Rozšířenost *BSD systémů

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
Re: Rozšířenost *BSD systémů
« Odpověď #60 kdy: 29. 08. 2011, 14:30:17 »
Ok, neresme ted rozdili mezi FAQ a handbookem. Nekdo si mysli ze je to totez, jiny vi ze je to neco uplne jineho tecka. Ted bych spise potreboval poradit s tou wifi a ocenim klidne i nejakej odkaz na uryvek z FAQ kde se to resi (bohuzel jsem to nenasel). Mam sit chranenou WPA klicem, v souboru "/etc/hostname.ath0" mam nwid "mojessid" a nwkey "mujklic". Tyhle hodnoty si tam michodem dal system sam po uvodni instalaci. V ifconfigu dokonce vidim i MAC asociovaneho AP (asociovaneho je velice silne slovo) ale hlasi mi to status no network. klic je korektni a ssid ocividne taky kdyz to dokonce naslo i jeho MAC. Zkousel jsem i nekolikrat zminovany man ifconfig a pustit to manualne - stejny problem, status - no network. V man ifconfigu nic o moznych problemech neni a v hendbooku odkazujou na man ifconfigu. V cem muze byt problem?

btw to Miroslav Prymek:
to je presne ten problem ktery mam. Mam tu stroj s OpenBSD pred sebou nejde mi rozbehat wifi.

Je to asi nejaka prkotina, ale ja bych to rozbehal rad. Fakt, ze se mi proste libi dokumentace FreeBSD tisicekrat vice je proste fakt. Muzete se mnou nesouhlasit, muzete mi nadavat ale nic na tom faktu nezmenite. Nekteri si presto mysli, ze se tu snazim OBSD degrdovat a pomlouvat, kdezto ja se ho jen snazim pouzivat. Problemy s anglictinou rovnez nemam.

Btw mi implementace wifi do ifconfigu prijde jako vynikajici napad a nechapu proc se to neudelalo uz davno u vsech dister. O duvod vic proc mne OBSD zajima.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #61 kdy: 29. 08. 2011, 14:37:43 »
jen pro upresneni je to WPA2 klic a krom te wifi beha vsechno zatim velice dobre abyste nerekli ze porad jenom remcam.

pepazdepa

« Odpověď #62 kdy: 29. 08. 2011, 15:13:13 »
Ok, neresme ted rozdili mezi FAQ a handbookem. Nekdo si mysli ze je to totez, jiny vi ze je to neco uplne jineho tecka. Ted bych spise potreboval poradit s tou wifi a ocenim klidne i nejakej odkaz na uryvek z FAQ kde se to resi (bohuzel jsem to nenasel). Mam sit chranenou WPA klicem, v souboru "/etc/hostname.ath0" mam nwid "mojessid" a nwkey "mujklic".

Ja bych se naucil cist, nwkey je v manualove strance pro WEP. Myslim, ze ti neni pomoci, jen porad pises svoje chytre reci a cteni pritom je na prvnim stupni ZS :D

x

« Odpověď #63 kdy: 29. 08. 2011, 15:22:46 »
Ok, neresme ted rozdili mezi FAQ a handbookem. Nekdo si mysli ze je to totez, jiny vi ze je to neco uplne jineho tecka. Ted bych spise potreboval poradit s tou wifi a ocenim klidne i nejakej odkaz na uryvek z FAQ kde se to resi (bohuzel jsem to nenasel). Mam sit chranenou WPA klicem, v souboru "/etc/hostname.ath0" mam nwid "mojessid" a nwkey "mujklic". Tyhle hodnoty si tam michodem dal system sam po uvodni instalaci. V ifconfigu dokonce vidim i MAC asociovaneho AP (asociovaneho je velice silne slovo) ale hlasi mi to status no network. klic je korektni a ssid ocividne taky kdyz to dokonce naslo i jeho MAC. Zkousel jsem i nekolikrat zminovany man ifconfig a pustit to manualne - stejny problem, status - no network. V man ifconfigu nic o moznych problemech neni a v hendbooku odkazujou na man ifconfigu. V cem muze byt problem?

btw to Miroslav Prymek:
to je presne ten problem ktery mam. Mam tu stroj s OpenBSD pred sebou nejde mi rozbehat wifi.

