Odkazovaná diskuze zřejmě spadá do období, kdy se v ČR soutěžilo, kdo bude mít v bytě nejnižší teplotu (a nejvíce plísně).
To právě alespoň u mě s teplotou nesouvisí. A nákup odvlhčovače byla nejlepší věc co jsem udělal - na rozdíl od snahy vytopit to a vyvětrat. (dnes bych ještě uvažoval o rekuperaci - něco jako https://www.pranacz.cz/)
Tohle "tečné téma" přitáhlo mou pozornost.
My 2c worth: plísně jsou projevem lokálně nízké teploty na vnitřním povrchu zdi = na dnešní poměry nezateplená budova. Barák má být zateplený tak, aby na vnitřním povrchu nevznikal rosný bod. (A bod mrazu aby se posunul do vrstvy tepelné izolace, která vodu nesaje/neobsahuje.)
Zateplený prosím pěkně zvenčí. Zateplení zevnitř nikdy neuděláte tak, aby někde nevznikl "odhalný studený kout", ve kterém bude zuřivě bujet plíseň. Když si dáte opravdu záležet, zavřete plíseň pod vrstvu vnitřního zateplení...
Svého času jsem si o tom přečetl knížku nebo dvě a taky jsem si něco
zkusil nasimulovat v Agrosu. V zásadě jsem si potvrdil, co napsali povolanější: zateplovat zvenčí, dostatečně, a dbát na provedení různých "stavebních detailů" = vyhnout se lokálním tepelným mostům.
Příliš suchý vzduch není zrovna zdravý pro naše sliznice. Rekuperace je... mířena jmenovitě jiným směrem než vysoušeč. Rekuperace má za cíl, vyměňovat budově vzduch s okolím, aniž by budova ztrácela teplo. Ano v nejjednodušším provedení to také odvádí z budovy vlhkost (v zimních měsících má vzduch venku nízkou absolutní vlhkost, a uvnitř budovy se dost vody odpaří do vzduchu). Ale pozor, slušné rekuperační jednotky také udržují nějakou úroveň vlhkosti ve vnitřním prostoru budovy - takže ani v zimě vzduch nevysuší do mrtě. Jinak řečeno, kvalitní rekuperační jednotku má smysl pořizovat jenom v případě, že máte správně zatepleno (= dostatečně, zvenčí a kvalitně), jinak Vám při rozumné relativní vlhkosti budou dál kvést plísně.