Ahoj!
Potřeboval bych prosím poradit s pokrytím novostavby rodinného domu internetem. Jedná se o dvoupodlažní dům 5+kk o celkové ploše asi 170 m2, z toho 4 pokoje jsou v patře. V garáži je skříňka, do které je přivedená optika od Cetinu. Do každého pokoje vedou ze skříňky 2 ethernet kabely zakončené zásuvkami (tj. celkem 10 kabelů). Zdaleka ne všechny chci využít.
Objednal jsem 250Mbit připojení přes Giganet. Doporučili mi wifi router TP-Link Archer C6 s tím, že typ připojení mám nastavit na PPPoE a VLAN ID na 848 (plus uživatelské jméno a heslo). Nicméně mít wifi router zavřený v garáži, kde wifi není potřeba, a ještě k tomu ve skříňce není ideální.
Rád bych místo toho dům pokryl mesh sítí. Nejlepší by byl asi router bez wifi v garáži a k němu několik wifi AP přes ethernet. AP by ideálně mohly mít i LAN výstupy, případně můžu použít i druhou zásuvku v pokoji. Jeden AP chci dát do obývacího pokoje a přes ethernet připojit TV/Raspberry. Druhý AP potom dám do pracovny v patře a přes ethernet připojím PC. Pokud by jeden AP nestačil na pokrytí patra, přidal bych druhý.
Našel jsem celkem dobré recenze na TP-Link Deco (konkrétně X50), ale nelíbí se mi, že se nastavují jenom přes mobilní aplikaci a navíc přes cloud. Taky mají velkou spotřebu. A jak už jsem říkal, v garáži wifi nepotřebuju, jenom router. Věděl by někdo o nějakém lepším řešení, které by fungovalo s výše uvedenými parametry připojení? Ideálně aby to mělo co nejrychlejší a nejstabilnější pokrytí a malou spotřebu? Uvažoval jsem nad zařízeními od Mikrotiku, ale nevím, jakou kombinaci by bylo nejlepší pořídit.
Jinak ještě dodám, že jsem programátor. Síťařině sice nerozumím, ale snad si dokážu podle návodu síť nastavit. Na druhou stranu se po tomto počátečním nastavení nechci o nic starat (snad kromě updatů) a rozhodně se v tom nechci pro zábavu vrtat. Díky moc za každou radu!