V IT po čtyřicítce

Re:V IT po čtyřicítce
« Odpověď #150 kdy: 02. 10. 2023, 13:33:44 »
v necem to mam podobne jako ty, ja zase mimo navstev psychiatra navstevuji pivnice :-)

obor nemen, leda bys mel extremne velkou motivaci.

doporucuju konicky, taky v ajti, zkus treba uplne jiny programovaci jazyk a framework :-)
to znamena trenovat stale mozek, ale na rozsahlejsim teritoriu, cteni knih, jine podobory ajti.

na prachy se vykasli, spis hledej ten home office a pohodicku na stare kolena.

Tak naštěstí jsem vypozoroval příznaky vyhoření včas, bohužel úplně ok se ještě necítím, to bude běh na dlouhou trať. Hospoda a neIT zájmy by byly, fyzická práce je to co mě udrželo a udržuje příčetného. Možná rozhodne deus ex machina a povede se jedno výběrko kde bych měl stavět na zelené louce datalake na Apache stacku, to by byla ta změna na kterou čekám. Ale taky to nemusí dopadnout a cítím že v tom molochu moc dlouho řešit triviální tasky nevydržím. Byl jsem zvyklý na one man show, tady máš problém, zanalyzuj si ho, poptej se byznysu, vysmahni to a udržuj. To mě bavilo, bohužel pak jsem se stal na dalším (ze začátku okrajovém) projektu panem proti své vůli nepostradatelným a škálovat projekt bandou pologramotných Indů ve stylu "když jeden kopáč vykope metr výkopu za hodinu, za jak dlouho x kopáčů..." se ukázalo býti nesmysl který ods..al jediný zúčastněný a to jsem byl já.

alex6bbc

• 1 748
    • Zobrazit profil
« Odpověď #151 kdy: 02. 10. 2023, 14:05:33 »
...panem proti své vůli nepostradatelným a škálovat projekt bandou pologramotných Indů ve stylu "když jeden kopáč vykope metr výkopu za hodinu, za jak dlouho x kopáčů..." se ukázalo býti nesmysl který ods..al jediný zúčastněný a to jsem byl já.

a neslo by indy pouzit jako kanonenfutr pro prvosledovou podporu zakaznikovi a jednoduche tasky jako opice a ty by sis resil ty zajimave a slozite veci.

« Odpověď #152 kdy: 02. 10. 2023, 14:26:54 »
a neslo by indy pouzit jako kanonenfutr pro prvosledovou podporu zakaznikovi a jednoduche tasky jako opice a ty by sis resil ty zajimave a slozite veci.
Nešlo a navíc už je to přes půl roku stará záležitost, nakonec pochopili co si natáhli za vši do projektu, komplet je vykmitli a našli dva šikovný Španěly kteří na tom vyšívají dodnes. A poté co já jsem jim prošlapal cestičku úspěšně přemigrovali 4 další prostředí. Bohužel pro mě pozdě, mohl jsem tucetkrát brečet šéfovi na rameni a nedělo se nic, věci se začly dít až když byla podaná výpověď a já na lexaurinu abych se ráno vůbec dokázal nalogovat. Něco takového jsem za svou kariéru nezažil. Aby mi někdo podle vzoru nebyl schopný dodat syntakticky správný skript, který prokazatelně ani jednou neběžel (mj. nedeklarované proměnné a překlepy v keywords, asi psané v Notepadu), to už bylo na mě moc. Indický outsourcing pro mě znamenal cca 250% propáleného času oproti tomu kdybych si vše napsal sám. Bohužel to nechtěl nikdo vidět že ta bandička byla zadarmo drahá.

