Rozšířenost *BSD systémů

Re: Rozšířenost *BSD systémů
« Odpověď #315 kdy: 16. 09. 2011, 19:06:54 »
Proc to same nerekl vuci portum v FreeBSD nebo pkgsrc v NetBSD je mi doted zahadou :-)

Myslím že proto, že FBSD ani nemělo šanci se do jeho užšího výběru dostat :)

x

« Odpověď #316 kdy: 16. 09. 2011, 19:43:08 »
Proc to same nerekl vuci portum v FreeBSD nebo pkgsrc v NetBSD je mi doted zahadou :-)

Myslím že proto, že FBSD ani nemělo šanci se do jeho užšího výběru dostat :)

Nebo proto, ze je mene proti GPL? :-) BTW jak je na tom FreeBSD s gcc? V OpenBSD je 4.2.1 s jejich upravama a jiny uz tezko asi bude, protoze tahle verze je posledni pod GPLv2. Proc GPLv3 nejde se tam dost rozebiralo. Nicmene pcc je uz v pohode, ale jen pro i386/amd64 co ostatni platformy to je otazka. Mysli ale, ze FreeBSD jde vice cestou LLVM/clang, ze jo?

« Odpověď #317 kdy: 16. 09. 2011, 20:10:18 »
Mysli ale, ze FreeBSD jde vice cestou LLVM/clang, ze jo?

Mam za to, ze jo, ale ja tyhle veci nesleduju. Az to prijde, tak to prijde - hlavne aby to fungovalo :)

http://wiki.freebsd.org/BuildingFreeBSDWithClang#Known_issues ;)

Pokud se nic nezmenilo, tak...
http://www.freebsdnews.net/2010/06/14/llvm-clang-integrated-freebsd-9-current/

x

« Odpověď #318 kdy: 16. 09. 2011, 20:14:28 »
Vida, tak problem s gcc uz maji vyreseny. Taky dobre vedet. Jinak diky za link na freebsdnews, tu stranku jsem neznal.

x

« Odpověď #319 kdy: 16. 09. 2011, 20:17:46 »
Tohle zni jeste lepe http://www.freebsd.org/news/status/report-2011-04-2011-06.html#Clang-replacing-GCC-in-the-base-system

Zajimavost je tam to, ze normalne je portu neco pres 22 tisic ne? S clang jich zatim jeden neco pres 15000 a naslo se diky tomu plno bugu. Nic prekvapiveho vzhledem k tomu co "plive" gcc :-)

Tomy

« Odpověď #320 kdy: 16. 09. 2011, 20:21:20 »
Mas pravdu.FreeBSD 8.x je verzia 4.2.1 i ked sa mi mari ze 9.0 beta ma nejaku upravu gcc nie je to klasicka 4.2.1.

22 tisic.... cislo nic neznamena,Povedal by som ,ze porty potrebuju restart a to kompletne.

« Odpověď #321 kdy: 16. 09. 2011, 20:27:06 »
Zajimavost je tam to, ze normalne je portu neco pres 22 tisic ne? S clang jich zatim jeden neco pres 15000 a naslo se diky tomu plno bugu. Nic prekvapiveho vzhledem k tomu co "plive" gcc :-)

Kód: [Vybrat]
# find /usr/ports -depth 2 -type d | wc -l
   22773
...ale zdaleka ne vsechny porty jsou C/C++

Povedal by som ,ze porty potrebuju restart a to kompletne.
Taky si myslim. Trochu se toho bojim a zaroven mam pocit, ze se toho nedoziju ;)

merlyn

« Odpověď #322 kdy: 16. 09. 2011, 20:37:53 »
22 tisic.... cislo nic neznamena,Povedal by som ,ze porty potrebuju restart a to kompletne.
Proc myslis?

« Odpověď #323 kdy: 16. 09. 2011, 20:45:24 »
Proc myslis?

Těch věcí, co by se hodily, je víc. Některé zajímavé featury mají třeba macports.

A já osobně si myslím, že by se hodně hodně hodilo tohle: http://lists.freebsd.org/pipermail/freebsd-ports/2010-March/060296.html (ale já jsem ve FBSD nováček, matadoři to většinou vidí jinak :)

merlyn

« Odpověď #324 kdy: 16. 09. 2011, 20:49:35 »
Proc myslis?

Těch věcí, co by se hodily, je víc. Některé zajímavé featury mají třeba macports.

A já osobně si myslím, že by se hodně hodně hodilo tohle: http://lists.freebsd.org/pipermail/freebsd-ports/2010-March/060296.html (ale já jsem ve FBSD nováček, matadoři to většinou vidí jinak :)
macports teda neznam, k tomu se (zatim) vyjadrovat nebudu, ale co se tyce stable portu, tak prece od toho sou balicky, ne? u tech je vzdycky release. A taky si myslim, ze je spis lepsi, kdyz se kazdej maintainer bude snazit, aby jeho balicky byly v poradku (a stabilni atd.) porad.

« Odpověď #325 kdy: 16. 09. 2011, 21:04:47 »
ale co se tyce stable portu, tak prece od toho sou balicky, ne? u tech je vzdycky release. A taky si myslim, ze je spis lepsi, kdyz se kazdej maintainer bude snazit, aby jeho balicky byly v poradku (a stabilni atd.) porad.

O snahu maintainera nejde. Někteří lidi (včetně mě) by pro svoje účely uvítali, kdyby existoval systém podobný tomu, jak je to v RedHatu - tj. v rámci releasu by se oddělila kopie stromu portů, která by se potom už neměnila, jenom by se do vybraných ("privilegovaných") portů backportovaly záplaty. Člověk by se tak nemusel bát toho, že kvůli díře v nějaké přiblblé malé knihovně bude muset třeba povýšit verzi samby, což mu může způsobit spoustu problémů...

