Práca IT vo Švajčiarsku

Ymzk

Re:Práca IT vo Švajčiarsku
« Odpověď #30 kdy: 20. 12. 2022, 11:12:01 »
120 - 160 kCHF / rok. To ale pro pohodlný živou čtyřčlenné rodiny nestačilo, takže jsem se vrátil do ČR.

Tak toto ma docela vydesilo. Momentalne zijem a pracujem vo Viedni cca uz 2 roky a planoval som hladat pracu vo Svajciarsku.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: 20. 12. 2022, 11:20:24 »
120 - 160 kCHF / rok. To ale pro pohodlný živou čtyřčlenné rodiny nestačilo, takže jsem se vrátil do ČR.
Tak toto ma docela vydesilo. Momentalne zijem a pracujem vo Viedni cca uz 2 roky a planoval som hladat pracu vo Svajciarsku.
To nemusí děsit, je to blábol.

Karmelos

• 1 153
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 20. 12. 2022, 11:26:46 »
to dokážem zarobiť aj v Česku.
Jako fullstack developer čerstvě po škole?

Ešte raz si prečítaj moj príspevok a ak nevidíš rozdiel medzi Fullstack developer po škole a mnou nuž tvoja smola.

ehm

...
 Chcem sa spýtať že či je reálne že po 2 rokoch čo dostudujem nájdem vo Švajčiarsku prácu ako Fullstack developer? ....
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #33 kdy: 20. 12. 2022, 11:43:31 »
Takze je jak je to, staci 120 kCHF na pohodlny zivot CTYRCLENNE rodiny? vcetne skol pro dve deti?

Ja jen ze 100 000 liber se povazuje za vysoky plat, ale nemyslim, ze to staci na pohodlny zivot v Londyne (pro 4). Jasne, pokud ma clovek levne bydleni z levnejsich casu, tak to jo.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #34 kdy: 20. 12. 2022, 11:55:14 »
Ešte raz si prečítaj moj príspevok a ak nevidíš rozdiel medzi Fullstack developer po škole a mnou nuž tvoja smola.
ehm
...
 Chcem sa spýtať že či je reálne že po 2 rokoch čo dostudujem nájdem vo Švajčiarsku prácu ako Fullstack developer? ....
Možná si myslí, že ze školy vyleze jako senior a firmy mu utrhají ruce :)

« Odpověď #35 kdy: 20. 12. 2022, 13:02:50 »
v obou zemích platí že se s tebou úředníci nebudu bavit anglicky, mají to zakázáno)
To je v Německu nějaká novota? Já tam pár let bydlel, posílali jsme tam mnoho studentů a nikdy na úřadech s AJ problém nebyl.
Tak já to myslel hlavně v kontextu ne-zaměstnance.
Už to tady někdo zmínil - cokoliv právně závazné musí být oficiálně formulováno, tj. německy. To je důležité hlavně pro freelancery a osoby danící ve více zemích, protože tyhle věci fakt nikdo anglicky neformuluje.
A myslím že relativně novota to je... a podle legendy je to stejný důvod jako proč je Bundestag nafukovací (tj. někdo si stěžoval a hnal to až do Karlsruhe).

Jinak ano, takové obvyklé věci jako registrace bydliště, SPZ pro auto, poplatek za popelnice... to problém není, někdy jsou dokonce i formuláře v angličtině. A zaměstnanec moc víc nepotřebuje. Ale hodně je to závislé na lokalitě.

Jo a co se týče jazyků... frankofonní Švýcaři si vesměs stěžují na své spoluobčany, že se s nimi odmítají bavit německy. Oni se totiž samozřejmě ve škole učí Hochdeutch, v televizi/rádiu totéž, a pak na ně někdo spustí Allemanisch. No, osobně mi to nepřijde horší než třeba v Lipsku, ale

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: 20. 12. 2022, 13:11:20 »
frankofonní Švýcaři si vesměs stěžují na své spoluobčany, že se s nimi odmítají bavit německy
Co já viděl, tak mezi sebou mluví anglicky a nikomu to nepřijde divné. Jen v Grisonsku mě nutili učit se rétorománsky.