Je to asi nejaka prkotina, ale ja bych to rozbehal rad. Fakt, ze se mi proste libi dokumentace FreeBSD tisicekrat vice je proste fakt. Muzete se mnou nesouhlasit, muzete mi nadavat ale nic na tom faktu nezmenite. Nekteri si presto mysli, ze se tu snazim OBSD degrdovat a pomlouvat, kdezto ja se ho jen snazim pouzivat. Problemy s anglictinou rovnez nemam.

Btw mi implementace wifi do ifconfigu prijde jako vynikajici napad a nechapu proc se to neudelalo uz davno u vsech dister. O duvod vic proc mne OBSD zajima.

Dobra. Na tohle muze byt vice pohledu a neni nutne se shodnout na vsem. Co se tyce te WiFi, tak klasicky:

1) o jakou WiFi se jedna - neco na zpusob dmesg | grep ath0
2) co je v /etc/hostname.ath0 - heslo a MAC nahradit necim nahodnym

Pokud v uvedenem souboru neni uvedeno dhcp klicove slovo a AP pouziva dhcp pro prirazovani IP, tak je samozrejme nutne po asociaci jeste provest rucne 'sudo dhclient ath0' a nebo jen 'dhclient ath0' (pokud tam jsi jako root, coz se samozrejme nema) pro prirazeni IP. Automaticke prepinani mezi LAN a WiFi podle toho co je dostupne jde udelat pomoci man ifstated, ale zrovna dneska jsem testoval patch pro pridani podpory nove WiFi ze Sandybridge a postup je naprosto stejny - pomoci ifconfig asociovat (nebo to muze byt v souboru at se to nastavi samo pri bootu) a pak pomoci dhclient ziskat IP, pokud neni DHCP, tak samozrejme manualne nastavit a nasledne jen 'sudo ifconfig ath0 up'

Nemyslim si, ze by ti slo o degradaci. Spise jde o "spatny" navyk z Linuxu nebo i jinych systemu. S tim lide bojuji nejcasteji pri prechodu na OpenBSD. Castecne muze pomoct toto http://www.openbsd.org/faq/faq9.html , ale je mozne, ze dost z toho treba vis a nebo te nenapadne o tom premyslet, protoze Linux je take povazovan za Unix-like, nicmene puvodnimu Unixu ma prave nejblize asi jen OpenBSD. Pokud mas moznost nekde delat treba s True64, tak to poznas v podstate hned.

x

« Odpověď #64 kdy: 29. 08. 2011, 15:28:17 »
jen pro upresneni je to WPA2 klic a krom te wifi beha vsechno zatim velice dobre abyste nerekli ze porad jenom remcam.

Ja jsem sice na -current, ale to se v tomto pripade od 4.9 nelisi. Sam pouzivam wpa2, nemam /etc/hostname.iwn0, protoze az dnes jsem dodal podporu pro tu novou kartu z patche a nemel jsem na to jinak cas, ale jinak postup byl

sudo ifconfig iwn0 scan
(potreboval jsem vedet parametry meho vlastniho AP :-))
sudo ifconfig iwn0 bssid MAC chan 6 nwid MUJ_AP wpakey 'MOJE_HESLO'
(tim se to asociovalo)
sudo dhclient iwn0
(tim jsem dostal IP od AP)

a huraa na web. Jiste, predelam do /etc/hostname.iwn0 a pridam i ifstated daemon at to samo prepina podle toho kde zrovna jsem.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #65 kdy: 29. 08. 2011, 16:46:51 »
to x:
Takze abych to shrnul. Vsechno co jsi psal jsem jiz zkousel ale nefachalo no. Nicmene vyzkousel jsem to znova presne dle tveho navodu a funguje to :). Asi jsem neco prehledl. Diky ti.

to pepazdepa:
Diky tve pripomince to funguje automaticky. Diky za postrech. Nicmene nemeni to nic na mem nazoru na tvou neprilis vysokou socialni inteligenci.

Jsem implementaci wifi do ifconfigu uplne fascinovan. A x ma asi pravdu, jsem dost zblblej z tech vsemoznych operacnich systemu co zkousim a hlavne nejsem zvyklej na to, ze by neco mohlo fungovat takhle snadno a je mi to podezrele :).

x

« Odpověď #66 kdy: 29. 08. 2011, 17:24:44 »
to x:
Takze abych to shrnul. Vsechno co jsi psal jsem jiz zkousel ale nefachalo no. Nicmene vyzkousel jsem to znova presne dle tveho navodu a funguje to :). Asi jsem neco prehledl. Diky ti.

to pepazdepa:
Diky tve pripomince to funguje automaticky. Diky za postrech. Nicmene nemeni to nic na mem nazoru na tvou neprilis vysokou socialni inteligenci.

