Instalace IP kamery na dům

Instalace IP kamery na dům
« kdy: 01. 08. 2011, 14:21:28 »
Ahoj, potřeboval bych radu ohledně instalace IP kamery. Mám barák, často jezdím i na pár týdnů pryč. Moje představa je taková, že bych si instaloval 1-2 kamery uvnitř a dále podle náročnosti a) měl možnost se občas podívat, jestli je vše v pořádku. b) nebo pohybová čidla by iniciovala odeslání několika fotek na email c) nebo alespoň odesílání fotek v nějakém intervalu na email.

Zatím vůbec nemám představu, po čem se přesně koukat, co potřebuji, jak zapojit, jak nastavit...

Zatím mám jen starý dům, adsl wifi router (nějaký zyxel, co mi O2 poslalo k objednávce netu) a protože je dům uprostřed lesa, tak stále čekám, až O2 přivede kabely a zapojí. Bude prý ale jen nejnižší rychlost 2Mb/128kB - takže na stálý přenos obrazu asi nepoužitelné...

Jakou kameru tedy shánět? Wifi je pro tento účel asi nepoužitelná, router nepokryje celá 3 patra, ale ještě jsem nezkoušel, jestli dosáhne alespoň do místa plánované instalace - takže prozatím nezavrhuji.
(Za tip co nejlevnějšího řešení budu nejvděčnější.)

Jak ale kamery fungují dál? Nemám žádné zkušenosti..

Děkuji moc za rady, postřehy a zkušenosti.
« Poslední změna: 01. 08. 2011, 14:27:13 od Petr Krčmář »

zfdgsdfde

Re: Instalace IP kamery na dům
« Odpověď #1 kdy: 01. 08. 2011, 14:56:57 »
nestacily by levne usb webkamery na ruznych mistech a spusteny soft na detekci pohybu a kdyz by se neco hnulo tak by se video nahralo na disk. samozrejme by slo i pripadne poslat info mejl.

« Odpověď #2 kdy: 01. 08. 2011, 15:07:55 »
Levné USB kamery asi stačí, jenže je u nich je třeba počítat s tím, že maximální délka USB kabelu může být IMHO 5m. To znamená v této vzdálenosti už musíš mít nějaké PC nebo podobné zařízení, které bude kameru "živit".
Další otázkou na zvážení je pak spotřeba elektřiny u takového tandemu kamera-PC.

« Odpověď #3 kdy: 01. 08. 2011, 15:11:20 »
Riesil som nieco obdobne na firme. Prakticky slo o to zaznamenat pripadne vlamanie / prepadnutie. Skoncilo to u 2 IP kamier Airlive OD​-325HD s infra prisvietenim, ktorych firmware umoznoval aku-taku uroven nastavenia autodetekcie a schedulingu. Kamery su pripojene to PoE switchu ( obycajny switch, ale umoznuje napajat zariadenia po ethernet kabelazi ), zaznamy uploaduju ftp-ckom na server. Maju jednoduche web rozhranie, ktorym sa ovladaju/konfiguruju. Jediny problem bolo nastavit spravnu uroven svetla, kedy ma zapnut infra. Stavalo sa mi, ze nahravalo prakticky 2 hodiny v kuse pri stmievani vecer a vychode slnka rano, ked neustale zapinal a vypinal infra a naslednu zmenu v obraze vyhodnotil ako incident a zacal nahravat. Nasledne infra vypol a takto dookola.

Alternativou bol nejaky windows soft dodavany k tym kameram, ktory by riesil detekciu a ostatne veci sam ( zavrhnute prakticky okamzite ), pripadne nejaky opensource software pre linux, suplujuci ten isty ucel ( zavrhnute po chvili - odmietal som sa to ucit konfigurovat, neustale by to vytazovalo siet ( kedze detekciu robi az sw ). Pokial sa z Internetu preroutujes na tu kameru, mozes ocumovat vo web browseri, pripadne spravne skonstruovanou URL stiahnut fotku aktualneho zaberu.

houska

« Odpověď #4 kdy: 01. 08. 2011, 15:33:59 »
Jak psal dusan ... rozumne asi bude jit do nejaky ip kamery a detekce pohybu, budto primo v kamere a nebo na serveru, napr. pomoci programu "motion" - navody si jiste vygooglujes sam.
Chystam neco podobneho, takze pokud bys do toho sel tak by bylo super kdybys o tom neco napsal.

Martin Kalenda

« Odpověď #5 kdy: 01. 08. 2011, 15:42:45 »
Imho jdete špatným směrem, záznam by měl zůstat tam kde je a maximálně něco zajímavého postovat jinam.

