Latitude, Precission a XPS jsou asi hlavní řady, které stojí za úvahu, jak psal mikrom. XPS je víc na design a limity, co lze dnes dosáhnout.
Já mám Latitude 5320, 32 GB RAM, 512 GB disk. Měl jsem XPS 13" (32 GB RAM, 1 TB disk), který jsem po týdnu nebo dvou vrátil. Porovnání:
- Všechny (13") mají přileptanou RAM, takže nejdou rozšířit (bez drsnějších metod).
- Oba jsou poměrně lehké, XPS mírně níž. Latitude mi přišel vizuálně odolnější, ale fyzicky jsem nezkoušel :-D
- Latitude měl menší disk, 512 GB je trochu málo na dual boot. To byla aktuální volba, je dobré myslet dopředu.
- XPS je tenký, prostě na limitu, jak se dá elektronika nacpat do nejmenšího prostoru - prakticky závodí s Apple (možná už dozávodil po přechodu Apple na M1).
- Latitude je celkem chladný při normální práci a přijatelně teplý i při zátěži. XPS měl teplou klávesnici i při normální práci - na psaní ok, ale nechat prsty na klávesnici pár vteřin ležet bylo dost nepříjemné. To byl důvod, proč jsem ho nakonec vrátil.
Linux:
- Na Latitude nepoznal odpojený zdroj při default plánu nabíjení v BIOSu (connected but discharging). Ten druhý (méně agresivní) fungoval správně.
- Tapping na touchpad vyžadoval úpravu xorg.conf , myslím, že u obojích. Není to velký problém, spíš něco, co by mohly distribuce dávno vyřešit - nevím, zda je to specifické pro Dell nebo to nefunguje všude...
- Jinak žádné problémy v Linuxu.