Měsíční plat programátora v Mozilla cca 20 000 dolarů

Wolda

• **
  • 79
  • http://honza.ucw.cz
    • Zobrazit profil
Re:Měsíční plat programátora v Mozilla cca 20 000 dolarů
« Odpověď #15 kdy: 11. 05. 2023, 02:18:21 »
No ja mam k tem vypoctum nakladu na osobu takovou otazku - nejsou v tech personnel costs krom salary before taxes, tj. "hrube mzdy", zapocteny taky ostatni naklady; specialne, neposkytuje Mozilla svym zamestnancum zdravotni pojisteni? Pokud ano, tak to bude soucast personnel costs.

PS: pro srovnani - hruba mzda zacinajiciho univerzitniho vedce (assistant professor) v matice je v US neco okolo $70k rocne (samozrejme, dost zalezi na univerzite, zda je public ci private, atd.)

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 11. 05. 2023, 06:18:53 »
V Silicon Valley byl už před pár lety běžný plat $200k ročně pro seniory v big tech. Díky inflaci to klidně může teď být i těch 240k. Ale nyní tyto společnosti masivně propouští. V USA mimo SV to je pochopitelně slabší.

« Odpověď #17 kdy: 11. 05. 2023, 07:10:22 »
V Silicon Valley byl už před pár lety běžný plat $200k ročně pro seniory v big tech. Díky inflaci to klidně může teď být i těch 240k.

Však to tak zhruba sedí. Řekneme že drastická většina je cca 80% z 3,6 mil => cca 2.9 mil / 15 developer => cca 190 k $/rok z éry před inflací či COVIDem. Započtěte jim daně a jsou tak na 80-100 k čistého.( v závislosti na státu a oblasti).

jjrsk

• 488
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 11. 05. 2023, 08:48:28 »
Ach ty pocty ...

Pokud je u nas prumer v IT rekneme aktualne kolem 90k, tak to neznamena, ze 90k stoji ten clovek zamestnavatele. Toho stoji spis tak 150-180k.

Takze pokud nekdo stoji $20k tak to neznamena, ze to je jeho plat. Ten se bude v nejlepsim pripade pohybovat kolem te +- poloviny.

A pokud se uvadi vydaje na zamestnance, je to vzdy komplet se vsemy odvody, danemi, poplatky ...

« Odpověď #19 kdy: 11. 05. 2023, 09:08:00 »
Je to reálné... běžně se v kalifornii pohybují příjmy mezi 300-1M kč měsíčně v přepočtu. Může to pro některé být mírně šokující, ale je to tak.
Hodně se odrbávají Indové na H1B vízech, ti tak mají obvykle nejnižší příjmy.

Zmiňované náklady na život nejsou zase tak monstrózní i když vyšší jak v ČR. Každej kdo tam byl nějakou dobu cca ví, že američani jsou extrémní rozhazovači a proto vykazují vysoké náklady na život.
(bezpečnostní služby, kadeřníci, zahradníci, psychologové, kočka, pes, velký dům nové auto, letadla, vrtulníky, restaurace)
Pak samo splácí půjčku na školné, zdravotní pojištění není zase tak děsivé pokud je uzavřené od začátku. Porod je drahá sranda. Plnění zdravotního je trošku divočina (je třeba hledat doktora, který má podepsanou smlouvu s pojišťovnou a nemusí plnit vše).
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

CPU

• 828
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 11. 05. 2023, 09:09:53 »
blábol blábol blábol

V USA se hrubá mzda uvádí komplet, daně a spol jsou záležitostí zaměstnance.

Je to reálné... běžně se v kalifornii pohybují příjmy mezi 300-1M kč měsíčně v přepočtu. Může to pro některé být mírně šokující, ale je to tak.

Náhodou jsem to nakousnul s kámošem a prý těch 20k je třeba i v Apple standardní plat senior programátora.
Na druhou stranu, skutečně si z toho pak hradí pojištění a pod., ale 20k dolarů měsíčně prý není vůbec nic divného a pokud někdo umí a má cca 5-8 let praxe, tak je (v Apple) má.

Fakt jsem nevěděl, že ty platy jsou tam až tak mega...
« Poslední změna: 11. 05. 2023, 09:12:14 od CPU »

« Odpověď #21 kdy: 11. 05. 2023, 09:34:10 »
otazka je, zda do toho pocita RCU, ktere dostane jednou rocne a muze v tom byt dost penez.

jinak zakladni plat 180 - 220 tisic jsem videl v relativne male firme v SV bezne, ovsem byli to seniori a manageri ..
RCU k tomu prihazovaly 50 - 240 tisic.

blábol blábol blábol

Náhodou jsem to nakousnul s kámošem a prý těch 20k je třeba i v Apple standardní plat senior programátora.
Na druhou stranu, skutečně si z toho pak hradí pojištění a pod., ale 20k dolarů měsíčně prý není vůbec nic divného a pokud někdo umí a má cca 5-8 let praxe, tak je (v Apple) má.

