Výběr HW pro pevný internet vzduchem (T-Mobile)

Re:Výběr HW pro pevný internet vzduchem (T-Mobile)
« Odpověď #15 kdy: 08. 12. 2023, 13:27:06 »
Všem moc děkuji za reakce, optika do 1 roku opravdu (snad) bude, protože se tu již zaměřovalo a jsou na to dotace z EU a prý je tam nějaký šibeniční termín do kdy.... Jinak rozpočet mám cca 7000 Kč. Více mi nedává smysl. Externí anténu Poynting XPOL-2-5G mám momentálně v Alza boxu, ale není problém ji do 14 dnů vrátit, kdyby se našlo lepší řešené poměr, výkon, cena. Jen dodám, že díky preferuji externí anténu, protože mám patrový dům z masivních VPC cihel a tzn propustnost signálu je opravdu menší.

Teď zkusím odpovídat na jednotlivé návrhy od Vás.

1) Huawei B2368-66 nebo Huawei B2368-A01byla úplně první myšlenka, ale jeden prodejce čti překupník použitého HW od O2 mě od toho odrazoval. Údajně už to není ono (jeho slova) a nabízel mi ZTE MC801A jako lepší variantu. BTW nabízí oba druhy HW
2)MikroTik wAP LTE kit a pod varianty mi také doporučuje kamarád, který má s mikrotiky dobré zkušenost z jeho práce.
3)Teltonika LTE Router co jsem se díval je to takové odbornější zařízení a přiznám se, že vůbec nevím, který z nabídky od Teltoniky bych měl chtít. Myšleno je tak, že chci něco pro BTS přímá viditelnost, vzdálenost 2,1km bez stínění, frekvence LTE 800, 1800, 2100 2600.
4)Martin-2 perfektní rady a postřehy. Tp-link MR600 upss nevěděl jsem, že by mohl být problém s tou exterkou. ZTE MC801A a ant. Poynting  nedošlo mi, rozdílu chování této kombinace 5G ok a 4G to bude fungovat jako bez antény. S redukci  TS9 > SMA-m jsem počítal. MIKROTIK • LHGGM&EG18-EA bude to nastavovat kolega co s tím dělá dnes a denně, a v případě problému přes vzdálenou správu, ale co když se něco stane v noci apod. proto jsem u této varianty opatrný.
5) ZYXEL NR7101 je možnost ho levně koupit z Anglie cca 5-6 tisíc Ale pak tu jsou problémy z příp.. reklamací, napájení je to stejné jako tady....Nové řešení za +10 000 je mimo můj plán. rozpočet. O tom paušálu pouvažuji...ale slečna co jsem to s ní řešil na lince, mi tuto nabídku nenabídla a cpala mi sim plus jejich modem Alcatel. Na kamenné pobočce  T-M tento Alcatel nedoporučoval a dopravil jejich Xiaomi, ale tady si nejsem jistý kvalitou připojení, protože interní antény plus můj typ RD ???
6) ZTE MC889 mimo rozpočet a kdybych se rozhodl dát těch cca +10K šel bych raději do ZYXEL NR7101. Zyxel je mi nějak sympatičtější...

Kdyby někoho napadlo nějaké ještě jiné řešení, budu moc rád :) V ideálním případě moje externí anténa (čeká na vyzvednutí v Alza boxu) a k tomu LTE modem. Ale nebráním se vrácení zelenému skřetovi a postavit to na něčem jiném.

« Odpověď #16 kdy: 08. 12. 2023, 15:33:00 »
> Poynting XPOL-2-5G

Ohledně téhle antény palec nahoru. U nás v e-shopech nevidím podrobnosti, ale výrobce má v datasheetu (viz link) podrobné grafy SWR a zisku a směrové charakteristiky. Udávaný průběh SWR a zisku je překvapivě hezký, na širokopásmovou anténu.

Tonda

• 658
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 08. 12. 2023, 19:18:59 »
dumardus, záleží na tom jakou rychlost požaduješ, čím víc tím to bude dražší. Jestli si těch přes 100 Mbit na mobilu naměřil v baráku, tak externí anténu možná ani nepotřebuješ, každopádně nejdřív bych koupil router a teprve až pak v případě potřeby řešil anténu. Mě i těch 7000 Kč na HW na cca roční provizorium přijde docela hodně.

