Nový IBM mainframe Z16

Re:Nový IBM mainframe Z16
« Odpověď #15 kdy: 18. 08. 2022, 11:20:27 »
Kromě kol. Nocturne, programujete/provozujete to někdo?

Aby nevznikla mylka, ja se toho chopil jen cirou nahodou, sbiram thinkpady a kdyz kolem mne sel na skladku tenhle krasavec, neodolal jsem :-) vim o tom tuzku, mel jsem to pustene a cumel jsem na to jak fik.
A toho se neboj, jestli ti to nabíhá do KDE grafiky, tak se přihlas a pusť si terminál. Je to AIX -UNIX like OS a dělá se na tom v Korn Shellu, ksh, který vychází z Bourne shell bsh.
Nebo si to přepni do text mode z options na login obrazovce.
admin prostředí je textové - smit (smitty), krásně přehledné.

a už dost prokrastinace :-)
« Poslední změna: 18. 08. 2022, 11:24:04 od FKoudelka »


RDa

  • *****
  • 1 956
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Nový IBM mainframe Z16
« Odpověď #16 kdy: 18. 08. 2022, 12:40:19 »
Zajimava diskuze, jeden "mainfram in the box" mi lezi doma a ceka, az budu mit cas se s nim zabyvat. Konkretne jde o IBM eserver p5, tusim z roku 2006.

Ja jich mam taky par.. spis mensi kolekce Power systemu (coz fakt nejsou mainframy Z serie):

P4 pSeries 615 (7029-6C3 rack 4U, 7028-6E4 tower)
P6 Express 520 (8203-E4A rack 4U i tower)
P7 Power 780 (dva 4U + propojky)
P8 Tyan TN71-BP012 (2U, stejny jako na jednom blogu na Abclinuxu, ale je to uz smazano?)

Kdyby se nekdo zbavoval toho co nemam, rad to prevezmu :-)

hmmmw

Re:Nový IBM mainframe Z16
« Odpověď #17 kdy: 18. 08. 2022, 13:41:44 »
Souhlas s FKoudelkou, IBM Power není mainframe.

U nás v podniku mainframe provozujeme, hlavně kvůli opravdu vysoké dostupnosti.

Re:Nový IBM mainframe Z16
« Odpověď #18 kdy: 18. 08. 2022, 14:16:07 »
Zajimava diskuze, jeden "mainfram in the box" mi lezi doma a ceka, az budu mit cas se s nim zabyvat. Konkretne jde o IBM eserver p5, tusim z roku 2006.

Ja jich mam taky par.. spis mensi kolekce Power systemu (coz fakt nejsou mainframy Z serie):

P4 pSeries 615 (7029-6C3 rack 4U, 7028-6E4 tower)
P6 Express 520 (8203-E4A rack 4U i tower)
P7 Power 780 (dva 4U + propojky)
P8 Tyan TN71-BP012 (2U, stejny jako na jednom blogu na Abclinuxu, ale je to uz smazano?)

Kdyby se nekdo zbavoval toho co nemam, rad to prevezmu :-)
Ježíš, na co to máš ?? :-) To už chce aspoň stodolu

Re:Nový IBM mainframe Z16
« Odpověď #19 kdy: 18. 08. 2022, 17:25:04 »
Jen drobná technická poznámka.
Počítače s procesory POWER nejsou v terminologii IBM nazývány jako "mainframe", alébrž jako "midrange system" - tedy "středňáky". Dle IBM jsou "středňáky" určené pro zákazníky, pro které jsou mainframy zbytečně nákladné a výkonné.  ::)
Jedná se o větev, která vzešla z AS/400 a jsou vyvíjené zcela odlišnými lidmi, než jsou ti, kteří se motali/motají kolem vývoje mainframů.

Ty větve počítačů dokonce ani nejsou vzájemně nijak kompatibilní a oba vývojové týmy údajně spolu ani nijak zvlášť nekomunikují.
Pokud náhodou někoho tahle záležitost zajímá blíž, tak níže uvádím link, kde to je dle mého názoru moc pěkně vysvětleno.

https://www.scss.tcd.ie/SCSSTreasuresCatalog/hardware/TCD-SCSS-T.20121208.068/IBM-AS400-technical-introduction.pdf


Re:Nový IBM mainframe Z16
« Odpověď #20 kdy: 18. 08. 2022, 18:39:26 »
Myslím, že s tím to tam dodávali, právě termín "mainframe in the box" jsem tam zaslechl jako takový...no, marketingový termín :-)

Víc jsem to nezkoumal, zatím na to nebyl vůbec čas. Jen jsem zběžně prohlídl hardware a odložil na neurčito.

@RDa - pokud bys to užil, asi věnuju, já se k tomu dostanu tak za miliardu let a stejně mi to k ničemu nebude.

Re:Nový IBM mainframe Z16
« Odpověď #21 kdy: 18. 08. 2022, 23:02:42 »
Jen drobná technická poznámka.

