. A servery vám ve 40 stupních teplém vzduchu nebudou fungovat... Disky budou mít obří chybovost (mimochodem ta je už při 27 stupních poměrně vysoká).
... Z dnešního psychologického článku
O jaký disky jde ?(ssd/hdd)
Chybovost při čem (samovolně-at rest, při operaci čtení,při op.zápis?
Jaká je chybovost při 20,27 a 40°C?
Jsem v průseru, když mé disky mají 44,max 46? {Nonstop zapnuté, 3.5″ , pro servery , cmr}
Dobrý den,
tady nedošlo ke správnému pochopení celého komentáře v kontextu k ostatním věcem. Možná jsem to napsal nepřesně.
Vy píšete o teplotě disků a já o teplotě prostředí. To jsou zásadní rozdíly a úplně jiného hodnoty.
Máme dlouhodobě vysledované, že točivé disky při teplotě (okolního prostředí!!!) 20-22 stupňů Celsia mají výrazně menší poruchovost, než disky, které jsou v prostředí kde je teplota nad 27 stupňů. My jsme původně chladili free-coolingem až do 33, potom 30 stupňů, ale disky byly velmi poruchové. Teplotu jsme snížili a nakonec ji držíme do 22 až 23.
Pořád se bavíme o okolním prostředí, respektive o teplotě chladícího vzduchu, který je přiváděn do serveru.
Disky mají samozřejmě (v takové situaci) teploty vyšší, než 40 stupňů. Stejně tak procesory mají 70 nebo 90 a víc stupňů. To však neřešíme.
Nezapomínejme, že váš počítač doma a počítač v racku se taky bude chovat jinak. Ten doma je chtě nechtě ochlazován z okolí, v racku ne. V racku nad ním a pod ním je další počítač. Tam se chladí jen průchodem vzduchu skrze server.
Zásadní je to, že servery jsou většinou certifikované na cca 30 stupňů. Některé na 33. Nějaké speciální (do průmyslu nebo armády apod.) mohou být třeba do 40 stupňů prostředí.Takže běžný server má při 35 stupních problém. Může se poškodit nebo jen vypnout nebo jen třeba sníží výkon nebo jsou tam jiné omezení. Může taky dojít třeba k poškození disků apod.
Vzduch v serverovnách se proto drží na nějakých teplotách vzduchu (prostředí, chladícího vzduchu).
Psali jsme o oleji a tam jde o to, že olej je 300 až 1200 krát lepší chladící médium = lépe odvádí teplo a proto jeho teplota (tedy teplota okolního prostředí serveru nebo chcete-li teplota chladícího "vzduchu") může být výrazně vyšší. Něco málo nad 40 stupňů chceme mít jako provozní teplotu u oleje. Pokud byste měli 40 stupňů teplý vzduch v serverovně, kde chladíte vzduchem, tak ji můžete rovnou zavřít.
My máme olej vyzkoušený i na téměř 60 stupních a pořád vše fungovalo.
Nepsal jsem tedy o teplotě komponenty, ale o teplotě prostředí - respektive chladícího media.
Nebylo to plácnutí, ale zkušenosti. Když těch disků máte několik tisíc, tak už z toho vyjde nějaká statistika. Porovnávat statistiku u pár disků a pár tisíc disků je absolutně nesprávné. Postupně jsme všude začali dávat jen SSD nebo NVMe a je to trochu jiné.
Myslím si, že pokud to neuvidíte na vlastní oči, tak tomu stejně neuvěříte. Chlazení vzduchem nebo olejem jsou absolutně odlišné metody a ten rozdíl se těžko popisuje. Chce to vidět a zkusit taky si to projít (třeba ty teploty komponent nebo udělat zátěžové testy)...