FIT VUT vs. FI MUNI

dan

Re: FIT VUT vs. FI MUNI
« Odpověď #60 kdy: 26. 09. 2011, 08:34:14 »
Jen doplnim predchozi prispevek jako student FITu.
studijni oddeleni a vstricnost ke studentum
FIT - moje manzelka studovala na VUT, ne na FIT, ale vzdy nadavala a straslive
Osobne jsem na SO FITu nikdy problem nemel. Tedy krom sakra dlouhych front, kdyz jsem jeho navstevu oddaloval na nejzassi termin, ale to je preci jen moje chyba. :) Rozhodne jsou to prijemni lide. Stejne tak v knihovne.

administrace studia
FIT - kdyz jsem videl jak to je na VUT, tak jsem videl, rekl bych, neprehlednou a jednoduchou aplikaci, ale uz je to dost dlouho a rekl bych, ze se situace musela nutne zmenit, tenkrat to vypadalo, jako by to napsal amate
Uprimne netusim, co jsi to videl. Pokud jsi videl to, co videla manzelka, tak to byl nejspise VUT system, ktery my na FITu jaksi nepouzivame. :) Mame vlastni system, sice ze zacatku take trochu neprehledny, ale behem tydne dvou se da do nej proniknout.

volny cas
FIT - jak tu bylo psano, je to zlo, od rana do vecera neco bouchat je na budku, ac jde o praxi, me tedy spis vyhovuje kdyz si muzu i odpocinout a nebyt stale ve stresu, ze neco musim, nehlede na to, ze pokud mas projekt v tymu, vetsinou plati kolektivni vina, tedy pokud nekdo neco nedoda, jsi ztracen
Ono by to asi chtelo upresnit. Ten volny cas tam je (ac ani tak ne moc, to priznavam), ale musi clovek  zacit makat co mozna nejdrive. Kdyz lenosi na zacatku, tak pak nestiha. Ale takhle to funguje asi vsude. :)
Co se kolektivni viny tyce, pokud se na tebe nekdo vykasle, ale ty dodas nejaky funkcni prototyp, tak je mozne dostat body od neaktivniho kolegy. ;)

projekty a praxe
FIT - ja nevim, vsichni z FIT si to pochvaluji, ale co tu nezaznelo, co to je za projekty? Jakeho charakteru? Budou mi na neco?
Tady se trochu rozepisu.
1. rocnik
Assembly - predevsim prace v laboratorich, zadne projekty (pouze orientace v nizkourovnovem jazyku)
C - jednoduche (ale ne primitivni) projekty na zacatek, spracovani textu, prace s maticemi, iteracni vypocty, razeni podle ceske abecedy.
V druhem semestru implementace nejakeho problemu za pomoci prostredku UNIXu (vlakna, semafory, zpravy apod.).
UML - kompletni navrh informacnicho systemu
VHDL - Lehky uvod, jednoducha implementace konecneho automatu (Letos asi bude neco jineho)
MATLAB - lehke matematicke priklady. Nektere mozno i v C.
Bash - Zpracovani informaci unix systemu.

2. rocnik
C - Implementace velkeho poctu jednoduchych algoritmu popsanych v ucenbnici. Tady jde spis o zapamtovani si algoritmu.
Vypracovani interpretu nejakeho jazyka (lexikalni analyza, syntaxe, semantika, optimalizace, interpretace) plus nekolik neprimitivnich algoritmu. Prace v tymu az o peti lidech.
Projekty pracujici s tcp a udp. Implementace server-client komunikace. Celkem 3 projekty na toto tema.
Prace s OpenGL, implementace z-bufferu a Goraudova stinovani.
MATLAB - Zpracovani signalu (za nas prace z obrazkem), take nic tezkeho.
VHDL - Vypis inicialu na maticovy displej. Doplneni nekolika slozitejsich veci do navrhu procesoru, jeden ze zabavnejsich (byt tezsich) projektu.
Perl a Python - Reseni nekolika zajimavych problemu. (Prevod formatu, statistika zdrojoveho kodu apod.)
PROLOG a LISP - Prace v laboratorich plus implementace nekolika algoritmu doma.
Na vyber z C++/Java/VHDL - Navrh a implementace objektove orientovane aplikace. Za nas bylo Clovece nezlob se v C++/Java a ve VHDL vlastni navrh. Tym o 2 lidech. VHDL po jednom (asi).