Jsem implementaci wifi do ifconfigu uplne fascinovan. A x ma asi pravdu, jsem dost zblblej z tech vsemoznych operacnich systemu co zkousim a hlavne nejsem zvyklej na to, ze by neco mohlo fungovat takhle snadno a je mi to podezrele :).

Muze to byt tim, ze mas "neco" v /etc/hostname.ath0 uz od instalace. Otazkou je co presne, i kdyz ma to byt take presne a pri bootu se to nastavi pomoci 'man netstart' a 'man rc', ktery jde pouzit i po bootu rucne, ale je to podporovane jen na nektere pouziti na ostatni je to uz na samotnem cloveku co s tim udela. Mozna bych vedel vice, kdybych videl presne vystupy nebo byl pouzit debug, ale proste to co je v man nebo FAQ a provede se, tak funguje.

Tohle je zpocatku nejvetsi problem. Clovek uz ma tak nejak podvedome zafixovano, ze vsude a ve vsem jsou problemy, ze v man se clovek nic nedovi nebo je to neprehledne a jde na Google nebo jinam atd., sam jsem si tim prosel, ale to pred 11 lety jeste nebylo k dispozici ani ve forme iso atd., to byl teprve hardcore :-) Pouzivam a testuji hodne systemu, ted uz mam spise opacne problemy, ze ocekavam i jinde podobnou kvalitu a pak mne kdejaka blbina vytaci, protoze tady to proste funguje :-) A co teprve az clovek zjisti, ze vydavaji kazdy den novou verzi, ktera jde pouzivat tak, ze treba 4 roky neni s tim zadny problem, coz nevim o zadnem jinem OS ani v jeho stable verzi. Vyvojovy proces je holt vyvojovy proces. 14 let v rade vydani pravidelne v planovanem terminu 2x do roka to nikdo nema http://www.openbsd.org/papers/asiabsdcon2009-release_engineering/

Co se tyce treba toho ifconfig, tak to je uplne zajimava story https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Ifconfig v podstate je v Linuxu uz 10 let neaktualni, iproute2 neni dodelany a je proste a jednoduse hrozny a lidi tak pouzivaji porad ty stare nastroje (a k tomu hromady dalsich), pritom jak vidno to jde udelat bez problemu. Spise to vidim na syndrom NIH (Not Invented Here)

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #67 kdy: 29. 08. 2011, 17:38:29 »
Musim rict, ze takhle jednoducha prace se siti me moc bavi. Doufam ze budou co nejdrive ovladace pro Intel grafiky abych mohl zmigrovat na svuj notas. Nicmene omlouvam se pepovi z depa. Podekovani beru zpet, automaticky to stale nefunguje, nicmene manualne to jede jak ma, velice dobre a velice rychle na to na jakym starikovi to provozuju.

x

« Odpověď #68 kdy: 29. 08. 2011, 17:46:16 »
Na sitove veci to je pouzivano nejvice, ale je to mozna skoda. Teda ne ze by to tam nebylo super, ale dost lidi to pouziva i na web servery, vyvoj a nebo desktop kde to ma take co nabidnout treba v audio produkci. Na Intel grafiku cekam taky, mam GT2+, zatim je VESA, ale vim, ze uz se na tom pracuje. Hlavni je dostat KMS bez ktereho uz nove Intel ovladace nefunguji.

Automaticky to pojede urcite take, ale musel bych videt co a jak je nastavene. Taky pozor na to, jestli se to neseka treba s automaticky nastavenou LAN, v tom pripade by bylo treba pouzit ifstated nebo treba trunk. Ja to schvalne zkusim taky na automat u sebe nastavit.

pepazdepa

« Odpověď #69 kdy: 29. 08. 2011, 17:58:54 »
Musim rict, ze takhle jednoducha prace se siti me moc bavi. Doufam ze budou co nejdrive ovladace pro Intel grafiky abych mohl zmigrovat na svuj notas. Nicmene omlouvam se pepovi z depa. Podekovani beru zpet, automaticky to stale nefunguje, nicmene manualne to jede jak ma, velice dobre a velice rychle na to na jakym starikovi to provozuju.

