NVR pre kamery značky Hikvision

Re:NVR pre kamery značky Hikvision
« Odpověď #15 kdy: 17. 04. 2023, 17:03:14 »
No a k ovládání, u Hikvision je potřeba překousnout konfiguraci kamer i NVR přes to zběsilý rozhraní a pak prostě používat IVMS, který jde krásně nastavit pro monitoring, mnohem líp se v tom hledá v záznamu a taky se líp záznam exportuje. A samozřejmě přes to není problém spravovat třeba 10 NVR.

Já jsem neuhlídal dodavatelskou firmu a na domě jsem také skončil s HikVision, ale bohužel se musím zařadit do skupiny odpůrců.

Webové UI bez pluginu neukazuje obraz (a po instalaci pluginu při každém startu PC po mě chce UAC potvrzení o spuštění nějaké podivné služby, takže plugin byl po prvním pokusu odinstalován), ale co mne nejvíc štve je nemožnost zobrazit/hledat události.

Kamery mám zapnuté v módu trvalého nahrávání, ale stejně bych chtěl, aby detekce pohybu udělala v tom kontinuálním záznamu časovou značku pro lepší orientaci, abych pak viděl, kdy/kde se něco dělo. Bohužel tak základní věc se nikomu nepovedlo nastavit. Support tvrdí, že je to vidět alespoň při přímém připojení HDMI kabelu k NVR (ale kvůli tomu nebudu do technické místnosti instalovat monitor a klávesnici, takže nemohu potvrdit). Přes webové rozhraní, mobilní aplikaci, ani iVMS žádné události vidět nejsou :(

acute

« Odpověď #16 kdy: 17. 04. 2023, 18:53:57 »
Ano,
ten modul, který po každém restartu obtěžuje, není ideální, to je pravda. Nicméně spolehlivost hardware je velmi solidní, otázkou zůstává, co z dat letí zpět k výrobci... možná raději nepátrat...

acute

« Odpověď #17 kdy: 17. 04. 2023, 19:04:23 »
Ohledně Zoneminderu: současná verze má velmi zjednodušenou instalaci na Ubuntu, je to rychlé a bezproblémové. Souhlasím, že předchozí verze nebyly co se týká instalace ideální... ne nadarmo se jedna jmenovala tuším "My friend of misery"...
Po problémech se Zoneminderem jsem zkoušel ještě jeden soft - Shinobi. Určitě lepší GUI, to ano, ale také po určité době začal padat a byly problémy. Navíc požaduje předplatné. Teď mám zpět Zoneminder na Ubuntu serveru 22.04 a po cca roce nebyl žádný problém. Snad jsem to nezakřikl :-)

« Odpověď #18 kdy: 17. 04. 2023, 19:17:25 »
Taky pouzivam ZoneMinder, zatim pro dve kamery, asi dva roky a bez problemu. Spolecne s nim Android aplikaci zmNinja.
Co mi ale vadi, je hromada false positive nahravek pri detekci pohybu vyhodnocovanim zmen obrazu (dest, snih, blizko letici hmyz, apod.).
Mam v planu zkusit nasledujici: Na nektera mista umistit nejake "bastly" s PIR cidlem, ktere pri detekci pohybu poslou info serveru. Kazde by melo mit vlastni ID, server by znal jejich polohu a mimo spusteni nahravani by zaroven nasmeroval PTZ kameru odpovidajici danemu ID cidla na jeho misto. ZM by zaroven mel umet integrovat AI / machine learning napr. s vyuzitim GPU nebo Google Coral akceleratoru pro detekci objektu / obliceju a napr. nespoustet alarm / nahravani, pokud je detekovan obblicej povolenych osob.
Co mi vsak vadi u HikVision, to je jejich "pozadi", provazanost s cinskym rezimem, odhalena udajna pomoc s automatizovanou detekci Ujguru, testovani / vyvoj detekci na veznich, apod. Bohuzel jsem zjistil az po jejich porizeni a zatim neznam cenove srovnatelnou "moralne cistou" alternativu. :( Viz https://zpravy.aktualne.cz/domaci/armada-skoly-i-urad-vlady-cesko-monitoruji-cinske-kamery-pod/r~59ac5ce0da6d11eb94d2ac1f6b220ee8/

Medo77

• 304
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 17. 04. 2023, 20:24:27 »
Technicky vzate, za par supov nic lepsie ako hotove nvr nie je. Vsetko ostatne je ohybanie a hranie sa. Ak mas na to cas a relativne neuspokojive vysledky, preco nie. Ten cip vnutri to zvlada s prstom v nose, a spotreba je oproti pc tiez niekde inde. Presiel som si vyssie menovanym, ale nikdy to nebolo install & forget. Netvrdim, ze som nezazil instalaciu, kde som s notasom behal popred kameru a studoval histogram, ale bolo to skor ojedinele a nesuviselo to s nvr. Hik nepoznam, dahua aj zakladne modely ukazuju graficky motion,  trochu horsie to je vidiet na mobile. Mozes sa napr inspirovat na https://www.atkm.cz/ , maju toho mraky, asi je ten ktory soft aj nadupany, ale cenovka uz zaujimava na domace pouzitie nebude.

