Tyto sluzby napr NAS, FTP server neplanuji. Co jsem tak dle toho srovnal, tak nekdy je to dobre pro nektere urcite hry, ktere vyzaduji prime spojeni a nebo otevreni urcitych portu.
Chápu, nicméně nemyslím si, že by teď kdokoli dokázal říct, že tu veřejnou IPv4 adresu nevyužije (nebo ji nevyužijete vy). Hry, které uvádíte, jsou další příklad, ale opravdu to může být i nějaké domácí zařízení – vysavač, regulace topení, kamera. Každopádně i kdybyste v tuto chvíli vyloučil, že nebudete používat nic, kde se dnes veřejná IPv4 adresa používá, nevíte, co nového se objeví – ale hlavně, pokud to nemá žádné mínus, tak mít to jako rezervu ničemu nevadí. Udělat si za veřejnou IPv4 adresou svůj vlastní NAT můžete vždycky.
Mel jsem podezreni, jestli ten NAT nepacha nekdy zlo kvuli urcite dostupnosti nekterych webu. Je mozne abyse web kvuli NATu nacital pomaleji?
Řekl bych, že prakticky nikdy. Musela by to být nějaká divná a hloupá implementace něčeho, co by se asi snažilo nějak spravedlivě rozdělovat dostupné pásmo (na serveru).
IPv4 verejnou neni odlozeni, s tim ze ji nekdy uziju. Ja ji nyni mam, protoze ISP ji proste automaticky ihned aktivoval.
Takze dal odpoved a to: pokud verejnou Ipv4 nechcete, nemuzete mit ani IPv6. Bud tedy verejna a nebo jednoduse pouze NAT.
Moc tomu nerozumím, možná je někde nějaké jiné slovo. Ale pokud to znamená, že buď můžete mít veřejnou IPv4 a IPv6 (veřejné), nebo IPv4 za NATem a žádné IPv6, není vůbec o čem uvažovat. To je jako kdyby se vás někdo ptal, jestli chcete dvě zmrzliny nebo žádnou.
Pokud toto nastavim, zmanena to ze na internetu budu vystupovat uz pod IPv6 a nebo pod verejnou IPv4? Ted pod 4, protoze jsem to nenastavil a nechal to vse jak je.
Vždy to bude záležet na tom, kterým protokolem se bude komunikovat. Přičemž správně by měl mít přednost IPv. Nebo-li když bude server dostupný po IPv6, připojíte se přes IPv6. Když bude dostupný jen přes IPv4, připojíte se přes IPv4.
Zda vám funguje IPv6 zjistíte třeba na webu
https://www.nebezi.cz (je dostupný jen přes IPv6) nebo
https://cas.nebezi.cz (je dostupný i přes IPv4, ale zobrazí se tam, že přistupujete přes IPv4).