Kdybych se měl v budoucnu rozhodovat já tak bych hleděl na tohle:

kamera:
 +- světelnost, je na zvážení jestli PTZ s CMOS za 3000 nebo CCD za 22000.
 + ONVIF kompatibilita odpadne mnoho starostí a především se mpeg4 dá pak proti většině dvr poštelovat na správné framerate
 + nastavitelné framerate, zdánlivě nepatrná drobnost nadělá mraky problémů.

dvr
 + aplikace pro iphone/ipad
 + podpora generických MJPEG zdrojů

tak jak tak pro domácí použítí preferuji synology, pro paranoiky dva než jeden dvoudiskový. na jeden sypat den-dva např 1.3mpix stream (při 6ti kamerách a 1tb disku) a na druhej prát třeba 4 týdny 640x480 s normálním FPS (2fps).

jiri...

« Odpověď #6 kdy: 01. 08. 2011, 15:53:13 »
cus,
taky o necem takovem premyslim..
ja pocitam s kombinaci v ramci moznosti levneho tplinku 1043 (sezenes za litr a neco)
a openwrt s motion appkou, jak uz zde nekdo psal
http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr1043nd
navic to muzes vyuzit i k necemu jinemu, ten router je celkem fajn, uz ho mam doma a hracka je to pekna... za ty prachy:-)

« Odpověď #7 kdy: 01. 08. 2011, 18:03:34 »
Děkuji za dobré rady! Postupně projíždím googlem vaše rady a začínám mít nějaké vodítko..

Jen ještě pár poznámek USB padá určitě. Jednak kvůli kabelu a vzdálenosti, druhak kvůli dalšímu problému:
Téměř každou bouřku vypadne elektrika a kolikrát trvá třeba i půl dne, než jí zase nahodí. Barák je, jak sem psal, uprostřed ničeho a je téměř úplně na konci světa. :-)

Takže i kdybych nehleděl na spotřebu, spuštěný počítač by se vypnul a byla by potřeba jej zase spustit. Pořídit záložní zdroje na takovou dobu by stálo jako nová střecha. Na to nemám. :-(

Další otázka tedy: IP kamera nepotřebuje po výpadku znovu nijak spouštět?

O zloděje tolik nejde. Žádné z těhle zabezpečení není moc funkčních. Já kdybych šel loupit do takového baráku, první bych vyhodil telefonní linku, druhý krok by byl na el. sloupu vyhodit jističe a k baráku bych se až poté přiblížil (pro jistotu s GSM rušičkou - dá se dnes sehnat za pár, nepochybuji, že jí dnes má každý lupič..) To nejsem žádný lupič. Nepochybuji, že oni mají svoje postupy promakané do detailů, o kterých netušíme...

No a obyč. zloději hledající flašku rumu, tak na ty stačí jiná zabezpečení... ;-) (A navíc je jich v každém okrese pár a policajti je již většinou znají. Podle stop je (pokud policisté chtějí) nakonec dopadnou... ) I když jeho foto by nebylo od věci. Ale pochybuji, že by se od něj škoda v tomhle státě následně vymohla. :-(

Nejlepší ochrana je jednak dávat najevo, že uvnitř se nikdo neobohatí. Jednak, pokud by to někoho napadlo, tak uvnitř nemít opravdu nic, co není nepostradatelné, když už je barák tak často opuštěný...

Hlavním záměrem je zabránit nevratným škodám typu: Loni v zimě mi praskla mrazem v nevytápěném záchodě trubka a byl jsem zrovna měsíc pryč. Když jsem se vrátil, potoky vody z horního patra, všechny podlahy promáčené.
Nebo, když už se někdo vláme, tak se to dozvědět dřív než po pár týdnech a nemít rozmlácené dveře v -20st.C, ... nenechat přístup kočkám ... atp.

Tom22

« Odpověď #8 kdy: 01. 08. 2011, 18:59:02 »
Jen pár poznámek:
- počítače se často dají v BIOSu nastavit na režim "server"  tak, aby se po výpadku proudu zase rozběhly. Když stavím server z běžného HW, tohle nastavuju jako první a pak radši i otestuju vypojením ze zásuvky  :)

- USB kamera se dá připojit i k některým nízkopříkonovým routerům (např. ASUS WL500g)

- silně nedoporučuji SW detekci změn v obrazu (motion) - zkoušel jsem to s ASUS routerem a ten měl při běhu detekce značně větší "ohřev", tj. i spotřebu. Raději bych dnes volil spouštění poplachu PIR senzory. Některé IP kamery mají na to dokonce vstupy, takže např. při logické 1 na vstupu spustí definovanou akci a třeba odešlou aktuální obrázek.

MilanK

« Odpověď #9 kdy: 01. 08. 2011, 19:25:07 »
Pouzivam nejakou AirLive WiFi IP kamerku s IR diodami za cca 3 tis. Kc.
Problémy:

a) interni sw neschopen spolehlive detekce pohybu. To jsem vyresil presunutim na domaci server a prg motion (vykonove naprosto nenarocne).

b) obcas se kousne. Nevim, zda jen WiFi cast ci cele - vytahnuti ze zasuvky to resi. Riziko castecne eliminuju restartem 1x denne - cron job na serveru.

c) motion nepodporuje grabovani videa u teto kamery, takze pouzivam jen JPEG s frekvenci 1 Hz.