Me teda obcas iwn zlobi :( Holt uznavam, ze to neni tak dobre jako v Linuxu. Ale zase v Linuxu, kdyz su nekde na ceste a mam neco pracovne poresit a intelegenti v baru maji nazes SSID s mezerou, tak koncim. Resp. koncil jsem, pac jsem nepouzival samozjrejme klikatka (zvykly z OpenBSD) a wpa_supplicant nejak nechtel z konfigu SSID s mezerou brat. Nakonec pouzivam wicd jako nouzovku.

Ja zacinal s nejaky redhatem a mandrakem. Prislo mi to strasne chaoticke, pac si koupil knihu o FreeBSD a po chvili soucasnym hrani s Debianem, uz jsem BSD. Linux uz jen kvuli praci, pac ruzne "chytre" aplikace na BSD nebezi a nehodlam si zasvinit svuj system, nebo pac mam momentalne 1 stroj tak obcas kdyz neco chci na Windows, napr. OCR.

Fakt me bavi vzdycky projizdet ruzne Linux howto, jak upravit suspend, jak nastavit zvuk, wpa bez klikatek. Obcas nad me sily, pac si Linuxove howto casto protireci, jsou zastarala (viz dev -> devfs (nebo jak to bylo) -> udev -> hal -> udev ) :DDDD Vyhoda techle zmen, 0.0 temer nic.

x

« Odpověď #70 kdy: 29. 08. 2011, 18:08:25 »
Tak jsem to narychlo zkusil a automaticky to nejede, ale duvodu je pro to vice, za prve se asi predpoklada, ze client/server bude mit primarni pripojeni LAN(a pro AP je to reseno trochu jinak a tam to samozrejme jede), za druhe format souboru hostname.if je udelan tak, ze nastavuje sitove parametry a pokud se tam vlozi udaje pro wifi, tak je nebere a dhcp nasledne samozrejme spustit nejde. Co jsem nasel, tak to resi lide tim, ze maji sve scripty v /etc, ktere volaji z /etc/rc a/nebo netstart , jenze to neni oficialne podporovano. Oficialne podporovano je pouzit ifstated daemon, ktery to udela taky automaticky jeste predtim nez se clovek prihlasi.

Treba se ale pletu a funguje to i pres hostname.if, ale pri rychlem zkoumani jsem dosel k tomu vyse. LAN je snadna i viz. man hostname.if, protoze je tam bud dhcp a nebo danny presny format manualniho nastaveni IPv4/IPv6, u WiFi je dost odlisnych udaju a ne vsechny musi byt pouzity a tak se to prepinani a automaticke nastaveni nechava na ifstated (oficialni) nebo ruzna reseni skriptu(neoficialni). Ve velkych firmach vyvojari napsali vlastni "klikatka" http://undeadly.org/misc/201104/gnome1.png (sekretarka by asi nechtela terminal reseni :-))

x

« Odpověď #71 kdy: 29. 08. 2011, 18:20:44 »
No vida, tak pro zmenu jsem cetl blbe ja :-) Mozne to je viz. priklad https://gist.github.com/1178742 . Jen jine poradi a radkovani.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #72 kdy: 29. 08. 2011, 18:52:39 »
Takhle presne jsem to mel nastaveny a nic. Divny je, ze mam pocit, ze pri uplne prvnim restartu to fungovalo pak jsem pridal dhcp a fundovat to prestalo. Pise to no link....

x

« Odpověď #73 kdy: 29. 08. 2011, 19:33:56 »
mam:

bssid moje_MAC_od_AP
nwid MUJ_AP
wpakey MOJE_HESLO
dhcp

a funguje automaticky, jen pri prvnim rebootu to zmenilo prava souboru na ty spravne,

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #74 kdy: 29. 08. 2011, 19:42:44 »
Vyzkousim to hned. Jedna vec je ale hrozne zvlastni. Nefunguje DHCP klient. Mam na tom routeru pripojeny ctyri zarizeni a bezi tam DHCP ale jak ho zkusim leasnout na tom OpenBSD tak to nebere a nebere. Tvari se to jako by tam zadnej DHCP server nejel. Jakmile zadam ale adresu na tvrdo tak to beha.