3. rocnik
PHP a MySQL - Implementace online informacniho systemu navrhnuteho v prvnim roce. Tymovy projekt.
Assembly/C - Reseni problemu na mikrokontroleru MSP430. Jsou tu i jine varianty, ale nebudu to vypisovat vse, mikrokontroler prevazuje.
C/C++/Java/Python - Simulace a modely pomoci knihovny SIMLIB. Tymovy projekt o 2 lidech.
C/C++ - Implementace aplikace na bazi architektury klient/server pro IPv6.
Tvorba uzivatelskeho prostredi (i s vlastnim programem).
a nakonec bakalarska prace :)

Volitelne
C# a .NET - Netusim, co je to zac. :) (Ze stranek predmetu: Windows GUI aplikace, ADO.NET GUI aplikační rozhraní, ASP.NET aplikační rozhraní, Remoting)
Pokrocile C - Hardcore predmet. Taky moc nevim, co se tam dela.
Pokrocile Assembly - Individuální projekt: program ve 32bitovém chráněném režimu využívající Win32 API, rozšíření MMX a/nebo technologii SSE, OpenGL.
Python - Naprogramovani nejakeho rozsahlejsiho skriptu.
HTML/CSS/JS - Napsani stranky, odpocinkovy predmet.

Urcite jsem neco i prehledl, ale tohle by mela byt vetsina.

student

« Odpověď #61 kdy: 26. 09. 2011, 09:03:23 »
Miroslav Prýmek:
Njn, hold akademici na to maji jiny pohled nez praktici...

Taky jsem se kdysi rozhodoval, jestli jit na FIT nebo FI. Vzhledem k tomu, ze v tom nemam dodnes jasno, nakonec jsem to udelal takto: sel jsem na FIT, vystudoval bakalare. Na magistersky obor jsem sel na FI. Tzn., na FITu jsem se naucil spoustu veci do praxe a trochu teorie - jsem schopen v praxi fungovat jako samostatna i tymova jednotka (jak vyvojar, tak UNIX admin, tak spravce site) a magistra mam ciste teoretickeho - beru si veskere zajimavejsi teoreticke predmety (i z bakalare) na FI. Hodlam magistra na FI studovat 3 roky a studovat normalnim zpusobem - v realu to bude vypadat tak, ze budu mit absolvovane ciste jen teoreticke predmety v rozsaho cca 120-180 kreditu. Takze jich bude docela dost :).

Na zaver prikladam par zajimavych odkazu:
http://stoyan.cz/clanky/fit-vut-vs-fi-mu/

Zhodnoceni semestru na FITu:
http://stoyan.cz/clanky_it/

stewe

« Odpověď #62 kdy: 26. 09. 2011, 11:41:32 »
FI MUNI - [...]UNIX (shell, administrace) - ukoly a tak dale

Unix se podle mě na FI dá naučit hodně dobře a je mu věnován velký prostor. Se slzou v oku vzpomínám na Yenyův Seminář ze správy systému (http://www.fi.muni.cz/~kas/p090/) - kdyby byl podobně veden každý předmět, tak by imho byla FI fenomenální škola bez konkurence, na kterou by se nedalo dostat.

Obávám se, že to je prostě tím, že Yenya není akademik :(

taktiez som mal tu cest, vynikajuci predmet a aj clovek

« Odpověď #63 kdy: 26. 09. 2011, 14:11:48 »
student:
No já bych to viděl nějak obdobně. Taktéž bakalář na FITu a potom magisterský na FI.
Ale zaráží mě jedna věc. Jakto že po FITu je člověk Ing. a po FI Mgr.? Já měl původně zato, že se jedná o rozdělení Humanitní atp. (Mgr.) a Technické (Ing.) obory. Nebo je to prostě tak, jak si to škola vybere?

Dan:
Děkuji ti za rozsáhlý popis projektů na FITu, velice mi to přiblížilo dění na této škole

Nenašel by se zde někdo, kdo by obdobně popsal i projekty na FI MUNI? :)

mxm:
Díky za rozsáhlé porovnání obou škol. No řekl bych, že rozdíl mezi těmi školami není až tak důležitý, protože stejně pokud chce člověk něčím být, něco ho baví a chtěl by to dělat, měl by se tomu primárně věnovat sám a nespoléhat pouze na to, že ho to škola naučí (řekl bych že obecně to platí na ZŠ, SŠ i VŠ). Bohužel znám plno takových lidí, kteří spoléhají jen a pouze na školu a myslí si, že samostudium není potřeba...
A proč bych podle tebe neměl chodit na Aplikovanou informatiku? :)

stewe

« Odpověď #64 kdy: 26. 09. 2011, 14:45:52 »
student:
No já bych to viděl nějak obdobně. Taktéž bakalář na FITu a potom magisterský na FI.
Ale zaráží mě jedna věc. Jakto že po FITu je člověk Ing. a po FI Mgr.? Já měl původně zato, že se jedná o rozdělení Humanitní atp. (Mgr.) a Technické (Ing.) obory. Nebo je to prostě tak, jak si to škola vybere?

aaa panovi ide o titul :) toto mi kazdy vycita, tiez som bol na uni, po ktorej by som mal ing. lenze to je proste jedno, ide o to co mas v hlave. a siel som na muni. "a ty nebudes inzinier ale len magister????" no, budem "len" magister, magister z informatiky na muni, to je len taky plaz oproti panom majstom sveta s ing ...

