Metronet končí, ke komu přejít?

Re:Metronet končí, ke komu přejít?
« Odpověď #210 kdy: 22. 01. 2025, 23:26:28 »
"Sára z týmu JON.CZ" nám tady napsala hezké PR kecy, ale pak se ztratila jako pára nad hrncem. Asi se radí s krizovým manažerem, co má říkat, protože to začíná vypadat na pěknej prů*er. Dalších informací a odpovědí na otázky se tak asi nedočkáme.

Vzhledem k tomu, že to celé pěkně smrdí, podal jsem podnět k prošetření na ČTU.
Urcite budou psat, psal tak i 365internet. Kazdopadne ne vsichni maji takove pravni povedomi, takze prvne chci podekovat ze jsi se o to zajmal a pokud budes ochotny, budeme radi, kdyz jsem jeste napises jak to dle prava je  :)
Tak, já nejsem právník, ale to co jsem popsal jsou elementární znalosti. To zná každý nebo by aspoň měl znát.

Co se mi nelibi, ze ti okamzite poslal Metronet vypoved, pokud jsi ucinil jen dotaz.

Já jsem jim napsal výhrady k těm právním vadám výpovědi, které jsem už popsal. Načež mi odpověděli, že to vlastně nebyla výpověď, ale "dohoda o ukončení", kterou chtěli přechod urychlit, a začali licitovat, jak prý to tedy mají udělat, jestli teda chci standardní výpověď se třicetidenní výpovědní lhůtou nebo si snad vyberu jiného poskytovatele a přejdu přes OKU...

Oni zjevně vůbec netuší, co mají dělat. Nemají žádný plán. Amatérismus a diletantství...

Hele, vůbec by nebylo od věci, kdybyste i vy ostatní, kteří řešíte tento problém, Metronetu a JONu kládli otázky, podobně jako já. Já možná zatím jsem jediný, kdo to dělá, oni mě možná považují za ojedinělého magora prudiče. Pokud ale začne žádat vysvětlení více zákazníků, možná si konečně uvědomí, že je to fakt problém, přestanou rozpačitě přešlapovat a blábolit pitomosti a začnou ten problém konečně řešit. Bez těch otázek si budou myslet, že je všem všechno šumák, že všichni se vším souhlasí a jsou se vším spokojení. Ale vy s tím přece nejste spokojení. Nebo snad ano?

« Odpověď #211 kdy: 23. 01. 2025, 08:54:28 »

Já jsem jim napsal výhrady k těm právním vadám výpovědi, které jsem už popsal. Načež mi odpověděli, že to vlastně nebyla výpověď, ale "dohoda o ukončení", kterou chtěli přechod urychlit, a začali licitovat, jak prý to tedy mají udělat, jestli teda chci standardní výpověď se třicetidenní výpovědní lhůtou nebo si snad vyberu jiného poskytovatele a přejdu přes OKU...

Oni zjevně vůbec netuší, co mají dělat. Nemají žádný plán. Amatérismus a diletantství...

Tak tenhle odstavej ocividne dava najevo to, ze ten prudic jste.
Mel jste k tomu vyhrady a tedy jste jim psal ze vas vztah by mel skoncit napr. vypovedi. Nacez tedy jste vypoved (dohodu o ukonceni) dostal nejspis k nejblizsimu moznemu datu, aby jste si mohl delat co chcete. To se vam nelibilo a chtel jste asi neco jineho, tak se vas ptali co tedy chcete.
Oni vam chteji vyjit maximalne vstric a vy to nazyvate amaterismem a diletantstvim... hmm zajimavy

« Odpověď #212 kdy: 23. 01. 2025, 10:06:20 »
Jedině, že by snad mezi nimi byla smlouva, podle které se JON, u smluv na DSL, stává právním nástupcem Metronetu. To by možná šlo, to by asi byla podobná situace jako ta, kterou jsem popsal s Dragonem. To je ale jenom taková moje laická úvaha. Zatím nemám důvod se domnívat, že taková smlouva existuje. Nejspíš ne, protože jinak by nám i ní řekli. Odvolávali by se na ni, byl by to právní základ pro to jejich tzv. "postoupení".

To se dělá běžně. Je to vlastně "rozdělení firmy" a prodej její části. Třeba Nej.cz si taky rozebrali CETIN a O2 (technologie vs. zákazníci).

Nicméně platí původně uzavřená smlouva, takže JON nemůže jednostranně změnit podmínky ohledně IP adres nebo cen. V tu chvíli by nastupovala možnost odstoupit od smlouvy atd.