« Odpověď #153 kdy: 02. 10. 2023, 14:31:42 »
To si neslysel indickyho tech leadu IBM teamu
"nikdo nam nerekl, ze to nema padat. to nebylo v pozadavcich"

Odesel jsem od tamtud kvuli vysokemu tlaku. Vsichni slibovali, jak se to v nasledujich kvartale zmeni, ale kdyz jsem se po roce bavil s kolegou, co od tamtud zrovna odchazel, tak to bylo porad stejny

Nešlo a navíc už je to přes půl roku stará záležitost, nakonec pochopili co si natáhli za vši do projektu, komplet je vykmitli a našli dva šikovný Španěly kteří na tom vyšívají dodnes. A poté co já jsem jim prošlapal cestičku úspěšně přemigrovali 4 další prostředí. Bohužel pro mě pozdě, mohl jsem tucetkrát brečet šéfovi na rameni a nedělo se nic, věci se začly dít až když byla podaná výpověď a já na lexaurinu abych se ráno vůbec dokázal nalogovat. Něco takového jsem za svou kariéru nezažil. Aby mi někdo podle vzoru nebyl schopný dodat syntakticky správný skript, který prokazatelně ani jednou neběžel (mj. nedeklarované proměnné a překlepy v keywords, asi psané v Notepadu), to už bylo na mě moc. Indický outsourcing pro mě znamenal cca 250% propáleného času oproti tomu kdybych si vše napsal sám. Bohužel to nechtěl nikdo vidět že ta bandička byla zadarmo drahá.

kemik

« Odpověď #154 kdy: 02. 10. 2023, 14:33:04 »
V IT 16 let a taky jsem vyhorely a resim to chlastanim v hospode coz v dusledku situaci spis zhorsuje. Tento rok v breznu jsem se to snazil resit tak ze jsem sel chodit po horach. Sel jsem apalacskou stezku v USA. https://en.wikipedia.org/wiki/Appalachian_Trail
Trvalo mi to 3 mesice a usel jsem 2200Km. Nasel jsem tam nove kamarady a poznal novou kulturu ale moc mi to nepomohlo, po navratu se to vsechno vratilo do starych koleji. Takze jake je reseni nevim.

alex6bbc

• 1 748
    • Zobrazit profil
« Odpověď #155 kdy: 02. 10. 2023, 14:58:31 »
V IT 16 let a taky jsem vyhorely a resim to chlastanim v hospode coz v dusledku situaci spis zhorsuje. Tento rok v breznu jsem se to snazil resit tak ze jsem sel chodit po horach. Sel jsem apalacskou stezku v USA. https://en.wikipedia.org/wiki/Appalachian_Trail
Trvalo mi to 3 mesice a usel jsem 2200Km. Nasel jsem tam nove kamarady a poznal novou kulturu ale moc mi to nepomohlo, po navratu se to vsechno vratilo do starych koleji. Takze jake je reseni nevim.

tak ten vylet obdivuju, to bych se svou hospodskou kondickou uz nedal.
jako pit jo, ale musis se udrzet aspon nejak na kolejich :-)

alex6bbc

• 1 748
    • Zobrazit profil
« Odpověď #156 kdy: 02. 10. 2023, 15:00:45 »

a jak reagovali, kdyz jsi jim kod po x-te vratil, ze to stale nefunguje?
nedonutilo by je k vykonu, ze by si review delali navzajem, aby si pred sebou neukazovali sracky k review?
nekde jsem cetl, ze to je zpusobeno kastovnim systemem, ze stale jen ceaji na pokyny shora.

« Odpověď #157 kdy: 02. 10. 2023, 15:34:25 »
Reagovali tak, že jsem jim to nedostatečně vysvětlil. Ale ono už to víc nešlo, naprosto primitivní flow, stačilo podle dodaného vzoru nasekat půltucet obdobných, prakticky nic k vysvětlování, já v tom skriptovacím jazyce byl jen o pár lekcí napřed a napsal jsem to z nuly na první dobrou, proč bych neměl očekávat naprosto netvůrčí kopie klidně za dvojnásobek času, ale taky na první dobrou? Kdybych si vylil srdíčko a poprosil tentokrát o někoho kompetentnějšího, světlejšího a se srozumitelnou angličtinou bez podtaktování mozku, možná jsem se ani nemusel obtěžovat s výpovědí a laděním termínu nástupu jinde, to by se za mě vyřešilo samo.  :) Upřímně, z toho subkontinentu nic z čeho bych si sednul na zadek nepřijde, ti aspoň trochu schopnější už jsou dávno v Evropě a ve Státech. Ono bohatě stačí co mi občas vyplivne Facebook za videa, namátkou třeba tady výroba kytary, takovýho úsilí, času a celý úplně k ničemu, to je jejich přístup. Hele: https://www.youtube.com/watch?v=5ZcZOLCS1dI

