Jasne ze to je mozne ... ja robim zo Slovenska pre jednu firmu v SV a ako vychodoeuropanovi mi dali 165K USD rocne.
Inak ludi z Apple mam "na drate", su to kvalitni programatori, kazdy jeden z nich co pozeram co robia (a ako) ... kod ako vino co ma hlavu a patu. Tie peniaze su zasluzene.
Ale remote to nemáš, musel jsi se tam přesunout, že? Tak já bych potom počítal, kolik tě vyjdou náklady na živobytí, kolik ty sám si ceníš toho, že nemůžes být doma na Slovensku mezi svýma, ale místo toho jsi v SV. A potom bych se podíval, kolik člověk dostane v Praze, dobrý senior může mít přes 10000,- MD (o ostatních výhodách pomlčím).
Fyzicky pracujem komplet remote zo Slovenska.
Hele ja mam dojem ze sa v tejto komunite nejako stale "opakujem" a nikto mi nechce verit. Tak to tu napisem este raz, cely ten moj "pribeh". Ja plne chapem, ze nie kazdy to tak ma a vobec nie som co sa tohoto tyka typicky priklad a naozaj chapem, ze nie kazdy ma "300 tisic" ale da sa k tomu prepracovat len k tomu treba aj kus stastia.
Vystriedal som par firiem v Cechach niekedy v 2014-2016, potom som isiel naspat na Slovensko v 2016 do jedneho korporatu, tam som sa spoznal na projekte s par ludmi zo Zapadu a ked ten projekt skoncil v 2018 tak som isiel pracovat do Australie. Tam som robil fyzicky pre nich v ich offisoch a ked mi vyprsali viza po roku tak som sa vratil na Slovensko.
Stale som pre nich ale chcel pracovat a rovno som im to v Australii komunikoval a dohodol som si, ze uz nebudem ich zamestnanec ale budem pracovat na kontrakt (rovnako ako som na kontrakt pracoval pocas rokov 2016 - 2018 na SVK).
Takze som sa vratil z Australie, zavolal som CoolPeople a povedal som im, ze potrebujem zastresit kontrakt s Australanmi. Ono vsetky tieto CoolPeople agentury, ludia si to nedavaju dokopy a myslia si, ze oni tu len pasu svoje "ovce", ale ved vy ich mozete kontaktovat a povedat im, ze vy uz pracu zo zahranicia mate a vsetko co potrebujete je aby to oni zastresili. To je co?
Pre mna je omnoho pohodlnejsie ak poslem 1 fakturu mesacne CoolPeople, co je b2b zo Slovenska na Slovensko, CoolPeople posle fakturu do Australie, Australia mu posle peniaze, CoolPeople si necha marzu a mne zaplati fakturu. To je cele.
Samozrejme, ze som nemal 165k USD hned. Ono sa treba aj snazit. V CoolPeople som zacinal na tretinovom MD oproti tomu co mam teraz. Pocas asi 5 rokov som moj man day ztrojnasobil.
Existuje aj nieco ako open source kde cuduj sa svete je zainvestovany aj Apple. Kazdy moze prispievat do open source a pracovat s ludmi z Apple. Hned teraz. Preto dlhodobo vidim ako pracuju a mam s nimi nejake pracovne vztahy v ramci komunity a ani nemusim v Apple pracovat. Jediny problem je, ako si najst firmu, ktora vam zaplati 160k usd za to, ze robite od rana do vecera open source.