CPU

• 828
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 11. 05. 2023, 10:28:47 »
BTW, myslel jsem si, že Thunderbird se už dávno vyvíjí někde v Indii na nějaké rurální střední škole u hranic s Pákistánem.

« Odpověď #23 kdy: 11. 05. 2023, 10:34:16 »
blábol blábol blábol

Ptát se žádného kamaráda nemusíte, ty informace jsou veřejně dostupné. Jak na specializovaných webech, tak na diskusních stránkách.

Dle zdrojů je medián L3, tedy nástupní software engineer pozice (tedy člověk je po škole, a má 0 let praxe, a je mu zhruba kolem 21 let), 180 000 dolarů ročně - je v tom zahrnut plat, bonus a hlavně opce.

L4 (tedy něco jako medior/senior u nás) má 270 000 dolarů ročně. Praxe 2-3 roky ve firmě pokud nejste jelito.
L5 - 350 000 dolarů ročně. 3-5 let.
L6 - zde už je to víc produktové, kompenzace kolem 500 000 dolarů ročně.

Samozřejmě se jedná o FAANG pozice v Silicon Valley nebo jejich pobočkách na lukrativních místech v USA. Musíte to tedy srovnávat s top pozicemi v ČR v Praze.

Non FAANG/Non Valley peníze jsou řádově výrazně nižší, a lidi jsou často rádi za 100K ročně v nějaké horní dolní, což je v případě US klidně celý stát.

A jak už bylo výše zmíněno, ono to zas takové finanční terno v čistém není, pokud si tam navíc započítáte rozpadající se Kalifornii a extremní ceny bydlení na slušných místech. S trochou nadsázky se dá říci, že to je to jediné co má ČR s Kalifornií společné.

« Poslední změna: 11. 05. 2023, 10:36:42 od LambdaLover »

« Odpověď #24 kdy: 11. 05. 2023, 20:26:53 »
Jasne ze to je mozne ... ja robim zo Slovenska pre jednu firmu v SV a ako vychodoeuropanovi mi dali 165K USD rocne.

Inak ludi z Apple mam "na drate", su to kvalitni programatori, kazdy jeden z nich co pozeram co robia (a ako) ... kod ako vino co ma hlavu a patu. Tie peniaze su zasluzene.

« Odpověď #25 kdy: 11. 05. 2023, 21:29:39 »
Jasne ze to je mozne ... ja robim zo Slovenska pre jednu firmu v SV a ako vychodoeuropanovi mi dali 165K USD rocne.

Inak ludi z Apple mam "na drate", su to kvalitni programatori, kazdy jeden z nich co pozeram co robia (a ako) ... kod ako vino co ma hlavu a patu. Tie peniaze su zasluzene.

Ale remote to nemáš, musel jsi se tam přesunout, že? Tak já bych potom počítal, kolik tě vyjdou náklady na živobytí, kolik ty sám si ceníš toho, že nemůžes být doma na Slovensku mezi svýma, ale místo toho jsi v SV. A potom bych se podíval, kolik člověk dostane v Praze, dobrý senior může mít přes 10000,- MD (o ostatních výhodách pomlčím).
« Poslední změna: 11. 05. 2023, 21:32:18 od registrovany123 »

« Odpověď #26 kdy: 11. 05. 2023, 21:42:03 »
jeste jednou si to precti, pise "ZO" Slovenska

a to vypada jako plat, nikoli contract. To ma mnohem vetsi hodnotu nez 10 000MD.
Jen mi neni jasne, zda do toho je zapocitan bonus a RCU.

Ale remote to nemáš, musel jsi se tam přesunout, že? Tak já bych potom počítal, kolik tě vyjdou náklady na živobytí, kolik ty sám si ceníš toho, že nemůžes být doma na Slovensku mezi svýma, ale místo toho jsi v SV. A potom bych se podíval, kolik člověk dostane v Praze, dobrý senior může mít přes 10000,- MD (o ostatních výhodách pomlčím).
« Poslední změna: 11. 05. 2023, 21:43:41 od pruzkumbojem »

