Dobrý den,
vím, že se zde vyskytuje spousta lidí využívajících datové schránky a jsou tu i tací, co je adorují. Já patřím mezi ty, kteří je odmítají (protože je prostě nepotřebuju a nikdo mi nikdy nebyl schopen přesvědčivě vysvětlit, proč bych ji měl potřebovat). Bohužel funguju pro spoustu známých a zejména osob blízkých jako taková ta „počítačová děfka na fšecko“ a jeden z nich je cholerik typu Luboše, co opravoval lakatoš (klidně mu říkejme Luboš). Ten je živnostník, takže se jim od ledna bohužel nevyhne a to bude neskutečných sprostých slov, že by sei síťová karta červenala, kdybych je zde měl vypsat (pominu fakt, že by mi to admin odstranil).
A protože tomu nehovím a na různé dotazy, kde najít nějaké základní věci a zejména pak na co si dát při jejich užívání pozor (speciálně pak z pohledu „Luboše“, abych nemusel každé dva dny shánět nový počítač, protože ten původní zase vzteky roztříská), bych potřeboval nějak sesumírovat na jednom místě. Sám si asi budu muset DS pořídit v rámci akce „poznej svého nepřítele“ (používám ze stejného důvodu např. od začátku Windows 11), ale mně když se odtud ztratí nějaká zpráva, protože stát není ochoten, když už tu blbost vyžaduje, taky zdarma zajistit všechno, aby se uživatel nemusel starat o nic, tak se mi prd stane, ale „Luboš“ kvůli tomu zase rozmlátí počítač (ve skutečnosti volá vždy mně, to jsou vždycky hlášky typu „proč to ty č****i zase změnili, proč to nemohli nechat, jak to bylo“ - typický příklad nějaká změna v internetovém bankovnictví - to jsou lidi, co umí dobře svoje řemeslo, ale počítač a vlastně i smartphone jsou pro ně instantní zlo, které jsou nuceni používat prakticky proti své vůli - specielně to pak bude platit s DS).
Pro začátek uvítám jednoduché věci typu: jaké pasti jsou v DS na uživatele přichystány, na co je třeba si dát pozor a jestli se bezproblémové používání DS obejde s minimální mírou úsilí bez placení nějaké služby, která je za účelem cílové existence nějakého nedostatku zřízena (např. jsem zaznamenal něco o datovém trezoru, protože obsah DS stát odmítá uchovávat bezplatně neomezenou dobu - jestli jsem to tedy správně pochopil).
Jako já nemám problém třeba s Linuxem, což jsem ještě tak před dekádou měl (to byl pro mě nepřekonatelný problém), naučit se umím leccos, ale DS jsou pro mě nástroj ďábla a k jako takovému k němu mám předsudky, které chtě nechtě budu muset odbourat a pro tento účel jsem založil toto vlákno.
Odpovědi prosím věcně a bez invektiv a pokud jsem se vůči někomu už nějaké v úvodu dopustil, předem se omlouvám, nebyl to účel, jen jsem v souvislosti s DS ve špatném rozpoložení (snad se to dá léčit).
Díky moc za podnětnou diskuzi.