« Odpověď #65 kdy: 26. 09. 2011, 15:22:48 »
aaa panovi ide o titul :)

Nenene, tak jsem to v žádnym případě nemyslel. Jen mě zajímal rozdíl :)

Ivan

« Odpověď #66 kdy: 26. 09. 2011, 16:32:46 »
student:

Dan:
Děkuji ti za rozsáhlý popis projektů na FITu, velice mi to přiblížilo dění na této škole

Nenašel by se zde někdo, kdo by obdobně popsal i projekty na FI MUNI? :)

mxm:
Díky za rozsáhlé porovnání obou škol. No řekl bych, že rozdíl mezi těmi školami není až tak důležitý, protože stejně pokud chce člověk něčím být, něco ho baví a chtěl by to dělat, měl by se tomu primárně věnovat sám a nespoléhat pouze na to, že ho to škola naučí (řekl bych že obecně to platí na ZŠ, SŠ i VŠ). Bohužel znám plno takových lidí, kteří spoléhají jen a pouze na školu a myslí si, že samostudium není potřeba...
A proč bych podle tebe neměl chodit na Aplikovanou informatiku? :)

Neni to rozdeleno na Humanitarni a technicke obory :) ale Univerzity.

« Odpověď #67 kdy: 26. 09. 2011, 17:44:59 »
Neni to rozdeleno na Humanitarni a technicke obory :) ale Univerzity.
Jo takhle... Děkuji za objasnění :).

student

« Odpověď #68 kdy: 26. 09. 2011, 19:21:50 »
Obecne by se dalo rici v oboru IT, ze magistr je teoretik a inzenyr praktik. To, ze si spousta lidi mysli, ze inzenyr je neco vice nez magistr je podle me zpusobeno tim, ze treba ucitele na ZS jsou take magistri atd.. Pro me osobne znamena Mgr. v IT vetsi prestiz - tedy, pokud neni absolvent treba z pajdaku a podobne.

a.k.a

« Odpověď #69 kdy: 27. 09. 2011, 19:43:52 »
Zdravím, chtěl jsem založit nový topic, ale všiml jsem si, že už tu jeden je.
Sice mám ještě do konce studia dost času, ale raději se snažím rozšířit si obzory.
Zde bylo zmíněno několik škol, ale jelikož jsem ze SPŠ Stavební, tak jsem narazil na stránkách Stavební Fakulty na program-obor Informační systémy ve stavebnictví ( http://www.fsv.cvut.cz/student/bakalmag/programy/oborbs.php ).

Stavařina mě baví, ale vždycky mě táhlo programování, počítače apod., nechtěl bych zahodit 4 roky, takže bych se chtěl zeptat, co si myslíte o tomto oboru v IT? Myslíte, že to má smysl, nebo že je výhodnější studovat např. na FITu?

« Odpověď #70 kdy: 13. 10. 2011, 14:19:54 »
No vidim, že už je to t uchvíli mrtvé, ale snad se na to ještě někdo kukne. Mám dotaz, jak zjistim, které termíny NSZ uznává VUT FIT? Vím, že jsem to kdysi viděl, ale teď to nějak nemohu najít (myslím NSZ z Matematiky). Abych náhodou nešel na nějaké zkoušky, které oni pak nebudou zohledňovat :)

BSD

« Odpověď #71 kdy: 13. 10. 2011, 15:52:17 »
a.k.a:
Informatiku nebo informacni technologie je nejlepsi studovat samozrejne na fakultach k tomu urcenych. Na FIT VUT dostanes vseobecny zaklad v IT - tzn., budes umet z kazdeho neco. Da Ti solidni zaklad pro praxi. Fakulty, ktere nejsou zamerene primo na IT uci IT vetsinou jen okrajove nebo jen uzky smer - tzn., ve Tvem pripade by se asi jednalo POUZE o informacni systemy pouzivane ve stavebnictvi, coz je celkem o nicem.