Teď sem narazil na toto
https://www.alza.cz/d-link-dwr-960-w-d7996494.htm
Wifi AC1200, LTE Cat 7, Gbit LAN za 1400 Kč

Já  mám na chalupě Huawei B310 (LTE Cat 4 150 Mbit) a anténu Iskra P-54 (jednu, druhý port pro externí anténu je neobsazený), což je obojí tak za tisícovku. Připojuju se na vysílač vzdálená cca 7 km na frekvenci 1800 MHz, v cestě je nějaká vegetace, rychlost podle vytížení 30 - 40 Mbit.

Letos tam spustili i 2100 MHz, tak uvažuji o nějakém upgrade HW a tedy mě tohle vlákno hodně zajímá.

Nechápu, že ty LTE modemy s podporou vyšších rychlostí jsou tak drahé, když můj mobil kupovaný před 4 lety za sedmičku umí Cat 21. A si bych chtěl venkovní jednotku ke které se tahá jen ethernet, je to méně otravné než koax a nemusí se tolik řešit délka a taky aby to umělo eSIM abych nemusel kvůli výměně lozit po střeše.

Jinak LTE modemy a antény k nim se celkem obšírně řešily zde
https://forum.root.cz/index.php?topic=24283.0

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 08. 12. 2023, 19:55:02 »
Externí anténu Poynting XPOL-2-5G mám momentálně v Alza boxu
Kristovy rány, kdo ti poradil takovou pitomost? To není žádná anténa, ale kus drátu kolem dokola plastového obalu. To i šroubovák zatlučený do fasády udělá víc parády. Pokud nějakou anténu pro tvoje použití na konkrétní BTS, tak jedině směrovou, např. https://www.t-cz.com/antena-lte-mimo-atk-log-lte-800-2170mhz-10m-kabel-sma-_d13817.html a k ní ten již zmiňovaný TP-Link Archer MR600.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 08. 12. 2023, 19:57:41 »
A si bych chtěl venkovní jednotku ke které se tahá jen ethernet
Nic moc řešení, ostatně kdo dělá např. s UBNT Nanostation, tak jistě potvrdí, že stačí jedna "povedená" bouřka a už mažeš na stožár vyměňovat venkovní jednotku (samozřejmě ne vždy, ale čas od času se to stane).

« Odpověď #20 kdy: 08. 12. 2023, 20:13:52 »
Kristovy rány, kdo ti poradil takovou pitomost? To není žádná anténa, ale kus drátu kolem dokola plastového obalu. To i šroubovák zatlučený do fasády udělá víc parády. Pokud nějakou anténu pro tvoje použití na konkrétní BTS, tak jedině směrovou, např. https://www.t-cz.com/antena-lte-mimo-atk-log-lte-800-2170mhz-10m-kabel-sma-_d13817.html a k ní ten již zmiňovaný TP-Link Archer MR600.

Poynting XPOL-2-5G je ale směrová Cross-Polarised antána. Nemyslíš náhodou Poynting  XPOL-1-5G  ta je totiž všesměrová. Jinak vybíral jsem podle recenzí na webu, Youtube a spokojenosti uživatelů na Amazonu
https://www.amazon.de/Poynting-XPOL-0002-V3-01-Cross-Polarized-Antenne/dp/B081QCWTZX/?th=1
https://www.lte-unas.cz/novinky/97-4-test-lte-anten.htm
Netvrdím, že nejsou lepší řešení, ale nemyslím si, že to bude propadák. Jen to musím propojit s vhodným modemem.

LE14

« Odpověď #21 kdy: 08. 12. 2023, 20:14:46 »
Mam velkou radost, ze se tady resi LTE, jelikoz resim podobny problem.
Bohuzel nemam tady jinou moznost nez LTE.

Obratil jsem se na O2 a poridil jejich zlatej internet 100M/20M poridil jsem antenu ZTE MF268 na bazaru. Jelikoz jsem tomu moc neveril. Kdyz jsem zavolal na podporu, aby mi rekli, jestli mam spravne natocenou atenu nebo signal jestli je OK,kterej vidim rekli mi, ze je to na L3 support a uz se nikdy nikdo neozval. Pak se mi v tom jednou pri vypadku hrabali a vyhazeli nejaky frekvence, ze mi to jelo 20M

Rikal jsem si, ze bych zkusil i Tmobile otazka je, jak to pojede mam tu tento vysilac:

Tmobile 

GSM (32927,32928,32929,32930)
 LTE 800 (911471:11,12,13,14)
 LTE 1800 (911472:21,23,24)
 LTE 2100 (911472:111,112,113,114)

O2

GSM (52822,52823,52824,52825)
 LTE 700 (911471:181,182,183,184)
 LTE 800 (911471:81,82,83,84)
 LTE 1800 (911472:101,102,103,104)
 LTE 2100 (911472:201,202,203,204)

GSM (39451,39452,39453)
 LTE 800 (5055:11,12,13)

Nordic

LTE 3700 (911474:221,223,225,227)
 LTE 3700 (911474:222,224,226,228)

O2 jede okolo 80M, odpoledne horsi.
Vodafone na mobilu kolem 10M

Ma smysl sehnat Tmobile simku a zkusit?

