odpověď #53 kdy: 25. 09. 2011, 18:45:48 »
Jsem moc rád, že v Brně jsou obě tyto školy, které mají sice v názvu fakulty slovo informatika, ale obě jsou velmi rozdílné a nekonkurují si tak navzájem.

Každý student si tak může vybrat co ho víc láká.

« Odpověď #54 kdy: 25. 09. 2011, 19:04:03 »
Na FI mám možnost navštěvovat mnohem více přednášek, než je v doporučených plánech. [...] a tím, že tu nejsou žádné kreditové stropy.

Co to je za nesmysl?

Nevím o tom, že by jakákoli škola dělala při přednáškách prezenci a dovnitř pustila jen ty, kdo jsou na daný předmět  zapsaní. Jestli jsi takový studijní typ, že ti běžný rozsah výuku nestačí, můžeš v libovolné škole sedět v přednáškové místnosti od rána do večera a nikdo tě odtud vyhánět nebude.

A jestli ti jde o to, že absolvování předmětu budeš mít napsané na nějakém papíře, tak to se obávám, že vůbec nikoho nikdy nebude zajímat - každého bude zajímat jenom jestli to umíš nebo ne.

mp

« Odpověď #55 kdy: 25. 09. 2011, 19:15:36 »
Co to je za nesmysl?

Nevím o tom, že by jakákoli škola dělala při přednáškách prezenci a dovnitř pustila jen ty, kdo jsou na daný předmět  zapsaní.

Ano, ze zákona jsou přednášky na vysokých školách veřejné.

Rozdíl mezi chozením "jentak" a zapsáním si předmětu je možnost navštěvovat cvičení, pracovat na úkolech, možnost konzultací a nakonec i větší motivace.

Ale prosím, tohle tu probůh nerozebírejme...

Re: FIT VUT vs. FI MUNI
« Odpověď #56 kdy: 25. 09. 2011, 21:44:43 »
Páni, celkem se to rozjíždí :).
Né, teď vážně... Zatím jsem takového názoru, že obě školy jsou velkmi kvalitní a každá dokáže studenty hodně naučit. Hlavní rozdíl mezi nimi je (zjednodušeně) Praktičtější x Teoretičtější styl výuky. Upřímně stále nevím, kterou si vybrat. Každopádně přihlášky poputují na obě dvě (+upol). Na FI MUNI to pravděpodobně bude obor Paralelní a distribuované systémy. Samozřejmě navštívím obě dvě školy na dni otevřených dvěří a také doufám že později seženu nějaké informace o lidech co absolvovali první semestr (jejich dojmy atp). Troufám si však říct, že ani jednou školou chybu neudělám :).

mxm

« Odpověď #57 kdy: 26. 09. 2011, 05:15:30 »
Páni, celkem se to rozjíždí :).
Né, teď vážně... Zatím jsem takového názoru, že obě školy jsou velkmi kvalitní a každá dokáže studenty hodně naučit. Hlavní rozdíl mezi nimi je (zjednodušeně) Praktičtější x Teoretičtější styl výuky. Upřímně stále nevím, kterou si vybrat. Každopádně přihlášky poputují na obě dvě (+upol). Na FI MUNI to pravděpodobně bude obor Paralelní a distribuované systémy. Samozřejmě navštívím obě dvě školy na dni otevřených dvěří a také doufám že později seženu nějaké informace o lidech co absolvovali první semestr (jejich dojmy atp). Troufám si však říct, že ani jednou školou chybu neudělám :).

Není to lehké co? Skoda, taky me zajimalo jak je to na FIT. Bohuzel se diskuse strhla nekam uplne jinam.

Hlavne at je ta volba pro tebe dobra.