Musíme počkat s čím přijdou, jakákoliv změna musí být oznámena písemně v předstihu minimálně 30 dní.

« Odpověď #213 kdy: 23. 01. 2025, 11:43:59 »
Jedině, že by snad mezi nimi byla smlouva, podle které se JON, u smluv na DSL, stává právním nástupcem Metronetu. To by možná šlo, to by asi byla podobná situace jako ta, kterou jsem popsal s Dragonem. To je ale jenom taková moje laická úvaha. Zatím nemám důvod se domnívat, že taková smlouva existuje. Nejspíš ne, protože jinak by nám i ní řekli. Odvolávali by se na ni, byl by to právní základ pro to jejich tzv. "postoupení".

To se dělá běžně. Je to vlastně "rozdělení firmy" a prodej její části. Třeba Nej.cz si taky rozebrali CETIN a O2 (technologie vs. zákazníci).

Nicméně platí původně uzavřená smlouva, takže JON nemůže jednostranně změnit podmínky ohledně IP adres nebo cen. V tu chvíli by nastupovala možnost odstoupit od smlouvy atd.

Musíme počkat s čím přijdou, jakákoliv změna musí být oznámena písemně v předstihu minimálně 30 dní.

To naprosto chápu, něco takového bych očekával.
Ovšem změnu písemně oznámili v předstihu cca 10 dnů a když jsem se snažil zjistit detaily, tak mi nikdo není schopen/ochoten odpovědět na moje otázky.

Když jsem do Metronetu napsal, že by se nějak měla vyřešit stávající smlouva, místo toho aby odpověděli, že ta DSL část byla prodána JONu, který je právní nástupce, nic se řešit nemusí a smlouva dál platí s JONem, poslali tu podivnou výpověď nevýpověď. Já jsem ale přitom smluvní vztah ukončit nechtěl. Funguje to dobře, za velmi slušnou cenu, jsem s tím spokojený a chci, aby to tak zůstalo. Sám bych to neměnil, je to celé jejich iniciativa.

Zatím mám za to, že smlouva je platná, počkám na vyjádření ČTU a podle toho, co se stane 1.2.2025, zvážím další postup. Nic lepšího teď asi dělat nejde.

« Odpověď #214 kdy: 23. 01. 2025, 12:16:32 »
Ja jsem mezitim dostal odpoved od JONu (metronet/dragon zatim mlci) ve ktere tvrdi, ze "akvizovali" Metronet spolu se zakazniky a smluvnimi vztahy. Osobni udaje tudiz pry ziskali a zpracovavaji za ucelem poskytovani sjednanych sluzeb. Smlouvy udajne automaticky presly na JON a poskytovani sluzeb a fakturace pokracuje pod jejich hlavickou.
Pokud to teda maji pravne osetrene, tak asi OK, ale stejne se mi nelibi, ze to prislo na posledni chvili, jednostranne a bez moznosti pro zakazniky s tim nesouhlasit a ukoncit smlouvu.

« Odpověď #215 kdy: 23. 01. 2025, 13:26:10 »
Ja jsem mezitim dostal odpoved od JONu (metronet/dragon zatim mlci) ve ktere tvrdi, ze "akvizovali" Metronet spolu se zakazniky a smluvnimi vztahy.

Jo, už jsem to taky dostal. No, trvalo jim tři dny, než se vymáčkli.  To, sakra, nemohli celou věc vysvětlit hned na začátku? To je přístup na úrovni okresního wifinkáře.

Asi to celou situaci osvětluje, ale stejně zůstává nedůvěra. Tady je slušná pravděpodobnost, že ještě něco vyplave.

« Odpověď #216 kdy: 23. 01. 2025, 13:36:44 »
...stejně zůstává nedůvěra...

Presne. Ja ted vlastne nevim komu poslat pripadnou vypoved. JONu? Nebo ted jeste Metronetu? Ci vlastne Dragonu?

« Odpověď #217 kdy: 23. 01. 2025, 14:25:09 »
Spíše mě zajímá, zda Dragon internet vytuneloval Metronet a vzal si pouze zákazníky na optice a DSL se snaží zbavit nebo se tomu Metronet snažil zabránit a týká se to i klientů na optice a prostě hledali jiného investora.

Pokud jsou tu optikáři u Metronetu dejte sem echo že se to týká i Vás.

K výpovědi: Nejlehčí je přejít jinam, jedná se o pouhý přenos a prakticky bez poplatku.
Výpověď pak znamená ukončení a zřizení nové linky (dost často poplatek za zřízení cca 1000kč), samosebou také přijdete o roční slevu takže je potřeba na to myslet že Vám vrátí o to méně.