Jedná se o větev, která vzešla z AS/400 a jsou vyvíjené zcela odlišnými lidmi, než jsou ti, kteří se motali/motají kolem vývoje mainframů.

Ty větve počítačů dokonce ani nejsou vzájemně nijak kompatibilní a oba vývojové týmy údajně spolu ani nijak zvlášť nekomunikují.

Ad větev: Pokud vím, Power servery nevzešly z AS/400, ale IBM tyto HW konvergovala přechodem AS/400 HW  na Power servery a do jejich virtualizace.
Ad větve: svatá pravda, příklad vnitrofiremní kanibalizace.

Re:Nový IBM mainframe Z16
« Odpověď #22 kdy: 18. 08. 2022, 23:30:06 »
Jen drobná technická poznámka.

Jedná se o větev, která vzešla z AS/400 a jsou vyvíjené zcela odlišnými lidmi, než jsou ti, kteří se motali/motají kolem vývoje mainframů.

Ty větve počítačů dokonce ani nejsou vzájemně nijak kompatibilní a oba vývojové týmy údajně spolu ani nijak zvlášť nekomunikují.

Ad větev: Pokud vím, Power servery nevzešly z AS/400, ale IBM tyto HW konvergovala přechodem AS/400 HW  na Power servery a do jejich virtualizace.
Ad větve: svatá pravda, příklad vnitrofiremní kanibalizace.
Co se týče vnitrofiremního boje a toho, co jsem psal ještě výše o mainframe pro providery: je to asi takhle:
Prodej mainframe má nebo měl dvě větve: příšerně drahou šlechtu s celým mamutím landscape, funkcemi a vendor lock znalostmi a pak výrobu a prodej HW. Tomu se nelíbilo, že se HW kvůli těm strašlivým cenám za služby neprodává a tak do virtualizace portovali Linux. Services brblaly ale jim to neuškodilo a výrobu mainframe to zachránilo. Na to navazuje asi i současné portfolio IBM serverů,asi.
« Poslední změna: 18. 08. 2022, 23:34:29 od FKoudelka »

Re:Nový IBM mainframe Z16
« Odpověď #23 kdy: 19. 08. 2022, 15:41:29 »
Migrating AS400-COBOL to Java: A report from the field: https://www.researchgate.net/publication/261355760_Migrating_AS400-COBOL_to_Java_A_report_from_the_field

Shrnutí:
---
The main lesson learned is that you cannot transform a donkey into a race horse. If a system is designed to work in a particular environment it can be copied over into another environment but it will never really fit to that environment. To really fit, a new system has to be designed which can be constructed from elementary building blocks taken from the old system. The reused converted Java code makes up here circa 60% of the code in the new system. The remaining 40% will have to be coded by hand.
---

A to šlo o převod "pouhých" 2 milionů řádků kódu z COBOLu do Javy. Konverze bankovních aplikací s miliardami LOC z COBOLu do modernějšího jazyka by byla technická, bezpečnostní i finanční noční můra i pro ty nejbohatší banky.

Ink

  • *****
  • 529
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Nový IBM mainframe Z16
« Odpověď #24 kdy: 19. 08. 2022, 16:21:14 »
Migrating AS400-COBOL to Java: A report from the field: https://www.researchgate.net/publication/261355760_Migrating_AS400-COBOL_to_Java_A_report_from_the_field

Shrnutí:
---
The main lesson learned is that you cannot transform a donkey into a race horse. If a system is designed to work in a particular environment it can be copied over into another environment but it will never really fit to that environment. To really fit, a new system has to be designed which can be constructed from elementary building blocks taken from the old system. The reused converted Java code makes up here circa 60% of the code in the new system. The remaining 40% will have to be coded by hand.
---

A to šlo o převod "pouhých" 2 milionů řádků kódu z COBOLu do Javy. Konverze bankovních aplikací s miliardami LOC z COBOLu do modernějšího jazyka by byla technická, bezpečnostní i finanční noční můra i pro ty nejbohatší banky.

V čem je konkrétně problém? Obsahuje Cobol nějaké konstrukce, které je těžké převést do jiných jazyků?

Re:Nový IBM mainframe Z16
« Odpověď #25 kdy: 19. 08. 2022, 17:12:23 »
Migrating AS400-COBOL to Java: A report from the field: https://www.researchgate.net/publication/261355760_Migrating_AS400-COBOL_to_Java_A_report_from_the_field

Shrnutí:
---
The main lesson learned is that you cannot transform a donkey into a race horse. If a system is designed to work in a particular environment it can be copied over into another environment but it will never really fit to that environment. To really fit, a new system has to be designed which can be constructed from elementary building blocks taken from the old system. The reused converted Java code makes up here circa 60% of the code in the new system. The remaining 40% will have to be coded by hand.
---

A to šlo o převod "pouhých" 2 milionů řádků kódu z COBOLu do Javy. Konverze bankovních aplikací s miliardami LOC z COBOLu do modernějšího jazyka by byla technická, bezpečnostní i finanční noční můra i pro ty nejbohatší banky.

