Doporučte „chytré“ hlavice pro radiátor

Re:Doporučte „chytré“ hlavice pro radiátor
« Odpověď #60 kdy: 08. 12. 2022, 09:57:32 »
Já s kalibrací hýbu:

1. Abych vyrovnal rozdíl mezi referenčním senzorem a hodnotou naměřenou na hlavici.
2. Abych kompenzoval otevřené okno. Dal jsem přednost tomuto postupu, protože jednak nepotřebuju využít další field (a Eco mode mohu využít jinak) a jednak ten konec může být postupný. (IMHO není až tak podstatné, jestli při krátkém větrání je topení vypnuté, stejně má dost setrvačnost. Podstatnější je, aby hlavice zbytečně nereagovala na prudký pokles.)

Nicméně jak jsem psal, kalibrace není jediná taková věc. Třeba u cílové teploty při její změně došlo automaticky ke změně režimu (minimálně programming -> manual, u jiných režimů nevím). Jenže hlavice to asi brala jako samozřejmost, v Home Assistantu zůstala původní hodnota. Nevím, jestli tato konkrétní věc je vyřešená, ale podobných překvapení jsem tam našel hromadu. Většinu asi lze řešit, když o tom člověk ví, ale je to víc DIY, než by jeden očekával…

Karmelos

• 1 060
    • Zobrazit profil
« Odpověď #61 kdy: 08. 12. 2022, 12:09:07 »
Mohu se zeptat, mám v dosahu nějaké el. hlavice, rád bych se zeptal jak se dělá ta kalibrace?
To se dají někam do autoklávu s referenčním čidlem - etalonem a proměří se v nějaké smysluplné oblasti třeba 10 až 50°C, určí se kalibrační křivka, konstanty a ty se doprogramují/nastaví do hlavice/serveru/databáze, následně se udělá druhé měření a ověří se to?

Anebo tou kalibrací myslíte "kalibraci" ve smyslu u postele mi nějaký čínský čidlo ukazuje o dva stupně míň, tak na tý hlavici nastavim odečítání dvou stupňů, aby mě ten rozdíl neprudil? 
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #62 kdy: 08. 12. 2022, 12:12:24 »
Minimálně u Moes BRT-100-TRV to je v podstatě ta druhá varianta. Tedy mít kalibraci konstantní asi zhruba odpovídá posunu všech nastavených teplot.

« Odpověď #63 kdy: 08. 12. 2022, 12:27:16 »
Me ta kalibrace BRT-100-TRV prijde jako blbost. Hlavice celkem spolehlive ukazuje totez co druhe cidlo v mistnosti.
Viz https://ibb.co/CVcJ2nT
Tmave modra je teplota, kterou udava hlavice. Svetle moda je teplota z BLE cidla Xiaomi Mijia (teplomer s vlhkomerem, doporucuji, existuje k tomu i lepsi opensource firmware https://s.click.aliexpress.com/e/_DCifddp)
Krome faktu, ze hlavice reaguje drive na snizeni teploty pri vetrani (Mijia je daleko od okna, hlavice pod nim) a rozliseni jen na cele stupne se celkem pekne shodnou.
Ostatni mistnosti jsou na tom podobne

« Odpověď #64 kdy: 08. 12. 2022, 12:37:15 »
Tak záleží:

1. Jakoukoliv fixní kalibraci u BRT-100-TRV bych bral spíše pro efekt (jsem zvyklý, že teplotoměr na daném místě ukazuje X °C, tak si to nakalibruju tak, aby tomu odpovídalo i nastavení topení). Větší význam má dynamická kalibrace (v podstatě tím budete mít externí čidlo).
2. V různých částech místnosti bývá různá teplota, já mám senzor na okně (a ten beru jako relevantní – řešil jsem rozdílnou relativní vlhkost způsobenou rozdílnou teplotou; uvnitř bytu moc suchý vzduch, na okně to hraničilo s moc vlhkým vzduchem, proto jsem začal topit), a ten typicky ukazuje méně (byť ten rozdíl je víceméně konstantní).
3. Podobně řeším mrznoucí odvlhčovač, proto jsem trochu přitopil.

df

« Odpověď #65 kdy: 08. 12. 2022, 21:42:29 »
Zdravím,

mám podobný dotaz: Do garsonky, kde se vyskytuji jen několik dnů v týdnu, hledám takovou regulaci, která mi umožní
  • regulovat dva radiátory, tj. dvě hlavice
  • využít externí teplotní čidlo
  • nastavit časové křivky teplot, např. ve všední dny od 6 do 7:30 teplota 21 °C, od 7:30 do 18:00 18 °C, ...
  • spínat celou soustavu dálkově, ať už pomocí GSM nebo webu
  • to vše bez využití cloudu
Studoval jsem PocketHome (hlavice PH-HD03, řídící jednotka PH-CJ39 WiFi) i Shelly (hlavice Shelly TRV, čidlo Shelly Plus H&T), ale u Shelly mi chybí centrální jednotka a nechci řešit hackování HomeAssistenta (ale možná jenom špatně hledám) a u PocketHome si nejsem jistý, jak funguje dálkové ovládání.
Může mi někdo doporučit řešení, které splňuje všechny výše uvedené podmínky?

« Odpověď #66 kdy: 08. 12. 2022, 22:14:39 »
df: řekl bych, že seš moc velkej optimista :D Všechno to pojede přes cloud nebo zigbee. A to zigbee pak jede taky přes cloud, pokud tam právě nemáš toho home assistenta. Což se ti nechce řešit kvůli blbým 2 hlavicím...

« Odpověď #67 kdy: 08. 12. 2022, 22:26:17 »
* Externí čidlo je trochu nastandard a trochu omezující, pokud člověk nechce například hackovat kalibraci (nastavím kalibraci, aby odpovídala rozdílu mezi čidly), ale jde i takové hlavice najít.
* Křivky jsou v jednoduché formě asi standard (třeba 4 změny na den, všední dny sobota a neděle).
* Vzdálené ovládání v nějaké podobě je taky standard, pokud nemáte třeba nejlevnější Silvercrest.
* Pokud je absence cloudu nepřekročitelný požadavek, asi bude nejjednodušší pořídit hlavice se Zigbee a k tomu řešit Home Assistanta (případně OpenHAB, možná i Homey).
* Pokud je naopak Home Assistant (a podobná řešení) nepřekročitelný požadavek, pak se vzdálené ovládání bez cloudu asi neobejde.
* A pokud nechcete řešit ani Home Assistant (apod.) ani mít cloud, asi nezbývá než rezignovat na vzdálený přístup.

« Odpověď #68 kdy: 08. 12. 2022, 22:48:38 »
Homematic IP umí všechny tyto věci - s lokální bránou i bez cloudu. (s "cloudovou" bránou to je levnější)
Zdravím,

mám podobný dotaz: Do garsonky, kde se vyskytuji jen několik dnů v týdnu, hledám takovou regulaci, která mi umožní
  • nastavit časové křivky teplot, např. ve všední dny od 6 do 7:30 teplota 21 °C, od 7:30 do 18:00 18 °C, ...
Studoval jsem PocketHome (hlavice PH-HD03, řídící jednotka PH-CJ39 WiFi) i Shelly (hlavice Shelly TRV, čidlo Shelly Plus H&T), ale u Shelly mi chybí centrální jednotka a nechci řešit hackování HomeAssistenta (ale možná jenom špatně hledám) a u PocketHome si nejsem jistý, jak funguje dálkové ovládání.

« Odpověď #69 kdy: 09. 12. 2022, 09:22:44 »
Zdravím,

až na ten cloud to vlastně splnuje treba tado.