Ohledne VT-d, se prave jeste rozhoduji zda nejit spise do Intelu i3, ve stejne cenove relaci.
Protoze do ted jsem s tim procesorem nemel problem.
Heh :-) - i3 bejvalo tradičně tak dvoujádro bez HT a bez turba. Koukám, že aktuální Alder Lake i3 je čtyřjádro bez HT s turbem. Máte pravdu, že to není marný procesor.
@Jimmyx tu zmiňoval dokonce osmijádro Ryzen 7 5700G.
Koukám na nějaký benchmark... i3-12300 vychází rychlejší ještě na čtyřech jádrech (i3-12100 nastejno jako R7 5700G), při osmijádrovém provozu vítězí R5700G o dvouciferná procenta. A to nevím, zda v tom benchmarku nějak zohlednili HT, což se hodí při velkém počtu vláken.
Na virtualizaci většího počtu instancí je vyšší počet jader jedině ku prospěchu.
A mám pocit, že Intelovo TDP cca od 10. generace CPU je taková virtuální hodnota. Ve skutečnosti když dáte aktuálnímu 10nm Intelu za uši, tak si cucne výrazně víc než TDP. Některé modely o 50-100%.
= já bych to AMDčko nezavrhoval :-)
Pokud se týče VT-d, tak závěr zmíněné debaty byl cca ten, že u Intelu právě v jednopaticové desktopové řadě jsou "IOMMU groups" v čipsetu hodně velké = granularita hodně hrubá, takže přidělovat jednotlivá on-chip zařízení různým virtuálům může být problematické. A že u AMD i tohle snad vypadá o něco líp.
Pravda je, že osobně jedu taky dodnes hlavně Intel, ale to je spíš setrvačností a konzervativismem oboru "průmyslových PC", ve kterém se pracovně pohybuji. Máte pravdu, problémů s Intelem je "minimum" (a radši už mlčím, abych to nezačal rozvádět.) Můj nový noťas na kancelářskou práci má šestijádro AMD.