Rozšířenost *BSD systémů

Re: Rozšířenost *BSD systémů
« Odpověď #300 kdy: 16. 09. 2011, 16:50:25 »
Pokud se jedna o starsi HW, ktery chci vyuzit, tak mne nic jineho nezbude pokud nechci zbytecne utracet penize a vyuziju OS, ktery kartu podporuje, to je jasne. Ale pokud se jedna o nove projekty, tak davam prednost vyrobcum a zarizenim u kterych vim, ze nebudu otrokem toho jestli se omilostni vydat ovladace nebo specifikace.

Určitě. Ale ty situace "mám tady nějaký HW a chtěl bych to na to dát" prostě jsou - a podle mě je lepší, když systém na tom hardware aspoň nějak jede než když nejede vůbec. A úplně nejlepší je, když to "aspoň nějak jede" a "jede perfektně" je nějak jasně odlišeno - třeba jako ndiswrapper vs. nativní ovladač.

Prostě já si myslím, že vůbec samotná existence ndiswrapper v systému je výhoda, ne nevýhoda - i když tam třeba "filosoficky" nemá co dělat.

Ktery MacBook? Nejaky novy? Apple je taky dobra legrace, sice dle vseho to ma byt normalni Intel/Nvidia HW, ale postupne zkouseji ruzne nesmysly jako specialni kabely zapojitelne jen na Apple atp. S tema novyma jsou nejake drobnosti na kazdem BSD, i kdyz resitelne. Zajimave to je z toho pohledu, ze to ma byt bezny i386/amd64 HW, ale evidentne neni. Dalsi dobry duvod se jim pokud mozno vyhybat. Kdyz to dostanu jako darek, tak si to ale klidne necham :D
No, nový... http://support.apple.com/kb/SP541

Je tam nějaký Broadcom BCM43xx, takže škoda mluvit... :)

Ale jinak to jako jelo, bootovalo to, USB jelo, základní věci OK, ale jak jsem zjistil, že wifi nejede, tak jsem se v tom už dál nerýpal, to je docela stop bug :)

x

« Odpověď #301 kdy: 16. 09. 2011, 16:51:43 »
Jiste, muzu to udelat jak to chce zakaznik, al pak je treba si to zapisovat a nechat od nej schvalovat, at ho pak clovek muze zjebat ;-) Jako treba jeden co tvrdil, ze nechce dve AD, protoze to stoji moc penez a ze vypadek jim nevadi. Po te co jim to po vypadku den nejelo uz mluvili jinak :D (nastesti nedelam Windows, ale neni nad priklady z praxe ne? :-)) Od toho jsem tady ja abych mu vysvetlil proc to tak ma byt a jake to ma vyhody, pokud i presto nechce, tak budiz, on to plati, ale ja mu pak reknu sorry, nezajima v pripade problemu, vy jste to chteli, ja rikal, ze ma byt neco jineho :-)

Bezvýhradnej souhlas.

Akorát to chce trochu diplomacie, aby mu člověk vysvětlil, že lightning-speed webserver vlastně nechce, ale chce snapshoty :)

Jo to je na tom to nejtezsi, protoze jsou prave ovlivneni tema barvickama, prezentacama a benchmarkama :-) Nekteri jsou tvrdohlavi, ale to je jejich vec. Penize z toho clovek ma, tak to prezije i kdyz jsou nekteri uplne mimo :-)

OT - Na Dfly delaji benchmarky docela casto a nektere zajimave. Aspon to nejake nemixuji dohromady s jinyma systemama a dobre popisuji co a jak se deje nebo co menili a proc http://www.shiningsilence.com/dbsdlog/index.php?s=benchmark

Meli i jeden pekny porovnavajici nejaky moderni AMD a Xeon z pohledu crypto a dalsiho, ale zrovna to nemuzu najit. Je to nekde v mailing listu, tak snad to najdu.