« Odpověď #158 kdy: 02. 10. 2023, 15:45:12 »
Reagovali tak, že jsem jim to nedostatečně vysvětlil. Ale ono už to víc nešlo, naprosto primitivní flow, stačilo podle dodaného vzoru nasekat půltucet obdobných, prakticky nic k vysvětlování, já v tom skriptovacím jazyce byl jen o pár lekcí napřed a napsal jsem to z nuly na první dobrou, proč bych neměl očekávat naprosto netvůrčí kopie klidně za dvojnásobek času, ale taky na první dobrou? Kdybych si vylil srdíčko a poprosil tentokrát o někoho kompetentnějšího, světlejšího a se srozumitelnou angličtinou bez podtaktování mozku, možná jsem se ani nemusel obtěžovat s výpovědí a laděním termínu nástupu jinde, to by se za mě vyřešilo samo.  :) Upřímně, z toho subkontinentu nic z čeho bych si sednul na zadek nepřijde, ti aspoň trochu schopnější už jsou dávno v Evropě a ve Státech. Ono bohatě stačí co mi občas vyplivne Facebook za videa, namátkou třeba tady výroba kytary, takovýho úsilí, času a celý úplně k ničemu, to je jejich přístup. Hele: https://www.youtube.com/watch?v=5ZcZOLCS1dI

U nás to dopadlo opačně - všichni evropani z původně našeho projektu, do kterýho se nabral indicke team, vycouvali do jinejch teamů a zůstalo to na indech. Tuším si tam dokonce vysloužili nějaké vzájemné povyšování a ten projekt se potichu zavřel/zabil.

« Odpověď #159 kdy: 02. 10. 2023, 16:46:45 »

Já šel z Prahy do Santiaga. V Santiagu jsem čekal osvícení, a ono nic :-). Po třech měsících pochodu jsem ale měl fyzičku jakou jsem snad nikdy neměl, a docela dobře vyčištěnou hlavu. Když jsem odcházel z Prahy, tak jsem byl dost v p..i. Chození může pomoct člověku se dát fyzicky a psychicky do pořádku. Chůze a odstup pomáhá. Ale nic víc. Někdy to člověka může nakopnout využít nějakou šanci, když se naskytne, což by člověk s hlavou v sr... třeba neudělal. Ono vyjet ze starých kolejí, který člověku nevyhovují, vůbec není snadný. Kdyby to bylo snadný, tak to všichni dělají a nestoupala by spotřeba antidepresiv. Zpětně teď vím, že je cesta, jak se z toho tady nezbláznit, když věci člověku nevycházejí. Nějaké šance přestoupit na jinou kolej přicházej, někdy ne moc často, a člověk nesmí být úplně v pr..., když přijdou.

Není jedno řešení, které by vyhovovalo každému.

« Odpověď #160 kdy: 02. 10. 2023, 17:03:56 »
No tak problém je v tom, že člověk se vrátí do starých kolejí. Když jde člověk nějaký ten "pochod" měl by dojít k nějakému rozhodnutí co se s svým životem po návratu udělat, a následně tak učinit. Alkoholik po odvikačce už taky nemůže nikdy čichnout k alkoholu, neboť o těch pár měsících v léčebně to fakt není. Je potřeba si najít jiný způsob trávení času, jiný kolektiv a tak dále. Těžko človcěk, co zná jen hospodu, bude po zbytek života abstinovat.

by_cx

• 294
    • Zobrazit profil
« Odpověď #161 kdy: 02. 10. 2023, 18:04:04 »
Ovšem poslední dva roky máme inflaci pádivou, což novinka a produkt této vlády skutečně je, minimálně od roku 2000 (dál jsem to nehledal). A tu neeliminuješ jinak než hazardem.

Pokud to je produkt této vlády, tak by mě zajímalo, proč je na tom třetina Evropy velmi podobně jako my a takové Maďarsko, tam je pomalu lepší koupit obratem EURa nebo USD, když člověk ty peníze hned neutratí. To má ta naše vláda přesah jak sviň.