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 08. 12. 2023, 20:34:32 »

Poynting XPOL-2-5G je ale směrová Cross-Polarised antána. Nemyslíš náhodou Poynting  XPOL-1-5G  ta je totiž všesměrová. Jinak vybíral jsem podle recenzí na webu, Youtube a spokojenosti uživatelů na Amazonu
https://www.amazon.de/Poynting-XPOL-0002-V3-01-Cross-Polarized-Antenne/dp/B081QCWTZX/?th=1
Netvrdím, že nejsou lepší řešení, ale nemyslím si, že to bude propadák. Jen to musím propojit s vhodným modemem.
Myslím tuto a na obrázku je vidět i pajšl: https://www.e-anteny.cz/panelove-mobilni-anteny/gsm-3g-lte-5g-smerova-antena-poynting-xpol-2-5g
Co se týká antén, tak el. magnetické vlny mají svoje specifika po dlouhá desetiletí a nedá se to "ojebat" nějakým tišťákem v plastové krabičce (to by zase mohli vykládat televizáci, jak se tady kdysi rojily "antény" ve stylu všemožných talířů na příjem TV, což byl stejný podvod na lidi, jako ty dnešní placky pro LTE). A recenze na webu, na YT a jinde, to je úplně k ničemu. Ta placka to nijak nezhorší, ale ani nijak nevylepší a za ty prachy o ničem. Navíc u tebe není potřeba přijímat signál z několika BTS z různých směrů (aby se dalo mluvit o všesměrové anténě), ale budeš připojen na jednu jedinou BTS, takže směrová anténa z odkazu výše je smysluplná cesta, cenově navíc za třetinu oproti tomu nesmyslu z Alzy.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 08. 12. 2023, 20:43:24 »
Ma smysl sehnat Tmobile simku a zkusit?
Kup si limitku Kaktus za 250 Kč (https://www.mujkaktus.cz/limitka), je na ní 10 GB + 5 GB, na otestování v horizontu několika dní - aby to mělo smysl - v pohodě (jeden test v Net Analyzeru v Androidu vezme cca 500 MB).

Tonda

• 658
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 08. 12. 2023, 20:43:59 »
No tak to ani náhodou, tenhle polský šrot se Poyntingu ani nepřibližuje.
« Poslední změna: 08. 12. 2023, 20:46:45 od Tonda »

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 08. 12. 2023, 21:02:49 »
Ten údajný "šrot" tu nesmyslnou placku dokonce dalece převyšuje, protože je to směrová anténa na konkrétní pásma a jak jsem již psal výše, tak el. magnetické vlny mají svoje specifika od doby, co je člověk využívá a nic zázračného se v tomto směru nekoná a konat ani nikdy nebude. Jediný problém by snad mohl být v mechanickém provedení, ale to je u všech home antén na stejně mizerné úrovni.

Tonda

• 658
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 08. 12. 2023, 21:17:09 »
No já myslím, že ty snímky měřáků v testu mluví za vše.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 08. 12. 2023, 21:28:21 »
Odjakživa platí jedna zásada - nikdy nevěř recenzím od prodejců. Což je i tento případ. Tu placku koupí prodejce za cca pětikilo a prodá za 4 tácy, zatímco směrovou anténu koupí možná za dvě stovky a prodá za tisícovku. Pokud není úplný trotl, tak bude samozřejmě vnucovat tu placku. V té "recenzi" už musí každého průměrně znalého člověka zarazit, že i u modelu Iskra P-58 je napsáno: "Těmto anténám se vyrovnává pouze nová panelová anténa Poynting XPooL 2-5G .", což je prostě pitomost na ultimum a ví to každý, kdo z fyziky na základce nepropadl.

Každopádně i kdyby se ta směrová anténa z Polska někomu nepozdávala, tak může jít právě do té Iskry P-58.

« Odpověď #28 kdy: 08. 12. 2023, 23:23:18 »
@. aby nebyla mejlka, já oceňuji ostrý odsudek i vkusně svévolnou flame war :-)

V čistě technické rovině by mě zajímaly nějaké konkrétní argumenty - a je pravda, že jste jich mezitím už pár dodal.