x

« Odpověď #302 kdy: 16. 09. 2011, 16:57:53 »
Vzhledem ke kvalite Windows ovladacu nepovazuji ndiswrapper za nutnost nebo nejakou vyhodu :-) Ale to je treba vec na ktere se neshodneme a neni nutne z toho ani delat vedu. Kdybych nasazoval system pro nejake vyuziti co ma ndiswrapper a ovladac v nem jel lepe nez nativni, tak to vyuziju. Na NetBSD/Dfly se mne castecne libi, ze pres ndispluginwrapper jde pouzivat Flash, ale to je takova teoreticka libivost. Maji s tim hodne problemu a to co potrebuju a je ve Flash, tak mi funguje i bez Flash :-)

Jak vidim BCM43xx, tak mne vzdy zacne naskakovat vyrazka. Hlavne pri dotazech jako funguje uz to v BSD? :D

« Odpověď #303 kdy: 16. 09. 2011, 17:01:24 »
Jak vidim BCM43xx, tak mne vzdy zacne naskakovat vyrazka. Hlavne pri dotazech jako funguje uz to v BSD? :D

Já obecně když vidím Broadcom, tak mi naskakuje vyrážka, ale možná jsem měl jenom smůlu na blbý modely, slyšel jsem i lidi, kteří si chválili...

x

« Odpověď #304 kdy: 16. 09. 2011, 17:10:03 »
Proto jsem tu daval treba odkaz na to Raspberrypi. Lidi jsou z toho nadseni. Jen nejak nevidi, ze za tim stoji Broadcom a v podsate cely ten HW je Broadcom.

Treba bge, bnx se daji. Ale tim asi tak kvalitni produkty od Broadcom konci :-) Nvidia a jeji sbernicove, zvukove  a jine chipsety to je taky "terno" :-) O grafice pomlcim, z nejakeho duvodu je to v Linux svete modla a jsme na Linux serveru, tak at neni ban :D

Ja uz slysel tolik chvaly i treba na ruzne gigabitove routery/AP pro domaci pouziti a male firmy, ktere jsou v realu rady pokud to da 400Mbit/s v iperf, ne tak jeste s realnou zatezi :-) Jen nevim co ma na to vetsi vliv, jestli to, ze na nich bezi Linux nebo ta kvalita HW.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #305 kdy: 16. 09. 2011, 17:16:54 »
add. kvalita ovladacu
Ten tvuj priklad je sice skvelej, ale dosti pokulhava ve faktu, ze pokud je to tak jak pises, tak stejnej problem budou mit vsichni developeri ovladacu pro vsechny systemy a at uz se nam to libi nebo ne, tak tito developeri se musi prizpusobit vyrobcum a nikoliv naopak. To by se taky mohlo stat, ze tu budeme mit jednoho krasneho dne pouze open source hardware a to bychom, pri jeho mnozstvi, asi nechteli, ze? :) Pokud to ovsem na nejakem OS funguje bez problemu, nevidim duvod, proc bych nemohl tomuto OS dat kredit za to, ze to udelali lepe a pak je teda problemem ostatnich developeru, ze to tak pekne nezvladli.

« Odpověď #306 kdy: 16. 09. 2011, 17:20:12 »

Áááááá, až teď jsem si všiml, že to je "ten" slavnej driver... http://thread.gmane.org/gmane.linux.kernel.wireless.general/1558

Tak to už tě chápu dvojnásob :)))

x

« Odpověď #307 kdy: 16. 09. 2011, 17:42:08 »

Áááááá, až teď jsem si všiml, že to je "ten" slavnej driver... http://thread.gmane.org/gmane.linux.kernel.wireless.general/1558

Tak to už tě chápu dvojnásob :)))

Tak ta vyrazka naskakuje z jeho kvality, ale kdyz uz jsi to tu dal, tak jsi to urcite procital at vis o co tam ve skutecnosti slo a jake blbce ze sebe Linux udelal. Ne jen to, o cca pul roku sve "umeni" dotahli k dokonalosti :D

http://undeadly.org/cgi?action=article&sid=20070829001634
http://undeadly.org/cgi?action=article&sid=20070901041657
http://undeadly.org/cgi?action=article&sid=20070913014315