mxm

« Odpověď #58 kdy: 26. 09. 2011, 06:20:16 »
Jeste je dobre si uvedomit i dalsi aspekty a shrnout ty co uz tu padli:
  • studijni oddeleni a vstricnost ke studentum
    • FI MUNI - opravdu skveli a ochotni lide, musim rict, ze jsem byl naprosto spokojen
    • FIT - moje manzelka studovala na VUT, ne na FIT, ale vzdy nadavala a straslive
  • administrace studia
    • FI MUNI - stranky MUNI na administraci jsou uz dlouhudobe velice kvalitni a na FI je umi vsichni pouzivat, teda hlavne ucitele, a to je pak radost
    • FIT - kdyz jsem videl jak to je na VUT, tak jsem videl, rekl bych, neprehlednou a jednoduchou aplikaci, ale uz je to dost dlouho a rekl bych, ze se situace musela nutne zmenit, tenkrat to vypadalo, jako by to napsal amater
  • volny cas
    • FI MUNI - opravdu do zacatku zkouskoveho, mas vice volneho casu, ve vyssich rocnicich uz tomu tak nebylo, mel jsem vice predmetu z ukoly nebo projekty
    • FIT - jak tu bylo psano, je to zlo, od rana do vecera neco bouchat je na budku, ac jde o praxi, me tedy spis vyhovuje kdyz si muzu i odpocinout a nebyt stale ve stresu, ze neco musim, nehlede na to, ze pokud mas projekt v tymu, vetsinou plati kolektivni vina, tedy pokud nekdo neco nedoda, jsi ztracen
  • projekty a praxe
    • FI MUNI - na FI mi naprosto vyhovovalo, kazdy JAVA (SE, EE, XML) predmet - projekt + ukoly, C/C++/Delphi - projekt + ukoly, Prolog - projekt, skupina predmetu pro Paralelni programovani (MPI, threads, locks, atd.) - projekty typu zkus si vsechno a porovnej + ukoly, skupina predmetu MIDDLEWARE (SOAP, DHT, JMS, RMI, CORBA, MPI, atd.) - ukoly, UNIX (shell, administrace) - ukoly a tak dale
    • FIT - ja nevim, vsichni z FIT si to pochvaluji, ale co tu nezaznelo, co to je za projekty? Jakeho charakteru? Budou mi na neco?
  • ucitele
    • FI MUNI - az na par vyjimek super
    • FIT - myslim ze to bude podobne, vsude se vsak najde nejaky blbec

Myslim si, ze vetsina prispevku je tu o tom, ze FIT je super prakticka skola a na FI MUNI jsou jenom teoreticci looseri. At je to jak chce, vzdy bude zalezet jen na tobe, co si ze skoly odneses.

Podle me teorie z FI MUNI muze byt otravna, ale prinese to jedno - zmeni ti to uvazovani, naucis se pracovat hbite s informacemi, naucis se korektne vyjadrovat, naucite te veci rychle chapat.
Podle me praxe z FIT muze byt naprosto uzitecna - budes znat neco opravdu dobre, naucis se ruzne vychytavky atd. - at nekdo z FIT doplni.

Ale az prijdes do prace, zalezi na zamestnavateli. Co je zajima?

Jsi chytry, flexibilni, samostatny, poctivy a pracovity?
Umis komunikovat s lidmi? I anglicky?
Umis se sam rozhodovat? A dobre?
Umis pracovat v tymu (to neni vec o tom jestli si mel hodne teamovych projektu, ale jestli jsi dobry tymovy hrac - je to otazka charakteru cloveka)?
A co umite? A at budes mit projektu nad hlavu nebo ne, praxe je praxe. To nejsou skolni projekty at jsou zaludne jak chcou a vypadaji jak chcou (napr. lexikalni/semanticky parser je ti uplne na ..., tech uz na svete je).

Praxe je specificka pro kazdeho zamestnavatele. Vetsinou nebudes delat neco od piky, a pokud budes dobry v programovani, tak je to proto, ze se vyznas v dane problematice co prave firma resi. To je to hlavni, programovat umi kazdy, ale vedet ze to dela dobre, to je dulezite. Vzdy je potreba zohlednit mnoho veci z dane problematiky, tedy tvoje analyticke mysleni. Na to ti znalost programovani nestaci, to je potreba byt flexibilni a analytik. Na co ti je program, ktery neco umi perfektne, ale je naprosto nepouzitelny, protoze mel delat neco naprosto jineho.
Nebudes delat veci jak jsi si sam uz zvyknul, ale jak ti reknou. Az kdyz budes nakonec fakt dobry, prestanes porgramovat a zacnes programatorum davat praci a ridit je, delat supervize.

Jedine co tim chci rict, stejne zalezi jenom na tobe. Skola je jenom prostredek, pokud jsi chytry, je jedno, kterou skolu si zvolis protoze stejne budes dobry.

PS: Na Aplikovanou informatiku na FI rozhodne nechod!

« Odpověď #59 kdy: 26. 09. 2011, 08:01:34 »
FI MUNI - [...]UNIX (shell, administrace) - ukoly a tak dale

Unix se podle mě na FI dá naučit hodně dobře a je mu věnován velký prostor. Se slzou v oku vzpomínám na Yenyův Seminář ze správy systému (http://www.fi.muni.cz/~kas/p090/) - kdyby byl podobně veden každý předmět, tak by imho byla FI fenomenální škola bez konkurence, na kterou by se nedalo dostat.

Obávám se, že to je prostě tím, že Yenya není akademik :(