Jak říkám, matadorům se to často nezdá, protože na ten systém, co je, jsou zvyklí.

Navíc backportování záplat je spousta práce navíc, takže člověk to nemůže po vývojářích chtít - darovanému koni...

merlyn

« Odpověď #326 kdy: 16. 09. 2011, 21:09:57 »
O snahu maintainera nejde. Někteří lidi (včetně mě) by pro svoje účely uvítali, kdyby existoval systém podobný tomu, jak je to v RedHatu - tj. v rámci releasu by se oddělila kopie stromu portů, která by se potom už neměnila, jenom by se do vybraných ("privilegovaných") portů backportovaly záplaty. Člověk by se tak nemusel bát toho, že kvůli díře v nějaké přiblblé malé knihovně bude muset třeba povýšit verzi samby, což mu může způsobit spoustu problémů...
Chapu duvod proc by se ti (a urcite i dalsim lidem) libilo, ale jak rikas, tak by to mohlo prinyst (pro vyvojare zbytecnou) praci navic. Krom toho nemyslim si, ze by todle muselo byt oficialni, protoze takovou kopii portu muzes udelat aj ty, a klidne ji muzes udrzovat tim, ze budes jenom backportovat zmeny do vybranych balicku :-). A uvidis, treba se ti casem podari dosahnout takove pozornosti, ze to presvedci vyvojare. Krom toho urcite bys mohl pouzit nejakej svn/git/cokoliv pro zaznamenavani zmen v tvych portech, a vzdycky jenom nahodit starsi verzi.

x

« Odpověď #327 kdy: 16. 09. 2011, 21:12:47 »
Tohle je vice problem nedostatku zdroju, hlavne teda lidi. Na OpenBSD jsou aktualizace v balikach/portech pro current.

Nejake backportovani do stable vetve OpenBSD sice je, ale jsou to jen vybrane/nejpouzivanejsi baliky a to jeste jen pokud je cas. Nejakou dobu to tak jelo, pak byla nekolik verzi pauza a pri 4.8 se to myslim zase vratilo.

Nicmene i kdyz da clovek stable a pouziva baliky jen od tama, tak na tom je porad lepe nez bezna produkce, kde bezi roky masiny bez zaplat a to jakychkoliv, protoze zakaznik to nechce platit ten update/break

NetBSD/FreeBSD posledni dobou hodne resilo co vubec s balikama a portama, protoze sami vedi, ze tam maji problemy a pokud se nepletu, tak snad dokonce byla i nejaka "balickova" konference za ucasti vsech BSD. Problem asi je, ze se stejne v tomhle konkretne nemaji sanci dohodnout. Pro zmenu na mandoc se nastesti domluvili vsichni. Ted to jeste vysvetlit Linuxu :D

V pkgsrc je to jinak tak, ze vychazi ctvrtletne zkompilovane baliky coz je myslim mozne povazovat za slusny vykon a blizici se tomu co by nekteri chteli. Neco na zpusob yum/aptitude maji taky http://pkgin.net/ . Vtip je stejne v tom, ze ani yum/aptitude uz davno nefunguji na principu patchu a tak v produkci jsou problemy tak nebo tak, protoze casto neni mozne aktualizovat jeden konkretni balik kvuli zavislostem. U jadra to jde, ale jine veci jsou ruzne velky problem.

« Odpověď #328 kdy: 16. 09. 2011, 21:17:38 »
Krom toho nemyslim si, ze by todle muselo byt oficialni, protoze takovou kopii portu muzes udelat aj ty, a klidne ji muzes udrzovat tim, ze budes jenom backportovat zmeny do vybranych balicku :-).
No to problém není - mám build systém, na kterým si připravuju balíčky, který instaluju na ostatní systémy, takže neupdatovat tam porty by nebyl žádnej problém. Problém je v tom backportování - určitě uznáš, že je dost neefektivní, aby to dělal jeden člověk jenom pro sebe :)

A uvidis, treba se ti casem podari dosahnout takove pozornosti, ze to presvedci vyvojare. Krom toho urcite bys mohl pouzit nejakej svn/git/cokoliv pro zaznamenavani zmen v tvych portech, a vzdycky jenom nahodit starsi verzi.
Myslím si, že kdyby se do toho pustil někdo, kdo má v rámci FBSD komunity nějaké slovo, dobře nastavil procesy, sám si vybral pár portů, který bude udržovat a nechal prostor pro další, kdo by se chtěli zapojit, tak by úspěch byl skoro jistej ;)

V pkgsrc je to jinak tak, ze vychazi ctvrtletne zkompilovane baliky coz je myslim mozne povazovat za slusny vykon
Já myslím, že předkompilované balíčky jsou to poslední - to si může klidně každej udělat sám pro svoje vlastní "repo"...

x

« Odpověď #329 kdy: 16. 09. 2011, 21:20:25 »
Jinak jeste k veci http://lists.freebsd.org/pipermail/freebsd-arch/2011-August/011412.html

a reakce od Marc Espie ( dalo by se rict, ze hlavni clovek za balikama )

This link makes me a little sad. I don't quite get why that guy mentions
that FreeBSD ports has problems, but then mentions only the netbsd work,
and blatantly ignores our tools, even though they solve most of the problems he has...

Coz mne pripomnelo i http://bsdday.eu/2011 . Z dobrych zdroju, ktere bohuzel nemuzu jmenovat vim, ze z OpenBSD nebyl pozvan nikdo ani nebyl informovan. V podstate umyslne. Trosku vice spoluprace by obcas neskodilo :-)