V čem je konkrétně problém? Obsahuje Cobol nějaké konstrukce, které je těžké převést do jiných jazyků?

COBOL je určený pro dávkové zpracování dat a třeba ve zmiňovaném bankovnictví zpracovává stovky miliard transakcí denně. Změnit paradigma COBOL@mainframe na jiný jazyk@cluster nebo cloud, aby to fungovalo stejně efektivně, je podle zkušeností problém, viz citace odtud https://www.popularmechanics.com/science/a32095395/cobol-programming-language-covid-19:
---
Yes, COBOL programmers are aging out, but COBOL still capably handles trillions of dollars a day. Newer languages have different applications, but if you tried to recreate efficient batch processing on this scale with Java (which younger programmers also hate!), what resulted would be a gigantic nightmare. It would take longer to process batches than there are hours in the day. And that’s not because Java is bad—it’s just different.
---

a6b

Re:Nový IBM mainframe Z16
« Odpověď #26 kdy: 19. 08. 2022, 18:44:00 »
tak me napadlo, ti co tu maji takove raritni systemy. ze by je vystavili bud s verejnou ip nebo za vpn a za poplatek nabidli ssh pripojeni, na ruzne vyzkouseni atd.
asi nema smysl to davat do serverhoisingu, ale pokud ma clovek doma pevnou ip, tak by to slo.

RDa

  • *****
  • 1 956
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Nový IBM mainframe Z16
« Odpověď #27 kdy: 19. 08. 2022, 19:01:30 »
tak me napadlo, ti co tu maji takove raritni systemy. ze by je vystavili bud s verejnou ip nebo za vpn a za poplatek nabidli ssh pripojeni, na ruzne vyzkouseni atd.
asi nema smysl to davat do serverhoisingu, ale pokud ma clovek doma pevnou ip, tak by to slo.

Jedine s nejakym on-demand zapinanim, protoze to zere v idlu jako ze hodne, ale za to muze "poctive chlazeni" a zadna pece o power management, kdyz takovy stroj vetsinou porad neco pocita. To pak ale chce planovat ty casova okna, protoze je to dobre zapnout 5 minut predem nez to nabehne. Dalsi problem sdileni z domova onen hluk.. takze by se muselo predelat cele original chlazeni nejak jinak, nebo to presunout nekam kde hluk neva. Je to na urovni neprijemnejsi nez bezny vysavac. Jenze zatim co vysavate par minut.. tohle by bylo na hodiny :)

Nevim uplne jak na tom pojmout tu instrumentaci at si lidi pak nelezou do OS navzajem.. precejenom nejaky FPGA devkit nebo SBC bootujici z NFS je v tomto ohledu snazsi osefovat a lze se vracet do kontextu daneho usera (tohle mam v planu, kdyz na tom clovek stavi produkty, a nezere to tolik)

a6b

Re:Nový IBM mainframe Z16
« Odpověď #28 kdy: 19. 08. 2022, 19:11:40 »
kdysi byly otevrene stroje a traduje se vsichni meli roota a vzajemne se starali o blaho masiny.

predstavte si 5 lidi co by se majiteli ukazali, meli by jeho duveru a na zaklade zprav primo na dane masine (/etc/motd) by vsichni jako root koordinovali svou praci.

mozna ze do 10 lidi by se to dalo zvladnout :-) kazdy by nabidnul 500.

Re:Nový IBM mainframe Z16
« Odpověď #29 kdy: 19. 08. 2022, 20:59:28 »
tak me napadlo, ti co tu maji takove raritni systemy. ze by je vystavili bud s verejnou ip nebo za vpn a za poplatek nabidli ssh pripojeni, na ruzne vyzkouseni atd.
asi nema smysl to davat do serverhoisingu, ale pokud ma clovek doma pevnou ip, tak by to slo.

Co vím, tak existuje stránka, která se výstižně jmenuje "your public IBM i server" a nabízí možnost zdarma si na nějakém POWER serveru vytvořit účet a pak si s tím hrát.
https://pub400.com/
Ale jak jsem právě teď zjistil, je to nějaký mrtvý. Tak doufám, že je to jen přechodný stav.

Pak ještě existuje emulátor "velkýho rámce" :D – tedy architektury S/370, S/390 a zSeries
http://www.hercules-390.org/
Prý je ten emulátor naprosto špičkový. Existuje k tomu i moc pěknej frontend. :)
https://www.ollydbg.de/Jason/index.htm
zde je ke stažení OS:
https://wotho.ethz.ch/tk4-/
Problém je, že ten nabízený OS zjevně postrádá řadu subsystémů, viz
https://mainframenation.com/mainframe/the-mvs-turnkey-system-tutorial/


A přinejmenším pro mě je nepřekonatelným problémem sehnat nějaký jiný vhodný kompletní OS, který by obsahoval DB2, Cobol, CICS….