Trochu se kamerami a zabezpečovacími zařízeními zabývam, takže zkusím navrhnout něco, s čím mám zkušenosti.
1) Do domu bych dal klasický alarm - sám montuji Jablotron, ideálně bezdrátový, pokud jde o cenu, jde navrhnout i drátový. Výhodou je možnost připojení termostatu a pomocí něho info o případné nízké teplotě, případně i další funkce - zapínání topení, světel atd.
2) USB kamery jsou relativně levné, ale nemají funkce potřebné k rozumnému sledování domu (například nejsou citlivé na IR přísvit). Sám jsem instaloval systém se 7 HD USB kamerami, ale v prodejně, kde se svítí i v noci. USB kameru lze pomocí aktivních USB prodlužovaček dát až cca 15m od počítače. Použil jsem kamery Logitech C910. Bohužel toto řešení je poměrně náročné na výkon HW, takže jako server je použit 6ti jadrový Phenom II a 2x2 TB disk.
3) Možností jsou i analogové kamery, mají výhodu v poměrně propracovaných funkcích. Nevýhodou je menší rozlišení. Doporučuji se podívat na kamery Pixim
http://www.elnika.cz/elnika.php?p=cze/specifikace-produktu/14791 nebo Visiontech
http://www.viakom.cz/kategorie/barevne-kamery/venkovni-a-infra-ir-osvetleni/venkovni-kamery-s-vcetne-ir-infra-osvetleni/.
4) Napájení - pokud je možnost delšího výpadku napájení, tak to chce příslušně dimenzovaný záložní zdroj. Sám budu používat UPS od APC 2200W ke které přidám trakční baterie Varta, zatím je plánovaná zalohovací kapacita cca 12 hodin. Další variantou je pak menší UPS a elektrocentrála s automatickým startem.
5) Software - sám používám Zoneminder, relativně slusný software pro Linux, který je použitelný s velkým množstvím IP kamer, ale i analogových karet. Resp. rozumí si s čímkoliv, co je video 4 linux kompatibilní. Sám používám 8mi portovou analogovou kartu z Číny. Zajimavou alternativou je software od Bluecherry, ale je placený a momentálně ve vývoji verze, která bude podporovat IP kamery.
www.bluecherrydvr.com.
6) Rozlišení - pro rozpoznání obličeje nebo SPZ u auta je třeba alespoň rozlišení 200 pixelů/metr záběru, takže s analogovou kamerou jde efektivně pokrýt cca 3,5 metru šíře záběru. S IP kamerou více, ale tady je problém s citlivostí na infra přísvit, případně odolnost proti přesvícení, což jsou funkce, které zatím mají jen analogové kamery.
Když bych to měl shrnout, tak bych začal alarmem a následně instaloval kamerový systém. Sám mám nainstalovaný kamerový systém s 8mi analogovými kamerami a zatím je dostačující, byť s omezením popsaným výše. Výhodou tohoto řešení je relativní HW nenáročnost a tím i spotřeba elektřiny. Systém provozuji na Atomu D510 s 500 GB 2,5" diskem a včetně připojení na Internet je spotřeba na úrovni 100W.