Tolik k predstave free a open source ze strany Linuxu :-)

Tomy

« Odpověď #308 kdy: 16. 09. 2011, 18:19:07 »
To x: par krat si kratko spomenul zaujimavu pracu Matthew Dillon-a DragonFlyBSD.Po tvojich skusenostich je to zaujimavy projekt ? Nie je to len natruc FreeBSD s akoze silnym filesystemom menom Hammer  a jeho image nalepkou B-trees ?  SMP podpora ? ACPI ?

Dik.

« Odpověď #309 kdy: 16. 09. 2011, 18:24:48 »

Jééééé, tohle jsem fakt nechtěl, nahrát na flejm :)

...no jo, ale jak říká sir Humphrey: "Neotevírejte plechovky s červy!" :))

x

« Odpověď #310 kdy: 16. 09. 2011, 18:28:53 »

Jééééé, tohle jsem fakt nechtěl, nahrát na flejm :)

...no jo, ale jak říká sir Humphrey: "Neotevírejte plechovky s červy!" :))

Neboj, tyhle veci mam vyresene uz davno a uz se jim jen smeju. A kdyz o tom jeste maji dobre pisnicky, tak o to lepe. RMS je treba taky hodne oblibena postavicka z pohadky :-) Navic licence a jejich problemy to je pro vetsinu uzivatelu takovy low level, ze i registry procesoru jsou pro ne mnohem citelnejsi :D

« Odpověď #311 kdy: 16. 09. 2011, 18:36:24 »
Neboj, tyhle veci mam vyresene uz davno a uz se jim jen smeju.
O tebe se nebojim, spis jsem se lekl, aby se to tema nerozproudilo a nechytli se toho jini lidi. To je fakt zbytecny tema, z kteryho nic dobryho nekouka...

RMS je treba taky hodne oblibena postavicka z pohadky :-)
Jo, z RMS mam taky casto srandu. Nejvic me pobavila ta zprava, ze pry OpenBSD nemuze jako svobony system doporucit, protoze obsahuje skripty na instalaci ideologicky zavadnych veci :)

(takze mi prijde zabavnej asi z trochu jinyho duvodu nez tobe)

Btw, trochu mi připomíná Neila z Young Ones :) http://www.youtube.com/watch?v=ktMPT6oJPFg

x

« Odpověď #312 kdy: 16. 09. 2011, 18:44:39 »
To x: par krat si kratko spomenul zaujimavu pracu Matthew Dillon-a DragonFlyBSD.Po tvojich skusenostich je to zaujimavy projekt ? Nie je to len natruc FreeBSD s akoze silnym filesystemom menom Hammer  a jeho image nalepkou B-trees ?  SMP podpora ? ACPI ?

Dik.

To urcite neni projekt natruc. Ma k nabidnuti vice veci nez jen ten Hammer. Jedna z jejich vyhod je, ze jsou tak mali a tak jde vyvoj rychleji nez ve velkych projektech. Navic jejich cil je opravdu dost jiny nez v jinych BSD a z nich berou jen to co nejak vyhovuje nebo je nejlepsi, takze sensors rozhrani a firewall maji z OpenBSD, spoustu veci maji z FreeBSD, PUFFS nebo tmpfs (ktere ale vyrazne prepsali) maji z NetBSD, LVM se priznam ze nevim jestli je z Linuxu nebo to spise prebrali z NetBSD, udev sice maji taky, ale funkcnost je bych rekl proti Linuxu uplne jinde, virtio ovladace pro KVM jsou taky z NetBSD, balicky jsou z pkgsrc. Hodne se to toci okolo Hammer to ano, ale neni to to jedine. Specifikace pro Hammer2 u nejz vidi cil tak do 2 let jsou velmi zajimave take. SMP dobre (jak podpora vice procesoru, tak mpsafe na ruznych mistech kodu), ACPI o tom nejlepe asi precist jejich man http://leaf.dragonflybsd.org/cgi/web-man?command=acpi&section=ANY

Hodne vychazi z FreeBSD, ale po tech letech od oddeleni uz toho opravdu nemaji az tak moc spolecneho, i kdyz ten kdo zna FreeBSD, tak se tam asi bude nejvice citit doma.

