Výběr HW pro pevný internet vzduchem (T-Mobile)

Re:Výběr HW pro pevný internet vzduchem (T-Mobile)
« Odpověď #30 kdy: 09. 12. 2023, 10:10:18 »
Jste si jist tou očekávanou rychlostí? Na chatě mám od O2 Pevný internet vzduchem přes LTE (neomezená data), jede to max. 20/4 a ve špičce kolem 20:00 sem rád za 8/4. O2 s T-Mobile sdílejí síť, tak jestli nejsou očekávání vyšších rychlostí milná. Na připojení používám HUAWEI E5180 (s logem T-Mobile).

« Odpověď #31 kdy: 09. 12. 2023, 12:31:09 »
Jste si jist tou očekávanou rychlostí? Na chatě mám od O2 Pevný internet vzduchem přes LTE (neomezená data), jede to max. 20/4 a ve špičce kolem 20:00 sem rád za 8/4. O2 s T-Mobile sdílejí síť, tak jestli nejsou očekávání vyšších rychlostí milná. Na připojení používám HUAWEI E5180 (s logem T-Mobile).

Poslední 3 dny měřím a neklesne to pod D120/35Up. Změřeno tak 50x v různou časovou dobu, kvůli kolísavosti agregace a vypadá to dobře. 

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 09. 12. 2023, 12:44:16 »
drobek1, rychlost závisí na místních příjmových podmínkách, kolik pásma v daném místě operátor používá, vytíženosti v dané lokalitě a kategorii klientského zařízení. Navíc pevný internet přes LTE má rychlostní omezení, mám Bronzový a je to těch 20/4 strop i když s Datamánií to jezdí i 40/20.

T-Mobile a O2 sice sdílí vysílače, ale frekvenční pásmo má každý svoje.

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: 09. 12. 2023, 12:45:17 »
Poslední 3 dny měřím a neklesne to pod D120/35Up. Změřeno tak 50x v různou časovou dobu, kvůli kolísavosti agregace a vypadá to dobře.
Jestli tohle naměříš na mobilu v domě, tak tu venkovní anténu fakt nepotřebuješ.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #34 kdy: 09. 12. 2023, 12:47:15 »
Zhruba cca do 1 roku tu bude optika, takže toto řešení je dočasné. Na BTS je přímá viditelnost, vzdálenost 2,1km bez stínění atd. BTS frekvence vysílače LTE 800, 1800, 2100 2600. Zkoušel jsem rychlost pomocí tel Samsung S23 Ultra, vím o tom, že nemusí být relevantní. Rychlost se pohybovala (10 měření) od 120 do 150 Mbps Down, 35 až 60 Mbps Upload, odezva kolem 30ms.
Záměrně jsem odcitoval úvodní příspěvek, aby se při návrhu řešení bralo v potaz:
1) dočasné řešení na rok
2) vzdálenost od BTS 2,1 km na přímou viditelnost
3) i na mobilu je rychlost poměrně slušná
Tady bych si troufal říct, že nakonec budou úplně stačit prutové antény na LTE routeru a vnější anténa ani nebude potřeba (jak již někdo psal, než jsem stihl odeslat příspěvek). A vzhledem k pásmům na BTS (B1, B3, B7 a B20) také nemá vůbec smysl řešit nějaké skutečné 5G (max. tam bude 5G NSA v pásmu B1).
« Poslední změna: 09. 12. 2023, 12:49:41 od . »

« Odpověď #35 kdy: 09. 12. 2023, 13:19:31 »
@. aby nebyla mejlka, já oceňuji ostrý odsudek i vkusně svévolnou flame war :-)....