Aha, a dahua mi urcite nic von neposiela. Pokial nechces pouzivat ich p2p servere, tak komunikaciu s vynimkou vybranych verejnych ipv4 proste zarezes. ano, je ublabotana, ale rychlo dostala roubik :-)
« Poslední změna: 17. 04. 2023, 20:27:14 od Medo77 »

JurajP

• 370
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 17. 04. 2023, 21:22:00 »
No a k ovládání, u Hikvision je potřeba překousnout konfiguraci kamer i NVR přes to zběsilý rozhraní a pak prostě používat IVMS, který jde krásně nastavit pro monitoring, mnohem líp se v tom hledá v záznamu a taky se líp záznam exportuje. A samozřejmě přes to není problém spravovat třeba 10 NVR.

Webové UI bez pluginu neukazuje obraz (a po instalaci pluginu při každém startu PC po mě chce UAC potvrzení o spuštění nějaké podivné služby, takže plugin byl po prvním pokusu odinstalován), ale co mne nejvíc štve je nemožnost zobrazit/hledat události.

Toto je vec firmweru. Ja mam aktualizovanu kameru, plugin mi ponuka, ale nevyzaduje a vidim live prenos, nakolko je to uz robene cez websockets, odpada nutnost instalacie pluginu

acute

« Odpověď #21 kdy: 17. 04. 2023, 22:06:05 »
Momentálně, ačkoli přiznávám, že to nebylo bezbolestné, jsem se Zoneminderem naprosto spokojen. Pravda, nebyla to přímočará cesta, jakou bych si představoval. Ale tak to u OpenSource projektů bývá. Možná i proto mě OpenSource baví, to hledání je výzva. Ještě zpět k Hikvision, bezpečnosti, únikům dat a podobným problémům. Nedělám si iluze, že je jejich software čistý. To ani náhodou. Ale zkoumání toho, co to posílá a kam není ta klikatá cesta OpenSource, která by mě bavila, toto je jiná liga. Takže kamerový systém má svou vlastní interní optickou síť, která je zcela oddělená od hlavní sítě. Nemá ani připojení na internet. Ano, slušně to zavání paranoiou pokročilého stadia. Ale zkuste blokovat třeba TikTok... vypadá to tak jednoduše... pár pravidel v Mikrotik FireWallu... ale není tomu tak, provázanost je obrovská a závislosti rovněž. Všechno souvisí se vším, i když to na první pohled není patrné. I ty pod...né widle mají TikTok přímo v čerstvé instalaci přednastaven a zdráhám se domýšlet, zda je to pouhopouhý html odkaz :-) Ať žijí nové (paranoidní) výzvy.

« Odpověď #22 kdy: 18. 04. 2023, 09:46:42 »
K tomu modelu, vyhni se verzím s PoE, časem ta PoE část umře a stejně bude potřeba pořídit PoE switch. Navíc je mnohem jednodušší připojit kameru do nejbližšího switche, když nebude PoE, tak prostě použít injektor za pár korun. Teď nechci kecat, ale myslím si, že ta PoE část v těch NVR ani neumí vypnout/zapnout PoE, když je potřeba restartovat kameru.
Dál si vyber, kolik portů budeš i do budoucna potřebovat 4,8,16,32 a pak se rozhodni, jestli stačí nahrávat na jeden disk nebo chceš více disků a jestli to chceš do racku. Nic víc nemá doma smysl řešit, ale každopádně každý požadavek navíc zvyšuje cenu.
A samozřejmě nemá smysl řešit, co kamera či NVR kam posílají, prostě je musíš dát do oddělené sítě s řízeným přístupem a zakázanou komunikací ven.
No a poslední varování, který se tě určitě týkat nebude, ale třeba si to časem bude číst i někdo s jinými požadavky. Maximální počet živých streamů z NVR je 128. U 4,8,16 kamerových modelů je to úplně jedno, tolik lidí si to obvykle nepouští, ale u 32 kamerového modelu jde hravě narazit na limit počtu streamů. Takže v případě potřeby většího počtu kamer je lepší pořizovat 16 kamerový modely a prostě je nasázet do IVMS. To je mimochodem i doporučení českého zastoupení Hikvision.

David

• 155
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 18. 04. 2023, 10:02:51 »
Nám to NVR přes web dokáže streamovat jen 2 kamery v plném rozlišení, je to docela smutné. Mohu se prosím zeptat k tomu iVMS. Klientská aplikace na PC, kde si mohu prohlížet kamery za NVR (tedy náhrada webového rozhraní)? Dokáže se připojit na NVR v jiné síti (lze zadat IP a port)? Nainstaloval jsem si to, ale chtělo to zadat jen port a nic dalšího jsem z toho nedostal. Děkuji.