mmmmmm

Re:FIT VUT vs. FI MUNI
« Odpověď #72 kdy: 27. 12. 2011, 21:47:52 »
Jsem ve třetím ročníku FIT VUT a rozhodnutí studovat tuto školu vidím jako svou životní chybu. Této chybě jsem moc nemohl předejít, protože když jsem se ptal jakou školu si vybrat, tak jsem se ptal v té době studujících a v té době byl FIT úplně jiný. To, co mě trápí na této škole, je arogantní přístup vedení/učitelů/garantů/doktorandů - to je můj názor, který bych tady mohl zdůvodňovat na tři stránky a stejně by potom někdo ho mohl v dalším slohu vyvracet. Nejlépe člověk získá přehled když se zeptá více lidí. Volba, kterou VŠ zvolit, není prkotina a tak si myslím, že se vyplatí zajít si třeba na vutbr.cz, tam si vyhledat nějaké lidi studující FIT (vybírejte nejlépe třeťáky, prváci jsou ještě plní optimismu a čekají že se to časem zlepší, většina druháků ještě nečuchla k praxi).
Co nikdo nemůže vyvrátit je fakt, že současné studium na FITu je těžší než před pár lety. Vznikly projekty v předmětech, kde dříve projekty nebývaly, projekty jsou težší, zavedly se minima a fulltexty (zkouška která nemá testovou formu) na zkouškách.
Podle mého mínění je škola zbytečně náročná. Naučíte se sice dost věcí, ale myslím, že za ten stres to nestojí. V oboru IT se člověk učí neustále, a pokud vám něco nedá škola, co budete v práci potřebovat, prostě si to dostudujete během práce. Ani nevím jak popsat, jak moc musím dělat abych stíhal projekty. Prostě dělám od rána do večera školu a je luxus jeden den nedělat (tzn. žádný víkend, Vánoce max 5 volných dnů). Spolubydlící je na FSI VUT a dělá tak polovinu času co já. Když potom vidím jak si lidi kolem mě užívají studenský život tak se těším jak z té mojí životní chyby vylezu.

Jmeno

Re:FIT VUT vs. FI MUNI
« Odpověď #73 kdy: 28. 12. 2011, 01:54:04 »
Ja som v prvom ročníku mag. štúdia na FIT VUT. S bakalárskym stupňom som bol pomerne spokojný. Predmety boli každým semestrom zaujímavejšie.

Na tomto stupni by človek očakával, že to bude ešte lepšie, ale zatiaľ som prišiel do styku nanajvýš s tak "vedeckými intelektuálnymi výzvami" ako je naprogramovanie sorting algoritmu v assembleri, alebo opisovanie teoretických definícií zo skrípt na papier...
Výuku matematiky by som si tiež vedel predstaviť nejak inak. Napríklad tak, že by sa vyučujúci nezamotával pri vysvetľovaní triviálneho príkladu.

Voľného času je oveľa menej, než na strednej škole, a menej, než na mnohých iných fakultách. Ale ak človek nemá záujem o samé Bčka (Ačka sú raritou - body sa počas celého semestra veľmi ľahko a nenávratne strácajú) tak to nie je také zlé.

Na druhú stranu, ak si človek len "nejak odbyje" zápočty a "uhrá toľko, koľko mu stačí na E", tak sa naňho moc informácií nenalepí. Vedenie sa síce snaží objem výstupných vedomostí zvýšiť, ale - rozhodne nie každému tunajší študijný plán vyhovuje.
Je to určite individuálne, ale napríklad ja nedokážem byť dostatočne produktívny, keď robím na X projektoch naraz, a zároveň s tým sa ešte snažím naučiť látku, ktorá s projektom nesúvisí.
Naopak, počas "rozvoľneného" ročníka som sa venoval len 1 predmetu naplno, mal som čas to všetko vstrebať pomaly, a výsledky (moja spokojnosť a známka) boli omnoho lepšie, pri porovnateľnej námahe. Pri časovom tlaku proste človek nedokáže získať ten správny nadhľad. Poznáte to - do noci nad niečím bezradne sedíte, pričom keby ste sa radšej išli vyspať, tak to ráno rozlúsknete hneď. Takže drobná rada - robiť veci priebežne a dopriať si oddych medzi projektami, nie pred nimi ;-)
Za ideálnejší spôsob zvyšovania vedomostí by som však považoval "ubranie plynu" - menej domácich úloh z neprofilových predmetov. Ale ja nie som pedagóg  :)

A nakoniec, po sčítaní všetkých plusov a mínusov, vrátane iracionálnych sympatií a strachu z neznámeho, si myslím, že toto bola asi tá najlepšia voľba. Obávam sa, že lepšie to nikde o moc nebude...

« Odpověď #74 kdy: 28. 12. 2011, 09:11:04 »
No vidim, že už je to t uchvíli mrtvé, ale snad se na to ještě někdo kukne. Mám dotaz, jak zjistim, které termíny NSZ uznává VUT FIT? Vím, že jsem to kdysi viděl, ale teď to nějak nemohu najít (myslím NSZ z Matematiky). Abych náhodou nešel na nějaké zkoušky, které oni pak nebudou zohledňovat :)

A není lepší tuhle otázku poslat mailem škole, než se ptát na fóru?