Děkuji moc za reakci od Vás jako člověka, který se vyzná v teorii i praxi. Nechtěl jsem vyvolávat flame war, protože jsem rád za každou reakci i poznatek. Zvláště od lidí kteří mají více zkušeností než mám  já. Je pravda, že když pán reagoval, proč si nekoupím směrovou anténu a přitom Poynting XPol-2-5G je směrová....Nařkl Amazon a jiné apod se slovy "Odjakživa platí jedna zásada - nikdy nevěř recenzím od prodejců" Tak mi jsem si říkal "What is he talking about..." Zrovna v recenzích od ověřených kupujících jde vidět, jak na tom výrobek pravděpodobně je. Já na rozdíl od kolegy věřím recenzím, protože občas nějakou napíšu a vždy je to podle pravdy. samozřejmě mohou být i falešné či placené recenze...  Bral jsem jeho názor, jako názor od člověka, který má právo na vlastní názor a určitě se vyzná více než já, ale řídit se jim nebudu.
Takže Poynting XPol-2-5G už je z Alzaboxu doma a budu k ní objednávat nějaký modem. Favoriti jsou ZyXEL LTE5398-M904 nebo ZTE MC801A nebo něco jiného.  Pokud má někdo vhodné doporučení modemu k Poynting XPol-2-5G, budu rád.
Jako variantu číslo 2 jsem si koupil Zyxel FWA710 (přijde v průběhu následujícího prac. týdne) a zkusím otestovat, která varianta bude lepší.

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: 09. 12. 2023, 13:30:02 »
Já bych v dané situaci vzal ten D-Link DWR-960 za 1400 Kč
https://www.alza.cz/d-link-dwr-960-w-d7996494.htm
A teprve pokud by to nechodilo dobře bych případně řešil něco výkonnějšího.

Archer MR600 podle specifikace není rychlejší, nechápu co na tom stojí čtyřku. A ty další výkonnější zařízení stojí nesmysl.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 09. 12. 2023, 14:03:42 »
a přitom Poynting XPol-2-5G je směrová....Nařkl Amazon a jiné apod se slovy "Odjakživa platí jedna zásada - nikdy nevěř recenzím od prodejců" Tak mi jsem si říkal "What is he talking about..." Zrovna v recenzích od ověřených kupujících jde vidět, jak na tom výrobek pravděpodobně je. Já na rozdíl od kolegy věřím recenzím, protože občas nějakou napíšu a vždy je to podle pravdy. samozřejmě mohou být i falešné či placené recenze...  Bral jsem jeho názor, jako názor od člověka, který má právo na vlastní názor a určitě se vyzná více než já, ale řídit se jim nebudu.
To ani po tobě nikdo nechce, aby ses nějakým mým názorem řídil, ostatně jsou to tvoje peníze a tvůj internet (já mám  doma pevné připojení a na nic si nestěžuji :D ).
Každopádně je potřeba uvádět na pravou míru, že Poynting XPol-2-5G není žádná směrová anténa, ale obyčejná plastová pitomost na tahání peněz z lidí (byť chápu, že fyzika nebýval na školách nejoblíbenější předmět a pro spoustu jedinců je to španělská vesnice), která se hodí možná někam do míst pro všesměrový příjem (byť stejnou službu udělá jakákoliv panelka za pětinovou cenu).
Pokud jde o recenze, tak stačí jenom pozorně číst a člověk hned zjistí, že to rozhodně není všemi vychvalovaný produkt. Nicméně recenze typu Heureka bohužel vesměs píší ti kupující, kteří vůbec nejsou z oboru a prostě si něco pořídí, ono to něco ten signál o trochu zlepší (už kvůli umístění venku) a je spokojenost, přičemž dotyční třeba ani netuší, že s jinou a skutečně směrovou anténou by na tom byli o poznání lépe. Celkově navrhovat nějaká řešení na zlepšení příjmu signálu lze pouze na základě změření odbornou firmou, která následně zvolí nejvhodnější anténu a další postup. Rady z diskuzí na webu (nedejbože z Google) bývají střelbou naprázdno a je to pouze odhad, co by asi tak mohlo nejlíp vyhovovat.