Neméně známe je, že přijdete o svůj rychlostní profil tj. pokud máte třeba rychlost 130/25Mbit za nižší tarif (platíte 100Mbit) a ukončíte službu, tak nový poskytovatel často nedokáže takto znovu zřídit. U přenosu se většinou vše zachová a jen se změní poskytovatel. Ale jako vždy zaleží jaké jsou možnosti poskytovatele.

« Odpověď #218 kdy: 23. 01. 2025, 14:27:04 »
Nedůvěru jsem měl v počátku i k Metronetu a klidně zůstanu u JONu. Nicméně u Metronetu jsem od začátku znal podrobný popis sjednaných služeb a výši platby za ně. U JONu zatím došel jakýsi příslib toho, že parametry služby a cena se nemění, což při podrobném prostudování nabídky není uplně pravda, když u veřejné IP doslova píšou, že "drobné  změny jsou potřeba", co se myslí těmito drobnými změnami je zatím opředeno tajemstvím. Stejným tajemstvím je opředena taky problematika IPv6, ale i způsob fakturace (Metronet nabízel fakturování měsíční nebo roční se zvýhodněním).

No a pak je tu ta věc, že i kdyby všechno výše popsané dopadlo ke prospěchu zákazníka, tedy že by opravdu rozsah služby byl zachován za stejnou cenu, což by pohledem na aktuální ceník JONu znamenalo zvýhodnění bývalých zákazníků Metronetu oproti jiným/novým zákazníkům, tak je tu otázka jak dlouho budou ochotní ty dvojí ceny držet.

A co se týká alternativ tak dám k dobru historku s O2, které se mi někdy v říjnu pokusilo vnutit své služby a já si zkusmo nechal udělat nabídku na vDSL a prý na mé adrese vDSL neposkytují (přitom jsem jim výslovně řekl, že vDSL mám na dané adrese aktivní, zakončenou Cetiním Terminátorem včetně aktivního bondingu). 

« Odpověď #219 kdy: 23. 01. 2025, 14:54:10 »
...stejně zůstává nedůvěra...

Presne. Ja ted vlastne nevim komu poslat pripadnou vypoved. JONu? Nebo ted jeste Metronetu? Ci vlastne Dragonu?

Nevíme jak vypadá ta jejich akviziční smlouva. Dá se předpokládat, že do 31.1.2025 je poskytovatelem Metronet, takže do té doby poslat jemu a od 1.2.2025 je poskytovatelem JON, takže potom jemu.

Za mě, pokud zůstane cena i jakost služeb (rychlost, IP adresy a prefixy, nebudou do spojení zasahovat, unášet DNS apod.) stejná jako doposud, nevidím důvod to vypovídat.

Tom5

• 111
    • Zobrazit profil
« Odpověď #220 kdy: 23. 01. 2025, 14:58:00 »
Ja jsem mezitim dostal odpoved od JONu (metronet/dragon zatim mlci) ve ktere tvrdi, ze "akvizovali" Metronet spolu se zakazniky a smluvnimi vztahy. Osobni udaje tudiz pry ziskali a zpracovavaji za ucelem poskytovani sjednanych sluzeb. Smlouvy udajne automaticky presly na JON a poskytovani sluzeb a fakturace pokracuje pod jejich hlavickou.
Pokud to teda maji pravne osetrene, tak asi OK,

Pokud se nepletu, tak náš právní řád „akvizování” nezná. Metronet, Dragon a JON.cz jsou 3 odlišné právní subjekty a kšeftování se zákazníky (pokud k tomu nedali souhlas) IMHO jasně porušuje zákon. A nic na tom nemění ani fakt, že Dragon je společníkem Metronetu.

ale stejne se mi nelibi, ze to prislo na posledni chvili, jednostranne a bez moznosti pro zakazniky s tim nesouhlasit a ukoncit smlouvu.

Pokud by se jednalo o sloučení společností, tak k jednostrannému odstoupení ze strany zákazníka není ze zákona nárok. Veškeré právní závazky přecházejí automaticky na nástupnickou společnost (IMHO je tam nějaká informační povinnost vůči zákazníkům - spotřebitelům). Ale z obchodního rejstříku to nevypadá na tento případ. Nenapadá mě, jak by v tomto případě čistou právní cestou bylo možné jednostranně změnit jednu smluvní stranu. Zkusil bych se zeptat na jakém právním základě předal Metronet bez souhlasu osobní údaje jiné společnosti (ať už Dragonu nebo JON.cz) a na jakém právním základě změnili jednostranně smluvní stranu.

