Rozšířenost *BSD systémů

x

Re: Rozšířenost *BSD systémů
« Odpověď #105 kdy: 31. 08. 2011, 15:37:15 »
Myslel jsem si to, jen sem se chtel ujistit a upresnit si fakta :). Je toho ranec na cteni, uvidime co se s tim bude dat udelat. Diky za odkazy...

Delat se da hodne:

http://www.openbsd.org/products.html
http://www.openbsd.org/crypto.html
http://bsws.de/

Integrovany Apache 1.3 (a vylepseny OpenBSD tymem)
I'm running it on about a dozen servers, all facing the big, bad, ugly
internet, and they are performing flawlessly. The most active one serves
about 7.5 million php requests per 24 hours, without even breaking a
sweat.

And the fact that I'm sleeping well at night without worrying whether
or not I've forgotten to install the latest security patches or anything
like that more than well makes up for the fact that it might not have all
the latest bells and whistles. :-)

V papers je treba dobre o sndio a aucat, coz je prace primo hudebnika, ktery delal vyvoj audio systemu na OpenBSD a je to poznat. Dokonce je mozno pres to udelat VoIP kryptovane pomoci SSH :-)

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #106 kdy: 07. 09. 2011, 14:11:37 »
Tak beru zpet. Prosel jsem neco malo z dostupne dokumentace a neni to tak zle, spise je to velice dobre. Jen jen skoda, ze se k tomu clovek dostane az kdyz teprve prostuduje dokumentaci k dokumentaci :). Nasel jsem tam skutecne zatim vsechno co jsem hledal a Open BSD aktivne vyuzivam na jednom ze svych stroju. Jedine, co mi jeste brani v plnem prechodu je dostupnost jiz zmineneho ovladace graficke karty ale co jsem zaregistroval tak uz by mela migrace KMS pomalu blizit k uspesnemu konci a uz snad dokonce vysla nejaka neuplne testovaci verze. Zacal jsem si i pohravat s myslenkou prilozit ruku k dilu a aktivne se podilet na vyvoji OBSD nebo nekterem z dcerinnych projektu i kdyz ne na irovni developerske jako spise dokumentace ci tak nejak tak uvidime.

x

« Odpověď #107 kdy: 07. 09. 2011, 17:58:48 »
Jo to je dobry zacatek, zjistit, ze tam je to co vsichni okolo rikaji a co je potreba, ale jen to najit. Proste prepnout mysleni na nejakou jinou aktivnejsi uroven. Mne to taky nejakou dobu trvalo :D

O jakou ze to grafiku se jedna?

No aktivne se podilet na vyvoji OpenBSD je pomerne sci-fi, ale je mozne, ze ty znalosti mas, to nerikam, ze ne. Ale pomahat na misc@, IRC je mozno, opravovat drobne chyby v dokumentaci nebo testovat current to je taky prinosne nebo delat preklady stranek. A obcas neco zakoupit no :D Prodej CD, tricek a dalsich veci plus dotace jsou to co zivi projekt a spoustu vyvojaru a diky tomu to tak funguje. Komunita je super, pak jsou pribehy jako http://undeadly.org/cgi?action=article&sid=20090224194829 kdy se potrebne penize vybrali behem necelych 24 hodin. Na novou workstation pro jednoho z vyvojaru se potrebna castka vybrala behem necelych 6 hodin, kdyz ma Theo narozky, tak se posila neco a i pripadnych dalsich prilezitostech. Jasne, ze to vsechno je dobrovolne, ale i tak hezke videt, ze jsou mista kde neco takoveho opravdu realne funguje.

Moc pekne jsou treba clanky ze setkani vyvojaru kde vznika nejvice veci pro projekt a ktere jsou hrazene prave z dotaci http://undeadly.org/cgi?action=search&mode=&thres=&query=hackathon

x

« Odpověď #108 kdy: 07. 09. 2011, 18:20:15 »
vida, jsem nedaval pozor a uz jsou pre-orders dostupne http://www.openbsd.org/50.html  Takze idealni zpusob jak prispet projektu ;-) Budes mit nekolik CD pro instalaci na ruzne platformy vcetne zdrojaku a portu, vtipnou knizecku, super nalepky atd. Ja budu objednavat i nejake dalsi veci.

BSD

« Odpověď #109 kdy: 07. 09. 2011, 19:30:27 »
OpenBSD 5.0 jsem si pred chvili nainstaloval a prave kompiluji potrebny software z aktualnich portu.

Kompilace na OpenBSD je dost pomala... Na FreeBSD i Gentoo to jelo radove rychleji. Ale nevadi :). Doufam, ze se dnes dostanu alespon po kompilaci opeboxu.

x

« Odpověď #110 kdy: 07. 09. 2011, 19:42:37 »
OpenBSD 5.0 jsem si pred chvili nainstaloval a prave kompiluji potrebny software z aktualnich portu.

Kompilace na OpenBSD je dost pomala... Na FreeBSD i Gentoo to jelo radove rychleji. Ale nevadi :). Doufam, ze se dnes dostanu alespon po kompilaci opeboxu.