« Odpověď #38 kdy: 09. 12. 2023, 14:11:57 »
tak zareaguji naposledy, než jsem si anténu koupil zhlédl jsem na netu x recenzí, kde ji dobře hodnocena...
nebudu tu dávat všechny, ale např jedna z YT i s měřením
https://www.youtube.com/watch?v=SDQ02ZJkJlw
Dokonce i v navazujících komentářích na video se můžete dočíst
@declanpboles
I totaly agree with you. I have installed nearly 60,they are by far the best product out there.
Ale souhlasím, je to váš názor a je to vaše právo.  :)

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #39 kdy: 09. 12. 2023, 14:14:29 »
Já bych v dané situaci vzal ten D-Link DWR-960 za 1400 Kč
https://www.alza.cz/d-link-dwr-960-w-d7996494.htm
A teprve pokud by to nechodilo dobře bych případně řešil něco výkonnějšího.

Archer MR600 podle specifikace není rychlejší, nechápu co na tom stojí čtyřku. A ty další výkonnější zařízení stojí nesmysl.
Jo, to je dobrá cena (jenom škoda, že černá varianta je za dvojnásobek: https://www.alza.cz/d-link-dwr-960-d7470482.htm), hned si jeden vezmu, dokud za ty prachy jsou, dík za tip :)

Archer existuje i v levnější variantě s Gbps, a to MR500 za 2,5t. Kč., to jenom pro info.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #40 kdy: 09. 12. 2023, 14:19:48 »
tak zareaguji naposledy, než jsem si anténu koupil zhlédl jsem na netu x recenzí, kde ji dobře hodnocena...
@declanpboles
I totaly agree with you. I have installed nearly 60,they are by far the best product out there.
Taky ti dám jedno video z YT, aby ses přesvědčil, co za pitomosti se na té platformě šíří: https://www.youtube.com/watch?v=LF6sobk5JGA (popis: "Tento muž je génius! Vložte baterii do svého televizoru a sledujte kanály z celého světa!") :D

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
« Odpověď #41 kdy: 09. 12. 2023, 14:33:53 »
Jasně, Poynting XPol-2-5G je kus plastu, ale anténa kde polský výrobce uvádí zisk max 5 dBi, VSWR až 4 a vyzařovací úhel 91/62 (takže reálně to bude ještě horší) je super směrová anténa.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #42 kdy: 09. 12. 2023, 14:51:29 »
Určitě to není super směrová anténa, ale to člověk za čtvrtinovou cenu ani nemůže čekat a jak jsem psal výše, tak komu se nelíbí, ten může pořídit anténu Iskra 58. Naopak obhajoba obyčejné papundeklové panelky, marketingově vydávané za zázrak, se hodí tak někam do TV shopu Horsta Fuchse, ale s tím na mě nechoď, sorry :D

« Odpověď #43 kdy: 09. 12. 2023, 18:43:04 »
@declanpboles
Taky ti dám jedno video z YT, aby ses přesvědčil, co za pitomosti se na té platformě šíří: https://www.youtube.com/watch?v=LF6sobk5JGA (popis: "Tento muž je génius! Vložte baterii do svého televizoru a sledujte kanály z celého světa!") :D
Vidíš ten svět moc černobíle... Z jednoho videa usoudit " že se tam šíří pitomost"   Ach jo. ??? ::)
Shodneme se, že se neshodneme ;D Oba máme jiný názor a tím bych to uzavřel. Už tak je to dost off topic. 

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #44 kdy: 09. 12. 2023, 20:29:22 »
Pravda, z jednoho videa bych tak nesoudil, ale těch videí na YT jsem už viděl dost. A k tomu tvému jenom tolik, že ten týpek s anténou stojí pár stovek metrů od BTS (je to i vidět), takže tam zkoušet signál nemá vůbec význam a klidně mohl použít drátěné ramínko a efekt by byl stejný. Ale OK, další debata je asi fakt bezpředmětná, je to koneckonců tvoje rozhodnutí, co si za svoje money pořídíš a obecně informací tady zaznělo dost, takže hodně štěstí při výběru :)