Za sebe pokud mohu rict kdybych mel uvazovat o zmene, tak se rozhoduji mezi DragonFlyBSD a NetBSD s vyraznym priklonem k DragonFlyBSD, protoze jednak uz jsem to pouzival i v praxi a obcas to testuji a take samozrejme kvuli Hammer (ten je hodne navykovy) a dalsim technologiim. Desktop to je otazka, nad tim premyslim neustale a parkrat uz jsem to zkousel. Bohuzel vetsinou v case kdy nemam cas si s tim az tak hrat a tak to vetsinou dopadne, ze nahlasim par bugu nebo neco otestuju a zase to odsunu. Z pohledu desktopu je problematicka cast balicku, ktera pouziva pkgsrc a to se proste kvalite balicku z OpenBSD nerovna ani omylem, i kdyz se hodne snazi. Do budoucna jsou plany na nejakou zmenu ve smyslu toho, ze jejich cilem je stejne SSI a clustery, ale pri velikosti vyvojarskeho tymu je pochopitelne, ze museli jit po necem co je testovano na vice platformach, funkcni jak nejlepe to jde a pokud mozno z BSD, tak sahli po pkgsrc. Taky samozrejme to musel nekdo portovat a jeden z hlavnich duvodu bylo to, ze v te dobe mel cas a chut to delat clovek co mel pkgsrc oblibeny, tak asi tak.

Proste nebal bych se to byt tebou zkusit at uz v nejake virtualce nebo nejlepe na nejakem volnem stroji. Dokonce je mozne stahnout primo GUI live verzi, ale spise bych dal prednost aktualnimu snapshotu (HEAD) diky tomu jak rychle se to vyviji a taky proto, ze podpora noveho HW a ruznych dalsich veci je samozrejme jen v HEAD.

PS: Porad se snazim najit ten "benchmark", ktery byl obecne dobrym porovnanim AMD vs Intel

x

« Odpověď #313 kdy: 16. 09. 2011, 18:49:41 »
Neboj, tyhle veci mam vyresene uz davno a uz se jim jen smeju.
O tebe se nebojim, spis jsem se lekl, aby se to tema nerozproudilo a nechytli se toho jini lidi. To je fakt zbytecny tema, z kteryho nic dobryho nekouka...

RMS je treba taky hodne oblibena postavicka z pohadky :-)
Jo, z RMS mam taky casto srandu. Nejvic me pobavila ta zprava, ze pry OpenBSD nemuze jako svobony system doporucit, protoze obsahuje skripty na instalaci ideologicky zavadnych veci :)

(takze mi prijde zabavnej asi z trochu jinyho duvodu nez tobe)

Btw, trochu mi připomíná Neila z Young Ones :) http://www.youtube.com/watch?v=ktMPT6oJPFg

Na prvni plati don't feed the trolls :-) Nejsem dokonaly, taky jsem mel nekolik debat, ktere bych zpetne resil jinak, ale jak se rikam s vekem clovek dostava rozum nez o nej na konci definitivne prijde :D

Jo ta jeho narazka na porty ta byla uzasna. Proc to same nerekl vuci portum v FreeBSD nebo pkgsrc v NetBSD je mi doted zahadou :-) Co se tyce RMS a jeho chovani, tak jsem mel spise na mysli toto http://www.openbsd.org/lyrics.html#43  (sloupecek vlevo pro realne pozadi :-))

x

« Odpověď #314 kdy: 16. 09. 2011, 19:02:52 »