« Odpověď #37 kdy: 20. 12. 2022, 17:47:08 »
frankofonní Švýcaři si vesměs stěžují na své spoluobčany, že se s nimi odmítají bavit německy
Co já viděl, tak mezi sebou mluví anglicky a nikomu to nepřijde divné. Jen v Grisonsku mě nutili učit se rétorománsky.
Přijde to divné těm co umí plynně německy a raději jdou studovat či pracovat do německa, kde se lépe domluví :-)

« Odpověď #38 kdy: 20. 12. 2022, 19:37:11 »
to dokážem zarobiť aj v Česku.
Jako fullstack developer čerstvě po škole?

ehm

...

Ok tak prvý rozdiel je že ja tu prácu nielenže robím ale aj študujem čiže to není že študujem umelú inteligenciu a v tom sa mi nepodarí preraziť tak robím softvér (ak chces vytvoriť softvér ktorý funguje ako švajčiarske hodinky potrebuješ tých správnych ľudí 😉). 2. Rozdiel predsa ta 3 ročná prax. 3. Rozdiel nemčina a ďalšie ...

« Odpověď #39 kdy: 20. 12. 2022, 23:09:22 »
Co konkrétně se Vám nezdá? Máte jinou zkušenost ze života v Curychu? Podělte se o ni s námi...

« Odpověď #40 kdy: 21. 12. 2022, 00:27:58 »
Z osobní zkušenosti mohu říct, že například v Curychu není s angličtinou problém. Dokud jsem měl práci, tak jediný "úředník", s kterým jsem měl problém se domluvit byl technik na STK. Přišel jsem ale přes agenturu do anglicky mluvicí firmy. Bohužel jsem se nechal ukolébat a na němčinu dost dlabal, takže když skončila práce na kterou jsem byl najat jsem měl problém najít jinou. Přišlo mi, že i Švýcaři z jinak mluvicích kantonů raději mezi sebou mluví anglicky, než aby použili jazyk toho druhého. Na úřadu práce se ale s vámi anglicky bavit nebudou. Ohledně daní bych doporučil například kanton Schwyz. Curych je hodně drahý. Když jsem hledal další práci jako programátor webových aplikaci, nabídky byly cca v rozmezí 120 - 160 kCHF / rok. To ale pro pohodlný živou čtyřčlenné rodiny nestačilo, takže jsem se vrátil do ČR.

Ty peníze jsou samozřejmě hrubého - před zdaněním. Partnerka nepracovala - dostala pobytové vízum na základě sloučení rodiny. Aby jí ho dali, musel jsem na úřadě podepsat prohlášení, že ručím za její dluhy (už si nepamatuji do jaké výše - snad 30 nebo 50 tisíc CHF). Když se někde zeptala na práci, řekli jí, že s tímto druhem víza ji nemohou zaměstnat.

S hledáním bydlení je to horší. Když přijdete přes agenturu, můžete až 3 měsíce oficiálně "bydlet" na adrese agentury. Pak ale už musíte mít zajištěno něco vlastního. Pozor - majitel si vybírá komu dá nájemní smlouvu. V žádosti uvádíte kontakty na předchozí ubytovatele i výši svého příjmu. Rozhodně neplatí, že kdo dřív přijde, ten dřív bydlí. Nájemní smlouvu lze v naprosté většině případů vypovědět pouze k výročí, nebo za sebe sehnat jiného nájemníka. Není problém dát měsíčně i přes 3500 CHF. Taktéž se byty pronajímají v naprosté většině nezařízené. Jediné co tam najdete je kuchyňská linka a možná galerka v koupelně. V pokojích nejsou ani lustry. Předpokládá se, že si vše zařídíte podle sebe.