Inflace se v ČR dala velmi úspěšně vyhladit koupí nemovitosti. Pokud chci mít rozumné prostředky na důchod, tak se bavíme minimálně o 6-12 milionech. Když tenhle balík vložím do nemovitosti, a ta nemusí být jen v ČR, tak rozhodně hodnotu neztratí. Za současné situace je lepší pomalu koupit i nějaké investiční auto nebo cokoli co může peníze vydělat než to držet na účtě. A inflace takhle skutečně funguje, pokud je vysoká, tak si lidi peníze nedrží. A ti co si je drží, tak o ně jednoduše přicházejí. Tenhle mechanismus tu je desítky let a to že je teď silnější zas tolik neznamená.

Rike

« Odpověď #162 kdy: 02. 10. 2023, 18:39:22 »
Pokud to je produkt této vlády, tak by mě zajímalo, proč je na tom třetina Evropy velmi podobně jako my a takové Maďarsko, tam je pomalu lepší koupit obratem EURa nebo USD, když člověk ty peníze hned neutratí. To má ta naše vláda přesah jak sviň.
Eurozóna je dlouhodobě na půlce naší inflace. Máme být to lepší z východní Evropy, ale v době inflace přes 15% jsme luxovali naprosté dno. Kdo a proč je zrovna v daný moment před náma, to je poměrně individuální záležitost. Někde za to můžou izolacionistické tendence, někde neschopnost vlád pružně reagovat na nové reálie, což je i náš případ. Nakonec to vláda s ČNB vyřešili zlevněním peněz (směšná úroková sazba), čímž ty úspory, o kterých je tu řeč, zlikvidovali. To je značně nepravicový krok...

Inflace se v ČR dala velmi úspěšně vyhladit koupí nemovitosti. Pokud chci mít rozumné prostředky na důchod, tak se bavíme minimálně o 6-12 milionech. Když tenhle balík vložím do nemovitosti, a ta nemusí být jen v ČR, tak rozhodně hodnotu neztratí.
Trh s nemovitostmi vystřelil ještě před inflací, v době covidu. Teď je cena nemovitostí lehce pod maximem, ale co jsem četl, analytici se přou, jestli půjde dolů někdy, nebo nikdy. Takže úspory již byly znehodnoceny, tímhle lze jen zachraňovat, co zbylo. Dále to není něco, co je pro každého. Další nemovitost. Kdo se o to bude starat? Pronajímat nebo ne? Kdo se bude starat o nájemníky? Jak pak z nemovitosti uvolnit kapitál na ten důchod jinak, než že to celé skončí na účtu a jsme tam, kde jsme byli?
Ad Auto: Jestli je auto po zákazu spalovacích motorů, nebo elektroauto s vylágrovanou baterií investičně hodnotné, to nevím.

Tenhle mechanismus tu je desítky let a to že je teď silnější zas tolik neznamená.
Jak jsem už psal, a nechci se opakovat, proti 2% se dá úspěšně bojovat kroky, které spíchne průměrný ajťák po večerech. Proti 15+% se dá bránit nanejvýš někde v kasínu...
« Poslední změna: 02. 10. 2023, 18:48:00 od Rike »

« Odpověď #163 kdy: 02. 10. 2023, 19:17:18 »
Jak jsem už psal, a nechci se opakovat, proti 2% se dá úspěšně bojovat kroky, které spíchne průměrný ajťák po večerech. Proti 15+% se dá bránit nanejvýš někde v kasínu...

2% inflacia znaci, ze mozte sporit do vankusa.

15+% inflacia znaci, ze si mate zobrat hypoteku.

Je len vec pohladu, ci prislusny stav budete povazovat za krivdu alebo prilezitost.

« Odpověď #164 kdy: 02. 10. 2023, 20:01:34 »
Otázka je, jestli při 15% inflaci budete mít na splátky té hypotéky, protože vám všechno ostatní minimálně o těch 15% zdraží, a pravděpodobně to nebude záležitost jen jednoho roku.

Může to být spíše motivace k utracení úspor do nějakých nutných investic, než zboží zdraží a hodnota úspor klesne. Opět se to ale může vymstít v tom, že člověk nebude mít finanční rezervu (byť částečně znehodnocenou) na přežití nějakého složitějšího období.

Vysoká inflace provází nějaké složitější období a v takové situaci pravděpodobně nechcete uzavírat finanční závazky na XX let.