Pokud to je produkt této vlády, tak by mě zajímalo, proč je na tom třetina Evropy velmi podobně jako my a takové Maďarsko, tam je pomalu lepší koupit obratem EURa nebo USD, když člověk ty peníze hned neutratí. To má ta naše vláda přesah jak sviň.
Eurozóna je dlouhodobě na půlce naší inflace. Máme být to lepší z východní Evropy, ale v době inflace přes 15% jsme luxovali naprosté dno. Kdo a proč je zrovna v daný moment před náma, to je poměrně individuální záležitost. Někde za to můžou izolacionistické tendence, někde neschopnost vlád pružně reagovat na nové reálie, což je i náš případ. Nakonec to vláda s ČNB vyřešili zlevněním peněz (směšná úroková sazba), čímž ty úspory, o kterých je tu řeč, zlikvidovali. To je značně nepravicový krok...
Inflace se v ČR dala velmi úspěšně vyhladit koupí nemovitosti. Pokud chci mít rozumné prostředky na důchod, tak se bavíme minimálně o 6-12 milionech. Když tenhle balík vložím do nemovitosti, a ta nemusí být jen v ČR, tak rozhodně hodnotu neztratí.
Trh s nemovitostmi vystřelil ještě před inflací, v době covidu. Teď je cena nemovitostí lehce pod maximem, ale co jsem četl, analytici se přou, jestli půjde dolů někdy, nebo nikdy. Takže úspory již byly znehodnoceny, tímhle lze jen zachraňovat, co zbylo. Dále to není něco, co je pro každého. Další nemovitost. Kdo se o to bude starat? Pronajímat nebo ne? Kdo se bude starat o nájemníky? Jak pak z nemovitosti uvolnit kapitál na ten důchod jinak, než že to celé skončí na účtu a jsme tam, kde jsme byli?
Ad Auto: Jestli je auto po zákazu spalovacích motorů, nebo elektroauto s vylágrovanou baterií investičně hodnotné, to nevím.
Tenhle mechanismus tu je desítky let a to že je teď silnější zas tolik neznamená.
Jak jsem už psal, a nechci se opakovat, proti 2% se dá úspěšně bojovat kroky, které spíchne průměrný ajťák po večerech. Proti 15+% se dá bránit nanejvýš někde v kasínu...