Kdyby jsi napred cetl dokumentaci nez neco zacnes, tak by jsi vedel, ze mas zapomenout na nevhodne navyky z FreeBSD nebo Gentoo a pouzit binarni balicky ;-)

In general, you are highly advised to use packages over building an application from ports. The OpenBSD ports team considers packages to be the goal of their porting work, not the ports themselves.

Vzdy znova a znova zasnu kde se v lidech bere ta chut ztracet cas kompilaci neceho co mohou mit k dispozici treba za 1/10 casu. Tak maximalne 5% veci co clovek musi/potrebuje kvuli ruznym duvodum kompilovat to beru, ale i pro ne je tady promenna FETCH_PACKAGES v /etc/mk.conf

x

« Odpověď #111 kdy: 07. 09. 2011, 19:44:33 »
Jako vzdy jsem na neco zapomnel :-) Od rychlosti je tady prepinac -j pro make ;-) Takze klidne make -j 64 install pokud mas nejaky poradny sparc64 :-)

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #112 kdy: 07. 09. 2011, 19:58:41 »
Spatne sem to napsal. Myslel jsem spise preklad dokumentace nebo tak neco, ja bych toho moc nenaprogramoval. Integrovanej Intel GMA HD chip. Na linuxu facha paradne. Na starem notasovi coz je tusim IBM T40 beha vsechno bez problemu, muj stroj na kterym bych to rad provozoval je x201. Serepeticky okolo typu fingertip reader ci webcam si klidne odpustim.

BSD

« Odpověď #113 kdy: 07. 09. 2011, 20:01:10 »
Nainstalovat binarni balicky neslo kvuli knihovnam (uz nevim jake presne bylo to chybove hlaseni, ale mel jsem vyssi verzi neceho nez to chtelo).

x

« Odpověď #114 kdy: 07. 09. 2011, 20:07:07 »
Spatne sem to napsal. Myslel jsem spise preklad dokumentace nebo tak neco, ja bych toho moc nenaprogramoval. Integrovanej Intel GMA HD chip. Na linuxu facha paradne. Na starem notasovi coz je tusim IBM T40 beha vsechno bez problemu, muj stroj na kterym bych to rad provozoval je x201. Serepeticky okolo typu fingertip reader ci webcam si klidne odpustim.

GMA HD ktery? Predpokladam, ze to bude taky ten novy Sandybridge. Ja od tama mam taky GT2+ a holt cekam, vim, ze se na tom pracuje, ale pouzivat se to da i tak.

Ctecka otisku prstu mne vzdy fungovala na Lenovo/Dell a webcam co jsou podle UVC standardu take paradne. Je k tomu v zakladnim systemu i super aplikace na praci s kamerou (man uvideo nebo man video, ted nevim :-))

Kdyz tak posli dmesg, usbdevs -v, pcidump -v

x

« Odpověď #115 kdy: 07. 09. 2011, 20:10:55 »
Nainstalovat binarni balicky neslo kvuli knihovnam (uz nevim jake presne bylo to chybove hlaseni, ale mel jsem vyssi verzi neceho nez to chtelo).

JJ popsano ve FAQ. Na tohle narazis, kdyz baliky jsou starsi/novejsi nez nektera dulezita vec v current, proto je nutne mit vsechno synchronizovane, ale vzdy behem toho pul roku nastane obdobi par dni, kdy to nejde udelat, protoze prestanou na par dni vychazet aktualni snapshoty a stroje delaji baliky pro pristi release. To uz ted dojelo a jsou znovu i snapshoty a budou i baliky. Nevyhoda toho, kdyz to clovek nainstaluje zrovna v tom obdobi (current, release ani stable se to netyka pochopitelne), kdyz uz baliky ma, tak dela jen prubezne pkg_add -ui

I tak je dobre mit nastaveno to FETCH_PACKAGES at se ta kompilace omezi i v techto pripadech.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #116 kdy: 07. 09. 2011, 21:10:50 »
To je presne on. No tak jestli facha i webcam a ctecka tak klobouk dolu pac to mam pak krome ty grafiky fully supported masinku :). Btw mimoradne jsem s ni spokojenej.

x

« Odpověď #117 kdy: 07. 09. 2011, 21:24:22 »
na webkameru mrkni v dmesg pripadne usbdevs jak jsi na tom a otestovat pomoci toho programu video, ctecka taky bude v dmesg a v balikach je pro ne program pomoci ktereho se da zamykat nebo delat jine vylomeniny

mel jsem starsi model rady x byla to parada

a grafika to bude urcite rychle, dneska se uz objevila stranka pro pre-orders 5.0 vcetne nove pisnicky, takze release na listopad je hotovy a fici se dal smerem k 5.1 tak bude support pribyvat rychleji pro hw

pepazdepa

« Odpověď #118 kdy: 08. 09. 2011, 09:11:53 »

jaka verze systemu a PKG_PATH smerujici na jakou verzi? CVS se updatuje stale, ale build machines jsou na prazdninach a tak nejsou od pulky srpna zadne binarni snapshoty.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #119 kdy: 08. 09. 2011, 09:58:48 »
To poresim az bude grafika a udelam kompletni migraci. Faktem je ze mne to dost prekvapilo, vetsinou byva spis k dispozici grafika a webcam ci fingertip reader jsou spise z kategorie snu. Momentalne provozuju ze studijnich duvodu gentoo, ale nyni je to jiz jen notazkou casu.