Dále počítejte s tím, že si budete platit sám zdravotní pojištění a zdravotní péči. Podle toho jak se cítíte být zdráv si zvolíte výši spoluúčasti - 500 až 2500 CHF za rok. V podstatě to znamená, že do této výše si veškeré náklady na zdravotní péči hradíte sám a pojišťovna bude platit až to co bude přes. Na základě výše spoluúčasti pojišťovna určí výši měsíční platby. Čím je spoluúčast vyšší, tím jsou platby nižší. Tady se dá ušetřit. Doktor vám dá účet, ten zaplatíte a pošlete pojišťovně. Ta povede evidenci a případně vám bude účty proplácet. Zdravotní pojištění ale nezahrnuje zubaře. Připojistit zubaře lze jen dítě do sedmi let věku a to ještě není automatické. Měsíční platba za zdravotní pojištění pro nás čtyři u Helsany (helsana.ch) byla něco málo pod 1000 CHF. Děti měly spoluúčast 800 CHF a já s partnerkou po 2500 CHF. V jejím případě se platila i úrazovka. Za mne ji hradil zaměstnavatel.

Na penzi se také předpokládá, že si budete spořit sám. Kromě povinných odvodů do průběžné části systému co za vás platí zaměstnavatel máte možnost si platit do třetího pilíře který je rozdělen na dvě části. V jedné je výše stanovena a platba je odpočitatelná od základu daně. V druhé části je to na každém kolik si bude platit - je to v podstatě kapitalizovaná životní pojistka.

Dále se připravte na to, že se dodržuje noční klid již od devíti večer a často se setkáte i s tím, že je vyžadován klid i přes poledne mezi dvanáctou a jednou hodinou. Setkal jsem se dokonce i s tím, že na základě stížností obyvatel okolních domů bylo o víkendu uzavřené dětské hřiště u školy.

V nájemních domech bývá společná prádelna kde se vede pořadník kdo kdy bude prát. Většinou si rezervujete půlden. Za použití pračky či sušičky pak platíte. Od správce domu dostanete jednu, nebo dvě čipové karty, které si dopředu nabijete určitou částkou a každé praní či sušení vám pak z karty odečítá.

« Odpověď #41 kdy: 21. 12. 2022, 09:20:34 »
To ale pro pohodlný živou čtyřčlenné rodiny nestačilo, takže jsem se vrátil do ČR.
Ty peníze jsou samozřejmě hrubého.....

ehm... 12.500 mesacne v hrubom pri deklarovanych fixnych vydavkoch par tisic v kombinacii "nestacilo to na pohodlny zivot" znie pomerne smiesne.
Znie to zhruba ako "Bola jedna chudobna rodina,... aj zahradnik, kucharka a komornik boli chudobni.".

« Odpověď #42 kdy: 21. 12. 2022, 11:49:21 »
Zkusil bych spíš Irsko (platy podobné, náklady nižší, snadná integrace a mají Čechslováky vyloženě rádi) nebo USA (prokud je člověk dříč, není tak pak žádný limit).

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: 21. 12. 2022, 12:12:31 »
Zkusil bych spíš Irsko (platy podobné, náklady nižší […]
  Nájem 2+kk v Dublinu €2000/měsíc. To jen k doplnění diskuse.

r223

• 138
    • Zobrazit profil
« Odpověď #44 kdy: 21. 12. 2022, 13:31:24 »
Zkusil bych spíš Irsko (platy podobné, náklady nižší […]
  Nájem 2+kk v Dublinu €2000/měsíc. To jen k doplnění diskuse.
Ano, tak to je.
Jenže třeba vláda vám ručí za první hypotéku, pokud jste rodina s dětmi.
Bratr tam žije už 18 let, a i když nedělá nějak moc kvalifikovanou práci, tak si např. dům v Dublinu celkem v pohodě koupil. Zkuste si koupit dům z Praze...