Jen pro info: nektere kamery maji samostatny vstup pro externi pohybove cidlo (pri sepnuti se v kamerce spusti definovana akce - treba odeslani videa na ftp server). To je zrejme energeticky nejmene narocne reseni,

Jakub Váňa

« Odpověď #10 kdy: 01. 08. 2011, 21:03:39 »

« Odpověď #11 kdy: 01. 08. 2011, 21:37:32 »
Zajímavé nápady. Děkuji.

Třeba o funkci routerů a USB kamerky sem netušil. Skoro to vypadá na nejlevnější řešení. Asus WL​-500gP v.2 1300,- + USB kamerka

To by šlo o to, jestli je pro můj účel více funkční a spolehlivá levná IP kamera, nebo router s USB kamerkou..???

Navíc, když bych byl doma, našel bych využití pro funkci síťového disku. :-)

Jde o to "značně větší "ohřev"", jak moc to je? zvládne to tak běžet týdny?

Filip Jirsák

« Odpověď #12 kdy: 01. 08. 2011, 22:13:44 »
jako variantu k routeru můžete použít některý z NAS serverů od Synology. Mají integrovanou funkci Surveillance Station http://www.synology.com/dsm/live_view.php?lang=csy, která umožňuje nahrávat obraz z IP kamer, přehrávat jej, sledovat živě, při určité události poslat e-mail nebo SMS apod.

« Odpověď #13 kdy: 02. 08. 2011, 07:58:21 »
Synology tuto funkci nabízí skvěle a můžu ji doporučit. Je tady ale jeden zádrhel a to, že u levnějších NAS (většinou řada "J" ) je licence pouze na 1 kameru. Další licence se musí dokoupit za cenu kolem 600 za další kameru.

Radek

« Odpověď #14 kdy: 02. 08. 2011, 10:00:26 »
Trochu se kamerami a zabezpečovacími zařízeními zabývam, takže zkusím navrhnout něco, s čím mám zkušenosti.

1) Do domu bych dal klasický alarm - sám montuji Jablotron, ideálně bezdrátový, pokud jde o cenu, jde navrhnout i drátový. Výhodou je možnost připojení termostatu a pomocí něho info o případné nízké teplotě, případně i další funkce - zapínání topení, světel atd.

2) USB kamery jsou relativně levné, ale nemají funkce potřebné k rozumnému sledování domu (například nejsou citlivé na IR přísvit). Sám jsem instaloval systém se 7 HD USB kamerami, ale v prodejně, kde se svítí i v noci. USB kameru lze pomocí aktivních USB prodlužovaček dát až cca 15m od počítače. Použil jsem kamery Logitech C910. Bohužel toto řešení je poměrně náročné na výkon HW, takže jako server je použit 6ti jadrový Phenom II a 2x2 TB disk.

3) Možností jsou i analogové kamery, mají výhodu v poměrně propracovaných funkcích. Nevýhodou je menší rozlišení. Doporučuji se podívat na kamery Pixim http://www.elnika.cz/elnika.php?p=cze/specifikace-produktu/14791 nebo Visiontech http://www.viakom.cz/kategorie/barevne-kamery/venkovni-a-infra-ir-osvetleni/venkovni-kamery-s-vcetne-ir-infra-osvetleni/.

4) Napájení - pokud je možnost delšího výpadku napájení, tak to chce příslušně dimenzovaný záložní zdroj. Sám budu používat UPS od APC 2200W ke které přidám trakční baterie Varta, zatím je plánovaná zalohovací kapacita cca 12 hodin. Další variantou je pak menší UPS a elektrocentrála s automatickým startem.

5) Software - sám používám Zoneminder, relativně slusný software pro Linux, který je použitelný s velkým množstvím IP kamer, ale i analogových karet. Resp. rozumí si s čímkoliv, co je video 4 linux kompatibilní. Sám používám 8mi portovou analogovou kartu z Číny. Zajimavou alternativou je software od Bluecherry, ale je placený a momentálně ve vývoji verze, která bude podporovat IP kamery. www.bluecherrydvr.com.

6) Rozlišení - pro rozpoznání obličeje nebo SPZ u auta je třeba alespoň rozlišení 200 pixelů/metr záběru, takže s analogovou kamerou jde efektivně pokrýt cca 3,5 metru šíře záběru. S IP kamerou více, ale tady je problém s citlivostí na infra přísvit, případně odolnost proti přesvícení, což jsou funkce, které zatím mají jen analogové kamery.

Když bych to měl shrnout, tak bych začal alarmem a následně instaloval kamerový systém. Sám mám nainstalovaný kamerový systém s 8mi analogovými kamerami a zatím je dostačující, byť s omezením popsaným výše. Výhodou tohoto řešení je relativní HW nenáročnost a tím i spotřeba elektřiny. Systém provozuji na Atomu D510 s 500 GB 2,5" diskem a včetně připojení na Internet je spotřeba na úrovni 100W.