JurajP

• 370
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 18. 04. 2023, 11:23:20 »
K tomu modelu, vyhni se verzím s PoE, časem ta PoE část umře a stejně bude potřeba pořídit PoE switch. Navíc je mnohem jednodušší připojit kameru do nejbližšího switche, když nebude PoE, tak prostě použít injektor za pár korun. Teď nechci kecat, ale myslím si, že ta PoE část v těch NVR ani neumí vypnout/zapnout PoE, když je potřeba restartovat
ja mam PoE switch 24port, ale tam nezmestim vsetky kamery, asi len 3. A radsej by som to mal na jednom mieste zapojene, cize NVR s PoE by bolo vhod. Novy PoE switch je +70e.

« Odpověď #25 kdy: 19. 04. 2023, 10:50:27 »
David: Přidání NVR to nabízí asi 5 typů, jedno je scan QR (NVR musí být připojeno kamsi do Číny) a pokud se nepletu, tak to zásadní je IP/Domain, kam se zadává IP nebo DNS název, port a uživatel/heslo. Pokud má být přístup z internetu, doporučuju omezit počet přístupných IP (např. na československý rozsah nebo ideálně jenom těch pár lidí, co na to poleze) a změnit port. A taky pokud se jedná třeba o 8 let starý NVR, tak ty streamy nemusí stíhat a ani IVMS pak samozřejmě nepomůže. U těch starších NVR bylo spolehlivým zabijákem H.265. Pro starší PC pak dopročuju IVMS dvojkové řady, má horší GUI, ale je mnohem míň náročný a celkově je svižnější. A především v nastavení je potřeba zatrhnout hardwarovou akceleraci, která je ve výchozí stavu vypnutá a všechno pak počítá CPU.

JurajP: Ty PoE verze NVR jsou dražší, netuším o kolik, ale pokud by se to navýšení ceny blížilo ceně switche, doporučuju trošku připlatit za extra switch, klidně i nějaký z inzerátu. Starších 100Mbit PoE s gigovým uplinkem je různých HPE a Cisco hromada za pár korun. A ty kamery jsou obvykle 100Mbit, určitě všechny do 6MPix.

JurajP

• 370
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 19. 04. 2023, 13:25:07 »
tak bez dane by vychadzal tento prijatelne
switch, na 5-6 kamier a zvoncek.
k tomu taketo NVR: NVR

« Odpověď #27 kdy: 19. 04. 2023, 17:17:18 »
Z Hikvison kamerama mám celekem rozporuplné zkušenosti, na jedné mi cca po roce odešlo noční vidění (IR fungovalo, ale snímač v IR spektru nesnímal) u druhé (dome) se IR přísvit odráží zpět do kamery, takže interní IR přísvit je nepoužitelný. Pro nahrávání používám Zoneminder (na Proxmoxu) a můžu jen doporučit. Problémy s false positive detekcí, která je v Zoneminderu řeším detekcí přímo na kamerách, která funguje celkem obstojně a nechávám si posílat maily, takže mám nějaký přehled kde když tak hledat. Co se týče PoE tak to řeším tak, že mám PoE injektory pro kamery, náhradní PoE switch se mi držet nechce, riskovat, že budu bez záznamu taky ne. Mít náhradní PoE injektor není žádná velká investice. Kamery mají zakázanou veškerou komunikaci mimo svoji vLan, takže sem v klidu.
Výhoda virtualizace Zoneminderu je, že sem schopen to kdykoliv nasadit na jiný stroj pokud by se něco stalo nečakat na nějaký servis/reklamaci či cokoliv jiného.
Je to složitější řešení než nějaký hotový NVR, ale zas případně velmi rychle servisovatelné, což mi u zabezpečovačky přijde jako jeden z klíčových požadavků.

« Odpověď #28 kdy: 19. 04. 2023, 18:38:26 »
Používáme 3 záznamníky HikVision, 2x NVR (16, 64 kamer) a 1x DVR (16 kamer). Životnost bych počítal na 10-15 let, mám tam ještě kamery co neumí DHCP. Aplikaci iVMS bez problémů můžu použít i na VPN, dostanu se na live obraz i záznam. Detekce pohybu je sice dobrá myšlenka, ale v běžné firmě (třeba u nás) je nějaký pohyb vždy - projíždějící auta / reflektory, pohyb stromů ve větru, pavouk si staví pavučinu v kameře ...

« Odpověď #29 kdy: 20. 04. 2023, 10:18:41 »
Detekce pohybu je vesměs na nic. Funguje opravdu jenom u kamer někde ve skladu nebo na chodbách, kde se celou noc nic nehýbe. Venku to skoro vůbec nefunguje, přesně jak píše Ditys Cidae. Jinak je potřeba pustit zrychlený přehrávání záznamu a to místo ručně najít.