Koukal jsem na vnitřek antény Poynting XPol-2-5G, a patří od pohledu k tomu nejlepšímu, co jsem zatím viděl. Je tam vidět matice sfázovaných patch-elementů zřejmě na nejvyšší pásmo (3.7 GHz), uprostřed jsou nějaké dvě "překřížené mašličky" na některé nižší pásmo, a ty plechové "postranice" dokola budou ladit na 700-800 MHz v navzájem kolmé polarizaci pro dva porty, pokud se náhodou nejedná o "límec proti bočnímu příjmu" (možná od každého trochu). Neřekl bych, že ta složitá vnitřní konstrukce je jenom esoterický cirkus a oční výtěr pro neználky.
Křivky PSV a zisku podle frekvence hovoří jasně, pokud nejsou namalované rukou, což dost možná nejsou. Tato anténa je mírně směrová (ano dost otevřená, taky záleží na pásmu) a je laděná do konkrétních pásem. Anténa mimochodem tahá od 700 MHz až po 3.7 GHz.

Jediné, co mě trochu odrazuje, je cena - všiml jsem si teprve teď. Zřejmě odpovídá úsilí výrobce a výrobním nákladům = you get what you pay for. Otázkou je, zda je to v daném umístění potřeba :-) Osobně bych se spíš rozmazlil ve volbě rádia a první pokus na střeše (či za oknem) bych provedl s čtvrtvlnným drátem pro pásmo, které bych si svévolně zvolil jako sympatické. Na základě tohoto testu bych případně koupil lepší anténu.

Co se týká toho 2x10-prvkového logárka od značky Dipol: v obecné rovině nic proti logáru - tenhle druh antén se vyznačuje rovnoměrným ziskem napříč poměrně širokým pásmem. V tomto případě výrobce udává použitelný příjem od 800 do 2100 MHz. Tzn. zjevně nic moc v pásmu 700 MHz, kde nastupuje na scénu 5G, a taky nic moc v pásmu 2600 MHz, o které si řekl původní tazatel. Rozhodně ta anténa není tak cíleně laděna do asi 5 jednotlivých pásem, jako výše zpochybňovaná panelka Poynting.

Směrovost se dá dosáhnout různými způsoby. Konstrukčně ji mohou zajistit jak dlouhé hrábě, tak plochá soustava sfázovaných zářičů (matrace). Nebo třeba parabolický talíř, se vhodně "tvarovaným" ozařovačem v ohnisku.

Jo a děkuji za vysvětlivku ohledně vnucování frekvencí (a jejich vypínání ze strany sítě) - jsem díky Vám zas o něco chytřejší :-)

Jestli mít venku jenom anténu, nebo celé rádio... zhruba do 1.8 GHz bych se nebál, mít od rádia k anténě pár metrů kabelu. Ale třeba na 2.6 GHz už kabel může být znát, zejména pokud se nebude jednat o low-loss materiál. Výhoda venkovních aktivních jednotek je právě v tom, že není třeba řešit dlouhý koax mezi rádiem a anténou, a dolů vede twist s omezením asi 100m.
A jestli odejde venkovní jednotka spíš na střeše nebo spíš doma, to záleží do značné míry na ochraně vstupujících vedení proti přepětí... a na konkrétním umístění antény / venkovní jednotky atd. Pokud byste chtěl být detailista, a nějaké svodiče použít, vyjde jeden svodič podobně draho jako rádio... radši se nebudu rozvášňovat, jak by to mělo být správně :-)

Tonda

• 658
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 09. 12. 2023, 01:09:17 »
Sortiment dipol je tady
https://www.dipol.com.pl/oferta-telefonia-komorkowa-anteny-gsm-3g-lte-5g,4378.htm?attr-1337%5B0%5D=2857&sort=p&showall=1
Ta dvojitá logper má podle výrobce < 5 dBi a VSWR < 4. Logper klidně ano, ale ne tohle. A tenhle výrobce tam má i další antény, dražší a s lepšími parametry a to i u těch placatých. Doufám, že porovnatelnost údajů mezi produkty jednoho výrobce nebudeme zpochybňovat.

Mě se Poynting taky líbil a taky mi přišel moc drahej, tak sem vzal Iskru, konkrétně P-54 protože sem nepotřeboval pásma nad 2,1 GHz.

Jedna věc je, že UTP je levnější, ohebnější a nejsou tam ztráty a druhá, že ty koaxy mohou být potřeba dva nebo taky čtyři.