« Odpověď #27 kdy: 12. 05. 2023, 07:59:55 »
Všichni na Root.cz mají tolik peněz, a pak se podívám na lidi kolem sebe, a ti tolik peněz většinou nemívají. Já se tu dívám na firmy v ČR remote, a ty kolikrát mi příjde mají problém i s 6000MD a ani se nespokojí s 8h prac dobou. Pak nastane problém, že člověk do nějaké takové firmy nastoupí, teamleadova manželka je shodou okolností fakturantka, a má o problémy postaráno. Nemluvě o tom, že v MD světě si lidi nechají neskutečně strát na hlavu a nechávají se oškubávat, takže potom zase tak zásadní rozdíl mezi MD a HPP není. V takovém Unicornu, který v tomhle režimu jede snad komplet, tak mají senioři i tak 4k / MD. Na lidi totiž někdo z managementu "hukne" že má moc, zatlačí na něj, člověk se nechá, protože spousta lidí si ani neumí spočítat důchod apod věci.

Jo když je někdo z Prahy, tak může jít za 8k a víc pracovat třeba do banky a podobných, kde chtějí aby se tam člověk alespoň 1x za týden ukázal, ale mi to za to dojíždění nestojí. Tak poslední šance je remote práce přímo do zahraničí. Uvidíme.
« Poslední změna: 12. 05. 2023, 08:07:22 od registrovany123 »

« Odpověď #28 kdy: 12. 05. 2023, 09:06:29 »

Fyzicky pracujem komplet remote zo Slovenska.

Hele ja mam dojem ze sa v tejto komunite nejako stale "opakujem" a nikto mi nechce verit. Tak to tu napisem este raz, cely ten moj "pribeh". Ja plne chapem, ze nie kazdy to tak ma a vobec nie som co sa tohoto tyka typicky priklad a naozaj chapem, ze nie kazdy ma "300 tisic" ale da sa k tomu prepracovat len k tomu treba aj kus stastia.

Vystriedal som par firiem v Cechach niekedy v 2014-2016, potom som isiel naspat na Slovensko v 2016 do jedneho korporatu, tam som sa spoznal na projekte s par ludmi zo Zapadu a ked ten projekt skoncil v 2018 tak som isiel pracovat do Australie. Tam som robil fyzicky pre nich v ich offisoch a ked mi vyprsali viza po roku tak som sa vratil na Slovensko.

Stale som pre nich ale chcel pracovat a rovno som im to v Australii komunikoval a dohodol som si, ze uz nebudem ich zamestnanec ale budem pracovat na kontrakt (rovnako ako som na kontrakt pracoval pocas rokov 2016 - 2018 na SVK).

Takze som sa vratil z Australie, zavolal som CoolPeople a povedal som im, ze potrebujem zastresit kontrakt s Australanmi. Ono vsetky tieto CoolPeople agentury, ludia si to nedavaju dokopy a myslia si, ze oni tu len pasu svoje "ovce", ale ved vy ich mozete kontaktovat a povedat im, ze vy uz pracu zo zahranicia mate a vsetko co potrebujete je aby to oni zastresili. To je co? :D

Pre mna je omnoho pohodlnejsie ak poslem 1 fakturu mesacne CoolPeople, co je b2b zo Slovenska na Slovensko, CoolPeople posle fakturu do Australie, Australia mu posle peniaze, CoolPeople si necha marzu a mne zaplati fakturu. To je cele.

Samozrejme, ze som nemal 165k USD hned. Ono sa treba aj snazit. V CoolPeople som zacinal na tretinovom MD oproti tomu co mam teraz. Pocas asi 5 rokov som moj man day ztrojnasobil.

Existuje aj nieco ako open source kde cuduj sa svete je zainvestovany aj Apple. Kazdy moze prispievat do open source a pracovat s ludmi z Apple. Hned teraz. Preto dlhodobo vidim ako pracuju a mam s nimi nejake pracovne vztahy v ramci komunity a ani nemusim v Apple pracovat. Jediny problem je, ako si najst firmu, ktora vam zaplati 160k usd za to, ze robite od rana do vecera open source.
« Poslední změna: 12. 05. 2023, 09:12:19 od tvojtatko »

« Odpověď #29 kdy: 12. 05. 2023, 09:14:22 »
Jo, no věřím, že to je možné, ale je tam ten faktor toho, že jsi jel do Austrálie a tam sis udělal kontakty. Tak z lidí kolem sebe, teda alespoň vývojářů, neznám a asi jsem nepotkal nikoho takového. Neříkám, že to nejde, určitě to jde, ale já nikoho takového neznám. Je to taková oblast protichůdných požádavků, být dobrý vývojář, dobrý technik, a zároveň dobrý v komunikační a prezentační oblasti. Není moc takových lidí.
« Poslední změna: 12. 05. 2023, 09:19:18 od registrovany123 »