« Odpověď #221 kdy: 23. 01. 2025, 15:13:58 »
U JONu zatím došel jakýsi příslib toho, že parametry služby a cena se nemění, což při podrobném prostudování nabídky není uplně pravda, když u veřejné IP doslova píšou, že "drobné  změny jsou potřeba", co se myslí těmito drobnými změnami je zatím opředeno tajemstvím. Stejným tajemstvím je opředena taky problematika IPv6,

Jo, to bude na pořadu teď, s tím tvrzením je budu konfrontovat. Budu chtít, aby to přesně vyspecifikovali, jak to bude s adresama dál a co jsou ty "drobné změny".
Pokud jenom změna adres na ty z AS JONu, tak se to asi dá překousnout, byť s hlasitým skřípěním zubů. Já tu 'šestku' celkem používám, takže bude vopruz všechno přeadresovat, změnit DNS, IPsec VPNky atd. atd. Ale pokud by to zase aspoň pět roků vydrželo, asi by se to dalo vydržet.

ale i způsob fakturace (Metronet nabízel fakturování měsíční nebo roční se zvýhodněním).

Tak mě napsali

Veškeré podmínky, parametry služeb i ceny zůstávají naprosto stejné, jaké jste měl sjednány u Metronetu. Nemusíte se tedy obávat žádných změn ani skrytých poplatků.

Tomu rozumím tak, že sleva při platbě na rok předem zůstává. Ale raděj se na to explicitně zeptám.

No a pak je tu ta věc, že i kdyby všechno výše popsané dopadlo ke prospěchu zákazníka, tedy že by opravdu rozsah služby byl zachován za stejnou cenu, což by pohledem na aktuální ceník JONu znamenalo zvýhodnění bývalých zákazníků Metronetu oproti jiným/novým zákazníkům, tak je tu otázka jak dlouho budou ochotní ty dvojí ceny držet.

Ano, to je správná otázka, na kterou odpověď je ve hvězdách...

« Odpověď #222 kdy: 23. 01. 2025, 15:17:44 »
Pokud to teda maji pravne osetrene, tak asi OK,

Pokud se nepletu, tak náš právní řád „akvizování” nezná. Metronet, Dragon a JON.cz jsou 3 odlišné právní subjekty a kšeftování se zákazníky (pokud k tomu nedali souhlas) IMHO jasně porušuje zákon. A nic na tom nemění ani fakt, že Dragon je společníkem Metronetu.

Já právě doufám, že toto nějak rozřeší ČTU, proto jsem podal ten podnět k prošetření.

« Odpověď #223 kdy: 23. 01. 2025, 15:35:07 »
Spíše mě zajímá, zda Dragon internet vytuneloval Metronet a vzal si pouze zákazníky na optice a DSL se snaží zbavit nebo se tomu Metronet snažil zabránit a týká se to i klientů na optice a prostě hledali jiného investora.

Metronet i Dragon jsou z jednoho města. Troufám si odhadovat, že Dragon chtěl větší podíl na trhu a místo toho, aby rozšiřoval svoji přístupovou infrastrukturu výstavbou, ji prostě koupil hotovou i s celým Metronetem (za 4MKč, což je podivně málo).  DSLkáři mu nejdou do krámu, tak se jich rozhodl zbavit.

K výpovědi: Nejlehčí je přejít jinam, jedná se o pouhý přenos a prakticky bez poplatku.

Jenže já (a předpokládám, že spousta dalších zákazníku) nikam přecházet nechci. Služby Metronetu na trhu specificky vyčnívají (statická veřejná IPv4 bez příplatku, IPv6 /56 prefix bez keců, na to všechno sleva při platbě na rok předem), kvůli nim jsem se kdysi rozhodl, že udělám smlouvu s ním. Funguje to, je to spolehlivé, jsem s tím spokojený a chci aby to tak zůstalo. Celý řetězec událostí, počínající akvizicí Metronetu Dragonem, v loňském roce, toto celé naboural, načež tady to "postoupení služeb" JONu, které teď řešíme, to dorazilo.

« Odpověď #224 kdy: 23. 01. 2025, 15:49:43 »
...
...

Ja jsem na optice, ale CETINu, ne na vlastni siti Metronetu. K Metronetu jsem se dostal prave pres stranky CETINu, kde tehdy jeste byl uvedeny). V technicke specifikaci sluzby od Metronetu ale mam "Název tarifu: xDSL X/Y Mbps".